Hirdetés

Acer Iconia W510 és W700: Windows 8-as tabletek csatája

Tapasztalatok, értékelés

A Windows 8 érkezésével a gyártók elkezdték ontani a különféle tableteket, sőt még inkább a tablet-pc-notebook hibrideket, amit szemmel láthatóan a különböző vállalatok más és más formában képzelnek el. A W510 billentyűzetes dokkolójával például egy konzervatívabb megoldás, ami közel áll a notebookokhoz, éppen ezért hasonló eszközzel sok más gyártó kínálatában is találkozhatunk majd, akár ugyanebben a hardverkiépítésben. Ez a variáns egyébként meglehetősen sok fejtörést okoz majd, pozicionálni sem könnyű, hiszen a nem túl erős hardver és az ehhez mérten magas árcédula nem a legjobb párosítás.

Acer Iconia W510 - kicsavarva is használható
Acer Iconia W510 - kicsavarva is használható

Nyilvánvalóan ebben benne van még az újdonság ereje, az érintőkijelző, az operációs rendszer és a dupla akkumulátor ára, de a hardver ettől még nem lesz erősebb. Tulajdonképpen az Atom platform, vagyis a benne található IGP a gyenge pontja ennek az összeállításnak, ami erősen rányomja a bélyegét a használhatóságra, noha a billentyűzet-touchpad párosa nagy fegyvertény. Olvasgatni, internetezni, zenét hallgatni, szöveget gépelni és a kijelző képességét meg nem haladó felbontású videót nézni éppen elegendő, ha például minden nap ingázunk és buszon-vonaton szeretnénk dolgozni vagy kikapcsolódni.

Hirdetés

Elsődleges gépként viszont már kevésbé tudjuk elképzelni, ha mondjuk a munkahelyre beérve komolyabb teljesítményt igénylő dolgot szeretnénk vele elvégeztetni, ugyanis a töltögetések, pufferelések meg-megakasztják a lendületes munkamenetet, amit ugyanakkor a notebookoktól már megszokhattunk. A Windows 8 Modern UI-n és az asztalon is egészen jól mozog a rendszer, mivel nyilvánvaló módon az ehhez szükséges optimalizálások rendben vannak, de amint teljesítményéhes feladatot bízunk rá, érződik az erő és a megfelelő grafikus gyorsítás hiánya, ami egyértelműen a grafikus meghajtóprogram számlájára írható, amiből javításra sem feltétlenül érdemes várni.

Akármennyire is jól néz ki, praktikus és jópofa az Iconia W510, huzamosabb használat után is csak az járt a fejünkben, hogy ez csak egy drága netbook leválasztható kijelzővel és brutális üzemidővel. Ez egy nyilvánvalóan eléggé sarkított megfogalmazás, de hűen türközi a bennünk kavargó felemás érzéseket, noha az Acer jól láthatóan mindent megtett annak érdekében, hogy kihozza az adott helyzetből és lehetőségből a maximumot. Azt nem állítjuk, hogy nem lesz piaca ennek a tabletnek, mert a W510 azért messze-messze nem használhatatlan, de tartunk attól, hogy amint telepakoljuk mindenféle programmal és a használat során összeszemeteljük az operációs rendszert, akkor tovább veszít sebességéből, amiben egyébként nincs túl sok tartalék. A kisebbik Iconia W tablet ezen az áron nem az év legjobb vétele, de a konkurensek sem lesznek olcsóbbak kezdetben, és idővel megtalálhatja a helyét.

Ezzel szemben a W700 egy egészen más kategória, minden szempontból. Az Ivy Bridge-et szeretjük, mert gyors és kiforrott, bár az IGP teljesítménye nem vetekedhet az AMD-s megoldásokkal, ennek ellenére notebookok és ultrabookok millióiban képes megállni a helyét. Ezzel a tablettel inkább az a probléma, hogy vaskos és méretéhez képest is nehéz, ami sajnos a nagyteljesítményű hardverből és az ehhez szükséges akkumulátorból fakad, de mivel alapvetően egy kézben tartható megoldásról beszélünk, így ez mindenképpen negatívum a hordozhatóságra nézve.

A W700 mérnöki szempontból bravúros, hiszen sikerült meglehetősen halk és nem túlságosan melegedő terméket piacra dobni, viszont alapkiszerelésben használhatósága korlátozott a megfelelő beviteli eszközök hiánya miatt, hiszen továbbra is Windowsról beszélünk, ami nem csak a Modern kezelőfelületből áll. Persze van nekünk egy dokkolóként szolgáló állványunk, amibe beleállítva a tabletet, és fixen csatlakoztatva a munkához szükséges beviteli eszközöket akár állandó munkakörnyezetet is kialakíthatunk, de ennek a dokkolónak az összepakolása sem olyan egyszerű, mint lehajtani egy notebook fedelét.

Acer Iconia W700 dokkolóban
Acer Iconia W700 dokkolóban

Nehéz megbirkózni azzal a kettősséggel, amit a Windows 8 és a tabletek együttesen kínálnak. A problémát az okozza, hogy a tabletek alapvetően médiafogyasztásra lettek kitalálva, tehát billentyűzet és egér nélkül is el kellene velük boldogulnunk. Azonban a Windows 8 olyan lehetőségeket biztosít, ami ennél többre teszi képessé ezen termékeket, és ami miatt automatikusan a notebookokhoz hasonlítjuk tudásukat. Ennek fényében nehéz eldönteni, hogy mi a valódi célja a Microsoftnak és az eszközgyártóknak, hiszen az operációs rendszer tudása jelenleg a csak tablet jellegű használathoz kevés, megfelelő beviteli eszközök nélkül pedig a hardver is csak egy félkarú óriás. Megkérdőjelezhetetlen előnyük viszont, hogy rendkívül jól tudnak integrálódni x86-os és windowsos vállalati környezetbe, ahol egyre növekvő kereslet jellemzi ezeket a termékeket.

Az optimális notebookhelyettesítő mindenes megoldás talán az lenne, ha a W510-hez hasonló kiszerelésben találkoznánk a W700 hardverével, pluszban egy burkolatba rejthető stylusszal kiegészítve, így kapnánk egy igazi notebook-tablet hibridet, amit mindig az éppen felmerülő igényeknek megfelelően tudnánk használni. Minden nyavalygásunk ellenére a tesztben szereplő két Iconia mutatott olyan megoldásokat, amelyek igenis tetszettek, és amikben láttunk fantáziát, de hogy megvásárolnánk-e ennyi pénzért, az egy teljesen más kérdés.


Acer Iconia W510 és W700 tablet

Daywalker

Az Acer Iconia W510 és W700 tableteket az Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés