Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kabelmania27 #27994 üzenetére

    Ma már minden jelentős hazai szolgáltató országos hálózata DWDM-en működik (Mtelekom, T-Mobile, Vodafone, Telenor, GTS, Invitel, UPC).

    A különbség legflejebb a használt berendezésekben és az összefogott csatornaszámban van. A telekomnak például sok a régi optikája, míg akik nemrég fejlesztettek, azok olcsóbb és ami fontosabb: újabb technológiát tudhatnak a magukénak. Jellemzően 10Gbit/s / hullámhossz csatornákat használnak, ebből is jellemzően 4-10 darabot, így irányonként tipikusan 40-100Gbit/s sávszélesség érhető el. Viszonylag kevés 40Gbit/s / hullámhossz megvalósítás van elsősroban a nem túl előnyös kódolása miatt. A többség 10gigáról 100gigára akar/fog váltani.

    Az optika ebben a gazdasági környezetben és politikai környezetben ami ma van, csak nagyon lassan fog terjedni. A szabályozás kérdése sincs megoldva, a szabályozó gyenge és bizonytalan, mindenféle extra adókat vetnek ki stb.

    Semmi okot nem látok a bizakodásra azt leszámítva, hogy az optikai berendezések ára folyamatosan csökken, de ezzel nem sokra megyünk, ha magát az üvegszálat senki nem viszi el az előfizetőig.

    Ebben a helyzetben valószínűleg a DOCSIS és VDSL2 hálózatok továbbfejlesztése az amire elvi esély van.

    Megjegyzem: a nagyszabású kútbaesett optikai fejlesztések helyett lehet alapból ezt az irányt kellett volna megcélozni, és akkor ha 100 meg 150mega nem is, de legalább egy kellemes 50/10 meg normális IPTV lenne sokkal több helyen mint most, olcsóbból is kijött volna, meg közelebb is került volna az üveg vége az előfizetőhöz.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák