975X chipsetes lapok Core 2 processzorokhoz

MSI 975X Platinum PowerUp Edition

MSI 975X Platinum PE specifikációk:

Hirdetés

 

Alaplap típusa MSI 975X Platinum PowerUp Edition
Processzortámogatás Core 2 Duo/Extreme/Quad, Pentium D/4, Celeron CPU-k
Foglalat típusa Socket T (LGA775)
Lapkakészlet Intel 975X (MCH) + Intel ICH7DH
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800/667
dual-channel DDR2-800/667 támogatás
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
2 PCI Express x1
2 PCI
Serial ATA / RAID 4 SATA port (RAID 0, 1, 0+1) – Intel ICH7
1 SATA port (RAID 0, 1, JBOD az IDE-vel összekötve) – JMicron JMB361
Parallel ATA / RAID 1 Ultra-ATA100/66/33 – Intel ICH7
1 Ultra-ATA100/66/33 – JMicron JMB361 (RAID 0, 1, JBOD a SATA-val összekötve)
Integrált audio Intel HDA – nyolccsatornás Realtek ALC882M hangkodek (SPDIF kimenet)
Integrált hálózati vezérlők Gigabit Ethernet – Intel PC82573L (PCIe)
FireWire (IEEE 1394) 1 port a hátlapon, 1 az alaplapon (van kivezetés) – VIA VT6308P
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 2 az alaplapon (van kivezetés)
Méretek ATX, 304 x 245 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- MSI
- MSI 975X Platinum PowerUp Edition
Bruttó kiskereskedelmi ára kb. 55 000 forint

Az MSI 975X Platinum PowerUp Edition a korábbi, a Core 2 processzorokat még nem támogató 975X Platinum utódjának tekinthető. A 975X Platinum PE az Intel lapjához hasonlóan Digital Home utótaggal ellátott déli híddal rendelkezik, azaz Viiv-kompatibilis. Ez négy SATA portot kínál fel, további SATA port köszönhető egy JMicron chipnek, amely állítólag a déli híd SATA portjaival közös RAID-tömbbe állítható (nem tudtuk kipróbálni). Ugyanez a JMicron vezérlő egy plusz IDE-csatornával szolgál a déli hídban találhatón felül, tehát az MSI 975X Platinum PE négy PATA-eszközt támogat. Az integrált audiovezérlő ügyében sokak után az MSI is a Realtek ALC882M-re szavazott, helyesen. Hálózati vezérlőként azt az Intel chipet választotta, amit az Intel maga is jobban preferál a többi megoldásnál. Ezen kívül egy VIA FireWire-vezérlő található még a lapon, és egy Abit AW9D-MAX-szal nagyjából megegyező árcédula a felhozatal.


MSI 975X Platinum PE [+]

Az MSI sem túlságosan erőltette meg magát, amikor a 975X PE-t becsomagolta. Egy teljesen átlagos dobozban csak az átlagkellékeket mellékeli a gyártó, szerencsére kapunk USB- és FireWire-kivezetéseket és egy, a processzor foglalatba helyezését megkönnyítő eszközt is. Rátérve az alaplap felépítésére, a 975X Platinum ebből a szempontból az egyik legjobban sikerült tesztalanyunk. A fekete nyákon szokás szerint sárga, zöld stb. színű foglalatok pompáznak. A feszültségszabályzó áramkörök FET-jeire nem került hűtőborda és heat-pipe-ot sem látunk sehol. Az északi és déli hídra egy réznek látszó hűtőborda került, de a látszat csal, mert ez valójában alumínium. Amit ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a hűtőbordát mindössze két kis rugós pöcök tartja, emiatt pedig – bár önmagától nem mozog – külső behatásra könnyű meglötyögtetni a bordát, erre figyeljünk. Illene azért azt a hűtést rendesen ráapplikálni az északi hídra. A memóriafoglalatok színezése kicsit csalóka, ugyanis a kétcsatornás működéshez a zöld és a sárga foglalatba is modulokat kell tenni, igaz, ez leolvasható a NYÁK-ról is. A nagy tápcsatlakozó, a floppy- és az IDE-csatlakozók, illetve a SATA portok is jó helyre kerültek, hasonlóan az Intel D975XBX2-höz. A két PCIe x16-os foglalaton kívül két PCIe x1-est találunk, valamint két PCI-t, ezek közül a sárgára festett külön IRQ-val rendelkezik, így érdemes a legfontosabb és legkényesebb PCI-os kártyánkat ebben működtetni. A két kis PCIe x1-es foglalat jó helyre került, úgyis alig akad olyan eszköz, amit ezekbe beletehetnénk.

Az alaplapon összesen három ventilátoraljzat található, ami kicsit kevésnek tűnik. Érdekesség, hogy amíg mások bekapcsoló és újraindító gombot ültetnek az alaplapra, addig az MSI egy CMOS Cleart választott (a SATA portok alatt), miközben ennek elég lenne egy jumper is. A processzorfoglalat környékén – hasonlóan az Intel és az Asus lapokhoz – van pár magasabb kondenzátor, melyek bekavarhatnak hűtővásárlásnál az eredeti elképzelésbe. A 975X Platinumon a processzornak egy négyfázisú feszültségszabályzó áramkör jutott.


A hátoldal [+]

A hátoldalon két PS2-port, egy-egy soros és párhuzamos port, négy USB-port, egy FireWire-port, hat audiokimenet és egy koaxális S/PDIF-kimenet található. A csomagban további két USB és egy FireWire-port kivezetést találunk.

BIOS

 

Alaplap típusa MSI 975X Platinum PE
BIOS típusa Award BIOS
Beállítható FSB Alapórajel és 550 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Szorzó Nem állítható
Állítható AGP/PCI vagy PCIe órajel PCIe: 100-120 MHz között 1 MHz-es lépésekben
PCI: nem fixálható
Beállítható memóriaórajelek (FSB:RAM arányok) Auto
1:1
1:1.25
1:1.33
1:1.5
1:1.66
1:2
Beállítható feszültségek - CPU: 1,21 V és 1,58 V között 0,01 V-os lépésekben
- Memory Voltage: 1,8 V és 2,4 V között 0,05 V-os lépésekben
- PCI Express Voltage: 1,55 V és 1,8 V között 0,05 V-os lépésekben


MSI 975X Platinum PE BIOS [+]

A 975X Platinum Award BIOS-ra épül, és teljesen szokványos Award elemeket tartalmaz. Problémákat tapasztaltunk az alaplappal, ugyanis az aktuális BIOS-verzióval a 975X Platinum nem vette figyelembe az általunk beállított memóriaidőzítéseket (ez ismerős valahonnan...). A túlhajtásra specializálódott opciókat a Cell Menuben találjuk meg, ami valójában nem véletlen, hiszen a 975X Platinumon található egy CoreCell chip, mely mindezért felelős. A későbbieket látva az MSI újíthatna végre. A Cell Menuben a tuningért felelős opciók száma nem túl magas, de tartalmuk lényegretörő. Sajnos így is vannak problémák és hiányosságok, például a szorzóállítás hiányzik, és az északi híd feszültségállítására sincs lehetőség, helyette beállíthatjuk a PCIe feszültségét, amire soha nem volt még szükségünk.


Az MSI 380 MHz-ig bírta [+]

Az MSI 975X Platinum PE túlhajtása mindezen hátráltató tényezők ellenére is sikeresebb volt, mint a P965-ös, BIOS-szinten ezer sebből vérző P965 Platinumé, ugyanis a 975X-es nagytesóval 380 MHz-es FSB-t sikerült elérnünk. 385 MHz-en is elindult a rendszer, de amikor a Windowst újraindítottuk, a gép fényt kapott... A szorzóállítás hiánya miatt az E6700-es processzort az MSI-vel is csak 330 MHz-ig sikerült húznunk, de mint már tudjuk, itt a processzornak van vége, és nem a chipsetnek. Amikor a tuningolás során problémába futottunk, a legtöbb esetben egy újraindítás majd az INSERT gomb folyamatos nyomása segített. Amikor még ez sem volt elég, kénytelenek voltunk a CMOS Clear gombocskához nyúlni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés