Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Elemental

    addikt

    válasz zone #19593 üzenetére

    Nekem az a véleményem, hogy nem a vallásokkal van gond, hanem a követőkkel.
    A legtöbb vallás jónak indult.
    Buddha is mondta, hogy ne fogadjatok el semmit, amit mondok, hanem járjátok körbe.
    A legtöbb "hívő" agymosott. Poén, hogy mennyire idevág a lelkipásztor kifejezés. Birkákat terelgetnek.
    A magyar nyelv tényleg kifejező. A hívő szó is teljesen fedi a valóságot. Sokan szeretnek idézgetni a Bibliából. Csak sajna nem tudják, hogy miről beszélnek, csak azt amit beléjük tápláltak. Szerintem 100 idézgetőből 1 nem tett még erőfeszítést, hogy önmaga megértse, amit olvas, ha egyáltalán olvasta, csak elfogad egy magyarázatot. Szóval elhiszik, a vezető magyarázatát.
    Anthony de Mello:" Amikor a bölcs a holdra mutat, a féleszűek csak az ujjat látják... Megint mások pedig arra használják azt az ujjat, hogy kinyomják vele a hívők szemét."
    A Bibliából idézgetéssel az a baj, hogy minden helyzetre kb 10 idézetet lehet találni, és annak az ellenkezőjére is. Hamvas Béla szerint minden szent könyvnek magasabb rendű értelme van. Szerintem is elég alantas állandóan a Bibliából idézgetni, csak hogy a saját igazunkat bizonygassuk, és közben még magasabb rendűnek is érezzük magunkat, hogy mi ilyet is tudunk.
    Szóval szerintem nem biztos, hogy rossz Geri Bátyó hozzáállása, nem feltétlenül az embereket kell irányadónak tekinteni.

    Még egy idézet de Mello-tól:
    "A kutató hazatért expedíciójáról. Honfitársai már türelmetlenül várták, hogy őket is beavassa az Amazonas folyó rejtelmeibe. De hogyan önthetné szavakba azokat az érzéseket, melyek elárasztották a szívét, amikor lélegzetelállító szépségű virágokat pillantott meg, s amikor a dzsungel éjszakai neszeit hallgatta? Hogyan mondja el, hogy mit érzett, amikor megérezte a vadállatok közelségét, vagy amikor a veszélyes partok közt evezett kenujában? Ezt mondta nekik:
    - Menjetek, és fedezzétek fel ti magatok! A személyes élményeket és a veszélyeket semmivel nem lehet helyettesíteni.
    De hogy valamilyen útmutatást adjon mégis, rajzolt számukra egy térképet az Amazonasról. Azok azon nyomban felkapták a térképet. Bekeretezték, és felakasztották a polgármesteri hivatalban. Másolatokat készítettek róla saját maguknak. S akinek csak volt egy ilyen másolata, az már Amazonas-szakértőnek tekintette önmagát, hiszen tudott a folyó minden kanyarulatáról, tudta, hogy milyen széles és mély a folyó, s hogy hol vannak a vízesések.
    A kutató pedig mélységesen megbánta, hogy elkészítette azt a térképet. Talán jobb lett volna, ha nem rajzol semmit sem."

Új hozzászólás Aktív témák