Hirdetés

Acer Iconia W510 és W700: Windows 8-as tabletek csatája

Hirdetés

Acer Iconia W510

Az Acer kapva kapott lehetőségen, és az elsők között jelentett be Windows 8-ra épülő tableteket. Pontosabban két Iconia modellt, az Intel Atomra épülő W510-et, valamint az Intel Core i processzoros W700-at, melyekből többféle változat érhető el a boltok polcain. Például az elsőként említett W510 kapható lesz opcionálisan 3G modemmel (W511 számozással) vagy éppenséggel Windows 8 Pro operációs rendszerrel, NFC-vel és TPM-mel (W510P). Egyvalami azonban nem fog különbözni ezeknél a modelleknél: a felépítés.

A W510 egy 10,1"-es érintőkijelzővel rendelkező tablet, ami annak ellenére, hogy gyökeresen más hardvert kapott és teljesen eltérő operációs rendszert futtat, mint a megszokott androidos vagy almás tabletek, mégis kívülről az előlapon található, érintőgombként is funkcionáló Windows emblémát leszámítva nem igazán különbözik attól, amit széles körben ismerhetünk már ezen a fronton. Külsőre igen kellemes fogású és külsejű eszközzel van dolgunk még annak ellenére is, hogy csupa műanyagból készült. Az előlap fehér kerete tetszetős, jól megy a tabletet uraló (kikapcsolt állapotban) fekete kijelzőhöz. Ha jól megfigyeljük, a kijelzőkeret felső sávjában kapunk még egy 2 megapixeles előlapi kamerát, valamint ide rakták az adaptív fényerőszabályzáshoz szükséges szenzort is.

A hátlap az előlappal ellentétben már ezüstbe burkolózik, de itt sem találtunk kivetnivalót. Felül a 8 megapixeles kamera, a hozzá tartozó LED-es segédfény és a mikrofon kapott helyet, ezenkívül egy nem túlságosan tolakodó Acer logót és pár matricát láthatunk. Ami a külsőségeket illeti, a keményebb csavargatást jobb hanyagolni, mert bár a ház ellenáll, de ezt szemmel láthatóan nem viseli túl jól. Normál használat közben ezzel nem lesz gond, de ha lehet, szöget azért ne verjünk be vele.

A termék oldalnézetből sem kínál roppant nagy izgalmakat – ahogy a tabletek általában –, de a meglévő gombokat, csatlakozókat és interfészeket (microSD, micro HDMI, microUSB stb.) a minél vékonyabb kialakításnak, azaz a hordozhatóságnak rendelték alá, tehát például teljes méretű USB-t nem kapunk.

Ha mégis teljes USB portra vágynánk, azt a billentyűzettel és touchpaddal ellátott dokkolón megkaphatjuk, a W510-nél ugyanis ez is benne van az alapfelszereltségben. Roppant kiváló ötlet, hogy a dokkolóba még egy akkut sikerült bepasszírozni, ami megegyezik a tablet akkujának kapacitásával, ennek köszönhetően az akkumulátoros üzemidő megduplázható. Cserébe a szerelvény jóval vastagabbá (8,8 + 9,9 mm) és nehezebbé válik (összesen 1260 gramm).

A dokkoló legfontosabb pontja a csatlakozósín, ami masszív darab, pedig műanyagból készült, és bársonyos bélést kapott a karcolások elkerülése végett. A tablet és a dokkoló csatlakoztatása gyerekjáték, minden könnyen a helyére csusszan, a reteszelés is stabil, kioldása pedig egyszerű. A találkozási pont ugyanakkor nem túl passzentos, így némi remegést enged a behelyezett tabletnek. A másik fontos pont a zsanér, ami szintén kellően masszívra sikeredett, és lehetővé teszi, hogy a kijelzőt (vagyis a tabletet) 180 fokba, vagy akár annál tovább, nagyjából 275 fokig is kihajtsuk. Ekkor a billentyűzet alulra kerül és a dokkoló ilyenkor mintegy állványként funkcionál. Arra viszont figyelni kell, hogy a dokkolóba helyezve a tabletet a súlypont magasra kerül, így bizonyos nyitási szög után (130-140 fok körül) az egész szerelvény hátrabillen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés