975X chipsetes lapok Core 2 processzorokhoz

DFI Infinity 975X/G

DFI Infinity 975X/G specifikációk:

Hirdetés

 

Alaplap típusa DFI Infinity 975X/G
Processzortámogatás Core 2 Duo/Extreme/Quad, Pentium D/4, Celeron CPU-k
Foglalat típusa Socket T (LGA775)
Lapkakészlet Intel 975X (MCH) + Intel ICH7R
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800/667
dual-channel DDR2-800/667 támogatás
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
1 PCI Express x4
1 PCI Express x1
2 PCI
Serial ATA / RAID 4 SATA port (RAID 0, 1, 0+1, 5) – Intel ICH7
1 eSATA port – JMicron JMB360
Parallel ATA / RAID 1 Ultra ATA 100/66/33 – Intel ICH7
Integrált audio Intel HDA – nyolccsatornás Realtek ALC882 hangkodek (SPDIF kimenet)
Integrált hálózati vezérlők Gigabit Ethernet – Realtek RTL8111B (PCIe)
Firewire (IEEE 1394) 1 port a hátlapon, 1 az alaplapon (nincs kivezetés) – VIA VT6307
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 2 az alaplapon (van kivezetés)
Méretek ATX, 305 x 244 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- DFI
- DFI Infinity 975X/G
Bruttó kiskereskedelmi ára 45 600 forint

A DFI sajnos nem veszi igazán komolyan az LGA775-ös vonalat, hiszen mióta megjelent, alig épített Intel chipset köré LanParty, LanParty UT vagy Infinity alaplapot, holott a cég AMD platformon a legjobbak közé tartozik. Érdekes módon a P965-ös chipset köré nemhogy LanParty de semmilyen alaplapot nem épített, ezért örömmel konstatáltuk, hogy legalább egy 975X-es Infinityjük létezik. Évekkel ezelőtt, amikor a DFI bevezette az Infinityt a köztudatba, és először láttunk ilyen alaplapot (még 875P chipsettel), elégedettek voltunk a látottakkal, az az alaplap olyan funkciókat kínált fel elsőként a piacon, mint a CMOS Reloaded (amit azóta többen is lemásoltak) és a RAID 1.5-ös támogatás, éppen ezért kicsit csalódtunk, hogy az Infinity 975X/G egyiket sem ismeri, de legalább olcsó(bb a konkurenseknél). Az Infinity 975X/G a szokásos négy SATA csatlakozón felül csak egy eSATA porttal tud szolgálni, nincs plusz IDE-vezérlő, és az integrált audiokodek sem éppen a csúcs, ellenben találunk rajta gigabites hálózati vezérlőt és FireWire-t is. Szinte a 975X chipsethez méltatlan, ahogy a DFI feltálalja az Infinity 975X/G-t, vajon mi üthetett beléjük? Mintha egy ASRock alaplap dobozát nyitottuk volna fel.


DFI Infinity 975X/G [+]

A 975X/G zöld színű lett, és a foglalatok sem pompáznak az sRGB színtartomány minden árnyalatában. Ránézésre az egyszerű és szimpla szavak jutnak eszünkbe, az Infinity 975X/G nem több, és nem is kevesebb egy átlaglapnál. A CPU-foglalat és a felső PCIe foglalat között, a legrosszabb helyen találjuk a tápcsatlakozókat, így a kábeleket a processzor fölött vagy alatt, a chipseten át kell elvezetni. Az IDE-csatlakozó jó helyre, a lap szélére került, alatta a 90 fokkal kifordított floppycsatlakozót találjuk, emellett pedig a SATA portok vannak. A DFI nem találta szükségesnek a FET-ek hűtését (egyébként tényleg nincs túl sok értelme), és az északi hídra is csak egy alumínium hűtőbordát tett, igaz, ez jól lamellázott, de nem túl nagy, márpedig a 975X eléggé melegszik. A déli hídon még ennyi sincs, csak egy odaragasztott műanyagdarabot találtunk a chipen. Összeségében azt látjuk, hogy ha egy megvizsgált DFI alaplap nem LanParty szériás, akkor nem is igazán különbözik egy átlagterméktől, sőt, helyenként furcsa megoldásokat vonultat fel.


Könnyen elérhető bekapcsoló és reset gombok az alaplap alján, illetve a CPU-foglalat környéke [+]

Az alaplap alján egy integrált speakert találtunk, illetve egy tesztelési célokra kialakított power és reset gombot, egyre nagyobb divat ez mostanában. A processzor feszültségszabályzása hatfázisú, ebben a tekintetben a DFI nem akart lemaradni, mintha sejtenék, hogy mire gerjednek a tuningosok. Sajnos a CPU környékén több nagy kondenzátor is található, ezek közül az egyik nagyjából olyan messzi van a foglalattól, mint az Asus P5W DH Deluxe-on, tehát elképzelhető, hogy egy-egy nagyobb hűtő felszereléséhez görbítgetni kell.


A hátoldal [+]

A hátlap semmi különlegességgel nem szolgál, a szokásos ki/bemeneteken felül egy eSATA portot találtunk, illetve érdemes megjegyezni, hogy a DFI nem hagyta le a párhuzamos portot sem.

BIOS

 

Alaplap típusa DFI Infinity 975X/G
BIOS típusa Award BIOS
Beállítható FSB Alapórajel és 533 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Szorzó Nem állítható
Állítható AGP/PCI vagy PCIe órajel PCIe: 100-200 MHz között 1 MHz-es lépésekben
PCI: nem állítható
Beállítható memóriaórajelek Auto
400 MHz
533 MHz
667 MHz
800 MHz
Beállítható feszültségek - CPU: +12,5 mV és +787,5 mV között +12,5 mV-os lépésekben (1,3 V-os CPU-nál max 2,075 V)
- DRAM Voltage: 1,90 V és 2,65 V között 0,05 V-os lépésekben
- CPU VTT Voltage: 1,20 V és 1,35 V között 0,05 V-os lépésekben
- NB Chip Voltage: 1,60 V és 1,75 V között 0,05 V-os lépésekben


DFI Infinity 975X/G BIOS [+]

A DFI Infinity 975X/G Award BIOS-ra épül, és a szokásos beállításokon felül a DFI-nál szokásos Genie BIOS Setting menüpont alatt találjuk meg a túlhajtáshoz szükséges opciókat. A 975X/G tuningra összességében megfelelő, a beállítható órajel- és feszültségtartományok elég nagyok, ráadásul a DFI úgy gondolta, hogy a memória és az északi híd a szokásos feszültségnél többet érdemel már alapbeállításon is, ezért a RAM 1,8 V helyett alapból 1,9 V-ot, az MCH pedig 1,5 V helyett 1,6 V-ot kap, viszont a szorzó „mezei” (tehát nem Extreme) processzorok esetében nem állítható a jelenlegi BIOS-szal, ami egy mínuszpont. Természetesen a DFI-hoz hűen az Infinity 975X/G is kismillió memóriabeállítást ismer, azért minket érdekelne, hogy a szokásos öt-haton felül ki szokta átállítgatni a többit? Valószínűleg nem túl sokan. A ventilátorszabályzás működik, az alaplap háromféle üzemmódot ismer, Full-On módban a ventilátor maximális fordulaton jár, Smartfan módban az adott eszköz hőmérsékletétől függ a fordulatszám, míg Fan-PWM módban százalékban (vagyis ahhoz hasonló módon) határozhatjuk meg a ventilátor sebességét. Egy észrevétel: a hálózati vezérlőt nem lehet letiltani.

Essen szó a tuningról is, a DFI az elrontott tuningkísérletekre sehogy sem reagál, csak a CMOS Clearrel éleszthető fel újra a rendszer. Ráadásul úgy vettük észre, hogy ha valamit rosszul állítunk be (nem sikerült rájönnünk, hogy melyik opcióról van szó), akkor az alaplap elkezd csipogni. Hozzákezdtünk tehát az FSB-túlhajtáshoz, és 360 MHz-nél elakadunk, már az Allendale CPU-val is. Hiába emeltük a feszültséget, nem sikerült feljebb jutnunk. Elképzelhető, hogy az északi hídon található gyengécske hűtőborda a sikertelenségünk oka.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés