Meghozta a Radeon Super Resolutiont az AMD nagy meghajtófrissítése

Emellett modernizált telepítési folyamat, új AMD Link és kiterjesztett Radeon Image Sharpening funkció is érkezik.

AMD Software: Adrenalin Edition 22.3.1

Az AMD 2014 óta próbálja tartani azt a jó szokását, hogy évente legalább egyszer kiadnak egy olyan illesztőprogramot, ami hasznos újításokat kínál a felhasználók számára. Ez a stratégia a 14.12-es Catalyst Omega csomaggal vette kezdetét, amit egy esztendővel később követett a 15.11-es Radeon Software Crimson Edition, majd 2016-ban befutott a 16.12.1-es Radeon Software Crimson ReLive Edition.

2017-től már születtek évközi frissítések is, kezdve a 17.7.2-es Radeon Software Crimson ReLive Editionnel, majd később megérkezett a 17.12.1-es Radeon Software Adrenalin Edition, amelyet fél évvel követett a 18.12.1-es Radeon Software Adrenalin 2019, és ennek a 19.7.1-es Radeon Software Adrenalin 2019 nevű frissítése, míg a 2019 végén kiadott csomag a 19.12.2-es Radeon Software Adrenalin 2020 volt.

2020-ban történt meg először, hogy elmaradt a robbantás, de ezt a 2021-es év tavaszán pótolta a cég a Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 21.4.1-gyel. Úgy néz ki, hogy ez a tavaszi időpont lesz az új norma, mivel a Big Bang VIII kódnevű meghajtó most került kiadásra, és az egyik legérdekesebb dolog, hogy a cég elhagyta a dátumokkal való bűvészkedést, sőt, a Radeon nevet is, így az új csomag szimplán az AMD Software: Adrenalin Edition 22.3.1 jelzést viseli.

A praktikusságot tekintve az egyik legfontosabb változás, hogy az eddig meglévő teljes, minimalista és meghajtóorientált telepítés mellé érkezik egy teljesen új opció, ami azok számára lehet hasznos, akik a vezérlőmodulon belül frissítik a szoftvert. Ez a telepítési forma elemzi a már meglévő fájlokat, és csak azokat a komponenseket tölti le, amelyek újak. A konkrét működést tekintve maga az eszközillesztő mindenképpen telepítésre kerül, mert itt a Windows operációs rendszeren belül is készülnek olyan bejegyzések, amelyeket muszáj elvégezni, de az AMD Software méretét nem is igazából maga a driver, hanem a mellé érkező sallangok, kvázi extra szolgáltatások határozzák meg leginkább, és bizony ezzel a fajta frissítési módszerrel sokat lehet spórolni, mert maga a vezérlőpult, illetve a mellékelt szoftverek nem változnak annyira sűrűn, mint a főbb meghajtókomponensek. Ez kifejezetten hasznos lehet majd a mobilnetet használó ügyfelek számára, ahol az elszámolás sokszor adatalapú.


[+]

Ezen túlmenően került az AMD Software-be egy olyan értesítőablak, amely a játékok indításakor jelzi, hogy az adott programra vonatkozóan mely funkciók érhetők el, és ezek közül melyik van engedélyezve vagy letiltva. Az AMD szerint ez azért praktikus, mert sok telepített játéknál már nehéz észben tartani, hogy egy adott címre miket engedélyeztünk, de ha valakinek jó memóriája van, akkor opcionálisan kikapcsolhatja ezt a szolgáltatást.

Befutott az AMD Link 5.0 is, ami a még ki sem hűlt 4.0-s kiadást fejleszti tovább. A fő újítás a Link Play funkció továbbfejlesztése, amely immáron akár négy darab játékost is kiszolgál egy Radeon grafikus vezérlővel rendelkező PC-ről. A szolgáltatás lényegében helyi hálózaton keresztüli eléréssel működik bármilyen olyan eszközről, amelyre van AMD Link applikáció, és az adott platform áruháza nem tiltja a távoli eléréssel történő játékot. Konkrétabban Android és Windows operációs rendszerrel működő mobil és asztali gépek támogatottak.


[+]

A Link Play funkcióval az adott játék játszható a helyi hálózatról csatlakozó eszközön, és akár négyfős többjátékos csatákat is lehet ilyen formában vívni, ha a futtatott cím támogatja ezt a lehetőséget. A jobb élmény érdekében az AMD Link 5.0 már konfigurálható virtuális gyorsbillentyűket is biztosít.

Nagy hír az is, hogy míg az AMD Link 4.0-s kiadás esetében az AMD Link for Windows csak Radeon grafikus vezérlővel rendelkező PC-kre volt telepíthető, addig az 5.0-s változatra tervezett programverzió már az Intel és az NVIDIA hardverek tulajdonosait sem zárja ki.


[+]

A fentieken túl az AMD még a Radeon Image Sharpeninget (RIS) is felújította, aminek az egyik fő eredménye, hogy mostantól nem csak játékokhoz használható. A modernizált algoritmus hatékonyabban dolgozza fel a képi tartalmakat, így a vállalat engedélyezte azt is, hogy a felhasználó opcionálisan bekapcsolja olyan alkalmazásokhoz is, amelyek nem hívják meg valamelyik támogatott grafikus API-t. Ezzel a RIS ráküldhető a lejátszott videókra, bizonyos irodai szoftverekre vagy akár webes alkalmazásokra is. Az AMD az alábbi alkalmazásoknál engedélyezi a használatát:

 • Google Chrome
 • Microsoft Edge
 • Mozilla Firefox
 • Microsoft Movies & TV
 • Microsoft Word
 • Microsoft Excel
 • Microsoft PowerPoint
 • Microsoft Outlook
 • Microsoft OneNote
 • Microsoft Teams
 • VLC Media Player
 • Adobe Acrobat Reader
 • Microsoft Photos

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés