Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vhiktor

    veterán

    Elhiszem hogy sokaknak nem tetszik a film/mozi mód.
    Hiába az van legközelebb a kalibrált képhez, de áltlaában mindig túl meleg a színhőmérsékletük. Sokszor 5.500K vagy alacsonyabb.
    Ez miatt tényleg sárgásnak, pirossasnak tűnik a kép.

    És ez még rosszabb mitnha mondjuk normal képmódot használnánk aminek a színhőmérséklete mondjuk 7500K körüli (színhőmérséklet: normal beállítás).

    Nehéz megmondani, hogy adott tv-nél a meleg2, a meleg1 vagy a normal add közelebbi értéket a 6500K-hoz.

    Én tallálkoztam már mindeféle variációval, de sokszor volt az, hogy a meleg2 túl meleg volt, így látatlanban én a meleg1-et jobbat merem ajánlani.
    Már csak azért is, mert a szem sokkal érzékenyebb a melegebb színhőmérsékletre mint a hidegre.
    Tehát mondjuk ha 6500K helyett 6000-en nézzük a képet azt sokkal rosszabbnak fogjuk látni mintha 7.000K-n néznénk.
    Úgyhogy inkább legyen kicsit hidegebb a kép mint melegebb.

    Illete sokan még nem láttak valóban kalibrált képet, így el sem tudják képzelni, hogy milyen.

    A dinamikus képmódokhoz képest meg mindig "fátyolosabb" lesz a kép, mert a dinamukis kontraszt és egyéb dinamukis cuccok azt csinálják, hogy mondjuk az 5% szürkét már 0%-ként(fekete) az 90% fehéret meg 100% fehérként jelenítik meg.
    Persze így kontrasztossabb lesz a kép, de cserébe egy csomó részlet eltünik és panaszkodnak a nézők mint a Trónok harca utolsó évadjában a sötét részekre, hogy nem láttak semmit.

    Egyébként volt már olyan ügyfelem aki kimondottan utálta a kalibrált képet. Volt egy régi tvje aminek tetszett neki a képe és az összes többi tévéjéát arra kellett belőni.
    Így mindegyik tv-je 10.000K körüli értékre lett kalibrálva.

    Egyébként még ha nem is szabvány szerinti értékekre történik a kalibráció (D65), hanem mondjuk D75-re vagy D93-ra az is sokat tud dobbni a képen, mert garantálva lesz, hogy a teljes szürksálán nézve ez lesz a színhőmérséklet és nem fog ingadozni.

    Az ingadozás a legrosszabb, uyganis akkor mondjuk 5.500K-10.000K között össze vissza változik a színhőmérséklet a teljes szürkeskálát tekintve.

    De a legfontosabb, hogy mindenki olyan képet nézzen amivel elégedett, nem lehet, illetve nem szabad senkire ráeröltetni semmit.

    ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

Új hozzászólás Aktív témák