Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• demagóg

aktív tag

válasz Karma #20 üzenetére

Hát szerintem fussunk neki még egyszer. :K A BME tanszékkel nincs bajom, de semmi kedvem ott is elmagyarázni. Ha ott ezt mondták neked, akkor más oktatni és más csinálni (van az a lapos vicc, hogy ki oktatja és ki csinálja). ;] Szerinted hány RAID rendszert láttak? Nem papíron, hanem "belülről". Úgy, hogy a szétesett, tönkrement, rebuild-elt RAID tömbről mentenek adatot (RAID0-RAID6-ig) ? Én heti 2-3-at. :U A RAID elméletbe most nem mennék bele mert hosszú lenne, de a net tele van jó anyagokkal. Indulj ki abból amit leírtam, papír, ceruzán kívül más nem kell. A végeredményt viszont leírom megint: RAID5 tömb elemeinek számát kettőre csökkentve az egyik diszk tartalma folyamatosan megegyezik a másikkal, vagyis tükörképe lesz (hiszen nem kell XOR-olni ami a paritás számításának praktikus módja), ami egyben a paritása is. Lehet forgatni a paritást, de mivel az ugyanaz mint az adat, ezért ez csak matematikai játék. A HW viszont emiatt is jóval egyszerűbb lehet.
    Az utolsó mondat alapján úgy érzem, hogy a RAID rendeltetése sem egészen tiszta. A RAID tárolásnak nem az a célja, hogy "kitalálja" mely adatok hamisak és melyek igazak. Mindössze annyi, hogy valamely egység(-ek RAID6-nál, max. 2) részleges vagy teljes kiesése esetén (tehát a kérés ellenére sem jön semmilyen adat) a redundancia alapján rekonstruálható legyen adott sorban az eredeti adatterület. Ínyencek megtehetik olvasáskor a folyamatos paritás ellenőrzést (SW RAID esetén nem jellemző) de inkonzisztencia esetén a kontroller legfeljebb felteszi a kezét, megnyomja a piros gombot, de nem fogja kitalálni, hogy melyik drive van tréfás kedvében és nem azt olvassa vissza mint amit felírattak vele. Mintha CRC ECC algoritmusra gondolnál, de az megint teljesen más.
    Ja és várjuk a választ, hogy RAID5 miben nyújt többet RAID1-nél ? Nem kell feltétel nélkül mindent elhinni másnak, csak azt amit magadnak is bebizonyítottál. A többit fenntartással. Ez érvényes a fentiekre is. ;)

Új hozzászólás Aktív témák