- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen széket vegyek?
- 4K-s okosmonitort dobott piacra az ASUS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz Csabroncka #174 üzenetére
Azert ez meg nem jelent semmit. Ismered a mondast: Ahol szar van, ott vereb is van.
-
Csabroncka
addikt
Kár azt hinnetek, hogy a samsungot vagy bármelyik más neves gyártót fikáznám a hozzászólásaimmal, nekem semmi bajom velük.
Ha fajlagos költségen megnézzük, egy ugyan olyan teljesítményű (bár ezt nehéz azért pontosan megfogalmazni) PC összerakása intel alapra szintén drágább mint az amd, még az nvidia tolla is erősebben fog mint az amd-é. Ettől függetlenül egyik sem feltétlen szarabb a másiknál. Elrontott konstrukciókkal pedig mindegyik gyártó dicsekedhet!
A tapasztalat alapján a drágább is fogy valamiért.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Sanya
nagyúr
válasz Csabroncka #170 üzenetére
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Csabroncka
addikt
válasz radi8tor #148 üzenetére
Ez így van, emellett pedig jóval kevesebb hulladékot adott ki mint a többi gyártó!
Nem fényezem a intelt, mindenkinek szíve joga eldönteni mire van és mire nincs pénze. Én intel ssd-t vettem és igen drága volt, de megbízom bennük valamiért jobban mint a Samsungban, de ez teljesen szubjektív.
Ugyanakkor nem értem mire megy ki az kondis fikázás:
1. csak tudják mit csinálnak és miért
2. drágább, de nem szarabb a konkurenseknél"in medias res"
-
nagyúr
De miért nekem kellene venni? Az SSD gyártó veszi, nem kicsi tételben.
De láttam egy keveset. Most rakom vele össze a saját tervezésű vezérlőimet. Alul méretezett kapacitás, feszültség, hőmérséklet tartomány, stb. esetén szétmegy. Amúgy nem megy szét a kínai sem. Biztosan nem megy annyi ideig, de nem fog hobbiból kinyílni. Le kellene szokni erről az ideje múlt gondolatról.
Kínai Li-Ion cellák már látótávolságban vannak a japánoktól. Pedig kicsit nehezebb.
De lényegtelen téma, mert az Intel Nippont tett bele, és valószínűleg nagy tételben vásárolta. Valószínűleg nem is ezres vagy ötezres nagyságrendben.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Upo
addikt
válasz Jim Tonic #166 üzenetére
1-2 db-ot itthon nem kapsz a boltban 18Ft-ért. Mitől nyílik? Mert vacak minőség, lopott elektrolit recept amit ne sikerült rendesen lemásolni a kínaiaknak, elég egy kis langyos környezet és már púposodik fel, de ha áram alatt van akkor szobahőmérsékleten se tart sokáig. Valószínú nem láttál még felpúposodott vagy kidurrant kínai kondenzátort, én már sokat, és sokszor nem cseréltetik ki minőségire mert az többször annyiba kerülne és sok idő beszerezni. Az ilyeneket legkésőbb fél-egy év múlva újra látom... De az se kell hogy kidurranjon, már előtte is súlyosan veszít a kapacitásából és az ESR megnő. Keress rá a neten, itt egy példa.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Geri Bátyó
addikt
Tulajdonképpen nem is rossz ez. Legtöbb esetben tartja a lépést (nagyjából) a Samu pro-val. Az egyetlen baja, hogy drága. A 840 pro árában már el lehetne gondolkodni rajta.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
nagyúr
-
Upo
addikt
válasz Jim Tonic #161 üzenetére
Hát ha nekem szerzel 9 forintért Chemicon KZH-t akkor becsókolok...
Szorozd meg az árat kb. 10-el. Az a príma 9 ft-os ebben a környezetben szerintem pár hónap alatt szétnyílik.Nagy tételben amúgy tényleg olcsóbb, 6-8 €cent 1000-es tételben, bár milliós darabszámnál ez is jelentős költségnövekedés.
[ Szerkesztve ]
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
-
MR!!
aktív tag
válasz Jim Tonic #161 üzenetére
Van szerintem az még olcsóbban is ha kell, de nem is ez dobja az árát, hanem a szerelése. Lehet külön gépet kell rá állítani és inkább a munkafolyamat drágítaná. (lassabb összeszerelés, plusz gép- de ha van összeszerelő-átprogramozni, további hibalehetőségek stbstb ) nem akarom annyira kielemezni.
A lényeg, hogy ha mindennek az alkatrész árát nézzük (beszerzési nagyker) akkor teljesen más árat kapunk valójában, mint ami. Nyilván egy Intel nem 9Ft-al fogja emelni az árát...
[ Szerkesztve ]
miszter
-
nagyúr
-
MR!!
aktív tag
válasz Jim Tonic #157 üzenetére
Próbálok rájönni mi kerül ezen ennyibe, nincs mit ezen és más gyártó vezérlőin elemezni. Inkább olvass vissza, mert te nem érted amit írsz. Pl: nem állandó pufferként működnek a kondik rajta ??
Annyira filléres az a két kondi, akkor ezt írd meg a többi gyártónak
[ Szerkesztve ]
miszter
-
-
nagyúr
Egyrészt az a két kondenzátor konkrétan filléres dolog. Másrészt kielemezted már a többi gyártó vezérlőjét, hogy azon van-e felesleges alkatrész, hogy megdobja az árat?
Egyre nagyobb marhaságokat írsz. Észrevetted? Pl. miért csak 480GB-os SSD jó adatbázishoz? Mi ez a Ferrarival Mekibe?Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Ice&Lime
veterán
Ezt az ssd-t nem átlagfelhasználóknak, hanem vállalatoknak kellett volna bemutatni és akkor kérdés/vita sem lenne.
[ Szerkesztve ]
-
MR!!
aktív tag
Nem rossz ott a Samsung , Kingston stb mégsem kerül annyiba mint az Intel. Prociból én Intel párti vagyok deha valakinek az Intel SSD a szimpatikus akkor úgy is azt fogja venni akár 20%-os árkülönbséggel.
Jim Tonic: biztos nem ingyen szerelnek rá 2 kondit csak úgy gratris
Reggie0: ja mivel felsőkategóriás termékről van szó, biztos nem az átlag felhasznáóknak tervezték, ergó ez kb akkora luxus, mint ferrarival járni dolgozni az 1 utcával odébb lévő Mekibe.
miszter
-
MR!!
aktív tag
-
MR!!
aktív tag
És tényleg:
"A fentiekből következik, hogy a véletlenszerű írás egy átlagos PC-s felhasználó számára szintén nem túlságosan lényeges szempont."
Valójában a random megnyilvánul a gyakorlatban, hogy egy-egy játék betöltési ideje kemény 1-2mp-vel rövidebb.
Viszont másolásnál vagy Win bootnál el is bukja... Értelme nem sok van (főleg, hogy drágábbá teszi az egész SSD-t)
miszter
-
MR!!
aktív tag
" A tervezők a busz órajelét is megpiszkáltak, így az a 100 MHz-es órajelén elméletileg 200 MB/s-os csatornánkénti tempót érhet el, de ezt a NAND chipek, illetve a SATA 6 Gbps jelentősen korlátozza. "
miszter
-
hzcs
senior tag
válasz atti_2010 #105 üzenetére
Oké, a wd hasonlattal kicsit túloztam, de más ssd-ről áttérve a samsungra elég nagy volt a különbség. XP? Ne viccelj. Win 7, akár a másik ssd-ről klónozva, akár új telepítés, mindenhogy sz.r volt. Ez az ssd nem hozta az elvárt eredményt, pedig komolyan mondom, hogy vártam. Rühellem a samsungot, de a sok bíztatásra és tesztre hagyatkoztam. Meg is bántam. És még abba se lehet belekötni, hogy más rendszer, mert ugyanaz a laptop volt mindhárom ssd-nél. Mindenesetre nálam lassú volt.
pár tesztkép
EZ pedig a mostani corsair. Tesztek alapján rosszabb, a való életben viszont klasszisokkal jobb. Bár még ez is elmarad a vertex 2-től, viszont az háromnegyed évente elhullott, szóval a sebesség tényleg nem minden. -
vince
őstag
válasz nemlehet #128 üzenetére
Vállalkozóként (grafikus, fejlesztő, rendszergazda, ...), távmunkásként (az előzőek bármelyike vagy akár helpdesk, support, akármi) simán lehet egy ilyen ssd a gépemben és máris üzleti felhasználásról beszélünk.
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
nemlehet
őstag
Abban sok igazság van, amit írtál, de csak üzleti felhasználásra igaz. Magánemberként nem pénzkeresésre használod az SSD-t. A Samu és ez az intel elvileg consumer alkatrész, tehát nem támasztunk vele szembe ipari követelményeket. Consumer szemmel nézve pedig az Intel drága és nem éri meg.
Pl egy HILTI fúró sem 2x annyiba kerül mint egy kínai, de azt nem is fogsz otthonra venni, hogy havonta 1x használd, hanem olyan helyre veszed ahol 3 műszakban lesz nyúzva. Ipari cuccoknál az ár igazából nem elsődleges szempont lévén rátelhelhető a megrendelőre. (bizonyos határig)
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
demagóg
aktív tag
mind a két esetben a vezérlő adta meg magát
Ezt hogyan tudtad megállapítani? Mert a kontroller csak nagyon-nagyon ritkán hal meg. Lehalt a SATA PHY? Mert akkor tényleg kontroller. Vagy csak oszcillátor. De az esetek túlnyomó többségében a transzlátor száll el ami eléggé el nem itélhető módon szintén a FLASH területen van tárolva. Vagy túl hosszú lett a hibatábla, ami szintén ott van. Ha megroggyan akkor néha fél órát kell várni, hogy feléledjen.
-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
kvarc
tag
Virtualizálás nyúzza rendesen a SSD. 2 ssd mar megadta magát. Vertex3 es egy 830 samu. Mondjuk mind a két esetben a vezérlő adta meg magát. Samuba volt 250TB. TLC nekem nem szimpatikus, de jó ár csökkentő.
Nekem szimpatikus az intel SSD-k. Nem minden a sebesség. -
Bodor
veterán
1 évig használtam RAID 0-ban SSD-ket, sosem csökkent a sebessége. A saját is az ismeretségem körében lévő sok SSD-nek sem csökkent a sebessége.
Valamit biztosan nem jól csináltál, de nem vagy hülyének nézve.
Csak ne terjessz fals információkat, csak azért mert nem tudtad jól beállítani a gépedet.Téma részemről lezárva, feleslegesen nem vitatkozom.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Itt a spec:[link]
Kiderül hogy csak 5V-is megy, de akkor kikerüli a 12V-5V DcDc-t. Mindkét ágra közeli teljesítményfelvételt adtak meg(12V-os pár százalékkal nagyobb), ez is alátámasztja.
-
vince
őstag
válasz atti_2010 #114 üzenetére
Így van, ezért írtam, hogy megbízhatóbbnak tervezett és hogy ebből fakadóan várhatóan (az Intel szerint legalábbis mindenképpen) a megbízhatóságukkal nem lesz probléma. Meg kell majd nézni x év és y TB írt adat után
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
R.Zoli
őstag
Ne nézzél már hülyének légy szíves Minden SSD optimalizáció megtörtént és megy a TRIM. A 480 gigás RAID0 particion sosem ment le 200 giga szabad hely alá. Ez az 520-as Intelre igaz, a samsungon olyan 100-150 giga maradt átlagban mindig az 500 gigából. Ha megnézed a legnagyobb probléma minden SSD-nél ebből adódik ,hogy idővel a teljesítmény RAID-ben mindenképpen de amúgy is nagyon sokat esik, egy időben nagyon sok cikk ki is emelte aztán most már mindeféle sebesség visszaállító progikat hoztak a gyártók, de ezek RAID-ben használhatatlanok vagy sok esetben csak úgy működik ha törlöd az egész SSD-t (régebbi szériás SSD).
Ráadásképpen vállalati szektorban a TRIM a legtöbb komoly RAID kártyánál nem megy (vagy nincs is benne support vagy adott oprendszer alatt nem megy). Namost ezeknél win alatt nincs TRIM, de ha elolvasod a 3700-as szériánál az Intel úgy garantál napi 10-szeres teljes lemez teleírást, hogy TRIM nélkül is és ráadásképpen a sebesség sem változik TRIM nélkül sem. Pont erre van rajta az 1 gb cache amiben egy olyan speckón használ az SSD ,hogy mindig minden optimálisan legyen kiírva a jó helyre stb... Ezek teljesen máshogy működnek ilyen szempontból mint a többi SSD, nem véletlen ,hogy vállalati körülmények közé szánják.
A másik dolog amit sokan említenek ,hogy a samsung TLC chipes meghajtója olcsóbb. Namost azért ne keverjük a dolgokat. Intenzív használat mellett a TLC-s 1 év után meghal amikor ez a meghajtó még vígan elvan és a garancia senkit sem nyugtat meg ha fontos adatok vesznek el. Ezt az SSD-t nem az átlag usernek találták ki, mint ahogy a 6 magos Intel procikat sem. Aki nem használja keményen az SSD-t az vegyen Samsung EVO-t aki igen az vegye 840 Pro-t vagy egy ilyen Intel-t...(És a kettő árban nagyon nagyon hasonló, el lehet dönteni melyik a szimpibb)
-
dfdfdf
őstag
válasz antikomcsi #118 üzenetére
az új verziós v300akban megváltoztatták a belső felépítést, szarabb lett jóval.
-
antikomcsi
veterán
Ezt a tesztet elnézve nem is annyira rossz a 120-as Kingston V300, mint amiket írtak róla. Amint látom sok esetben csak 1-2 másodpercekről beszélünk, és a jelenlegi ára mellett ez vállalható. Vagy van valami komolyabb oka, amiért nem éri meg a 17,5K-t, egy hétköznapi felhasználónak?
-
atti_2010
nagyúr
-
vince
őstag
válasz #82729984 #111 üzenetére
Mindezt értem és elfogadom, annyit tennék hozzá, hogy egy megbízhatóbb (vagy annak tervezett) eszköz raid tömbben is (várhatóan) megbízhatóbb lesz.
Amire konkrétan reagáltam, az az általánosító (vagy legalábbis annak érthető) kijelentés, miszerint nem éri meg a drágább meghajtó. Van, amikor megéri."Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
törölt tag
Igen, de ahogy mondtam, ha ilyen fontos a megbízhatóság, akkor viszont nem érdemes _egy_ meghajtóban gondolkozni és reménykedni hogy drága volt biztos nem pukkan el (murphy).
Ha ahogy irtad akár egy óra kiesés sem engedhető meg, akkor megint csak sokkal jobban megéri két ssd tükrözve mint egy. Jelen esetben a drágább ssd árából majdnem kijön a két olcsóbb. Vagy hármas raid az olcsóbból ugyanannyi mint kettes raid a drágábból.
Ha meg nem ennyire szük a kritérium akkor megint ott vagy hogy az olcsóbb mellé vehetsz egy hdd-t és arra backupolsz, árban még mindig ugyanott vagy, és akár az ssd akár a hdd pukkan el, nem vesztesz sok adatot.
Vagy megveszed a drágábbát, de ha az elpukkan akkor vége mindennek. És az is elpukkanhat.
-
veterán
Nekem "nem tetszett" drága és még csak közepesnek mondható.Maradok Samsungnál.
duree54
-
vince
őstag
válasz #82729984 #106 üzenetére
Te, én és sokan lehet, hogy buknánk a megbízhatóbb, de drágább SSD-vel, de simán lehet olyan alkalmazási terület, ahol akár 1 órás kiesés bőven elvinné a példádban hozott Samsung SSD jelenleg ~22 ezer Ft-os árelőnyét. Mert az szép és jó, hogy x év múlva az y forintodból az addigra elhalálozott Samud helyére megveheted a legújabb meghajtót (aminek a sebességén valós körülmények között szinte semmi gyorsulást sem fogsz érezni), de nem szabad elfejteni, hogy ehhez megakadt a munkamenet, leállt a számítógéped, keresni kell egy másik meghajtót, ami alapos utánajárást eredményez, el kell menni, megvenni, ha szerencséd van, az adataid nem vesztek el, mert készítettél biztonsági mentést, beépíteni, telepíteni és lehet folytatni a munkát. A mérleg másik serpenyőjében ezzel szemben ott lesz (lehet) a "használt és romló állapotú 250 GB-os ssd-d, aminek már igencsak fogytán a garija", ami viszont évek óta megbízhatóan teszi a dolgát!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"márpedig a samsung sebessége vetekedett a gyári 320as wd HDD-vel..."
Ezt azért én kétlem. Figyelembe véve a technológiai különbségeket, ez most olyan mintha azt mondanád hogy egy lovaskocsi sebessége vetélkedett egy 300 lóerős bmw-vel... Maximum ha be van állva a főtengely
Nekem egy 840-es ssd-m van, amig hdd volt a gépemben kb. másfél perc volt mire 0-ról észhez tért (mire elindult egy böngésző és lehetett benne netezni anélkül hogy megakadt volna mert még töltött a lemezről), ssd-vel ez 15-16 másodperc.
-
törölt tag
válasz Csabroncka #96 üzenetére
Valójában a drágább ssd-vel szinte biztosan bukni fogsz.
Ez az inteles 240 Gb-os ssd ugye 57 ezerbe kerül. Miközben Samuból kapsz egy 250 GB-os 35 ezerért, a különbség 22 ezer ft ami nagyon sok.Ha a legrosszabb kombinációt veszed és a samu megadja magát a 4. évben gari időn túl, akkor figyelembe véve az ssd-k fajlagos árcsökkenését, a ~22 ezer ft-ból (+kamat) fogsz tudni venni egy legalább 500 Gb-os ssd-t a 4. évben ami vadi új. Amire ugye szinten lesz 3 év gari.
Ha meg az intelest választod, akkor továbbra is a használt és romló állapotú 250 GB-os ssd-d lesz aminek már igencsak fogytán a garija.
És ez a legrosszabb kombináció volt, ha a samu nem 3 évig birja hanem 4-ig vagy 5-ig akkor ugye még nagyobb lesz a különbség a samu javára ár/értékben
Szóval nagyjából egy esetben éri meg a drágább ssd, ha fontos a nagyfokú rendelkezésre állás és a drágább bizonyitottan jobb, de ilyenről nem igazán tudok, de az oriási árkülönbözet miatt szerintem még ilyenkor is értelmesebb egy picit többet rákölteni és raid-be rakni az olcsóbbat, mert kisebb a valószinüsége hogy a kettő egyszerre pukkad el, mint hogy a drágább sohasem fog...
-
atti_2010
nagyúr
a samsung sebessége vetekedett a gyári 320as wd HDD-vel...
Ez csak úgy fordulhatott elő ha valamit elcsesztél vagy XP-t használtál és nem volt rendesen alignálva vagy driver ütközés volt.
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
nagyúr
válasz Dr.FantastiK #101 üzenetére
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Dr.FantastiK
őstag
1. púpos lehet majd a kondi !!
2. nem elég gyors az arahoz képest !>>>nem eri meg a penzit.
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 13. nap: SIFU
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, ÁRON ALUL! 0 óra, 0 GB!
- 512GB Gen4 x4 WD SN5000S/ új/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest