Hirdetés

Megülve a fapadon: belépőszintű Intel és AMD processzorok a ringben

A két nagy gyártó legolcsóbb megoldásait teszteltük.

Fogyasztás, összegzés

Fogyasztás

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami talán az egyik leglényegesebb, mikor olcsó gépeket építünk irodázni, internetezni vagy médiatartalmakat élvezni: a fogyasztáshoz. A méréseket egy Voltcraft Energy Check 3000-essel végeztük, többféle felhasználási körülmény közepette: asztali üresjáratban, videólejátszás közben (a Media Player Classic Home Cinemával játszottunk le egy x264-es kódolású, 2156 kb/s bitrátájú, 8 bites MKV videót ([tlacatlc6] Medaka Box, első epizód), az AIDA64 terheléses tesztje alatt, a Prime95 Small FFTs módjában, és végül, de nem utolsósorban a Final Fantasy XV benchmarkjának (1280x720, Lite Quality) keretein belül. Hozzátennénk, hogy a kijelzőink által felvett energia a kapottakon felül számolandó.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A legéhesebbnek a kis Zen mutatkozott, mivel már az asztali üresjáratban is 7-9 wattal többet kért, mint a Coffee Lake páros a mozizás alatt, és ezt a különbséget meg is tartotta függetlenül attól, hogy éppen miben vizsgáltuk az étvágyát. A Celeron és Pentium duó 16 wattos idle értéke nagyon kellemes, de azt nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy amint megmozdítjuk az egeret, átlagosan 4 és 8 wattal megugrik a mutató. Összességében a G4920 a legtakarékosabb jószág, ellenben ha a képletbe belevesszük a nyers számítási kapacitást, már nem ennyire rózsás a helyzete, hiszen kétséget kizáróan ő a legszerényebb CPU a triumvirátusban, és ár/érték viszonylatában nem szerepel valami csodásan; 60 százalékos áron már inkább lenne best buy.

Összegzés

Ahogy az a tesztek során egyértelművé vált, a számítástechnika alsóbb lépcsőfokain ácsorogva az AMD Athlon 200GE remek alternatíva, ha nincsenek túl nagy igényeink teljesítmény szempontjából. Irodai használatra, netezésre, filmezni keresve sem nagyon találhatunk jobb asztali processzort (bár ha csakis mozizni kell, a Celeron lehet a jobb választás, de kizárólag a határozottan visszafogottabb fogyasztás miatt), ha a újgenerációs termékre vágyunk. Régebbi vagy kevésbé erőforrásigényes játékokra alkalmas lehet a 200GE (főleg egy külön grafikus vezérlővel), de persze nem ez a fő hatásköre, és egyenes arccal nem is ajánlható direktben ilyesmire (hacsak nem "nagyon" régi játékokról van szó, ahol már pusztán a megjelenés óta eltelt idő alatt végbement technológiai fejlődés ténye garantálhatja a vajsima futást, vagy ha a konfigurációval teljes disszonanciában lévő, csúcs VGA-t rakunk mellé).


[+]

Húszezer forinting a G4920-as Celeron lehetne az ellenlábasa, de a feleannyi szál okán teljesítménye kissé karcsú az AMD-hez képest. A G5400-as Pentium már más tészta: méréseink zömét nyerte (amiben jócskán szerepett játszott az 500 MHz-cel magasabb órajel is), még az energiaigényét tekintve is takarékosabb a vörösök üdvöskéjénél, és valamilyen középkategóriás VGA-val akár egy nagyon alap (ám modern) játékos masinéria talapzataként is szolgálhat, hiszen gyakorlatilag átvette a régebbi Core i3-ak helyét a termékpalettán. Na igen, még szerencse, de majdnem 30 000 forintot kérnek érte, így kívül esik a pikszisen, hiszen a többletet jócskán meg is fizettetik velünk; HTPC-hez, webes szörföléshez nem rá tennénk a voksot. A helyzet akkor változhat előnyére, ha az Intel processzorok árképzése mérséklődik; 5-6000 forinttal kevesebbért már nyugodt szívvel nyújtózkodnánk az arany Pentium irányába.


AMD Athlon 200GE

Synthwave

Az MSI A320M PRO-VH Plus alaplapot és az AMD Athlon 200GE processzort az MSI, a Gigabyte H310M A alaplapot a Ramiris Europe Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés