975X chipsetes lapok Core 2 processzorokhoz

Abit AW9D

Abit AW9D specifikációk:

Hirdetés

 

Alaplap típusa Abit AW9D
Processzortámogatás Core 2 Duo/Extreme/Quad, Pentium D/4, Celeron CPU-k
Foglalat típusa Socket T (LGA775)
Lapkakészlet Intel 975X (MCH) + Intel ICH7R
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800/667
dual-channel DDR2-800/667 támogatás
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
2 PCI Express x1
1 PCI
1 AudioMAX slot
Serial ATA / RAID 4 SATA port (RAID 0, 1, 0+1, 5) – Intel ICH7
Parallel ATA / RAID 1 Ultra-ATA100/66/33 – Intel ICH7R
Integrált audio Abit AudioMAX HD (Intel HDA – nyolccsatornás Realtek ALC882M hangkodek [SPDIF ki/bemenet])
Integrált hálózati vezérlők Realtek RTL8111B Gigabit Ethernet (PCIe)
FireWire (IEEE 1394) nincs
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 2 az alaplapon (nincs kivezetés)
Méretek ATX, 305 x 245 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- Abit
- Abit AW9D
Bruttó kiskereskedelmi ára kb. 50 000 forint

A P965-ös teszt egyik nyertese az Abit lett, hiszen az AB9 és az AB9 Pro jó felszereltsége és túlhajthatósága mellé még viszonylag olcsó is volt. Az Abit a 975X chipset esetében is úgy döntött, hogy két azonos alapra építkező, de különböző felszereltségű alaplapot dob piacra, ezek az AW9D és AW9D-MAX nevet kapták. Elsőként az AW9D-vel foglalkozunk, mely árát tekintve már nem indul olyan kedvező pozícióból, mint 965-ös kistestvére, hiszen a DFI lenyomta a – később bemutatásra kerülő – Infinity 975X/G árát. Az alaplapot egy teljesen átlagos dobozban kaptuk kézhez, melyen az Abit hangsúlyozza, hogy ez az alaplap egy olyan lopakodó harcos, mely könnyen legyőzheti a konkurenciát. Ennek ellenére az AW9D átlagfelhasználói szemmel nézve nem kecsegtet semmi különössel, hacsak nem a külön kártyára tett AudioMAX HD audiovezérlőt annak nem vesszük. Az alaplap felszereltsége átlagos, a déli híd támogatja a különböző RAID-módokat, találunk rajta egy gigabites hálózati vezérlőt, de se FireWire, se plusz SATA/PATA portokkal nem szolgál.


Abit AW9D [+]

Az AW9D felépítése szerencsére nem hasonlít az AB9-ére, mely több ponton is kifogásolható volt. A NYÁK sötétkék színt kapott, ami elég szokatlan, ennél fogva sokakat megfoghat, az egyes portok és a hűtőbordák pedig feketék lettek, ami így egy egyszerű és ízléses összképet eredményez. A processzorfoglalat felett két kis hűtőborda található, melyek FET-eket hűtenek, alatta és mellette pedig két, hőcsővel összekötött borda található, ezek OTES névre hallgatnak. A nagy tápcsatlakozó az alaplap szélére került, alá a 90 fokkal elfordított IDE csatlakozó, illetve a SATA portok, ezek mind jó helyen vannak. Az alaplap talán kicsit kevés bővítőhellyel rendelkezik, a két PCIe x16-os foglalaton felül összesen két, szinte kihasználhatatlan PCIe x1-es és egy PCI foglalat található rajta, tehát ha egynél több PCI-os eszközünk van, akkor az AW9D nem tűnik jó választásnak. Az alsó PCI foglalat alatt, elég rossz helyen található a floppycsatlakozó, illetve az AudioMAX aljzat, melybe az AudioMAX kártya helyezhető.


Abit AudioMAX HD [+]

Az AudioMAX lényegében egy külső hangkártya, melyre egy Realtek ALC882M 7.1 csatornás, digitális ki- és bemenetekkel rendelkező, Dolby Master Studio minősítéssel rendelkező hangrendszer került. Ez a megoldás több előnnyel is kecsegtet, egyrészt nem kötelező a használata, másrészt a hátoldalon, ahol az integrált audio portjai szoktak lenni, így szellőzőnyílás építhető ki, harmadrészt pedig az integrált hangkártya minőségét nem rontják le az alaplapon keletkező elektromos zajok, azaz javulhat a minőség.


P80P kijelző és a CPU-foglalat környéke [+]

Az AW9D alján is található egy kétjegyű hexadecimális kódokat kiírogató kijelző, mellyel könnyebben kideríthetjük egy esetleges meghibásodás forrását. A processzor feszültségszabályzó áramköre négyfázisú, a foglalat környékén nincsenek kiálló magas kondenzátorok, így a nagyobb CPU-hűtők felhelyezésével sem lesz gondunk.


A hátoldal [+]

A hátlap meglehetősen üresnek tűnik, ennek az AudioMAX hangkártya az oka. Emellett az Abit már letett a soros és párhuzamos portokról is, és mivel az alaplapon található USB portokhoz nem kapunk kivezetést, így be kell érnünk a hátlapon található négy USB csatlakozóval. A hiányzó portok helyén, miután a takarólemezt berakjuk a számítógépbe, szellőzőrácsokat fogunk találni.

BIOS

 

Alaplap típusa Abit AW9D
BIOS típusa Award BIOS
Beállítható FSB 133 és 600 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Szorzó Állítható
Állítható AGP/PCI vagy PCIe órajel PCIe: 100-200 MHz között 1 MHz-es lépésekben
PCI: nem állítható
Beállítható memóriaórajelek Auto
DDR2 533
DDR2 667
DDR2 800
Beállítható feszültségek - CPU: 1,3125 V és 1,7125 V között 0,0250 V-os lépésekben
- DDR2 SDRAM Voltage: 1,75V és 2,65 V között 0,05 V-os lépésekben
- MCH&PCIe 1,5V Voltage: 1,50 V és 2,00 V között 0,01 V-os lépésekben


Abit AW9D BIOS [+]

Az AW9D Award BIOS-ra épül, és külsejét, illetve tartalmát tekintve szinte egy az egyben megegyezik az AB9-ével. A tuningopciók (alias OC Guru, néhai Softmenu) között viszont van néhány, amiben eltér attól. Azok a felhasználók, akik a túlhajtásra fogékonyak, az AW9D-vel jól járnak, mert a BIOS lehetőséget ad a rendszer egyes komponenseinek kihajtására. A tuninopciók mellett nagyon elégedettek voltunk az Abit EQ-val is, mely a feszültségek, hőmérsékletek és ventilátorok fordulatszámának monitorozására szakosodott. A FanEQ-val az összes alaplapra köthető ventilátort (5 van) külön szabályozhatjuk.


Maximum 365 MHz FSB az E6700-assal [+]

Az alaplap tuningolás közben néha nem úgy viselkedett, ahogy az elvárható egy Abit alaplaptól. Például ha szorzót csökkentünk, a BIOS-ban és a POST-képernyőn is még úgy tűnt, mintha a szorzó nem csökkent volna, pedig valójában igen, csak ehhez Windows alatt kellett ellenőrizni az órajelet. Félresikerült tuningpróbálkozások után az alaplapot elég volt néha ki-, majd bekapcsolni, de voltak esetek, amikor annyira „ledöglött”, hogy csak a CMOS Clear segített, ezután újra beállítgatni a BIOS minden egyes pontját nem túl szórakoztató. Az AW9D-t Conroe processzorral 365 MHz-ig sikerült tuningolnunk, Allendale-lel viszont 425 MHz-ig. Az északi híd feszültségét ehhez 1,7 V-ra kellett emelni, alapértéken 400 MHz körül fújt ki az alaplap.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés