Hirdetés

Megülve a fapadon: belépőszintű Intel és AMD processzorok a ringben

A két nagy gyártó legolcsóbb megoldásait teszteltük.

Alkalmazástesztek I.

Elöljáróban annyit, hogy tudatában vagyunk, hogy a három processzor nem egészen azonos kategória, mert bár fapados mindegyikük, mégis többezer forint eltérés van köztük, ami ebben a szegmensben már jelentős százaléka az árnak. A Celeronnál is olcsóbb Athlon és a Pentium között ez megközelítőleg 10 000 forintot jelent. Természetesen ezt a tényt szem előtt tartva értékeltünk cikkünk végén.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A már bevett gyakorlat szerint az alkalmazásteszteket a Cinebench R15-tel kezdtük. Ahogy vártuk, egy magon az AMD a leggyengébb, ilyen szempontból még a kis Celeron is jobb nála egy leheletnyivel. A Pentium magabiztosan viszi a prímet, mintegy 27 százalékkal fürgébb vörös ellenlábasánál, s előnyét több magon is megtartja, bár ott a különbség már 10 százalékra csökken. A G4920 gyenge szereplése nem meglepő, hiszen két magja csupán két szálon dolgozik, szemben tesztünk többi résztvevőjének 2/4-es működésével.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Miután bezártuk a Maxon szoftverét, a SPECwpc 2.1 mérőcsomag megszokott moduljai következtek, elsőnek a 7-Zip, mellyel kideríthető, hogy melyik processzor milyen tempóval képes állományokat tömöríteni. Az eredményeket a be- és kitömörítés hosszának másodpercben kapott értékeinek összeadásával kaptuk. A sort az Athlon zárta, még a Celeronnál is lassabban fejezte be a rábízott feladatot, nem kevesebb mint 73 másodperccel. Az Intel központi egységei a kitömörítés alatt sziporkáztak igazán, hiszen a G4920 645 másodperces összegéből 97, a G5400 372 másodperces összegéből mindössze 77 másodperc telt a folyamattal, míg a 200GE esetében a be-, illetve kicsomagolás sebességének arányai időeloszlás tekintetében sokkal inkább közelítettek a 45/55-höz.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Blender teszt számunkra releváns BMW1M része megint (kb. 13 százalékos) kék vezetést hozott a Pentiummal, míg a szerényebb Coffee Lake virtuális feldolgozó szálak hiányában leghátul kullogott. Ez a minta a Handbrake futtatása során is tartotta magát, ahol szintén G4920-Athlon 200GE-G5400 sorrend született.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

PCMarkos kalandjaink izgalmasan kezdődtek, mert a Celeron-Pentium páros nem akart átesni a Digital Content Creation és Gaming részek tűzkeresztségén, nagyjából félidőnél egy hibaüzenettel leállt a program. Mint kiderült, a problémát a Windows 1803-as (áprilisi) verziója okozta, mivel 1809-re frissítés után már ment minden, mint a karikacsapás. A G5400-as körülbelül 5 százalékkal emelkedett felül kisebb testvérén, ám még így is az AMD üdvöskéje mögé kényszerült, melynek előnye a 10 százalékot is meghaladta. Ez javarészt pont azokból a tesztekből fakadt, melyek az első körben (Windows update előtt) kifogtak az Inteleken. Ez persze nem meglepő, ugyanis nem volt bennünk egy szemernyi kétség sem afelől, hogy a Vega 3 jobb GPU, mint az UHD 610, de elképzelhető, hogy a 1809-es update Hyper-Threadinget lemészárló hatása is érvényesült valamennyire.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

HWBOT és VeraCypt alatt sem született döbbenetes konklúzió, megmaradt a már korábban említett Celeron-AMD-Pentium rangsor. A G4920-es egész szépen szerepelt, még a kriptografikus számításokban is: eltemette a karácsonyi VeraCrypt tesztünkben igen siralmasat vergődő, nagyöreg i7-3770-et. Specifikus esetekben ennyit számít a naprakész architektúra, még ha nincs is mögötte nyers erő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés