2019. július 24., szerda

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Gigászi, bivalyerős, platinás FSP táp

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltuk az FSP 1200 wattos, különösen magas hatásfokú, teljesen moduláris óriását.

Külső

Nyáron járt nálunk az FSP különösen magas hatásfokú, a 80 Plus minősítési rendszerben platina fokozatot elérő, 650 wattos Aurum 92+ tápja; most pedig itt van ennek a modellnek a hasonlóan hatékony, de közel kétszer akkora névleges teljesítményű, legnagyobb nagytestvére, az FSP Aurum PT 1200. Azért legnagyobb, mert a háromtagú Aurum PT családnak van még egy 850 és egy 1000 wattos tagja is.

Külsőre három jelentős eltérés van az Aurum 92+ és Aurum PT modellek között. A nagyobb teljesítményű PT család képvislői hosszabbak (190 mm a 160 mm ellenében), 120 milliméteres helyett 135 milliméteres ventilátort kaptak, az alaplap felé kígyózó vezetékeik pedig a többihez hasonlóan lecsatlakoztathatóak – tehát teljesen modulárisak. Maradt viszont a formaterv, vagyis a világos szemcsékkel feldobott, durva fekete festés, illetve a ventilátor ezüstszínű (vagy platinát idéző?) kerete, a hátsó szellőzőnyílás pedig felfelé mutató nyilakat idéző rácsot kapott, ami a gyáriak szerint hatékonyabb légáramlatot biztosít.

A táp elejét teljes egészében a kábeleket fogadó csatlakozók borítják be. A 24 tűs fő csatlakozó alatt egy háromtűset találunk, ami az E-Sync fantázianevet kapta, és a kisebb 3,3, illetve 5 voltos feszültség még stabilabb vezérlését szolgálja. Az alaplapi kiegészítő, 12 voltos kötegnek két nyolctűs aljzatot alakítottak ki, erre elsősorban extrém tuningnál vagy több felsőkategóriás grafikus kártya meghajtásánál lesz szükség. Az utóbbi feladatra – tehát a grafikus kártyák közvetlen táplálására –  további négy darab, nyolctűs aljzat áll rendelkezésre, és még hat tűsor hivatott ellátni a perifériákat.

Minden konnektorhoz adnak kábelköteget is; a fő, a két 12 voltos CPU kiegészítő és a négy darab, fejenként két-két PCI Express VGA csatlakozóval ellátott köteg hengeres harisnyájú, a perifériákat tápláló kábelek viszont szalagszerűek. Ezekre hat négytűs IDE és nem kevesebb mint tizenhárom SATA csatlakozót osztottak szét. Kapunk olyan SATA köteget is, melyen négy konnektort helyeztek el egymáshoz közel, így kényelmesen, tekergés nélkül kiszolgálhatják az egymás alatt sorakozó adattárakat.

Elég meredek érték, 100 amper szerepel a táp adatlapján az egyben hagyott 12 voltos részleg maximális áramerősségénél, tehát az 1200 wattos névleges teljesítmény egésze leadható rajta, és az is valószínű, hogy 150-200 wattnyi, rövid távon rendelkezésre bocsátható tartalék is van mellette. Hasonló paramétereket és 80 Plus Platinum logót eddig csak a Cooler Master V1200-as óriásánál láttunk, ott viszont valamivel szerényebb volt a 3,3 és 5 voltos ágak közös terhelhetősége. A 80 Plus Platinum szint eléréséhez 20%-os terhelésen legalább 90%-os, feles terhelésen legalábbbb 92%, teljes terhelésen pedig legalább 89%-os hatásfokot kell elérni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.