Fractal Design Celsius S36 hűtő: fehérben, feketében

Kipróbáltuk a gyártó új, 360 mm-es radiátoros, csúcskategóriás vízhűtését.

Bevezetés, külső

A Fractal Design nem új szereplő a vízhűtések piacán, a Kelvin széria 240 mm-es radiátorral szerelt változatát például közel egy éve teszteltük. Most elérkezett az idő az utód, a Celsius S család szemügyre vételére, amiből ezúttal a nagyobbik, 360 mm-es radiátorral szerelt verzió fordult meg tesztlaborunkban.

Külső

A Celsius S36 a kompakt vízhűtéseknél megszokottnak nevezhető módon, egy préselt kartonpapír dobozba hajtogatva érkezik. A dobozban megtaláljuk a támogatott foglalatokhoz szükséges rögzítőket, három fehérlapátos Fractal Design ventilátort és egy kevés dokumentációt, ami a felszerelés módjában igazít el bennünket.


[+]

Miután kicsomagoltuk a központi egységet, rögtön láthatóvá válik, hogy a Kelvinhez képest egész más eszközről van szó, ami egyébként az Asetek műhelyéből származik. A Fractal persze nem csak a dizájnba szólt bele, hanem változtattak az elektronikán is, de erre később részletesen is kitérünk.


(forrás: Asetek) [+]

Visszatérve tehát a Celsius S36-hoz, a készre szerelt rendszer egy nagyon lapos, kör alakú pumpát kapott felül fényes műanyag felülettel, benne a cég logójával, a pumpa oldalára pedig egy kissé elfordítható elem került, ami kapcsolóként szolgál a hűtés saját automatikája és az alaplapi (PWM) vezérlés között.


[+]

A pumpás egységet csuklók közbeiktatása nélkül, felfelé hagyják el a 40 cm hosszú, harisnyába burkolt csővezetékek. A hűtőblokk másik oldala réz, a megmunkálás jeleit még halványan magán viseli, de felülete sima, ezt azonban, legalábbis első felszereléskor nem fogjuk látni, ugyanis a Fractal Design előre felkent hővezető pasztát alkalmaz.


[+]

A paszta állaga kemény, érzésre jó minőségű, a bekent felület azonban kisebb, mint például az általunk a tesztre használt Core i7-5960X sapkájának mérete (a teszt során természetesen saját pasztát használtunk, és ezt javasoljuk mindenkinek).


[+]

Ahogy a képeken is látszik, a Fractal jórészt standard kompressziós csatlakozókat használ, ám a képen bal oldalon lévőt kicsit átalakították, mert a csővezeték harisnyája alatt halad a ventilátorok számára az energiát és a PWM jelet vivő négyeres vezeték. A radiátor oldalán ezek a csatlakozók el is távolíthatóak, így az S36 tulajdonképpen bővíthető például VGA-blokkal, ám ekkor elveszítjük a garanciát. Tekintettel arra, hogy a bővíthetőséget a Fractal külön is hirdeti, rákérdeztünk, hogy ez pontosan miként működik, és azt a választ kaptuk, hogy a bontott rendszerre komponensenként továbbra is érvényes a garancia, leszámítva a szivárgásmentességet és az esetleges korróziót.


[+]

A radiátort illetően egy, a három darab 120 mm-es ventilátornak megfelelő méretű példányt kapunk, 30 mm-es vastagsággal. A vizet 13 darab vékony csatorna szállítja, a tulajdonképpeni hőleadást végző lamellázat sűrű, szabályos. A ventilátorokat rögzítő csavarok menete érezhetően a festés előtt lett kialakítva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés