975X chipsetes lapok Core 2 processzorokhoz

Asus P5W DH Deluxe

Asus P5W DH Deluxe specifikációk:

Hirdetés

 

Alaplap típusa Asus P5W DH Deluxe
Processzortámogatás Core 2 Duo/Extreme/Quad, Pentium D/4, Celeron CPU-k
Foglalat típusa Socket T (LGA775)
Lapkakészlet Intel 975X (MCH) + Intel ICH7R
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800/667
dual-channel DDR2-800/667 támogatás
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
2 PCI Express x1
3 PCI
Serial ATA / RAID 3 SATA port (RAID 0, 1, 0+1, 5) – Intel ICH7
2 SATA port (RAID 0, 1 és 0+1 ICH7-tel összekötve) – Silicon Image 4723 HW-RAID
1–1 SATA és eSATA port (RAID 0, 1 és JBOD) – JMicron JMB363
Parallel ATA / RAID 1 Ultra ATA 100/66/33 – Intel ICH7
1 Ultra-ATA100/66/33 – JMicron JMB363
Integrált audio Intel HDA – nyolccsatornás Realtek ALC882M hangkodek (SPDIF kimenet)
Integrált hálózati vezérlők 2 x Marvell 88E8053 Gigabit Ethernet (PCIe)
Realtek RTL8187L 54 Mbps Wireless LAN 802.11g
FireWire (IEEE 1394) 1 port a hátlapon, 1 az alaplapon (van kivezetés) – TSB43AB22A
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 2 az alaplapon (van kivezetés)
Méretek ATX, 305 x 245 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- Asus
- Asus P5W DH Deluxe
Bruttó kiskereskedelmi ára kb. 60 000 forint

A sorban a következő az Asus, amely a P5W DH Deluxe, azaz Digital Home alaplapjával lép a ringbe. A név sokat sejtet, az P5W DH egy igazi nagyágyú, a gyártó megpróbált minden tekintetben a konkurensek fölé nőni, na persze ez igaz a többiekre is, gondoljunk csak az Abit Bushidójára... A P5W DH ICH7R déli híddal lett felszerelve, a déli hídnak érdekes módon ezúttal mégis csak három SATA portot köszönhetünk. További SATA és eSATA portok vannak az alaplapon egy JMicron JMB363-as chip jóvoltából, a P965-ös alaplapok jó részén is ez a chip található. És még két SATA porttal bővült a lista egy Silicon Image 4723-as chipnek köszönhetően (Asus EZ-Backup), ami annyiban különös, hogy egy hardveres RAID-vezérlőről van szó. Igaz, a 4723-as csak a RAID 0 és 1 üzemmódokat ismeri, de ne legyünk telhetetlenek. A déli hídhoz kapcsolt ATA-csatornán kívül további IDE-csatoló található az alaplapon a korábban már említett JMicron chip jóvoltából, tehát a P5W DH Deluxe összesen hat SATA és négy PATA eszközt támogat. Érdekes módon az Asus most egy Realtek kodeket választott integrált hangkeltőnek, holott az ADI megoldásait szokta preferálni, igaz, emiatt nem kell most szomorkodni, ugyanis az ALC882M szerencsére a jobbak közül való. Két gigabites hálózati vezérlőt és egy Wi-Fi interfészt kínál még fel a P5W DH Deluxe, természetesen a FireWire sem maradhatott ki a funkciólistából. Mindezeket figyelembe véve a 60 000 forintos ár nem is tűnik olyan soknak (az AW9D-MAX alig olcsóbb), főleg ha belenézünk a dobozba is.


Az Asus P5W DH Deluxe csomagolása [+]

A doboz egyik oldalán két lyuk található, ezek egyike a Wi-Fi antennát, a másik a Digital Home Remote távirányítót mutatja meg a kiváncsiskodó szemeknek. Ezzel a kis eszközzel a számítógépet anélkül irányíthatjuk és üzemeltethetjük „digitális otthonunkban”, hogy hozzáérnénk; olyan parancsokat ismer, hogy bekapcsolás, kikapcsolás, hangtalan üzem, Wi-Fi aktiválása, teljesképernyős mód stb. A csomag a szokásos és a már felsorolt kellékeken felül tartalmaz egy MP3-In modult, mellyel a gép kikapcsolt állapotában is hallgathatunk zenét, valamint egy heat-pipe-ra illeszthető ventilátort. Összességében a doboz jól ki lett tömve.


Asus P5W DH Deluxe [+]

Az alaplap nagyon hasonlít a P5B Deluxe-ra (azaz fordítva, ugyanis a P5W DH létezett előbb). A NYÁK fekete lett, ahogy az a Deluxe alaplapoknál megszokott. A processzorfoglalat egyik oldalán a MOSFET-eket hűtő – hőcsővel az északi hídhoz kapcsolt – borda található, amelyre ráilleszthető az a bizonyos ventilátor, ha valaki erre ingerenciát érez, egyébként ne várjunk tőle csodát. A nagy tápcsatlakozó az alaplap szélére került, és érdekes módon a kis tápcsatlakozó még nem nyolc-, hanem négytűs, ennek ellenére a P5W DH Deluxe a Kentsfielddel is megbirkózik. A nagy tápcsatlakozó mellé került a floppy- és az IDE-csatlakozó, ezalatt találjuk az ICH7-es SATA-portokat, még lejjebb narancssárgában az EZ-Backup RAID-portokat, és a fenti heat-pipe alatt van a hatodik SATA-csatlakozó. A JMicron chipnek köszönhető IDE-csatlakozó a legalsó PCI foglalat alá került, elég zsúfolt helyre, ugyanis körülötte USB- és FireWire-kivezetések találhatók, tehát itt lesz egy kis gubanc, pláne, ha még kártyát is szeretnénk rakni a gépbe. PCI foglalatokból három van, de ha CrossFire-ben gondolkozunk, akkor előfordulhat olyan eset, hogy egyet sem tudunk kihasználni, csak nagyon neccesen a legalsót. A CMOS Clear jumpert egy jól megpakolt házban nem biztos, hogy túl könnyű lesz elérni a sok kábel miatt.


A Wi-Fi vezérlő (WiFi AP Solo) és a CPU-foglalat környéke [+]

A legfelső PCIe x16-os foglalat felett található a Realtek chipes Wi-Fi vezérlő, amely kompatibilis a 802.11g szabvánnyal. A processzorfoglalat környéke letisztult; bár a kis tápcsatlakozó közelében találunk egy nagyobb kondenzátort, ez talán elég messzi került a foglalattól ahhoz, hogy ne okozzon gondot, de nagyobb CPU-hűtőkkel előfordulhat, hogy görbítgetni kell. A processzor feszültségszabályzása nyolcfázisú, és erre az Asus nagyon is büszke, ennek ellenére a processzor sosem annyi feszültséget kap, amennyit mi beállítunk BIOS-ból – legalábbis a monitorozó chip szerint...


A hátoldal [+]

A hátoldalon két PS2-es port, egy soros port, négy USB port, két Ethernet-csatlakozó, egy-egy FireWire és eSATA port, illetve hat audioport és két SPDIF-kimenet (optikai és koaxális), na meg a Wi-Fi antenna kimenete található.

BIOS

 

Alaplap típusa Asus P5W DH Deluxe
BIOS típusa AMI BIOS
Beállítható FSB 100 és 550 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Szorzó Állítható
Állítható AGP/PCI vagy PCIe órajel PCIe: 90-150 MHz között 1 MHz-es lépésekben
PCI: fixálható 33,33 MHz-en
Beállítható memóriaórajelek Auto
DDR2-400
DDR2-533
DDR2-667
DDR2-711
DDR2-800
DDR2-889
DDR2-1067
Beállítható feszültségek - CPU: 1,2250 V és 1,7000 V között 0,0125 V-os lépésekben
- Memory Voltage: 1,80 V és 2,40 V között 0,05 V-os lépésekben
- FSB Termination Voltage: Auto, 1,20 V és 1,50 V között 0,1 V-os lépésekben
- MCH Chipset Voltage: Auto, 1,50 V és 1,65 V között 0,05 V-os lépésekben
- ICH Chipset Voltage: Auto, 1,05 V, 1,20 V


Asus P5W DH Deluxe BIOS [+]

A P5W DH Deluxe AMI BIOS-ra épül, és egy-két opciótól eltekintve szinte teljes egyezőséget mutat a P5B Deluxe-szal, de annál kicsit butább, hiszen alacsonyabb a beállítható FSB, és a feszültségek között is picit korlátozottabbak a lehetőségeink. Ennek ellenére mindkét alaplap nagyon jól teljesített nyúzópróbánk során. A P5W DH-ban a szorzóállítás makulátlanul működik, a ventilátorszabályzás is működik, és a félresikerült tuningkísérletekre is jól reagál, hiszen elég egy ki-bekapcsolás, és a rendszer újra megy. Viszont nem igazán tetszett nekünk, hogy az egyes feszültségek a BIOS-ban kellemetlen mértékben ugráltak, nyolc fázis ide vagy oda, az Asus alaplapokon évek óta kísértő probléma ez.


Maximum 365 MHz Conroe-val és 430 MHz FSB Allendale-lel [+]

Az FSB-tuning 975-ös tesztünkben az Asus P5W DH-val sikerült a legjobban, Conroe-val ismét 365 MHz-et értünk el (ahogy az Abitokkal), Allendale-lel pedig 430 MHz-et, ami alig több, mint az AW9D(-MAX) 425 MHz-es eredménye. Ezt az északi hídnak adott 1,65 V-os feszültséggel értük el, valószínűleg a 975X határait feszegetjük ezekkel az órajelekkel (léghűtés mellett). Az FSB-tuningon egyébként segít, ha az északi hídról leszedjük a Digital Home feliratos díszítőelemet, nyerünk vele pár fokot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés