975X chipsetes lapok Core 2 processzorokhoz

Intel "BadAxe 2" D975XBX2

Intel Desktop Board D975XBX specifikációk:

Hirdetés

 

Alaplap típusa Intel Desktop Board D975XBX
Processzortámogatás Core 2 Duo/Extreme/Quad, Pentium D/4, Celeron CPU-k
Foglalat típusa Socket T (LGA775)
Lapkakészlet Intel 975X (MCH) + Intel ICH7DH
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800/667
dual-channel DDR2-800/667 támogatás
Bővítőfoglalatok 3 PCI Express x16 (egy x4)
2 PCI
Serial ATA / RAID 4 SATA port (RAID 0, 1, 0+1, 5) – Intel ICH7
4 SATA port (RAID 0, 1 és 0+1) – Marvell 88SE6145
Parallel ATA / RAID 1 Ultra-ATA100/66/33 – Intel ICH7
Integrált audio Intel HDA – nyolccsatornás Sigmatel 9274D5 hangkodek (SPDIF kimenet)
Integrált hálózati vezérlők Gigabit Ethernet – Intel PC82573L (PCIe)
FireWire (IEEE 1394) 1 port a hátlapon, 1 az alaplapon (a dobozos verzióhoz jár kivezetés) – TSB43AB23
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 2 az alaplapon (a dobozos verzióhoz jár kivezetés)
Méretek ATX, 305 x 244 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- Intel
- Intel Desktop Board D975XBX2
Bruttó kiskereskedelmi ára 51 990 forint

Bemutatónk következő alanya az Inteltől érkezett hozzánk, méghozzá a Kentsfield processzorok leteszteléséhez kaptuk segítségül, és ha már nálunk volt, akkor megnéztük, hogy mit tud, ugyanis a D975XBX2 az első olyan Intel alaplap, amely már támogatja a tuningot is. A D975XBX2, alias Bad Axe 2 tesztünkben elsőként épül az ICH7 DH, azaz Digital Home utótaggal ellátott változatára, ez az ICH7R-rel ellentétben támogatja a Quick Resume Technologyt, azaz Viiv-kompatibilis. A QRT-nek köszönhetően a számítógép gyorsan ki-, illetve bekapcsolható; erre a Quick Resume állapot szolgál, amely az operációs rendszer bootolása után bármikor elérhetővé teszi az azonnali használatba vételt, illetve kikapcsolást. A déli hídból származtatható négy SATA porton felül további négy köszönhető egy Marvell SATA RAID-vezérlőnek. Az integrált audiovezérlő esetében az Intel igazi különc, egy eddig számunkra ismeretlen Sigmatel (vagyis 2006 júliusától IDT) chipet integrált a D975XBX2-re, ez egy nyolccsatornás, koax, illetve optikai SPDIF-kimenettel rendelkező vezérlő. A hálózati vezérlő esetében az Intel természetesen saját chipet használt, méghozzá a 975X blokkdiagrammján is látható, PCIe x1-es sávon kommunikáló verziót. A D975XBX2-n találtunk még FireWire-vezérlőt is, de ezen felül semmi mást. Az alaplapot mi egy processzor mellé kaptuk, ezért csak a gyártó honlapjáról tudjuk, hogy pontosan miket is adnak hozzá, ami valahogy így néz ki: egy-egy IDE-, és floppykábel, négy SATA-kábel, egy SATA-tápkábel, egy 4-ből 8 tűsre alakító tápkábel, egy meghajtóprogramokat tartalmazó CD és egy Intel Express Installer CD.


Intel DB D975XBX2 [+]

Az Intel alaplapok jórészt fekete, zöld vagy kék színben „pompáznak”, a D975XBX2 fekete lett. A bővítőfoglalatokat tekintve az Intel érdekesen gondolkodott, három PCIe x16-os foglalat került az alaplapra, de valójában ezek közül az egyik (a legalsó) csak x4-es, és a másik kettőből is egyszerre csak egy lehet x16-os, CrossFire módban természetesen mindkettő x8-as módban működik. Ezenkívül összesen két PCI foglalat található a Bad Axe 2-n. A processzorfoglalat körül található FET-ek kaptak egy-egy kis kék hűtőbordát (ragasztva), ettől is jobban mutat az alaplap, máshoz nincs túl sok köze. Az északi hídon egy jókora alumínium hűtőborda található, amely sajnos nagyon közel került a felső PCIe foglalathoz, ezért VGA-vásárlásnál figyeljünk oda, hogy a videokártyán milyen hűtés található (nem heat-pipe-os borda van-e rajta). A méretes hűtés egyébként a legtöbb Intel alaplapra jellemző, már a 875P chipsetes Bonanzán is valahogy így mutatott az északi híd. A déli hídon szintén egy kis bordácska található, heat-pipe-ot ne keressünk, mert nincs. A D975XBX2 alkatrészeinek elrendezése szerintünk jól sikerült, a nagy tápcsatlakozó a lap szélére került, alá a floppy- és az IDE-csatlakozó, ezek alá pedig a SATA portok, illetve még lejjebb a RAID-vezérlő négy SATA portja, mintha egy hierarchikus rendszer elemei lennének. A D975XBX2 csak nyolctűs tápcsatlakozóval indul el, de emiatt nem kell hogy fájjon a fejünk, vagy hogy tápot cseréljünk, ugyanis a gyártó az alaplap mellé ad egy 4-ből 8 tűsre alakító tápkábelt.


A Sigmatel audiovezérlő és a CPU-foglalat környéke [+]

A számunkra eddig ismeretlen Sigmatel audiochip a „Vörös folyó” kódnévre hallgat, és egy házimozizásra is alkalmas, nyolccsatornás hangkodekkel van dolgunk, mellyel akár 7.1-es audio lejátszása közben VoIP-telefonálhatunk is, vagy bármilyen más audioeszközt használhatunk.

Kalandozzunk át a CPU-foglalat környékére, amely igen letisztult lett, nagy kondenzátorok nincsenek, viszont az északi híd és a FET-eken található hűtőbordák is igen magasak, ezért leendő processzorhűtőnk vásárlásánál ezt is vegyük figyelembe. A CPU feszültségszabályzó áramköre ötfázisú.


A hátoldal [+]

A hátoldalon a szokásos portokon felül találtunk egy FireWire portot és egy digitális koax kimenetet.

BIOS

 

Alaplap típusa Intel DB D975XBX2
BIOS típusa Award BIOS
Beállítható FSB 133 és 500 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Szorzó Nem állítható (csak ES CPU-knál)
Állítható AGP/PCI vagy PCIe órajel PCIe: nem fixálható
PCI: nem fixálható
Beállítható memóriaórajelek 400 MHz
533 MHz
667 MHz
800 MHz
Beállítható feszültségek - CPU: alapfeszültség és 1,6000 V között 0,0125 V-os lépésekben
- Memory Voltage: 1,80 V és 2,80 V között 0,04 V-os lépésekben
- Front Side Bus Voltage: 1,200 V és 1,500 V között 0,025 V-os lépésekben
- MCH/ICH Voltage: 1,500 V és 1,700 V között 0,025 V-os lépésekben


Intel DB D975XBX2 BIOS [+]

Az Intel D975XBX2 az eddig megjelent Intel alaplapokhoz képest a túlhajthatósága miatt különös. Az Intel éveken át tűzzel-vassal próbálta megakadályozni a felhasználókat abban, hogy az Intel chipseteket vagy processzorokat tuningolják, azonban mára végre belátta, hogy felesleges az ellenállás, ebben a kérdésben egyszerűen nem győzhet. A D975XBX2 az Award BIOS egy kicsit átalakított változatára épül. Ez a stílus, bár nem annyira kifinomult, mint mondjuk a Gigabyte, és nem annyira tuningbarát, mint a DFI LanParty BIOS-ok, de gyakorlatilag amire használjuk, arra tökéletesen megfelel. Plusz opció, hogy a konkurensekkel ellentétben itt lehetőségünk nyílik a kétmagos processzorok egyik felét letiltani, bár ennek valószínűleg nem veszik túl sokan hasznát. A túlhajtást segítő opciók elegendő teret biztosítanak egy átlagos tuninghoz, de vannak hiányosságok, mint például a szorzó állításának hiánya (nem Extreme vagy ES processzornál) és a PCIe frekvencia fixálása. A memória időzítéseit is csak négy opción keresztül állítgathatjuk, igaz ennél többre nem is igazán van szükség. Érdekesség, hogy ez bemutatónk első olyan alaplapja, melyben bekapcsolhatjuk a PECI-t, mindez annak ellenére, hogy a 975X támogatja a funkciót. A ventilátorszabályzásra is lehetőségünk van, de csak on/off szinten, százalékos és más hasonló módokat ne keressünk.

Az Intel D975XBX2 további érdekessége, hogy CMOS Clear jumpert nem találunk rajta, ellenben BIOS Config nevezetűt igen. Ez alapállapotban biztosítja az alaplap normál működését, viszont ha CONFIG módba állítjuk, akkor az alaplap egy karbantartó módban indul el – akármennyire is elbarmoltuk a BIOS-beállításokat, CONFIG módban ezt könnyedén kijavíthatjuk. Miután végeztünk az elrontott beállítások visszaállításával, visszahelyezzük a jumpert normál módba, és a gép elindul. Létezik egy harmadik mód, a Recovery, ez nálunk nem igazán akart működni, így nem tudjuk azt sem, hogy mit csinál, csak sejthetjük, hogy valami olyasmit, mint a CMOS Clear. Tesztelők számára hasznos lehet a D975XBX2-n található bekapcsológomb, már az Intel is átvette ezt a funkciót, mintha annyira fontos lenne.


415 MHz-et értünk el az Intel lapjával [+]

Tuningban az Intel D975XBX2 egész jól szerepelt. Az E6700-as processzorral sajnos csak 330 MHz-et értünk el, de ez a szorzó állíthatatlanságának tulajdonítható, a tesztprocesszor nem volt stabil 3,3 GHz felett (később ellenőriztük). Az E6300-assal 415 MHz-et értünk el már alap MCH feszültséggel is. Próbáltuk ezt 1,65–1,7 V-ra emelni, és így el is indult 425 MHz-en a gép, de nem volt stabil.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés