Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen monitort vegyek?
- Nagyon érdekli az Intelt a PC-s kézikonzolok piaca
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Milyen házat vegyek?
- A Metának tervezhet szerverprocesszort az ARM
Új hozzászólás Aktív témák
-
zozomester
csendes tag
A leírásban/tesztben a kártya felsö részét müanyagnak látták. Biztosan állíthatom, hogy aluminium és nagyon szépen van megmunkálva. Sokkal minöségibb benyomást kelt mint anno a Vega 64 Limited kiadás. Vastagabb anyagból is van és nehezebb is.
Akinek számít, talán ez a valaha készített legszebb Radeon. Igaz ez szubjektív..... -
nexplo
őstag
válasz
DarkByte #1179 üzenetére
Ezer oka lehet de pont hogy bizonyos ok alátámasztja bizonyos ok pedig ellene szól ennek az elszabadult árnak. Sok nézőpont van. Mindben van olyan pont amit el tudok fogadni. De egy nézőpont ami fáj. Mégpedig amikor kártyát akar venni az ember és a százezreket kell csengetni. Ne érts félre nincs utópiám hogy 10e Ft-ért kapjunk csúcs kártyát a boltban csak pont ez az hogy elszabadult az ár.. A fejlesztés pedig valahogy sokszor érdekesen alakul...
-
DarkByte
addikt
válasz
Weareus #1177 üzenetére
Ezen a témán is gondolkodtam.
Nyilván a bányászat és a konzolok előretörése egy logikus indok.De nem lehet hogy szimplán a gyártás technológiai fejlődés lelassulása is okozza hogy ilyen mértékben drágultak a grafikus kártyák?
Úgy értem, fizikailag több alkatrészt, bikább VRM-et, RAM-ot igénylő dolgokról beszélünk, és a miniatürizáció üteme eléggé lelassult. Na meg az egész rendszer is sokkal komplikáltabb mint anno. Megtervezni, kivitelezni, megfelelő hibarátával gyártani sem ugyanolyan kihívás mint régen.Nem akarom védeni a gyártókat persze, csak tisztán elméleti síkon. Nekem is eléggé keserű volt 2017-ben 200k-t kiadni egy GTX1080-ra.
De úgy tűnik azért egy ideig még el leszek vele, szóval legalább relatíve tartós kiadás volt.
[ Szerkesztve ]
-
nexplo
őstag
válasz
Weareus #1177 üzenetére
Meg ez a fránya bányászat ugye. Ez is beleszól az üzletbe. A 7970 után jött az RX 280-as széria ami alig volt gyorsabb. Csak 4 giga ramot kapott ugye. A 290 és a 380-390 pedig a 8 giga rammal és erősebb kivitelben már sokkal sokkal drágább volt. Furcsa a piac és kicsit viccesen azt szoktam mondani hogy nem az árak drágák hanem mi keresünk keveset. Ez a szegény ember mottója
-
Weareus
addikt
Az árakkal egyetértek.
Vicces, hogy az első csúcs-vga-m (2002 körül?) egy 64 mb-os GeForce 3 Ti 500-as volt, kb. 150k körül vettem.
Utána jó sokat kihagytam, és lett a HD 7970-es szintén 150k körül, 3 gb rammal, 2012 körül, ha jól emlékszem).Tíz év alatt árban semmi változás nem volt, fejlődés viszont igen.
Fejlődés most is van azért, de ma meg egy csúcs-vga 400k!!! És mindez 6-7 év alatt történt(!)
Nem hiszem, hogy ha 10-12 év távlatában akkor gyakorlatilag semmit nem változtak az árak, akkor mostanra meg a HD 7970 óta közel 3-szoros árnövekedéssel tudják csak a gyártók fenntartani a szintet.
Nyilván a pénzről szól.[ Szerkesztve ]
-
nexplo
őstag
válasz
Weareus #1175 üzenetére
Én is imádtam azt a kártyát. Brutál méret (nekem ASUS volt) és tök jó teljesítmény, elérhető áron.
MÁS.
Ahogy látom a GTX 1080TI sem egy mai fejlesztés. Ehhez képest az AMD válasza sem "mai" alapokra épül. Szerintem nincs ebben semmi rossz. Próbálnak csiszolgatni hogy olcsón megússzák. Egyedül az árakkal van bajom... Az sok Kva sok.
-
Weareus
addikt
Utolsó előtti csúcs vga-m egy Hd 7970-es volt, először szólóban, később cf-ben.
Szerettem. -
hajbel
addikt
válasz
fireqpeg #1171 üzenetére
Mire fel? Arra fel emel az nvidia árat, hogy nincs konkurencia. Jó-jó, hogy 4K-ban elég jó a vega 7, de 51 db load alatt nagyon durva, ráadásul mindezt 85-90 fokon? A fogyasztás engem sem zavar, de vega 56-ról 64-es bios-al nem fogok váltani. Kb. 100%-os felárat kéne fizetnem a vega 7-ért, ami olyan, mintha egy motorfűrész zúgna a gépházamban. Szóval számomra csalódás a Vega 7 (a háttértörténetét tudom, költségek, fejlesztés), de ha új kártyát vennék és lenne annyi pénzem, biztos az ugyanannyiért kapható 2080-at választanám.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
titán
Mi van itt alt-reg talakozo?
-
wooqt
csendes tag
Én úgy látom,hogy a bányászoknak is egy jó opció lehet majd ez a kártya ha még esik egy kicsit az ára.Kb. 100mh/s-t tud ami közel 4xrx470 teljesítménye és fogyasztásban sokkal jobb mutatókat produkál.
-
fireqpeg
csendes tag
Szia!
Én nem akarok most itt okoskodni meg vga kat egymáshoz viszonyítani stb... illetve (okos emberkékkel) vitatkozni! (okos emberkék alatt nem téged értelek) Ami a tény és valóság azaz hogy ez a kártya a Vega 10-2017-es architektúrára épül és annak egy vagy kétszer tovább fejlesztett változata, ami ugye azt jelenti örökölte ettől a régi árhitéktúrától a melegedés és magas fogyasztást is! Na szóval mielőtt a sok Nvidia fan elkezdene nekem itt okoskodni elmagyaráznám nekik is az nVidia azóta 2017 töl vagy 2-3 szor váltott teljesen új architektúrát azaz fejlesztett! Tehát én szerintem valahol nem is lehetne összehasonlítani a fogyasztást 1 másik gyártónak a 3 szor újabb árhitéktúrájával. Valahol a Maxwell és a Pascal között kellene keresni a neki való fogyasztást na mind1! Tény jelenleg nVidia jobb ebbe a 2 dologban de ami a lényeg ez a vga szerintem nem rossz sőt amit az AMD igért azt a teljesítményt és szintet simán hozza a tőle elvárt módon! Ez a vga nekik nagyon jó arra hogy teszteljenek a 7nm es gyártással kapcsolatban hogy a következő ami már uj fejlesztés lesz elviekben hibamentesen tudjon menni a gyártás. Ami meg az AMD vagy NVIDIA árakat illeti én nem fogok vgát venni 200-600000Ft os áron az 100%ék hogy nincs azaz isten. Eléggé elvannak szállva ezzel a dologgal és akkor még nem beszéltem a bányászokról vagy kriptovaluta bitcoin stb... emberkékről akik miatt ment fel 2 éve majdnem 3 szoros árra a vga piac. Ami a lényeg csináltak 1 jó teljesítményű VGA-t ami simán hozza a 1080ti-RTX 2080 és sőt valahol még a RTX 2080 Ti szintet is számomra ez a fontos! Jó úton haladnak hála az istennek én örülök neki mert kicsit túl nagyképűnek érzem az nVidiát meg az Intelt is elvannak szállva maguktól csak nemtudom mire fel? Nekünk az csak jó ha van 1 másik vállalat aki ezeknek a cégeknek konkurenciát csinál és teremt mert akkor fognak 1 mással versenyezni mind az árakban mind a fejlesztésekkel kapcsolatban nem? Ha józan paraszti ésszel belegondoltok, ez csak nekünk lesz jó illetve a pénztárcánknak is! Na elnézést a sok írás miatt, nem akartam ennyire kibontakozni csak gondoltam ha már elkezdek írni akkor közbe mindig jött még valami ami eszembe jutott!
Üdv!
-
hajbel
addikt
válasz
fireqpeg #1169 üzenetére
Kösz szépen! Félreértés elkerülése végett: Ez amerikai formátumú dátum, tehát 3 nappal ezelőtt jelent meg a cikk. Sajnos a kártya legnagyobb problémáit, a hő és zajtermelést nem oldja meg a driver. Ha lenne belőle custom kártya, sokkal versenyképesebb lenne az rtx 2080-al szemben.
[ Szerkesztve ]
-
fireqpeg
csendes tag
Sziasztok!
Azért itt megjegyeznék egy dolgot, hogy a teszt ami prohardveren található az 1 hónapos kb! Ami korai béta driverrel készült, sok a hiba lehetőség pont emiatt és a teljesítménye sem olyan mint amilyennek lennie kellene! Készült 1 átfogóbb sokkal pontosabb, részletesebb frissített teszt 1 másik oldalon 03/05/2019 ezzel a dátummal! Na ezt kell megnézni és utána véleményt alkotni a kártyáról, illetve a teljesítményéről!!! Ajánlom figyelmetekbe:
Nem szabad semmilyen korai konzekvenciát levonni prohardveren található teszt alapján, mivel NINCS SOK KÖZE A VALÓSÁGHOZ!!!
További szépe napot!
[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
"Morphological"
Áhh ,még egy ilyen amit az SMAA,FXAA,TXAA,meg a ki tudja hányféle maszatolás mellé meg kell jegyezni.Mind már az elkészült képen maszatol több kevesebb sikerrel 20év alatt sem sikerült egy egységes jól skálázódó rugalmas fejleszthető élsimítást kidolgozni ami nem zabálja szét az erőforrásokat,meg mellé egy normális AI-t meg rombolható környezetet,erre kellett volna az RTX core-t fogni (AIra még lehetne is),de hát mindig csak a parasztvakítás fontos,a DLSS-t már fel sem hozom,oda megy ahová a TAA,lesz itt-ott de kb mindenki kikapcsolja...egy felirat a dobozon,hivószó hogy vegyél meg ...
[ Szerkesztve ]
-
AtHoS
nagyúr
válasz
AAAgold #1162 üzenetére
Szedd ki a
http://
az elejéről és jó lesz [link]Raymond
Nem követem a Dirt műszaki megoldásait csak belefutottam a linkelt tesztbe
de így már értem mi van a háttérben. Viszont ahogy nézem a képeket, az AA-s képek homályosak, még az MSAA is, miközben az AA OFF teljesen éles
szerk2.
Mondjuk nem értem a ph motor miért szarja el a linket
mert most ránéztem és ismét elszarta, úgy kellett javítani kézzel
[ Szerkesztve ]
-
AtHoS
nagyúr
DiRT Rally 2.0-ban odavernek a VEGA-k no meg a VII rendesen [link]
Ez meg amúgy hogy?
-
mormota79
tag
Szerintem meg mind engedjétek el. Két hete mondogatjátok ugyanazt. Változni fog bármi is? Nem.
Irkáljatok inkább az nvidiának emaileket. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Gyuri27 #1100 üzenetére
En vga-t altalaban 3-4 evente cserelek.
Ha most valtanek, mondjuk 1200 euroert (itt spanyolban) egy 2080ti-t.3 evvel szamolva (1200/36), ez havi 33 eurora jon ki, havi 10ezer forint.
Csak a Netflix elofizu meg mondjuk havi 1-2 mozba jaras ennyi.
A 4 hetvegebol mondjuk 1x kajalunk otthon, mar megvan sporolva az ara, havi lebontasban.
Ha most csajommal Budapesten elmennek megnezni az Aquamant, ket jegy ara 3600ft, masfel ora szorakozasra.Meg van mindenkinek ezer mas dolga, amire 33 eurot fizet anelkul, hogy itt ertetlenkedne.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
SpongyaBob #1135 üzenetére
Nem, nem "jön az RTX". Kicsit eltértünk a témától, tehát akkor lesz Radeon VII mennyiségben leszállítva, vagy sem
?
Az ár/teljesítmény bénázást mind2 cégen le lehet verni pont ugyanúgy - de mind2 esetben érthető, miért drágább a gyártás.
[ Szerkesztve ]
-
MeszesKPT
őstag
-
SpongyaBob
veterán
-
t72killer
titán
válasz
SpongyaBob #1133 üzenetére
(ami ugye fél éve kapható - abból nem volt hiány az első percben sem, csak a Ti-ből).
-
t72killer
titán
válasz
Oliverda #1131 üzenetére
Nocsak, akkor mégiscsak probléma az elérhetőség? Pedig nemrégiben még azt híresztelték, hogy az nvidia karikkal ellentétben (LoL) lesz kínálat bőséggel. A boltok polcai mindenesetre nem rogyadoznak, bár végülis még csak 2éve kapható ennyiért zöld dobozos vga, ilyen teljesítménnyel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A 12 nm azért speciális, mert azt a TSMC csak az NV-nek tervezte. Ez azért kellemetlen, mert valószínűleg más nem igényli, így a TSMC előre meghatározott árakkal dolgozhat végig, mivel addig ki kell termelnie a teljes beruházás összes költségét, amíg az NV igényli ezt a node-ot. Ha ők elmennek erről, akkor ezeket a gyártósorokat már nincs kinek biztosítani. Ennek az ára valószínűleg nem olyan kellemes, viszont a külön megrendelés miatt nem is annyira rossz, hiszen még a fejlesztés során megegyezhettek az anyagi kérdésekben.
-
hajbel
addikt
válasz
snecy20 #1119 üzenetére
Szerintem jóval olcsóbban ki lehet hozni egy 4K gépet gtx 1080/vega 64-el, processzorban pedig egy i3 körüli is elég lehet ebben a felbontásban. Alacsony adaptív szinkron alsó határral + tuning és a játékokat értelmes ember módjára beállítva, csak egy kis sütnivaló kell hozzá. Nem értem, hogy miért van kőbe vésve, hogy csak ultrán lehet játszani. A mai játékok high-on is teljesen jól néznek ki, sok játékban akár 30%-ot is lehet nyerni ultra/high kevert beállításokkal, ami hasonlóan vagy jobban néz ki, mint az alap ultra preset (pl. RE 2).[link]
[ Szerkesztve ]
-
nkmedve
őstag
válasz
andy19770128 #1115 üzenetére
Ne keverd a Metro-t a BFV-el, ez nem egy kompetitív multis játék ahol 500-an lőnek rád egyszerre. Ez a játék leginkább a hangulatról szól, és ott rengeteget tudnak segíteni a fizikailag helyesen modellezett fények és árnyékok (persze nem mindenhol).
Ha valakinek mindenképp csak az a lényeg hogy végigrohanjon a játékon és legyilkoljon egy halom ellenfelet akkor nyilván nem kell semmi ilyen spéci beállítást bekapcsolni. Elég egy Medium grafika 200+ FPS-el s hadd szóljon. De azért nem mindenki így játszik, főleg egy lassabb menetű, helyenként lopakodásra kihegyezett játékban (ilyen körülmények között pedig a játékélményhez is bőven hozzáadhat a látvány).
Szerintem a BFV volt a legrosszabb dolog amivel az újabb technológiákat demozhatta az NV (az RT teljesen haszontalan egy ilyen gyors a játékban, a DLSS pedig mosottsz*rt csinál a képből), nem is tudom mit gondoltak. Inkább arra kellett volna rámenni, hogy a Metro jöjjön ki az RTX szériával egy időben, mivel ebben a játékban tényleg megmutatja a tech, hogy mit lehet belőle kihozni (és ez még csak a kezdet). Így van remény, hogy végre el lehet tüntetni a helyenként ultrafake-nek kinéző ambient lighting-ot. Pl. a Metro-ban is RT nélkül van csomó tárgy ami meg van világítva, miközben semmi fényforrás nincs a környéken (az ilyen dolgok eddig fel sem tűntek, mert teljesen megszoktuk őket, de most az RT-vel összevetve nagyon kilóg a lóláb szerintem).
(#1119) snecy20 A 4K-val az a helyzet, hogy annyival magasabb a teljesítményigénye a FullHD-hez, de még a QHD-hez képest is, hogy ezt még mindig nem tudtuk megugrani rendesen (talán a 2080 Ti már alkalmas rá komolyabb kompromisszumok nélkül, de semmi más nem). Sajnos nagyon lelassult és megdrágult a gyártástech fejlődése, és ez az amiből a nagyobb teljesítményt lehetne kinyerni. Emlékszem amikor kijött a Pascal, az is a teljesítmény-növekedésének a nagy részet a 28-16nm közötti váltásnak köszönhette (azonos lapkaméret és fogyasztás mellett majdnem duplázott). Sajnos ilyen nagy ugrások a csíkszélességben már egyre ritkábban vannak és így nehéz megfelelő ütemben növelni a teljesítményt, miközben a monitorokba sokkal könnyebb még több pixelt belezsúfolni. A 7nm ha kiforrja magát talán segíthet kicsit abban, hogy a 4K még elérhetőbb legyen, meglátjuk mit hoz az elkövetkező év.
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
válasz
nkmedve #1114 üzenetére
Persze, minden relatív, hiszen egy 1080p@60 FPS-re képes konfiguráció nem egy nagy összeg már, a főbb összetevők kihozhatóak kb. 150eft-ból. Csakhát ugye könnyű "elirigyelni" a 4K@60+ -t, ami jelen esetben már egy jó 4-5x-ös költséget jelent a kiinduló állapothoz képest. Változik a sztenderd, és az elérendő cél is.
A fájdalmas az, hogy egy 4K minitort kap az ember 80e ft alatt is, és a 4K már régesrég, vagy 3-4 éve lejött az átlagfelhasználóhoz. Ehhez képest az arra alkalmas vas mennyit kóstál? Csak a VGA rá 200-250k (1080Ti / 2080). -
Oliverda
félisten
"Ráadásul ez 12 nm valami hibrid"
Te is benyelted a marketingmaszlagod. Nem hibrid, alapvető paramétereiben tök ugyanaz mint a 16nm, csak állítólag valamit optimalizáltak rajta, aztán ez vagy igaz, vagy nem.
"Lehet hogy a 12 nm olcsóbb volt nekik a kifejlesztés ,de tized annyi waffer jön/ jött le róla, mint a 7 nm EUV non EUV gyártáson jön és fog lejönni."
Hiába kisebbek egységnyi tranzisztorszám mellett a 7 nanométeres lapkák, ha sokkal tovább tart a megmunkálás, ergo lassabban készülnek el. A lapkaméret nem minden.
[ Szerkesztve ]
-
andy19770128
aktív tag
Az a video szintén az igazamat mutatja: állni kell a játéknak ahhoz hogy lásd. Olyat mutass ahol az akció közben látható.. Áll a karakter és nézed az állóképet. eeez miért nagy puki? Mondjuk tényleg szép. De ha rohangálnak körülötted 10 en és megy gyilok tutti nem fogsz ebből semmit sem látni. mivel a kontrollhoz nem ad semmit sem és nem szembetünő a látvány. Szerintem anno az élsimitás bevezetése ennél negyobb durranás volt
-
nkmedve
őstag
válasz
snecy20 #1113 üzenetére
Nem csak a kártyák ára jött le a professzionális piacról, hanem maguk a kártyák is. A Turing a Volta utóda, ami kizárólag Titan és Quadro változatokban volt elérhető 3000 dollártól felfele. A Radeon VII pedig egy átcimkézett Instinct. Ezek mind drágán gyártható kártyák, nem tudom miért csodálkozik bárki is az árazáson.
Ahogy már írtam, a PC szegmens már inkább luxushobbinak számít, ahol nem lehet már nagy mennyiséget eladni, egyszerűen senki nem vásárol már ilyen alkatrészeket. A teljes ismerősi körömből talán még 1-2 embernek van desktop PC-je (és messze nem csúcs GPU-val), míg mindenki másnál ultrabook, olcsó laptop, telefon, tablet a menő (kb. 1 az 50-hez arányban), 10-15 évvel ezelőtt ez pont fordítva volt. Arról ne is beszéljünk, hogy mostmár aki játszik is, nem PC-n teszi azt, a casual játékosok nagy része átment már telefonra/konzolra.
Lehet sírni az árazás miatt mindkét oldalon, de inkább rá kéne jönni, hogy a felsőkat- és csúcs GPU mostmár egy kihaló félbel lévő faj ami nem lesz már olcsóbb (hacsak nem jön el megint a PC-k aranykora, ami nyilván nem várható).Azzal, hogy nem veszed meg ezeket a drága kártyákat, nem lesz olcsóbb semmi a jövőben, hanem vagy még drágább lesz (ha tovább csökken a volumen) vagy ki sem adnak már ilyen kategóriás GPU-kat a consumer piacra (ahogy a Volta sem jött ki, és ahogy az AMD sem nagyon van már jelen a csúcs szegmensben, várhatóan a Navi sem jön oda)
Ami a pozitívum, hogy manapság már jóformán bagóért (ha másképp nem, használtan) lehet kapni középkategóriás kártyákat amelyek FullHD-ben elviszik a legmodernebb címeket is és még valószínűleg évekig használhatóak maradnak (pl. az RX480/580 esete). Ennyire időtálló és jó teljesítmény/ár arányú GPU-k a középkategóriában soha nem voltak.
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
Akárki akármit mond, szerintem is aggályos az a helyzet, hogy a professzionális felhasználásra szánt VGA-k ára legyűrűzött a mainstream-be. Nem is a jelenre nézve gáz ez, hanem a jövőre nézve, hiszen előrevetíti azt hogy ezekkel az árakkal kell megbarátkozni a high-end-et tekintve.
-
Jacek
veterán
Eddig is lehetett k....a drága kártyát venni, de most a mainstream kártyá ára ugrott fel nagyon sokkal! Ezt kellene megérteni, nem azzal van a gond hogy kinek telik és mire.
Hanem hogy 2 év után egy kártya van ami gyorsabb mint az elöző gen ami 50-60%-al drágább. Ha ez valakit nem zavar és nem érti meg akkor sajnálom nagyon a dolgot.. -
Pugna
csendes tag
válasz
MeszesKPT #1108 üzenetére
Közelítsük meg máshonnan. Ez a kártya szar. Választani kell egyet a piacról, ami olcsóbban hozza ezt a teljesítményt. Meg kell vonni a bizalmat a gyártótól, és egy másik márkától vásárolni. Szintén mindenki boldog. Én elégedett vagyok a kártyával. A fizetésem az elmúlt 5-6 évben 15-17%al nőtt minden évben. Ha nagyon számolni akarok, reálértéken olcsóbb lett a kártya, mint 2 éve a 1080ti. A mi cégünk pl ugyan azt a terméket kb 20%al drágábban adja mint 2 éve. Pont a bérek emelkedése miatt. Egyszerűen be kellett építeni a bérköltséget a termék árába. A vevőink kénytelenek ezt lenyelni, ha a legjobb minőségű terméket akarják megvenni. Sajnos ez ilyen.
-
válasz
Oliverda #1104 üzenetére
Nem tudom, csak gondolom, hogy egybe van véve mert az 5 nm nél sincs odaírva hogy EUV,de abból csak az van míg 7 ből van nekik EUV nélküli is és EUV is. Ráadásul ez 12 nm valami hibrid, nem biztos, hogy kompetens a táblázat ebben.
Persze igaz amit írsz, de arra értettem, hogy nem tudhatjuk, hogy adott csíkszélességen mennyit fognak profitálni. Lehet hogy a 12 nm olcsóbb volt nekik a kifejlesztés ,de tized annyi waffer jön/ jött le róla, mint a 7 nm EUV non EUV gyártáson jön és fog lejönni. Ráadásul a waffer árat sem tudjuk a két esetben., Ezért írtam, hogy ez nem lehet mérvadó., mert sok bizonytalan tényező van.
Úgy gondolom a Turing nem olcsó, hiába 12 nm,de mint írtad is, ezt csak ők tudják.[ Szerkesztve ]
-
Pugna
csendes tag
válasz
Gyuri27 #1082 üzenetére
A legtöbb embernek elég a 2070 is. Ahogy elég egy alsó-közép kategóriás Passat meg Insignia is. De van aki pl 60 millióért akar autót venni. Őt is ki kell szolgálni. Mert neki fontos hogy elegáns legyen, hogy a legjobb bőr legyen benne, hogy a legjobb hifi legyen benne. Mert nem érdekli hogy mennyibe kerül, legyen a legjobb. Miért baj az ha van egy csúcstermék a piacon, amit kevesen engedhetnek meg maguknak? Van mellette rengeteg jó ár-érték arányú kártya. Ahogy lehet venni 5-ös bmw-t is ha valakinek nincs pénze 7-esre. Miért lenne valami szar attól, hogy van jobb a piacon? A 2080 jó kártya? Eléggé. Az a baj, hogy itt mindenki Suzuki áron akar mercedest. És a köcsög mercedes túlárazza a terméket. Sarkított példa, de ez van. Azt mondjuk pl soha nem értettem hogy a posztkomcsi országokban miért tartja mindenki hülyének és/vagy gazembernek a gazdag és sikeres embereket, ahelyett hogy tanulnának tőlük.. Akinek pl a számítógép vásárlás annyi hogy "a legjobbat kérem ami elérhető, az ár lényegtelen". Megveszi a 2 milliós gépet, a 7 milliós tv-t, a 17 milliós hifit. Az ilyen ember nem fogja nézegetni a netes fórumokat meg a yt teszteket. Nem érdekli. Megveszi a legjobbat a piacon és kész.
A fejekben inkább ott van gond, ahol 150 ezres fizetésre valaki fél milliós telefont vesz hitelből. Meg 10 éves lerohadt bmw-t vesz szintén hitelből. -
Oliverda
félisten
Hol látod, hogy a grafikonon szereplő 7 nm EUV-s?
"plusz a gyártás beindítása egy csíkszélességre nem igazán mérvadó arra mennyibe kerül egy egy lapka gyártása"
Pedig nagyon is mérvadó, hisz x darab lapkára kell szétosztani egy kb. háromszor nagyobb összeget, ergo vagy sikerül jelentősen megnövelned az eladott darabszámot, vagy árat kell emelned ahhoz, hogy ne csökkenjen a nyereséged.
Az összes számítás spekuláció, az AMD-n és az NV-n kívül senki nem tudja pontosan, hogy mennyibe kerül legyártatni a kártyákat.
-
nkmedve
őstag
válasz
Gyuri27 #1102 üzenetére
Túlságosan leegyszerüsíted a dolgot. A PC nem csak azért drágább, mert a gonosz gyártók csak a zsebüket tömik. Szerintem inkább ezek játszanak közre:
- lassan ártól függetlenül sem kell már senkinek PC, mert egy halom más eszköz van amivel ki lehet váltani egy asztali PC-t (kezdve az okostelefonokkal, laptopokkal, egészen a konzolokig).
- az utóbbi időben elért teljesítmény- és fogyasztás-beli fejlődés nagyon drága volt (láthatjuk az Intel hogy szenved már csak a 10nm-el is) és egyre drágább lesz a jövőben is.
- manapság már sokkal hosszabb ideig elég egy adott teljesítmény, így akik még PC-t használnak azok is ritkábban váltanak. 15 éve ha összeraktam egy középkategóriás gépet, az 1-2 év múlva már durván gyengének számított.
A legutóbbi pont miatt meg is kérdőjelezném, hogy valójában mennyire is drága ma a PC. Régebben olcsóbban kaptál bizonyos alkatrészeket, úgyanakkor azok sokkal hamarabb is elavultak. Összességében a hosszabb távú kiadásokat tekintve valamivel drágább ma PC-t építeni és fenntartani mint régebb, de szerintem messze nem olyan drámai a különbség, mint ahogy egyesek próbálják beállítani."Az megint megér egy misét, hogy egy ideje elmentek a játékok (filmek) a látvány irányába. Aztán ennyi.
Mert más értéket nem tud felmutatni."Ez butaság, úgy filmeknél, mint játékoknál virágzik az indie és az A+-os címek között is rengeteg minőségi darab van (szerintem több is mint mondjuk a 80-as 90-es években), csak meg kell találni.
-
Gyuri27
félisten
Erről beszélek.
De most a vga-t hagyjuk picit.
Nézd meg a lapokat, ramokat. Hogy mást ne mondjak.
Indokolatlanul drágitanak mindent.
Aztán időről időre olvasod a szaksajtóban, hogy melyik cég sirukál és leépít éppen.
Mikor ők maguk ölig meg a pc ipart.Az megint megér egy misét, hogy egy ideje elmentek a játékok (filmek) a látvány irányába. Aztán ennyi.
Mert más értéket nem tud felmutatni. -
arc82
tag
Egyéni kérdés kinek mi mennyit ér meg.Jelenleg a csúcs ennyibe kerül nincs más alternatíva.A túlárazás igen csak jellemző az egész pc piacra már jó ideje.Mondjuk a felhasználók is minél jobb látványt akarnak,de egyre nehezebb lesz látványosabb játékokat csinálni úgy,hogy közben az árak lefele menjenek.Lassan eljön majd a 25k-s pc játékok kora is mivel egyre költségesebb lesz játékot készíteni és egyre drágábbak lesznek azok a hardverek amiken meglehet majd mutatni azokat az új dolgokat amikre azt mondjuk ,hogy igen látom a különbséget.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Új gyártástechnológia, egy kis csiszolás az architektúrán, és a Vega máris ott a felsőkategóriában.
- Star Trek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Aláírások a PH!-n
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óra topik
- Energiaital topic
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...