Hirdetés

A 480 GB-os Kingston UV400 SSD tesztje

Megvizsgáltuk az ismert gyártó notebook-merevlemezek leváltására tervezett, költséghatékony TLC-s tárolóját.

A Kingston UV400

A nem túl távoli múltban már foglalkoztunk AHCI-n és NVMe-vel kommunikáló, PCI Express-es M.2-es SSD meghajtóval. Ezúttal egy hagyományos megoldású, SATA 6 Gbps, AHCI szabványnak megfelelő modellt vizsgálunk meg, ez pedig a Kingston SSDNow sorozatába tartozó, 480 GB-os kapacitású UV400. Mivel 2,5"-os SATA SSD már nem először jár tesztlaborunkban, bőségesen volt viszonyítási alapunk. Az SSD paramétereiről, tudásáról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

A Kingston UV400 480 GB
A Kingston UV400 480 GB [+]

A korábban tesztelt hasonló SSD-kkel egyetemben ez is a SATA kapcsolatot hasznosítja, így már most borítékolható, hogy a teszt pár értéke 550 MB/s közelében lesz. Jelenleg ugyanis a SATA-n keresztül kommunikáló SSD-k egyik korlátozó tényezője az interfész maximális, elméletileg 6 Gb/s-es sávszélessége. Ezt mostanra ugyan sikeresen kiküszöbölték a PCI Express segítségével, azonban a mozgó alkatrész nélküli meghajtók legnagyobb erénye még mindig a rettentően alacsony késleltetés, a sebesség csak egy adalék, ezt ne felejtsük el! Így továbbra is megkérdőjelezhetetlen a hagyományos megoldással bíró változatok létjogosultsága.

A Kingston UV400 480 GB Az alu ház hűtés is
Az alumíniumburkolat egyben hűtés is [+]

A Kingstontól régóta megszokott dizájnú kartonban érkezett a tesztalany, amiben a 7 mm magasságú SSD lapul. Az általunk tesztelt a költséghatékony változat volt, így a csomagolásba a meghajón kívül más nem került. Elérhető drágábban egy bővítőcsomag is, ami a miénkkel megegyező SSD mellett tartalmaz SATA adat- és tápkábelt, beépítőkeretet és csavarokat 3,5"-es HDD helyre, egy 2,5"-es USB-s külső házat, 9,5 mm-es helyhez való vastagító keretet, valamint egy jogtiszta partícióklónozó szoftver letöltésére szolgáló kupont is. A meghajtó pár nagyon alapvető specifikációja a dobozon is visszaköszön, azonban konkrét sebességadatok nélkül, ellenben említik a hároméves garanciát. Ezúttal nem jár a vásárláshoz extra garanciális lehetőség vagy prémium szolgáltatás.

Átlagos, 200 TB-nyi írásmennyiség tartozik a garancia időtartamába; ez kicsit több mint napi 182 GB írt adat. Csak a viszonyítás kedvéért: akár minden nap teljesen újratelepíthetjük négy-öt játékunkat három éven át, a garancia elvesztése nélkül. Fontos kiemelni, hogy ezt túllépve sem megy még tönkre a meghajtó, csak a garancia ér véget. A tetszetős, minimalista szemléletben tervezett alumíniumborítás felső részén csak a gyártó hatalmas logója található, de alul is csak egy diszkrét matrica töri meg az egyszerűséget a sorozatszámmal, típusnévvel, kapacitással, és egyéb paraméterek feliratával. A vékony, könnyű burkolat nem csak díszítési és mechanikai védelmi funkcióval bír, hanem a hűtés feladatát is ellátja: egy hővezető párnával csatlakozik a leginkább melegedő részegységhez, a vezérlőhöz.

A tesztelt UV400 belseje A tesztelt UV400 belseje
A tesztelt UV400 belseje [+]

A burkolat alá négy biztonsági torx csavar eltávolításával jutottunk. Esetünkben a teljes méretű nyomtatott áramköri lap szinte teljesen fedett: az egyik oldalon a vezérlő, a DDR3 cache memória és nyolc darab NAND flash lapka, míg a másikon csak nyolc NAND flash lapka található. A képet kinagyítva jól megfigyelhető a további DDR3 cache számára szolgáló, üresen hagyott hely, ez egyben azt is jelenti, hogy ez kizárólag a 960 GB-os változat esetén kerül alkalmazásra.

A Marvell 88SS1074 típusú négycsatornás AHCI vezérlő kapott helyet a NYÁK-on, ellenben a flash chipek a Toshiba 15 nm-es, Toggle módú TLC NAND lapkái. A kontroller támogatja az AES-256 titkosítást, a TRIM parancsot, illetve a rendszer a TCG-OPAL szabványnak is megfelel. A vezérlő LDPC ECC hibajavító algoritmus képességű. Megjegyezzük, hogy itt a TLC tulajdonságai miatt egy kicsit összetettebb hibajavítás szükségeltetik, mint a Phison vezérlőknél is látható, MLC esetén alkalmazott BCH ECC. Ez a TLC flashchipek esetén tejességgel megszokott. Négycsatornás üzemet támogat legfeljebb, az 1 TB-os változaton ugyanennyi, csak kétszeres kapacitású NAND lapka található, de véletlenszerű paraméterei valamivel jobbak. A vezérlő fejlettsége és felépítése nagyon fontos a már telítettség közelében történő írási műveletek sebességénél, mint azt hamarosan meg is mutatjuk.

A vezérlő, a cache és a NAND flash A vezérlő, a cache és a NAND flash A vezérlő, a cache és a NAND flash
A cache, a vezérlő és a NAND flash [+]

A kisebb fájloknál hathatósan segít az alkalmazott cache memória, ami jelen esetben egyetlen Nanya NT5CC256M16CP-DI Low-Power DDR3 chipet takar, ami 1600 MHz-es effektív órajelen üzemel, mérete pedig 512 MB. A tárolóként felhasznált Kingston FD32B08UCT1-10 típusjelű NAND flash chipekről nem sok információ áll rendelkezésre, de azt sikerült kiderítenünk, hogy a Toshiba gyártja őket, ahogy fentebb is említettük. Planáris technológiával gyártott, 256 gigabites 15 nm-es lapkákról van szó, melyek a TLC technológiát alkalmazzák és szinkron hozzáférésűek. Kapacitásuk ezúttal nem teljesen elérhető, mert lecsippentett belőlük alapértelmezetten a gyártó a wear leveling számára egy kisebb szeletet, ami a működés szempontjából fontos, így legalább a felhasználóknak nem kell annyira odafigyelniük a szükséges szabad terület biztosítására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés