Hirdetés

Acer Iconia W510 és W700: Windows 8-as tabletek csatája

Hűtés-melegedés, kamera

Az Intel Atom processzorról sok mindent el lehet mondani, de vitathatatlan előnye, hogy alacsony fogyasztása miatt nem igényel aktív hűtést, így a W510 esetében a ventilátorzajt elfelejthetjük. A néma működésnek persze ára van: a termelődő hőt a burkolaton keresztül érezni fogjuk. A 20 °C-os szobában a W510 burkolata terheletlen állapotban jellemzően 21-23 °C között alakult, kivéve a processzor körüli területet (szemből nézve ez a hátoldal bal szélét jelenti), ahol 27-30 °C-ot mutatott a hőmérő. Terhelésre a tablet lassú melegedésbe kezdett. Mintegy 45 perc durva izzasztás után a hátlap nagy részén 22-26 °C közötti hőmérséklet uralkodott, míg a processzor környéke 41-45 °C-ig kúszott fel (az Intel Z2760 magja 77 °C-ig melegedett). Mentségére legyen mondva, hogy egy ilyen kaliberű gépet a felhasználók többsége úgysem fog 100%-on járatni ennyi ideig, így nem kell attól tartani, hogy hozzásül majd a kezünk.

Az Ivy Bridge-et felvonultató W700 hűtését viszont nem lehetett félvállról venni, hiszen ennek a központi egységnek az Ultrabookokban is aktív hűtésre van szüksége, egy tabletben pedig még korlátozottabbak a lehetőségek, már ami hűtés kialakításához rendelkezésre álló teret illeti. Legnagyobb meglepetésünkre az Acer mérnökeinek sikerült a feladattal megbirkózni. A szintén 20 °C-os szobában 27-28 °C-ot mértünk a burkolaton, és eközben még zajt sem csapott a hűtés. Mintegy 30 perc forszírozott tempó hatására ez csak 29-33 °C-ig kúszott fel; mindeközben a hűtés emberesen dolgozott, a felül lévő szellőzőnyílásokon tolta ki a meleg levegőt, de nem volt hangosabb, mint mondjuk egy Acer M3 Ultrabook. A ventilátor hangszíne is tipikus notebookos süvítés, de nem az elviselhetetlen fajta. Mindenesetre a W510 0 dB-es zajkibocsátásával nem versenyezhet, de a teljesítményért cserébe ez még elviselhető volt számunkra – ám ez szubjektív megítélés alá esik.

Hirdetés

Fényképezőgép és kamera

Mindkét tesztalany rendelkezik elő- és hátlapi kamerákkal, de vizsgálatunknál főként az utóbbiakra koncentráltunk. Az olcsóbb masinában egy 8 megapixeles, autofókuszos hátlapi kamerával készíthetünk képeket, ami mellé még egy LED-es segédfény is jutott. Ezzel szemben a drágább W700 csak egy 5 megapixeles érzékelővel rendelkezik hátul, ami mellé már vaku sem fért. Viszont mindkét kamera képes Full HD felbontású mozgókép rögzítésére.

W510 mintafotók és mintavideó

W700 mintafotók és mintavideó

Összességében véve a képek nem olyan rosszak a maguk kategóriájában, ennél sokkal gyengébbeket is láthattunk már 100-140 000 forintos androidos tabletekben, hasonló megapixelszámok mellett. Itt felfedezhető némi dinamikatartomány, nincs veszélyes mértékben túlburjánzó kromatikus aberráció sem. Az viszont jól látszik, hogy a W510 8 megapixeles érzékelője szebb képeket készít és kevésbé zajosodik (még vaku nélkül is), még a rosszabb fényviszonyok mellett is. Ezek után nem meglepő, hogy videóban is lekörözi a W700-at, aminek egyébként furcsán röcögős a rögzített képe. Egyik masina képe sem pipálja le a komolyabb dedikált eszközökét, de a W510 kameráját vészhelyzetben már be lehet fogni fotózásra vagy videofelvételre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés