Hirdetés

975X chipsetes lapok Core 2 processzorokhoz

Hirdetés

Bevezető

A Core 2 processzorokat fogadó alaplapok bemutatásával még nem végeztünk, ugyanis újabb hat típus tette tiszteletét szerkesztőségünkben, melyek ezúttal Intel 975X chipkészletre épülnek. Jelen pillanatban két felsőkategóriás chipset létezik az LGA775-ös processzorokhoz, ezek az Intel 975X, illetve a pár hónapja bejelentett NVIDIA nForce 680i SLI. A két lapkakészlet nagyjából megegyező tulajdonságokkal rendelkezik, de persze vannak eltérések is – az egyik legfontosabb ezek közül, hogy míg az nForce lapkák az SLI-t támogatják, addig a 975X hivatalosan csak a CrossFire technológiát ismeri. Furcsának tűnhet, hogy az Intel chipset támogatja az AMD több videokártyás rendszerét, de a 975X már jóval azelőtt elkészült, hogy a konkurens chipgyártó felvásárolta volna az ATI-t.


Intel 975X chipset blokkdiagram [+]

Annak ellenére, hogy a 975X a 965-ösök előtt jelent meg, továbbra is az első helyet foglalja el az Intel felsőkategóriás asztali chipsetjeinek listáján, de ugyancsak alkalmazzák belépőszintű szerverek, munkaállomások alapjaként is. A chipset támogatja az összes LGA775-ös processzort 200 és 266 MHz FSB-vel egyaránt (800, illetve 1066 MHz Quad Pumped Bus), és kétcsatornás DDR2-667-es memóriavezérlővel rendelkezik (valójában képes kezelni a DDR2-800-as memóriákat is). Támogatja a 2 x 8-as felállású CrossFire technológiát, amikor az egyes VGA-k nyolc PCI Express sávon keresztül kommunikálnak egymással, de a rendszert konfigurálhatjuk úgy is, hogy az egyetlen videokártya x16-os linksebességgel működjön. Az északi és déli hidat a 2 GB/s áteresztőképességű Direct Media Interface köti össze.

I/O-vezérlőnek megmaradt az az ICH7, mely bár fejlettlenebbnek tűnik utódjánál, mégsem okoz annyi gondot a felhasználóknak, mint az ICH8. Az ICH7 támogatja a High Definition Audio szabványt, nyolc USB 2.0 portot, hat PCI bővítőhelyet és négy SATA300-as portot kínál fel, ráadásul továbbra is rendelkezésünkre áll egy ATA100-as csatorna, ami az ICH8-ból már hiányzik. Az ICH7 ezen felül támogatja a Matrix Storage technológiát is, mellyel különböző RAID-tömbök hozhatók létre. A 975X privilégiuma még a PECI (Platform Environment Control Interface), melynek köszönhetően a processzor saját hőmérsékletétől függően egy külön erre a célra tervezett chipen keresztül képes a rendszer egyes elemeit (ventilátorok) vezérelni.

A P965-ös alaplapokat bemutató cikksorozat első részében szó esett arról, hogy az egyes chipsetek mit támogatnak, mit nem támogatnak, vagy hogy egyáltalán a chipseteknek van-e valami közük a processzorok támogatásához. Ezúttal is kitérőt kell tennünk, ugyanis csak a Core 2 processzorok megjelenése után derült ki, hogy a korábban megvett, igen drága 975X chipsetes alaplapok nem támogatják a Core 2-es processzorokat. A probléma nem a lapkakészletben keresendő, hanem az alaplapok felépítésében, ugyanis az új generációs processzor továbbfejlesztett feszültségszabályzó áramkört követelt meg, amire az alaplapgyártók előzőleg nem voltak felkészülve. Ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk a gyártó honlapján, és mielőtt kifizetjük az alaplapot, nézzük meg annak verzióját is.

A következő oldalakon öt márka képviseletében hat különböző, Intel 975X chipkészletre épülő alaplapot mutatunk be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés