A Frontier maradt a leggyorsabb szuperszámítógép

Az Aurora azért nagyon megközelítette, de ez nem volt elég a trónfosztáshoz.

A top500.org frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, amely kapcsán a dobogó ugyan nem változott, de maguk a gépek igen. Az első helyet továbbra is a Frontier tartja, amely különböző szoftveres frissítések következtében kicsit gyorsabb lett, így a korábbi hardverkonfiguráció maximális elméleti teljesítménye eléri az 1714,8 PFLOPS-ot, amiből 1206 PFLOPS-ot teljesít is a Linpack tesztben, ehhez pedig 22,79 megawattos fogyasztás párosul

A második helyen maradt az beugrott az Aurora, amelyet mostanra teljesen kiépítettek, de ez sem volt elég az aranyéremhez. Az aktuális konfiguráció maximális elméleti teljesítménye ugyanakkor eléri az 1980 PFLOPS-ot, amiből 1012 PFLOPS-ot teljesít is a Linpack tesztben, miközben a fogyasztása 38,7 megawatt. Itt látható, hogy pusztán papíron úgy lett tervezve a rendszer, hogy gyorsabb legyen a Frontiernél, de az Aurora hatékonysága nem elég jó ahhoz, hogy ezt a lécet a gyakorlatban is megugorja, ráadásul sokkal rosszabb az energiahatékonysága.

A dobogó legalsó fokát tartja az Eagle, amely technikailag bővült, de elsődlegesen a redundancia miatt, így a teljesítménye nem változott. A negyedik és ötödik helyet is őrzi a Supercomputer Fugaku és a LUMI, de új versenyző az Alps, ami a hatodik helyre futott be. Ez Svájcban épült meg, és HPE Cray EX254n alapot használ, amelyben 72-magos NVIDIA Grace processzorok dolgoznak NVIDIA GH200 gyorsítók társaságában. A konstrukció a Linpack tesztben 270 PFLOPS-ra képes az elméleti 353,75 PFLOPS-ból, miközben nagyjából 5,19 megawattot igényel.

A kilencedik pozíciót az NVIDIA saját rendszere, az Eos NVIDIA DGX SuperPOD bérelte ki, Xeon Platinum 8480C és NVIDIA H100 párosítással. Ennek a fogyasztása szintén titkos, de az elméleti 188,65 PFLOPS-os tempójából 121,4 PFLOPS-ot teljesít a Linpack tesztben.

A további helyeket a Leonardo, a MareNostrum 5 ACC, a Summit és az Eos NVIDIA DGX SuperPOD birtokolja, az előző év novemberéhez képest itt annyi a változás, hogy a MareNostrum 5 ACC bővült, ugyanis a Linpack tesztben 175,3 PFLOPS-ra képes, amivel megelőzte a Summitot.

Előzmények

Hirdetés