Hirdetés

Acer Iconia W510 és W700: Windows 8-as tabletek csatája

Kijelző és beviteli eszközök

Kijelzők


Balra a W510 HD felbontású, jobbra a W700 Full HD felbontású IPS érintőkijelzőjének betekintési szögei

Nem éppen a filléres termékkategóriáról beszélünk, így a széles betekintési szögeket kínáló IPS panel szinte alapelvárás, no és persze azért is, mert a tabletpiacon ennél rosszabb kijelzőtechnológiával manapság nehéz lenne labdába rúgni. A két tesztalany hozza a kötelezőt, legyen szó a HD felbontású W510 megjelenítőjéről vagy éppen a W700 Full HD paneljéről, de néhány mérést azért elvégeztünk, hogy lássuk, mire képesek valójában!

Hirdetés

A W510-ben megbújó ötujjas multi-touch kijelző legfeljebb 290 cd/m2 fényerőre képes, a legalacsonyabb beállítás mellett pedig 18 cd/m2-t mértünk, míg a kontrasztarány 670:1 körül alakult. A tízujjas bevitelre képes W700 ennél valamivel jobb értékeket hozott: fényereje 383 cd/m2-nél tetőzött (azaz kültéren, nappali fényviszonyok közt jobban olvasható), a minimum beállítás 22 cd/m2 lett, kontrasztaránya pedig közel a bűvös határhoz: 950:1.

Iconia W510 beviteli részleg

Ahogy korábban említettük, az atomos tablet mellé csomagolt dokkoló akkun kívül billentyűzetet és tapipadot is tartogat számunkra, aminek egyaránt vannak előnyei és hátrányai. Maga a billentyűzet meglehetősen kellemesre sikeredett, már ami a gépelési komfortot illeti, és mivel a pótakkun kívül nem tartalmaz semmi különöset, így nem is melegszik, ahogy a notebookok szoktak. A mi tesztpéldányunk nem magyar kiosztású volt, ezért csak reménykedni tudunk, hogy a lokalizált verzió kiosztása is rendben lesz.

Acer Iconia W510 dokkoló billentyűzettel és touchpaddal
Acer Iconia W510 dokkoló billentyűzettel és touchpaddal

A touchpaddel kapcsolatban már nem tudunk ilyen pozitívan nyilatkozni. Sajnos felülete nagyon kicsi ahhoz, hogy kényelmesen lehessen vele a kurzort vezetni, és tovább ront a helyzeten, hogy a hozzá tartozó gombok sem különülnek el az érintőfelülettől. Mégsem ez a legnagyobb hátránya, hanem az, hogy néha nem követi megfelelően parancsainkat (például a kurzor megakad egy pillanatra), de szerencsére ez igen ritka eset. Természetesen ezeket a lehetőségeket együtt használhatjuk az érintőkijelzővel, ami a legjobb és legkényelmesebb megoldás, pláne azok számára, akik még kicsit idegenkednek a tapizós technológiától a notebookhoz hasonló eszközökön.

Iconia W700 beviteli részleg

Amíg a W510 elkényeztet bennünket minden jóval, addig a W700-nál már közel sem ilyen fényes a helyzet, ugyanis se egeret, se billentyűzetet nem kapunk hozzá alapesetben. Marad tehát a kijelző ujjal való böködése, ami addig ez nem okoz problémát, amíg a Windows 8 Modern felületéről nem mozdulunk ki, de azonnal bajban leszünk, amint a hagyományos asztalra kerülünk, ahol a Full HD felbontás sem lesz a barátunk. Jobban tesszük tehát, ha kéznél tartunk egy kapacitív stylust, ami jelentősen meg fogja könnyíteni életünket, ugyanis az Acer-féle "toll" csak a W700P jelzésű üzleti modellhez jár.


Az Iconia W700P-t leszámítva a kapacitív stylus csak opcionális tartozék

A PC-s, notebookos élményekre vágyóknak célszerűbb a szintén opcionális tartozékként beszerelhető, vezeték nélküli billentyűzettel és touchpaddel kiegészített tokot választania, amit blogunkban már részletesen bemutattunk. Ez a termék hamarosan elérhető lesz, ráadásul rögtön két legyet üthetünk egycsapásra (tok + beviteli eszköz).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés