Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gabás

    addikt

    válasz kymco #19150 üzenetére

    A harmadik pedig az, hogy előttük volt a szöveg:) Persze, nem is a sokszorosítás volt a lényeg, hanem hogy saját körülményeikhez, célközönségükhöz adaptálják a szöveget, az eltérések egy része is ebből ered

    [ Szerkesztve ]

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19140 üzenetére

    ja, értem

    ...és mondjuk mennyire foroghattak ezek az eredetiek közkézen?
    vagy mennyire igyekezhettek hangot adni annak, ha vki vmire esetleg tényleg nem úgy emlékezett, ahogy ezekben le volt írva?
    mert tudomásom szerint akkor és ott ("frissiben" legalábbis biztosan) nem volt egészséges hangoztatni, hogy "igen én ott voltam, láttam és hallgattam Jézust!"
    lásd Péter háromszori megtagadását
    márpedig akkor sztem már a puszta közkézen forgatásért sem dicséret járt volna

    tehát én arra tennék, hogy másolni/terjeszteni csak később kezdhették az eredetieket, amikor már lecsitultak kicsit a kedélyek
    ...és amikorra viszont esetleg már halványulhattak azoknak is az emlékei, aki nem úgy látták, nem azt látták

    ...vagy új 5-let:
    az nem lehet, hogy eleve az ősmoszad kezdte terjeszteni ezeket az eredetinek mondott iratokat?
    direkt azért, hogy kiszűrjék azokat, akik szerint "az nem úgy volt"
    tehát effektíve Jézus követőit
    ...és esetleg ez lett belőle
    hogy amikor talán már ők maguk is felhagytak ezzel a titkosszolgálati akcióval, akkor vkik esetleg összeszedték és Jézus emléke iránti tiszteletből elkezdték másolni és terjeszteni ezeket az eredetileg pusztán csalinak szánt (tehát talán nem is valós történésekről szóló) "eredeti" iratokat
    immár tényként kezelve az abban leírtakat
    annak tudatában, hogy mivé nőtte ki magát a dolog mekkora poén lenne már megint:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    válasz Gabás #19151 üzenetére

    Rendben, várom a példádat... Én nem tudok adaptált változatról...

    www.refujvaros.hu

  • Noddy

    senior tag

    válasz Psych0 #19143 üzenetére

    Ha "a józan ésszel megvizsgálod és véleményt nyilvánítasz" = "önkényesen eldöntöd" akkor igen. Nem tudom mennyire nézted végig a wikipédiás linkedet, de az esetek túlnyomó részében a fordítás jelentése nem változott az eltérő íráskép miatt. Ezért mondtam, hogy nézd és vizsgáld meg, hogy az eltérő íráskép okozott-e jelentés és tartalom változást. Ennyire egyszerű.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Psych0

    őstag

    válasz Noddy #19154 üzenetére

    nyílván nem a betűhibák érdekelnek, hanem a hiányzó, vagy a máshol nem megtalálható passzusok. És ez az összehasonlítás a legöregebb és a második legöregebb biblia között van. Az "aktuális és a Sinaiticus között pedig még érdekesebb külömbségek. Pl a legrégebbi teljes bibliában nincs Máté 5:44: "Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkozna" ez nem feltétlen íráskép változás.

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • kymco

    veterán

    válasz Psych0 #19155 üzenetére

    Vannak olyan részek, amik a legrégebbi kéziratokban nem találhatók, de ezek mind jelezve is vannak a Bibliában széljegyzetként. Tehát, ha valakit ez zavar, akkor enélkül is olvashatja... :)
    Az, hogy miért hiányzik egy-egy vers, sok oka lehet. Lehet, hogy a legrégebbi másolatból kifelejtették azt a sort, verset, és az újabb másolat pedig egy másik, teljesebb kézirat alapján készült el, ami nem érhető el.

    De ez nem különleges történet a régészetben, történelem tudományban. Ha csak olyan dokumentumokat tartanánk hitelesnek, csak olyan iratokból következtetnénk, aminek az eredetije is létezik, akkor üres lenne az ókor és a középkor jelentős része. a törikönyvekben...
    Találtam egy táblázatot, nagyon tanulságos.

    Tuküdidész: A peleponnészoszi háború története kb ie 431-400 között született, az eredetije nem létezik, a legrégebbi másolata 1300 évvel később született, és kb 73 darab másolata van.

    Cézár: A gall háború története kb ie 58-50 között született, az eredeti megsemmisült, és a legrégebbi másolata 875 évvel fiatalabb az eredeti anyagnál, jelenleg 10 másolata létezik.

    Tacitus: Histories et annales iu 98-108 között született, eredeti nincs, a legrégebbi másolat 850 évvel fiatalabb, és összesen 2 darab létezik.

    Újszövetség: iu 40-100 között született, eredeti nincs, a legrégebbi teljes másolat 310 évvel fiatalabb és jelenleg 14.000 másolata létezik (görög, latin és más nyelvek)

    Az első három művet a történelemtudomány előszeretettel használja fel a kor történetének leírásához, nem gondolja szinte senki, hogy hamisítványok lennének, vagy hamis betoldásokat tartalmaznának.
    Pld Cézár könyvében a kelta és germán törzsek szokásainak leírását átvették a történészek is, annyira hitelesnek, korhűnek tartják, mert első kézből valók az információk.

    De a szöveghűséget nem csak a másolatok hordozzák. Ókori levelezésekben számos esetben, igemagyarázatokban hivatkoztak egy-egy újszövetségi szakaszra, ezek is hitelesítik a szöveget.

    Az összeesküvés elmélet hívőket, akik tudatos ferdítéseket látnak a Biblia másolók munkájában megjegyzem, hogy a 14000 másolat földrajzilag nagyon szétszórtan helyezkedik el, heterogén környezetben, politikailag szegmentált viszonyok között. Lehetetlen lett volna a hamisításokat konzekvensen végigvinni.

    www.refujvaros.hu

  • Psych0

    őstag

    válasz kymco #19156 üzenetére

    Ez mind szép és jó, de amiket ellenpéldának felhoztál, az mind történelmi dokumentum egyetlen pici különbséggel a bibliától: nem állítják magukról, hogy isten szava, isteni sugallattal íratva. Ha valaki megváltoztatta Cézár írásait... azt pont leszarom, hogy pontosan hogy történtek a germán törzsi rituálék. Ha valaki megváltoztat(hat)ta isten szavát (és tegyük fel, hogy komolyan veszem) az azt jelentheti, hogy a mai bibliákban nem isten szava van. Az emberekhez, akik azokat olvassák nem isten szava jut el, hanem egy eltorzított verzió.

    Persze, ha elvetjük a biblia isteni mivoltát és csak történelmi szövegként tekintünk rá, akkor az érveid meggyőzőek, csak máshol vetnek fel problémát.

    az, hogy 14000 különbőző biblia van szerteszét, az nem mentség attól, hogy a legöregeb is a kanonizáció utáni. Meddig tartott észak koreának, hogy az ott élő emberek teljesen más történelmet ismerjenek, teljesen más embert istenítsenek? 50 év se. Mekkora hatalommal rendelkezett a keresztény egyház? Mennyi mindent tehettek meg 310 év alatt?

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • kymco

    veterán

    válasz Psych0 #19157 üzenetére

    Én szóba sem hoztam, hogy a Biblia Isten szava. A jelenlegi szál ott tart, hogy amit pld Márk anno leírt mennyiben tér el attól, amit ma olvasunk.
    Ebben számít, hogy Cézár írását komolyan veszik, nem feltétlen a tartalmát, hanem azt, hogy információ a keltákról első kézből, nem pedig 2-300 évvel későbbről.
    Ebben az összehasonlításban az Újszövetség nagyon jó helyzetben van.
    Mert bár itt teljes másolatokról van szó, de részeiben, töredékeiben jóval idősebb kéziratok, töredékek találhatók. És ezek is konzekvensen alátámasztják azt, hogy a ma olvasható újszövetség és a keletkezéskori újszövetség tartalmilag azonos.
    Az Észak-Koreás példád jó. Át tudja írni a történelmet Kim Dzsong Xxx... de nem a tőle pár kilométerre lévő Dél-Koreában. Ha egy nagy területen több állam található, akkor a történelem nem olyan könnyen manipulálható... ennyire konzekvensen pedig egyáltalán nem szvsz...
    A kora keresztény közösségek önálló szigetek voltak, akik laza kapcsolatot ápoltak egymással, de volt, hogy nem is tudtak a másikról. Nem volt központi apparátus, aki teríthette volna az újszövetségi iratokat. És a gyülekezetek szabadok voltak abban, hogy mit olvasnak fel. Pál apostolnak sem volt olyan tekintélye, hogy elképzelését véghezvigye. Ezt jól szemléltetik a korintusi levelek.

    www.refujvaros.hu

  • Psych0

    őstag

    válasz kymco #19158 üzenetére

    Ha nem a bibliáról lenne szó, az egész szál értelmetlen lenne, mert ahhoz méltóan kezelnék az írásokat, amik.

    Az hogy elszigetelt közösségek voltak. Constantine római császár, aki a római birodalom hivatalos vallásává tette a kereszténységet, aktívan részt vett a kanonizációban. Az elsődleges célja a birodalom egységesítése és kontrollálása volt, az eszköz meg az egyház, vajon mi alapján válogatták össze a jónak ítélt tekercseket?

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • kymco

    veterán

    válasz Psych0 #19159 üzenetére

    Konstantin uralma nem terjedt ki minden olyan területre, ahol keresztény közösségek voltak. És addigra már volt annyi másolat közkézen, hogy ilyen hamisításnak esélye sem lett volna. Főleg azért sem, mert vsz nem gondolt a XXI. századi utókor véleményére, és arra, hogy egységes világvallássá fejlessze a kereszténységet íly módon. A pápáknak sem volt akkora hatalmuk, hogy ezt végigvigyék. Mondom, nem csak a teljes kéziratok számítanak. A töredékek, részleges kéziratok, hivatkozások levelezéseken, igemagyarázatok korábbról léteznek, mint Konstantin uralmának kezdete.

    Még egyszer leírom, fontos, hogy mikor keletkeztek az iratok, mert ha jóval Jézus tanítványainak halála után, akkor már nem szemtanúk által hitelesített írások. Fontos tudni, hogy ezeket akkor írták le és azok, akik vagy Jézus közvetlen környezetéhez tartoztak vagy közvetlenül Jézus tanítványaitól gyűjtötték az anyagot.
    Ez pedig a történelem tudomány mai állása szerint így történt.
    Ezt igazolják a másolatok kora és számossága, és igazolják a használt kifejezések, a nyelvezet, a hivatkozások történelmi eseményekre, az események részleteinek pontos leírásai, a személyessége, a benne megtalálható következetlenségek pld a tanítványok szerepe, Jézus feladatának nem értése, a beszámolók eltérése....
    Ezek mind hitelesítik az anyagot...

    www.refujvaros.hu

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19160 üzenetére

    "Ezek mind hitelesítik az anyagot..."
    csak 1 újabb tőlem megszokott színvonalú megjegyzés:
    ha véletlenül mégsem történtek meg ezek a dolgok, értelemszerűen akkor sem jelentkezhetett senki már eleve, hogy "márpedig én ott voltam és nem úgy történt"
    mi van ha minden egyes olvasó azt hitte, hogy mások biztos ott voltak?:)
    és ha azok a mások nem emelnek szót, akkor biztosan úgy is történt minden ahogy a korabeli postaládákba bedobált szóróanyagban olvasható

    tudom én hogy "hülye vagyok", de mi is zárná ki ezt a lehetőséget?
    2000 évvel ezelőtt a nagy messiásvárás közepette sztem ez még simán beadható lett volna a népnek
    talán pont ezért kellett olyan nagy számú másolatnak keringeni, mert így sokan olvasták
    aztán ha jóska megkérdezte pistát, hogy "hallottad?", akkor pista hallotta
    mert olvasta
    és ha pista is hallotta, akkor máris biztosabb az egész
    igaz hogy se jóska se pista nem volt ott személyesen, de na és?
    megint mások "biztosan ott is voltak"

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz llll #19161 üzenetére

    ...szal mi van, ha ezek a szted "elsőkézből begyűjtött" infók szimplán csak kitalációk?
    vili, hogy te ezen "már régen túl vagy" és számodra teljes képtelenség az egész
    de ha gondolatban 1 pillanatra visszalépsz erre a kezdőpontra, ahol én még állok
    akkor nálad mi zárná ki ezt a lehetőséget?

    nekem vhogy a viszonylag nagy számban fennmaradt egységes másolatok helyett pont az tenné hihetőbbé az egészet, ha maradtak volna éppen hogy SZEMÉLYES élménybeszámolók is a szemtanú tömegektől
    az is oké, hogy 1-1 ilyen levélnek nem sok esélye lenne évezredeket átvészelnie
    de hogy EGYETLEN ilyen sem került elő...?
    (miközben más témájú személyes levelezések azért csak elő-előkerültek ~azokból a korokból is)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Psych0

    őstag

    válasz kymco #19160 üzenetére

    Ha annyi másolat volt konstantin kezében akkor miért nem maradt fent egy sem? Mindegy, ezt nem fogom tovább erőltetni. Én úgy látom a történelmi helyzetet, hogy az újszövetségbe azt válogathatták bele, amit csak akartak és nincs okom azt feltételezni, hogy nem "csemegéztek" a legjobb passzusokból.
    Viszont ami tény, hogy a mai bibliák és az "ősbibliák" között nem csak elírások voltak, hanem hiányzó, vagy plusz részek. Még nem válaszolt senki érdemben arra, hogy ha isten sugallta a biblia szövegezését, akkor miért nem sugallta a másolóknak, hogy pontosan másoljanak, mert egyes emberekhez nem jut el a teljes mondandója. (pl Máté 5:44)

    "Ez pedig a történelem tudomány mai állása szerint így történt."
    A történelem a legképlékenyebb tudomány, mert minden attól függ, honnan nézzük, objektív képet sose fogunk kapni a múltról. Az hogy a vallást a hívők belekeverik a történelembe az tovább zavarosítja a képet, mert azután már tudománynak se lehet nevezni.

    [ Szerkesztve ]

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • llll

    senior tag

    ...de talán az is megérne 1 akut agymenést, hogy miért pont akkor "küldte el" isten a megváltóját amikor?
    miért nem korábban?
    vagy miért nem később?
    miért nem ma?
    mert tegyük fel, hogy ma jönne el Jézus
    és mondaná/művelné szóról-szóra ugyanazokat a dolgokat, amik le vannak írva
    sőt tegyük fel, hogy vitán felül még csak nem is ügyes bűvésztrükkök lennének, hanem tényleg megmagyarázhatatlan csodák
    sztetek mi lenne az emberek reakciója?
    seggre ülnének a csodálattól, hogy hű hát ez tényleg csakis isten küldötte lehet?
    én ezt vhogy nem tartom valószínűnek
    sztem mindenképpen vmi konkrétabb magyarázatot keresnének
    de tarthatunk 1 rögtönzött ellenpróbát is:
    kérdezem a hívőket, hogy mi lenne a ti reakciótok?
    (tehát rendelkezésre állnának mondjuk az öszöviben leírtak és ma állna elétek először Jézus, hogy "na hát akkor én volnék az"
    vagy hogy ragaszkodjunk a történeti hűséghez: ma állna oda először a zsidók elé, de a médiának hála ti is értesülnétek róla)

    és hogy miért nem korábban?
    én el tudnám képzelni, hogy akkor még nem terjedt volna el és maradt volna fent a híre

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    válasz Psych0 #19163 üzenetére

    Válaszoltam a kérdésedre, csak talán nem volt egyértelmű.
    A pontos másolattal mit kezdenél a magyar anyanyelvi ismereteddel? Sokkal több dolog változik egy-egy fordítással, mint egy-egy betű elírással, ami az eltérések 90%. Vagy egy-egy más evangéliumokban meglévő mondat megjelenése.
    Egy szöveg félreérthető, egy fordítás hangsúlyeltolódást okozhat, a legpontosabban az üzenet akkor jut el a címzetthez, ha van aki a nem érthető dolgokat elmagyarázza, ha van, aki a leírt szavaknak valódi tartalmat ad.
    Nos ezt végzi el a Szentlélek.
    Amiről te beszélsz, azok nem változtatnak semmit az evangélium üzenetén. A másolók igyekeztek minden esetben pontosan írni, de tudni kell, hogy a Biblia szövege nem varázsszavak gyűjteménye, ahol mindent pont úgy kell elmondani. Vannak Biblia fordítások ezerszám. Nem lehet pontosan lefordítani azt a görög vagy héber kifejezést, amit a Biblia eredeti jelentése hordoz. Ezért is vannak szöveg hű fordítások mellett olyan fordítások, amik a tartalom igen pontos visszaadására törekednek a szöveghűség rovására.
    És ez nem baj. Mert a Biblia üzenete ettől még megmarad.
    Egy betű elírás, egy széljegyzetben megjelölt bővítés (van olyan másolat, ahol ezek a kiegészítések a pergamen szélére voltak lejegyezve, nem az eredeti szövegbe beírva), ami más evangélium minden másolatában jelen van, és még illeszkedik a tartalomhoz is... szerintem nem okozhat problémát.
    Az Újszövetség szövege és üzenete gyakorlatilag elenyészően kis részlettől eltekintve teljesen rendelkezésünkre áll. A sok fordítás, másolat, hivatkozás miatt nincs olyan része az Újszövetségnek, ami alapján megkérdőjelezhető a hitelessége. És itt a hitelesség alatt a korabeliséget értem.
    Bizonyítottan nem lett átírva a hatalom nyomására.

    A történelem a legképlékenyebb tudomány,
    Egyetértünk, de mire támaszkodjon az ember, ha nem a tudományba? Te mi alapján állítasz bármit is? Akár azt is, hogy a történelem tudomány képlékeny? Hát a történelem tudomány eredményei alapján...
    Tehát ne játsszuk azt, hogyha a tudomány az én álláspontom támogatja akkor hiteles, ha a másikét akkor képlékeny.... Bár elég csábító érveléstechnika... nekem is vigyáznom kell, hogy nem essek ebbe a csapdába...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • Naturalist

    tag

    válasz kymco #19165 üzenetére

    Igazából a Biblia eredete, hitelessége és tartalma gyakorlatilag lényegtelen a természetfeletti létezésének kérdésében. Egy példával lehet szemléltetni, hogy hol rejlik az igazi probléma.

    1, Anna megtudja (legyen ennek a módja bármilyen is), hogy létezik isten
    2, Anna leír bizonyos információkat róla egy papírra
    3, Pisti elolvassa a papírt

    Mivel Anna, Pisti és a papír is a természet része, így az információáramlás Anna és Pisti között a papíron keresztül mind a természetben lejátszódó folyamat. Ez csak a legelemibb részecskék közötti kölcsönhatások láncolata.

    Anna és az általa természetfölöttinek vélt dimenzió közötti kapcsolat a lényeg. Hogyan történhet meg ez a kapcsolat? Megkülönböztethetünk külső és belső kapcsolati lehetőséget.

    a, Külső kapcsolat:

    A természetfeletti valamilyen módon természetben előforduló jelenségeket produkál. Anna hallja, látja, szagolja, érinti stb. istent. Viszont ebben az esetben Anna nem áll közvetlen kapcsolatban a természetfelettivel, csak a természet jelenségeit figyeli meg.

    Az oksági lánc Annán kívül helyezkedik el. Nem ő és az általa leírt papír a lényeg, hanem a megfigyelt jelenség.
    A papír akkor lenne lényeges, ha maga lenne a jelenség. A természetben Annától függetlenül előfordulna az adott papír, de ezt senki sem feltételezi.

    b, Belső kapcsolat:

    Anna tudata információt szerez a természetfelettiről. A test-lélek probléma elkerülhetetlenül szerepet játszik. Megszületik a papír. A test-lélek nehéz problémája egyúttal a természetfeletti nehéz problémájává válik, ami még tovább bonyolítja a meg nem oldott kérdést. Itt a jelenség, ami igazán érdekes maga Anna, és az ő agya.

    Ezért nem igazán értem, hogy miért használják ateisták a biblia történetét cáfolatként a természetfelettire. Illetve ezért nem érdekel engem a biblia, mint bizonyíték a természetfelettire.

  • kymco

    veterán

    válasz Naturalist #19166 üzenetére

    Szvsz a Biblia nem tudományos bizonyíték a természetfelettire. Ebben egyetértünk. Szerintem a Biblia hitelessége önmagéban fontos. Amennyiben kiderülne, hogy az Újszövetséget 800-1000 évvel Jézus születése után írta egy különleges csapat megtévesztés céljából, akkor nehezen lehetne Isten kijelentésének tekinteni.
    Az Újszövetség bizonyságtétel, ami az igazságra kell, hogy épüljön. Bizonyságtétel, amit másoknak továbbadtak Jézus szemtanújaként, és ez így megy évszázadokon, évezredeken át. Ha Jézus nem halt meg a kereszten, ha Jézus nem támadt fel, ha Pál apostolt nem Jézus szólította meg, akkor hiábavaló a mi hitünk.
    Ez az egyik oldala mindannak, amit nekünk a Szentírás jelent.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz llll #19161 üzenetére

    2000 évvel ezelőtt a nagy messiásvárás közepette sztem ez még simán beadható lett volna a népnek
    talán pont ezért kellett olyan nagy számú másolatnak keringeni, mert így sokan olvasták
    aztán ha jóska megkérdezte pistát, hogy "hallottad?", akkor pista hallotta
    mert olvasta
    és ha pista is hallotta, akkor máris biztosabb az egész
    igaz hogy se jóska se pista nem volt ott személyesen, de na és?
    megint mások "biztosan ott is voltak"

    Amikor a másolások megtörténtek számos szemtanú élt és tagja volt a gyülekezeteknek. Tegyük fel, hogy meg akarták lovagolni a messiás váradalmakat, tegyük fel, hogy azok akik ezt elkezdték tudták, hogy nem igaz...mondjuk a tizenkettő.
    És olyan következetes, kerek tanításokat visznek az emberek elé, hogy éljenek az emberek tisztességben, és hogy vallják Krisztust Úrnak, ne álljanak ellent az erőszaknak és ismerjék el az állam hatalmát.
    Nos ezek az emberek, aki egy tudott hazugságot cipelnek a hátukon. Hát ez nem egyszerű.
    Tegyük fel, hogy bolondok voltak, mert egy nyilvánvaló hazugságért vállalták a halált, és ezt tartották igaznak még a kivégzésük idején is. Lehet, hogy egy ilyen bolond volt közöttük, de hogy 12 mind? És azok között is voltak mártírok, akik nem tartoztak a tizenkettőhöz, de Jézus közelében voltak...
    Tehát 20-30 ember, aki tudja, hogy hazugság, de igazságnak hazudja az élete árán? És akkor még nem volt az a lehetőség, hogy egyszer ez világvallássá lesz.. akkor még a császári önkény volt a letörhetetlen hatalom...

    www.refujvaros.hu

  • Gabás

    addikt

    válasz kymco #19160 üzenetére

    azt már megbeszéltük, hogy nem lehet bizonyítani, hogy ezek „szemtanúk által hitelesített írások”, és „hogy ezeket akkor írták le és azok, akik vagy Jézus közvetlen környezetéhez tartoztak vagy közvetlenül Jézus tanítványaitól gyűjtötték az anyagot.” Jó néhány esetben cáfolták az ilyen feltételezéseket, vagy pedig megalapozott elméletek vannak bizonyos dokumentumok későbbi datálásához. Tehát amit írsz, nem a „történelemtudomány mai állása”

  • zone

    őstag

    válasz Noddy #19128 üzenetére

    "Mert én mondhatom, hogy nekem tetszik az amit a Biblia ír és én tartom magamat"

    Nekem is tetszik egy-két rész. Apropó, valaki nem tudja véletlenül, hogy hol lehet héber szolgát vásárolni?

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • kymco

    veterán

    válasz Gabás #19169 üzenetére

    Nem beszéltük meg, te írtad. De ettől ez még nem bizonyított. Max annyit lehet mondani, hogy vannak olyan tudományos elméletek, ami alapján a szinoptikus evangéliumok több forrásból állították össze anyagaikat, ezt a szinoptikus evangéliumok hasonlóságaira, különbözőségeire alapozták. De semmiféle igazolása nincs ennek. Ez csak egy népszerű elmélet, semmi több. Az alap az, hogy az evangéliumok szerzőségét nem nagyon kezdte ki ez sem. Vannak más levelek pld Péter II levele, János levelei, amiknél lehet, hogy nem az apostolok a szerzők, de a korábban vitatott János evangéliumból találtak olyan töredéket, ami igazolja, hogy már létezett 125-ben... (Rylands papirusz (p52)).

    www.refujvaros.hu

  • Naturalist

    tag

    válasz kymco #19167 üzenetére

    A természetfeletti jelenléte az egész kérdéskörben nem csak a védelmet nehezíti, hanem a kritikát is. A biblia hitelessége önmagában nem sokat jelent, ha nem tudom mit várjak a természetfelettit illetően. Magyarán lehet, amit te cáfolatnak tartanál a hitelességét illetően, az valójában nem az.

  • Gabás

    addikt

    válasz kymco #19171 üzenetére

    bizonyítani azt kell, amit elsődlegesen állítanak, és sokadszorra ismétlem, a legtöbb szöveg esetében nem bizonyítottak az általad állított dolgok (amiket az egyházi hagyomány sok száz éve evidenciaként kezel)

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19168 üzenetére

    hát nem tudom
    ezeket a "következetes és kerek" tanításokat én pont nem érzem olyan forradalmian eredetinek egyiket sem, ami csakis isteni eredetű lehetett volna
    akkoriban persze még újdonságszámba menőnek számíthattak esetleg, de ezek megint tipikusan olyan gondolatok, amiket jó meglátású, korukat némileg megelőző emberkék is kitalálhattak éppen
    (mint sztem úgy általában is a bibliában leírtak "ellenőrizhető" részét)
    és hogy mi célból tették volna ezt?
    ezen példák alapján még vezethette őket vmiféle jobbító szándék is, vagy éppen ellenkezőleg, hogy esetleg a hatalom számára akarták kezelhetőbbé formálni a népet
    ez utóbbinak sztem iskolapéldája az indiai hit- és kasztrendszer, ami szintén azt sugallja, hogy ne lázadj és meg lesz érte a jutalmad
    és lám nem is nagyon lázadozik egyikük sem még a legnagyobb nyomorban sem
    az aktuális hatalom szempontjából sztem elképzelni se nagyon lehetne ideálisabb alattvalókat
    (jó, persze nem zökkenőmentes a rendszer, de alapvetően tényleg működik
    vagy működött sokáig)

    ami pedig a vértanúkat/vértanúságot illeti arra is van néhány ötletem így hirtelen:
    1. talán eszük ágában sem volt meghalni a hitükért, csak pont így alakult
    hogy vmi olyan szituba keverték magukat, amiből már nem volt számukra kiút
    alapozom ezt beszari kőszikla péterre
    Jézus egyik legelhivatottab követője és védelmezője volt
    több mint testőr
    és mégis simán megtagadta 3-szor is
    pedig annyira talán még közvetlen életveszély sem fenyegette, mégis azonnal kihátrált a szituból
    ő még megtehette
    mások meg talán már nem
    2. talán annyira belelovalták magukat a hitükbe (lásd a magukat manapság ünnepélyes keretek között keresztre feszítőket), hogy már fel sem fogták mi történhet velük
    vagy felfogták, de nem érdekelte őket
    3. esetleg tényleg ennyire önfeláldozóak voltak
    hogy teljesen tiszta tudattal még az életüket is odaadták azért, hogy jobb hellyé tegyék a világot
    (mármint azzal, hogy még az életüket is feláldozzák bizonyságtételképpen azok mellett a bizonyos következetes és kerek világjobbító tanítások mellett)
    legtöbbünk számára ez persze elképzelhetetlen lenne, de a világ más tájékán közel sem példa nélküli
    pl a japán videojátékokban a happy end netovábbja, ha vki az életét adhatja vmi magasztosabb cél érdekében
    (sztem egyébként ez köszönt vissza a kamikézékban is, hogy már gyerekkorukban is ilyen mesékkel trenírozzák őket
    az amerikai katonákat pedig a szögletes állú, szúrós tekintetű, kigyúrt képregényhősökkel)
    én pl tényleg kíváncsi is lennék arra is, hogy mondjuk a 12-nek volt-e családja?
    vagy esetleg a várható erőszakos halál általi befejezés miatt vmiféle előfeltétel volt az nőtlen és gyerektelen családi állapot?
    most tényleg nem az esetleges érdemeiket akarom kisebbíteni, de a haláluk megint mit sem bizonyít isten létezéséből
    max annyit bizonyít és semmi többet, hogy személy szerint ők ennyire hittek a dologban
    (ami persze elgondolkoztatható lehet, de bizonyítéknak megint édeskevés)
    4. és hogy az összeesküvés elméletek kedvelői se maradjanak ki:
    a vértanúk halálával talán éppen elvarrták az utolsó szálakat is:)
    az új vallás magvai elvetve, a kivitelezésben segédkezők akik még tudhatták az igazságot azok elhallgattatva...minden sínen van
    mintaszerű eljárás lenne

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    válasz Gabás #19173 üzenetére

    Attól függ, hogy mit tekintesz bizonyítéknak. Mert olyat nem fogsz találni, hogy videó készült, amint Lukács interjút készít Péterrel. De vannak feljegyzések, levelezések, ahol kezdetektől fogva pld Márknak, Lukácsnak, Jánosnak tulajdonítják az evangéliumok összeállítását. Lukács evangéliuma jófajta görögséggel íródott, és egységet alkot az Apostolok cselekedeteivel, amely egy része (pont ott, ahol Lukács személyesen is jelen van az eseményeknél) többes szám egyes személyű elbeszéléssé válik, orvosi szakszavakat használ, és Lukácsról köztudott, hogy görög származású orvos volt, Pál munkatársa.
    Tehát nem tudom, hogy miféle bizonyítékot vársz. Talán inkább az ellenkezőjét kellene bizonyítani, mármint, hogy az evangéliumot követő időkben nevekhez rendelt írások miért is nem tőlük származnak. Szerintem ez lenne a tudományos megközelítés.
    Azt pedig jó tisztázni, hogy amit egyházi hagyomány evidencia kezelésén értesz, az azt jelenti, hogy sok estben nem sokkal az evangéliumok lejegyzése után már feljegyzések említik a szerzőséget... De tény, hogy ez nem videofelvétel...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz llll #19174 üzenetére

    A vértanúság elkerülésére sokszor elég volt, ha megtagadták Krisztust. Ez Péternek rutinból mehetett volna.
    Egy jobb világ reménye érdekében történő önfeláldozás egy meg nem történt és a bennfentesek által tudatosan hazudott feltámadással a háttérben, hát, hogyan is mondjam... nem túl logikus. Mire alapozzák a jobb jövőt, egy oszló hullára, egy be nem teljesedett messiási ígéretre, egy tudatosan általuk gerjesztett hazugságra, egy kollektív elmeháborodásra?

    Nem meggyőzni akarlak, sőt azt sem mondom, hogy minden részletében kidolgozott és megcáfolhatatlan az érvelésem... De annyit szeretnék elérni, hogy ne lehessen egyetlen kézlegyintéssel elintézni, hogy őrültek, vagy hogy hazudtak és kész...

    A vértanúk kivégzése azért vált nagyüzemivé, mert a császár is isteni babérokra tört, és a sok népnek nem volt nehéz plusz egy istent behelyezni a többi közé, a zsidók felmentést élveztek, de a Krisztus hívők nem voltak hajlandók a császárra Istenként tekinteni, mert nekik volt egy Istenük, akit Jézusban megismerhettek. Ha ez általuk generált hazugság lett volna, akkor egy leborulás elég lett volna a túléléshez a császár szobra előtt...

    Jézus tanításainak egy része a mai pszichológia eredményeit is "felhasználja", tényleg megelőzte a korát. És ma sok kijelentését természetesnek vesszük.
    De mikor arról beszél, hogy nem csak a törvénytelen szex bűn, hanem a gondolata is, hát nem tudom, hogy mennyivel előzte meg a korát, vagy mennyire volt ez akkoriban evidens :)

    De forradalmi volt, hogy azokhoz ment, akiket selejtnek tekintett a társadalom. Forradalmi volt, hogy beszólt a nagy tiszteletnek örvendező farizeusoknak, forradalmi volt, hogy a korabeli törvénykezés határait feszegette a szombat napi kalásztépéssel, gyógyítással, a bűnös, parázna asszony el nem ítélésével, a válás tiltásával.
    Ezek egy részéről nem tudjuk könnyen belátni, hogy mennyire megbotránkoztató gondolatok voltak...
    Mint ahogy ma nem érti a gyerekem, hogy mennyire merész volt a rendszerváltás előtt március 15-én a Petőfi szobornál ünnepelni a forradalmat. Pedig ez utóbbi csak negyedszázados történet...
    A korabeli vezetés nem véletlenül akarta Jézust hidegre tenni. A kiváltó ok pont az uralkodó osztály leleplezése volt, féltették hatalmukat Jézustól, az evangéliumok szerint pontosan tudták, hogy Jézus szavaiban Isten ítéletét hallják. Ehhez az indokhoz varrtak jogi érveket, bár elég rosszul...

    www.refujvaros.hu

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz llll #19174 üzenetére

    vagy éppen ellenkezőleg, hogy esetleg a hatalom számára akarták kezelhetőbbé formálni a népet

    Azért ezt az érvet az első századok véres keresztényüldözései eléggé meggyengítik... Egyenesen a nép ellenségének, lázítónak tekintik a keresztényeket. Arról nem is beszélve, hogy nem játszottak kezére semmilyen világi hatalomnak, és ennek elérése soha nem is volt a céljuk.

    A vértanúsághoz meg annyit fűznék hozzá, hogy nem feltétlenül a világ jobbá tétele a cél, hanem a Krisztussal való közösség megtartása. "Számomra az élet Krisztus a halál pedig nyereség" - mondja Szent Pál. És ezt nagyon komolyan vették, hiszen Krisztus feltámadt. Mondjuk ez annyiban bizonyítja a Biblia hitelességét, hogy egy kitalált sztoriért nem haltak volna meg, ahogy ezt kymco is írta. Ha végig nézzük Péter életét a , akkor is jól látszik, hogy valami rendkívülinek kellett történnie, hogy eljusson a tagadástól a vértanúságig. Persze ez a többi apostolra is igaz lehet, hiszen a keresztre feszítésnél egyedül János volt ott a tanítványok közül. Észre kell venni, hogy ezek az emberek, akik hittek Jézusban, halála után rendkívül csalódottak. Oly annyira, hogy még egymásnak sem hisznek igazán. Pl. A két emmauszi tanítvány, akikhez a feltámadt Jézus társul, és megkérdezi tőlük, hogy mi történt...

    "A názáreti Jézus esete - felelték -, aki próféta volt, hatalmas tettben és szóban az Isten és az egész nép előtt.Főpapjaink és a tanács tagjai kereszthalálra ítélték, és keresztre feszítették. Azt reméltük pedig, hogy ő meg fogja váltani Izraelt. S már harmadnapja annak, hogy ezek történtek. Igaz, még néhány közülünk való asszony is megrémített minket. Hajnalban kinn jártak a sírnál, s hogy nem találták ott a testét, azzal a hírrel jöttek hozzánk, hogy angyalok jelentek meg nekik, és azt mondták, hogy él. Társaink közül néhányan szintén kimentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogy az asszonyok jelentették, de őt magát nem látták."

    Ennek ellenére el vannak keseredve, nem hisznek nekik, csak azt mondják, hogy meg vannak rémülve...

    A "valóban feltámadt" formula is azt jelzi, hogy bizony elég szkeptikusan álltak hozzá a tanítványok is.

    És, hogy miért van ennek ilyen központi jelentősége? Azért, mert Jézus Krisztus ezzel tulajdonképpen bizonyságot tesz arról, hogy mindaz, amit életében mondott és tett, vagy amit állított magáról az valóban igaz. És nyilván az is benne van, hogy amiket ígért, azokat meg is valósítja. Tulajdonképpen a feltámadás oszlat el minden kételyt, és ebben nyilvánul meg, hogy az az ember, aki velük együtt étkezett, akik csodákat tett, aki tanította őket, a názáreti Jézus Krisztus, valóban az Isten Egyszülöttje, aki emberré lett. "Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette!"

    Ez a forradalmi újdonság...

    ****

    A 12 családjáról egyébként nem tudunk sokat. Egyedül Péterről olvassuk, hogy Jézus meggyógyítja az anyósát. "Simon anyósa lázas betegen feküdt. Ezt azonnal elmondták Jézusnak. Odament hát hozzá, s kézen fogva fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. (Mk 1,30-31)"

    [ Szerkesztve ]

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19176 üzenetére

    "A vértanúság elkerülésére sokszor elég volt, ha megtagadták Krisztust. Ez Péternek rutinból mehetett volna."
    lehet hogy soxor elég volt
    de az is lehet, hogy az utolsó alkalommal ez már pl peti esetében is kevésnek bizonyult
    (ha ő volt az egyik elvarrandó szál:), akkor akár már leköpködhette volna, átkozhatta volna Jézust, akkor is meg kellett volna halnia)

    " hogyan is mondjam... nem túl logikus."
    igazán nem sértésnek szánom, de sztem te már képtelen vagy elszakadni attól, amitől nekem még "sikerült"
    és nagyon könnyen meglehet, hogy emiatt tartod ennyire logikátlannak amiket összehordok itt
    félreértés ne essék nem azt állítom, hogy tutira az általam felvázolt lehetőségek vmelyike történt volna
    én csupán további lehetőségeket vetek fel
    de természetesen ott van az elvi lehetőségek között a ti magyarázatotok is
    miszerint Jézus tényleg isten fia volt és az ő megbízását teljesítette

    "Mire alapozzák a jobb jövőt, egy oszló hullára, egy be nem teljesedett messiási ígéretre..."
    nem elsősorban ezekre
    hanem az elültetett gondolatokra
    pl arra a legközismertebb 10-re és a többire
    ha sikerülne vkinek ezeket (vagy ami azt illeti bármi mást) meggyőződés szintjén elültetni az elmékbe...hát onnantól kezdve sztem határ a csillagos ég az illető számára
    akármit elérhet a sikeresen beoltott embereknél
    akár jó, akár rossz szándék vezérli
    az általad soroltak pedig talán csak a show része voltak
    mert a "vizuális" emlékek, ill az azokhoz kapcsolt megjegyzendő infók ugye mindíg sokkal maradandóbbak

    "annyit szeretnék elérni, hogy ne lehessen egyetlen kézlegyintéssel elintézni, hogy őrültek, vagy hogy hazudtak és kész..."
    mint mondottam erről nincs is szó
    a ti magyarázatotok is ott van a pakliban
    csak én meg annyit szeretnék "elérni", hogy nem az az egyetlen lehetséges magyarázat
    (azt persze 1 pillanatra sem elfelejtve, hogy nektek állítólag a birtokotokban van vmi olyan személyes többlet tapasztalat, ami nekem nincs
    nekem csak a leírtak állnak a rendelkezésemre
    tehát én folyamatosan ennek fényében hülyéskedek itt)

    "A vértanúk kivégzése azért vált nagyüzemivé, mert a császár is isteni babérokra tört"
    megint simán lehetséges ez is
    meg az is, hogy kellett az alapanyag az arénákba és egyéb matinékba
    (hiszen mint tudjuk a népet cirkusszal és kenyérrel látták jónak lekötni
    és még a kenyér is könnyebben el tud fogyni, a cirkuszról könnyebb folyamatosan gondoskodni)
    és ha mondjuk nem lettek volna a keresztények, akkor mittomén a császárnál magasabbak, netán okosabbak, stbk jutottak volna erre a sorsra
    hiszen ennyi erővel a császár lehetett volna elnéző és kegyes "isten" is ezekkel a "szerencsétlen hülyékkel", akik "képtelenek felismerni" az ő isteni mivoltát
    de pechükre nem ez a verzió jött be

    "egy leborulás elég lett volna a túléléshez a császár szobra előtt..."
    hát igen
    más istenek előtt ne hajlongj, csak nekem szolgálj
    ez lehetett volna vmi becsúszott/félresikerült hiba is, de akár szándékosan beépített elem is az elültetni kívánt programban
    attól függően, hogy mi volt a programozók szándéka
    (bocs a hasonlatért, de igazából bizony még ma is csak ennyit "láthatunk" az egészből:
    hogy mivé is fajult sikeresen ez az egész dolog
    azaz magát a programot
    de se a mögötte lévő szándékot, se azt hogy kitől is ered, se a beígért kimenetelét, csak ennyit
    hogy fut a program)

    "mikor arról beszél, hogy nem csak a törvénytelen szex bűn, hanem a gondolata is, hát nem tudom, hogy mennyivel előzte meg a korát"
    úgy érted, hogy szted nagyon-nagyon?
    az hogy minden bűn először csak gondolatban születik meg?
    (és hogy lehetőleg már ott elejét kellene venni, még mielőtt valóra is váltaná az illető?)
    nyilván ez is 1 jó meglátás volt
    akár még nagyon-nagyon is jó
    de sztem megint nem ANNYIRA, hogy kizárólag isteni eredetű lehetett volna

    "De forradalmi volt, hogy azokhoz ment, akiket selejtnek tekintett a társadalom."
    ezt játszva hárítom azzal, hogy nyilván ők legkönnyebben megkörnyékezhetők, a legfogékonyabbak vmi újnak az ígéretére
    mert hát érted: ha szinte bármi más csak jobb lehet annál, amiben most vagy (azaz a társadalom "selejtjének" lenni, ahogy te fogalmazol)...

    "Forradalmi volt, hogy beszólt a nagy tiszteletnek örvendező farizeusoknak...
    Ezek egy részéről nem tudjuk könnyen belátni, hogy mennyire megbotránkoztató gondolatok voltak...

    meglehet
    de sztem ezek megint beleférnének szimplán az "együtt 1 jobb világért" mozgalomba is

    "uralkodó osztály leleplezése volt, féltették hatalmukat Jézustól"
    ebben egyetértünk

    "pontosan tudták, hogy Jézus szavaiban Isten ítéletét hallják."
    ezt viszont már megint nem az egyetlen lehetséges magyarázatnak tartom
    (mert ha meg is ölik Jézust, akkor EZEN az mit változtatna?)
    hanem sztem akkor már inkább ennél gyakorlatiasabb, földhözragadtabb indítékuk volt:
    vmiféle forradalomtól/parasztlázadástól félhettek és a vagyonuk "újra elosztásáról"

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #19178 üzenetére

    Egyetlen lehetséges magyarázatot soha nem fogsz kapni, mivel eleve olyan a gondolkodásod is, hogy a legvalószínűtlenebb állításokat is elfogadod nagyon valószínűnek (legalábbis nekem ez jött le, de ha nem cáfolj nyugodtan). És ahogy olvasod a dolgokat, minket nem az zavar, hogy valaki nem fogadja el a mi magyarázatainkat, amik nagyon is megállják a helyüket, hanem hogy azért mert mi elfogadjuk már valami miatt kiverjük a biztosítékot náluk.
    Lehet itt napestig sorolni az érveket, valószínűségeket, mindenkinek az a magyarázat fog bejönni ami a világnézetét alátámasztja. Nekünk a történelmi hitelesség, az ateistának pedig a tudomány bizonytalansága. És persze fordítva, ha a tudomány őt erősíti akkor nagyon megbízható, mi pedig kételkedünk a tudományosságban teljesen jogosan és megalapozottan (pl. az élet eredete esetén).

    De ennyiből jó, hogy valóság egy van bármennyire is fájjon :)

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • llll

    senior tag

    válasz Noddy #19179 üzenetére

    nálam nem veritek ki
    (bár az tény, hogy földhözragadtabban gondolkodok, mint ti)
    már csak azért sem mert vmilyen szinten én is megtapasztaltam, hogy tényleg működik ez a dolog
    tényleg hatással van az emberre és tényleg hajlamos elhinni amíg bele van merülve

    viszont biztosnak nálam csak 1 dolog biztos:
    az hogy semmi sem biztos:)
    ez az alapálláspontom

    "De ennyiből jó, hogy valóság egy van bármennyire is fájjon "
    ami azt illeti még erre sem vennék mérget
    van vmi olyasmi gondolat a bibliában, hogy kinek-kinek a hite szerint adatik majd...
    (tudom: a "klasszikus" hívők ezt másképp értelmezik
    de én már nem vagyok az, úgyhogy én értelmezhetem emígy is:) )

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz llll #19180 üzenetére

    " földhözragadtabban gondolkodok, mint ti"
    ...talán én is azzal vagyok büntetve, hogy a föld porában csússzon-másszon a képzelőerőm:)

    Soha többet DPD!

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #19180 üzenetére

    Akkor az hogy semmi se biztos az sem biztos ezek szerint.

    Mivel voltam "nem belemerülve" is tudom milyen a hiten kívül lenni. Tehát nem mondanám, hogy attól függ a látásmód, hogy milyen "benne" meg "kívül" lenni. Bár tény hogy jó indok már kívülállóként nézni a keresztyéneket, mintha már lettél volna belül. És ez nem azt jelenti, hogy tartoztál egy közösséghez névleg.

    Mindent úgy értelmezel ahogy neked tetszik. Biztos vagyok benne, hogy nem fogod úgy értelmezni, hogy a gondolkodásodnak ellent mondjon :)

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • llll

    senior tag

    válasz Noddy #19182 üzenetére

    "Akkor az hogy semmi se biztos az sem biztos ezek szerint."
    mmm...igaz:)
    (de ez talán mégsem feltétlenül önellentmondás
    csak 1 újabb érdekes és elfogadható adalék az álláspontomhoz, amit köszönök is szépen, beépítettem)

    "Tehát nem mondanám, hogy attól függ a látásmód, hogy milyen "benne" meg "kívül" lenni"
    sztem meg azért az is számít bizony vastagon
    bár talán tényleg nem ez a legfőbb indok, vagy magyarázat az ember álláspontjára
    hanem már ez is 1 következménye annak a bizonyos "akarom, vagy nem akarom" c kérdésnek

    " És ez nem azt jelenti, hogy tartoztál egy közösséghez névleg."
    nem is erre gondoltam én sem
    kifejezetten NEM vallottam magam kereszténynek soha
    amikor az ateisták annak tituláltak mindig kijavítottam őket
    hanem arra gondoltam, hogy a BIBLIÁT olvasgattam, abba voltam belemerülve vmennyire és az hatott rám is vmennyire, azt tartottam akkor sokkal hihetőbbnek
    (és ha már felmerült, akkor pont nem tartoztam 1 pillanatig sem még névleg sem ahhoz a közösséghez, amelyiknek végül is köszönhető volt az ez irányú érdeklődésem)

    "Biztos vagyok benne, hogy nem fogod úgy értelmezni, hogy a gondolkodásodnak ellent mondjon"
    természetesen nem
    (de nyugi, ezzel is tisztában vagyok)
    mint ahogy ti sem fogjátok

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz pocokxx #19177 üzenetére

    "vagy éppen ellenkezőleg, hogy esetleg a hatalom számára akarták kezelhetőbbé formálni a népet

    Azért ezt az érvet az első századok véres keresztényüldözései eléggé meggyengítik..."
    ugyan miért?
    TILTAKOZTAK/tiltakoznak a világi hatalom bármelyik intézkedése ellen a keresztények?
    legjobb tudomásommal 1 szóval sem
    még az arénába, vagy a vérpadra is szó nélkül mentek
    (legalábbis ezt tartjátok a lehető legnagyobb "érdemnek", nem?)
    és gondolom ez is azon alapszik, hogy van vmi ilyesmi utalás is a bibliában, hogy jelenleg a világi uralkodók is isten akaratából vannak hatalmon
    (megint milyen ügyesen elbújtatott kis részlet lenne, nem?:) )
    tehát ha véletlenül mégis a kezelhetőség lett volna a cél, akkor sztem biza tökéletesen sikerült is megvalósítani

    "A vértanúsághoz meg annyit fűznék hozzá, hogy nem feltétlenül a világ jobbá tétele a cél, hanem a Krisztussal való közösség megtartása."
    jó, ebben is megállapodhatunk
    de én azért megint megjegyezném, hogy simán csak csaló vallási vezetőkért is követtek már el kollektív öngyilkosságot is
    akkor a Jézusért vállalt vértanúság most megint mit is bizonyít?
    mert szem azon kívül megint semmit, hogy ekkora hatással volt a követőire
    félre ne értsd most nem azt állítom, hogy Jézus is 1 ilyen csaló lett volna
    ezt vhogy még én sem tudnám elképzelni róla
    hanem én csak próbálok lépésről lépésre haladni
    és most ott tartunk, hogy mit bizonyítanak a vértanúk...
    (és max annyit, hogy személy szerint ők ennyire hittek ebben az egészben
    már persze ezt is csak ha a valóságban nem tiltakoztak kézzel-lábbal, hanem tényleg önként vállalták a halált)

    "hiszen Krisztus feltámadt. Mondjuk ez annyiban bizonyítja a Biblia hitelességét"
    látod erről beszélek
    ti ilyen lóugrásokban haladtok
    tegyük fel, hogy tényleg feltámadt
    szted ez bizonyítja a biblia, illetve az általa elmondottak hitelességét
    sztem meg ez megint max annyit bizonyítana, hogy VALAHOGYAN esetleg képes volt feltámadni...
    de hol van még ez attól, hogy akkor a biblia minden szava automatikusan igaz!?

    egyébként ha már szóba került a feltámadása:
    szted hogy lehet az, hogy a tulajdon tanítványai!, vagy mária! sem ismerték fel AZONNAL már ránézésre?
    hanem csak később a gesztusai, mozdulatai, viselkedése alapján
    mert sztem elég nyilvánvaló a válasz:
    azért, mert tök másképp nézett ki!
    ...és akkor máris adja magát a kérdés, hogy tényleg biztosan Jézus volt az?
    vagy csak a stáb 1 következő szereplője
    értem én, hogy pont az a hitetek lényege, hogy ezt sem kérdőjelezitek meg
    de ne nehezteljetek rám azért, ha én igen
    sztem ezt simán meg kellene értenetek nektek is, nem kellene ezen magyaráznom semmit hogy miért

    "egy kitalált sztoriért nem haltak volna meg"
    ennél sokkal kisebb horderejű dolgokért is haltak már meg emberek önként és dalolva
    lásd a szamurájokat, zsoldosokat, testőröket, tűzoltókat, szülőket, testvéreket, szerelmeket, stb

    "Ha végig nézzük Péter életét a , akkor is jól látszik, hogy valami rendkívülinek kellett történnie,"
    ezt is aláírom
    VALAMI rendkívűlinek...

    "Azért, mert Jézus Krisztus ezzel tulajdonképpen bizonyságot tesz arról, hogy mindaz, amit életében mondott és tett, vagy amit állított magáról az valóban igaz...Tulajdonképpen a feltámadás oszlat el minden kételyt...Jézus Krisztus, valóban az Isten Egyszülöttje"
    újabb jóindulatú csúsztatás
    ha én megígérek 8 dolgot és az egyiket valóra is váltom, akkor szted ez garancia a többire?

    ""Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette!"

    Ez a forradalmi újdonság..."
    annyiban valóban, hogy ők ketten mégsem egyek:)
    ezen sokadik idézet szerint sem
    de a király a magyar népmesékben is trónra emelheti a kondásfiút, vagy a lámpa szelleme is óriási hatalmat ad aladdinnak, stb
    szal sztem megint nem eredeti ötletről van szó

    "Egyedül Péterről olvassuk, hogy Jézus meggyógyítja az anyósát."
    igaz
    de efelől megint peti is lehetett már akár özvegy is

    egyébként éppen te lettél volna az egyik, akinek különösen kíváncsi lettem volna azon véleményére, hogy mit szólnál ha ma jönne el Jézus?
    ha jól láttam erre sem, érkezett egyetlen megfejtés sem
    most ennyire nem találjátok válaszra sem méltónak a felvetést, vagy ennyire meglepődtetek a válaszon, amikor magatokba néztetek?:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz llll #19184 üzenetére

    "ennél sokkal kisebb horderejű dolgokért is haltak már meg emberek önként és dalolva
    lásd a szamurájokat, zsoldosokat, testőröket, tűzoltókat, szülőket, testvéreket, szerelmeket, stb"

    Ez mind szép és jó, de itt arról volt szó, hogy kitalált hazugság, vagy valódi tartalom az, ami miatt meghaltak. minden felsorolt "hivatás" mögött ott lapul az önfeláldozó szeretet, amely nem önkényes hazugság...

    "TILTAKOZTAK/tiltakoznak a világi hatalom bármelyik intézkedése ellen a keresztények?"
    Igen. Nem hajlandók más isteneket imádni.

    "Azért, mert Jézus Krisztus ezzel tulajdonképpen bizonyságot tesz arról, hogy mindaz, amit életében mondott és tett, vagy amit állított magáról az valóban igaz...Tulajdonképpen a feltámadás oszlat el minden kételyt...Jézus Krisztus, valóban az Isten Egyszülöttje"
    újabb jóindulatú csúsztatás

    Pontosan mi is itt a csúsztatás? Ha Jézus feltámadt, akkor ő valóban az Isten egyszülöttje. Ha Ő az Isten Egyszülöttje, akkor nem csak üres szavak, amiket mondd. A 8 "ígéret" közül azért elég ez az egy, mert tulajdonképpen ez hitelt és alapot ad az egésznek.

    "annyiban valóban, hogy ők ketten mégsem egyek"
    Valóban nem.

    "A ma jön el Jézus"- ra később... :)

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • llll

    senior tag

    válasz pocokxx #19185 üzenetére

    "Ez mind szép és jó, de itt arról volt szó, hogy kitalált hazugság, vagy valódi tartalom az, ami miatt meghaltak."
    akkor ott vannak mondjuk a keresztes hadjáratok...

    egyébként te nevezed következetesen hazugságnak, én nem
    én inkább magasztos célnak titulálnám
    (mármint a világ jobb hellyé tételének esetleges szándékát)
    és ezt akár már "valódi tartalomnak" is tekinthetnénk, ahogy te fogalmazol

    "Igen. Nem hajlandók más isteneket imádni."
    na jó ez igaz
    de sztem te is érzed, hogy nem tipikusan a világi hatalom ezen parancsára gondoltam
    hanem azokra, amik miatt a többiek (tehát a nem keresztények) bizony nagyon is szoktak háborogni
    adók, háborúk, korrupció, szabályok, törvények, munkanélküliség, szegénység, gazdagsági válság, ilyesmik
    (mondjuk szigorúan véve az utóbbi 3 megint nem parancs/intézkedés az állam részéről, de vhol azoknak a következménye)
    és a keresztények csoportjának ezek ellen gyaxilag 1 szava sincs
    ami véletlenül(?) pont nagyon is megfelel így a hatalomnak...

    "Pontosan mi is itt a csúsztatás? Ha Jézus feltámadt, akkor ő valóban az Isten egyszülöttje"
    pont ez a csúsztatás
    ha Jézus feltámadt, akkor erre vhogy valóban képes volt/ez vhogy valóban megtörtént
    de ennyi
    ETTŐL még megint nem feltétlenül az isten egyszülöttje
    EZ még megint nem bizonyíték rá

    "A 8 "ígéret" közül azért elég ez az egy, mert tulajdonképpen ez hitelt és alapot ad az egésznek."
    nem szórakozni akarok veletek, de tényleg nem értem hogy MIÉRT?
    és most már csak ismételni tudom magamat:
    ha Jézus tegyük fel feltámadt, az CSAK annyit bizonyít, hogy vhogy tényleg fel tudott feltámadni
    semmi többet

    egyébként ha már itt tartunk:
    nektek kicsit sincs olyan érzésetek, mintha nem is ugyanarról az istenről beszélne az ószövetség és Jézus?

    "ők ketten mégsem egyek"
    Valóban nem."

    jó, akkor ezt az vegye magára akinek inge:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz llll #19186 üzenetére

    és a keresztények csoportjának ezek ellen gyaxilag 1 szava sincs
    ami véletlenül(?) pont nagyon is megfelel így a hatalomnak...

    A keresztény ember is ebben a világban él, és nem dugja homokba a fejét. Igenis felemeli hangját bár nem foglal állást egyetlen párt vagy világi eszmerendszer mellett. Inkább úgy fogalmazná, hogy szüntelenül törekszik a szeretet és igazság pártján állni, ami nem független a politikától, de meghaladja azt. Ferenc pápa például határozottan felszólalt az ukrán-orosz háború befejezését sürgetve az idei húsvéti beszédben, de számos egyházi megnyilatkozást lehetne idézni, melyek igenis "háborgások" az igazságtalanság ellen. De ugyanezt el lehet mondani a római korról is: Bizonyára felszólaltak a császári udvar erkölcsi fertője ellen, a gladiátor küzdelmek ellen, a kényszerített vallási gyakorlatok ellen. De pl. nyilván nem ellenezték a rabszolgák felszabadítását.

    pont ez a csúsztatás
    A hangsúly azon van, hogy előre megmondta. Tudta mi fog vele történni, és ezt el is mondta, hogy, ha majd bekövetkezik, higgyenek. Tessék elolvasni a János evangélium búcsúbeszédét (mondjuk 13,12-18,1 ig)... Akkor meg fogod érteni, miért ekkora "pecsét" az isteni mivolta mellett a feltámadás.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • llll

    senior tag

    válasz pocokxx #19187 üzenetére

    akkor még egyértelműbben fogalmazok:
    a keresztények nem lázonganak, nem fosztogatnak, nem tüntetnek, nem gyújtogatnak, nem zavarognak, nem akarják átvenni a hatalmat, nem szakadárok, nem terroristák, nem ellenzéki párt és úgy általában semmilyen kellemetlen, vagy számottevő (már bocs) módon nem nyilvánítják ki soha az esetleges nemtetszésüket

    "A hangsúly azon van, hogy előre megmondta."
    jó, ezzel kapcs én elmondtam amit szerettem volna
    tény, hogy ha tényleg így zajlott ahogy le van írva, akkor ott vmi nem hétköznapi dolog történt
    ebben kiegyezünk?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    válasz llll #19188 üzenetére

    A településünkön 2010-ben a keresztény fekekezetek egységesen tiltakoztak felvonulással az akkor bevezetésre kerülő gender oktatási program ellen. Zimányi József és lelkész társai azért kerültek a Gulágra, mert anno nyíltan tiltakoztak Sztálin politikája ellen. Stb...
    De az igaz ezek úgy zajlottak, hogy még le sem köptek senkit.... Kellett volna? :)

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19189 üzenetére

    dehogyis

    és mivel most már látom hogy milyen keményen oda-odacsapnak néha a keresztények is, átértékelem az álláspontomat és ezt az elemet 1 laza tollvonással kihúztam az elképzeléseim közül :)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    válasz llll #19190 üzenetére

    Nem tudom kivenni a hozzászólásodból, hogy irónia vagy komolyan így gondolod, ezért pontosítást kérnék....

    Egyébként a keresztény hitünk arra hív, hogy azok mellett, amit a keresztény etika értéknek tart álljunk ki, és ami ezt szét akarja zülleszteni, az ellen emeljünk szót.
    A törvényes kereteken belül... és vannak különleges esetek, mikor a törvényes kereteket átlépve. Ilyen volt anno, mikor hívő emberek zsidó családokat rejtegettek a zsidóüldözések alatt, mikor a 60-as években az ideológiai okokból betiltott keresztény közösségen belüli gyerektáboroztatást kiskapuk igénybevételével oldották meg (a rokonok nyaraltatását nem akadályozhatták meg, így minden táborozó a lelkész keresztgyereke lett), vagy amikor Bonheffer protestáns lelkész hitből nyíltan szembeszállt a náci hatalommal és nagy nyilvánosság előtt kritizálta vezetőit és döntéseit stb... de alapvetően tiszteletben kell tartani a fennálló törvényes rendet.
    Így cselekedett anno Martin Luther King is, és a törvények betartásával, de a tiltakozást fel nem adva elérte mozgalmával, hogy a négereket azonos jogok illessék meg a fehérekkel....
    Lehet elérni eredményeket terrorizmus nélkül is...

    www.refujvaros.hu

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19191 üzenetére

    nem véletlen, hogy nem tudod:)
    mert is-is
    továbbra is azt gondolom, hogy nem a keresztények miatt szokott főni a kormányok feje
    valszeg örülnének, ha ti jelentenétek a legfőbb problémát számukra
    viszont az is tény, hogy én még ennyi megmozdulásról sem tudtam
    a változatosság kedvéért ezúttal az általánosítás hibájába estem bele
    a Jehova tanúiból indultam ki és a jelexerint túlságosan messzemenő következtetést vontam le
    (a tanúk azért nem emelnek szót soha (és azért nem mennek el pl még szavazni sem), mert ennyire nem akarják keresztezni isten szándékait még véletlenül/akaratlanul sem
    ők már most is rá bízzák az "irányítást"
    én meg ebből gondoltam, hogy akkor biztos minden magát kereszténynek valló ugyanígy van ezzel)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Psych0

    őstag

    válasz 0xmilan #19192 üzenetére

    Melyiket?

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • kymco

    veterán

    válasz llll #19193 üzenetére

    Szerintem Isten azt akarja, hogy politizáljunk... A módja a kérdés nem a feladat.
    Mert politika az, mikor egy közösség érdekét felvállaljuk. És ezt gyakoroljuk is az ellenszélben, mert azért az az alapállás a civil világ részéről, hogy a vallást a templomba. Én pedig azt gondolom, hogy ez csacsiság. Egy megmentett család, egy alkoholizmusból szabadult élet, egy bűnözői életből megtért ember élete kibújik a templom falain túlra. Bűn lenne ezeket a példákat a falon belül tartani.
    Ezért is volt nagy dolog, hogy anno ki tudtunk állni a gender program ellen, és évente kiállunk programokkal, például a valentin napi rózsaszín ködben a házasság intézménye mellett programokkal, eseményekkel, rendezvényekkel.
    Nem tüntetünk a házasság védelmében, de tüntetnénk érte ha kellene.
    Nem gondolom, hogy attól hatásos egy érdekérvényesítés, hogy fáj a politika feje tőle.
    Szerintem Isten számon fogja kérni rajtunk, hogy mit tettünk a közösségek érdekében, ezért nem tartom jónak a politikai (nem pártpolitikai) passzivitást, és a templomokba való húzódást sem.

    www.refujvaros.hu

  • 0xmilan

    addikt

    válasz llll #19193 üzenetére

    továbbra is azt gondolom, hogy nem a keresztények miatt szokott főni a kormányok feje
    valszeg örülnének, ha ti jelentenétek a legfőbb problémát számukra

    Az amerikai hadseregben azt tanítják, hogy az evangélikus keresztények jelentik az első számú nemzetbiztonsági kockázatot, olyan csoportok előtt, mint a Muszlim Testvériség, KKK, al-Qaida, Hamas stb.
    [link]
    Itt egy foxos link is, szóval nem csak a konteós oldalak agymenése. (a gugli nekem többnyire utóbbiakat dobja ki)

    (#19194) Psych0 Nyilván tudod melyikre gondoltam, de lehetne általánosítva akármelyik, most lényegtelen.

  • Psych0

    őstag

    válasz 0xmilan #19196 üzenetére

    Nem mindegy, mert, ha a zsidó keresztény isten akkor azóta játszanak az emberek istent, hogy az első orvos megakadályozta az első halált.
    Ha pl Hephaistos, akkor azóta játszanak istent az emberek, mióta használják a tüzet.

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #19195 üzenetére

    "Szerintem Isten számon fogja kérni rajtunk, hogy mit tettünk a közösségek érdekében"
    na ez az
    ez is ugyanúgy sanszos, mint hogy a "terveibe való beavatkozásnak" tekintené ugyanezt
    szal 1 újabb part, ami itt szakad

    milangfx:
    "Az amerikai hadseregben azt tanítják, hogy az evangélikus keresztények jelentik az első számú nemzetbiztonsági kockázatot,"
    és röviden mivel indokolják ezt?
    (belekezdtem az egyik cikkbe, de már elég fáradt vagyok)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • 0xmilan

    addikt

    válasz Psych0 #19197 üzenetére

    Ha elolvastad a cikket, akkor világos, hogy nem orvoslásról van szó, hanem új(fajta) élet teremtéséről. Azért patchelgetik a meglévő DNS-eket mesterséges bázispárral, mert nem tetszik nekik úgy, ahogy Isten vagy az evolúció - kinek hogy tetszik - megalkotta.

    (#19198) llll Megindokolva szerintem nincs, de ép érvekkel nem is lehetne. Ugye felhozható lenne - az idetévedő ateisták kedvence - a keresztesháború meg hasonló mészárlások a "szeretet nevében". Ezeket nyilván nem vallási, hanem hatalmi indokokból vitték véghez.

    [ Szerkesztve ]

  • 0xmilan

    addikt

    válasz 0xmilan #19199 üzenetére

    Közben ezt találtam:
    Tony Perkins, a Family Research Council elnöke szerint a Pentagon tolja az keresztény-ellenes propagandát. (milyen különös ez attól a minisztériumtól, aminek az épületébe pont beleillik a pentagram :U ;] )

    The soldier said they were also told that the pro-life movement is another example of “radicalization.”
    Tehát általánosságban az az érv, hogy mennyire radikális, szélsőség vallás a kereszténység.

    “They said that evangelical Christians protesting abortions are the mobilization stage and that leads to the bombing of abortion clinics,” he said, recalling the discussion. WTF :F Hány példa volt erre? Ezt szerintem ők sem gondolják komolyan.

    Röviden: Korábban is volt már több hasonló eset a hadseregnél, de a pentagon szóvivője tagad és szerinte az összes "elszigetelt incidens" volt, amiben olyan anyagokat használtak, amit a hadsereg nem szentesített.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák