Samsung ATIV Smart PC: tabletbe oltott számítógép

Hirdetés

Bevezető, külső

Az Acer és az Asus után a Samsung is előállt Windows 8-at futtató x86-os tablet PC-jével idehaza, amire egyébként nem keveset kellett várni, hiszen az első hivatalos információk 2012 augusztusának legvégén már napvilágot láttak. Az ATIV (fordítva VITA, latinul élet) család ugyan három tagból áll, de az x86-os architektúrára csak a Smart PC család két tagja épít. Ezek közül az egyik az Intel Atomon (Clover Trail) alapszik, míg a Pro jelöléssel ellátott variáns Core i processzort kap. Magyarországon első körben csak a "sima" Smart PC, tehát az atomos verzió lesz elérhető, így ezt teszteljük most, míg a Pro érkezése csak későbbre várható.

A Samsung ATIV Smart PC sem az a klasszikus értelemben vett tablet, amit az Andoidot vagy iOS-t futtató eszközök esetében megszokhattunk, hanem egy billentyűzetes dokkolóval ellátott darab, így hagyományos Windows 8-as notebookként használhatjuk – vagy az Atom platform és a méret miatt akár netbookot is említhetnénk, bár ez a termékkategória nem említhető velük egy lapon, ha nem csak a teljesítményt nézzük.

Tesztalanyunk külső jegyeit tekintve sem éppen a hagyományos vonalat követi, hiszen a kék szín nem annyira megszokott PC-s körökben. A ház anyaga természetesen műanyag, de a jobbik fajtából, és kifejezetten szépre sikeredett a hátlapon látható imitált szálcsiszolás, aminek ellenére a felület mégis teljesen sima. Az összeszerelés minősége abszolút rendben van, és ez a billentyűzetes részre is igaz.

A dokkoló zsanérja és bölcsője teljes mértékben fémből készült, így elpusztíthatatlannak tűnik, de eltakarja a behelyezett tablet "start" gombját – nem mintha szükség lenne rá ebben a formában. A két rész elválasztására, azaz a kioldásra szolgáló gomb középen kapott helyet. A zsanér eléggé behatárolja a nyithatóságot, ami jelen esetben nagyjából 120 fokos szöget jelent, noha ennél többet egyébként sem tudnánk kihasználni azon egyszerű oknál fogva, hogy a hardver és a kijelző egy egységet képez, amit a dokkolóba helyezve elég magasra kerül a súlypont, így nagyobb szögnél mát hátrabillenne az egész szerelvény.

Maradva a dokkolós vonalon, azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy fém bölcső ide vagy oda, a tablet kicsit lötyögősen áll a sínben, persze érthető módon nem lehet beszorítani, mert akkor a kivétel vagy a behelyezés menne nehézkesen. A probléma viszont ezzel csak annyi, hogy e lazaság miatt az érintkezés nem tökéletes, így a "fedél" hajtogatásakor a tablet néha egy pillanatra elvesztette a kapcsolatot a dokkolóval.


Az ATIV-on található gombok igényesek, a csatlakozókat pedig kis ajtókkal védik a szennyeződéstől. Ez nem túl kényelmes, de mindenképpen biztonságos megoldás akkor, ha mostohán bánunk eszközeinkkel, és tok nélkül hurcoljuk táskában, vagy nem éppen steril körülmények között használjuk a mindennapokban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés