Hirdetés

Intel SSD 730: vissza a gyökerekhez

Az Intel SSD 730

A jó néhány évvel korábbra tehető SSD-láz kitörésekor az Intel meghajtói etalonnak számítottak. Ezidőtájt a processzorairól elhíresült vállalat volt talán az egyetlen, aki ehhez az összes fő komponenst házon belül állította elő, ebből fakadóan SSD-ik megbízhatósága, illetve teljesítménye is példaértékűnek számított. Az utolsó teljesen Intel fejlesztés az általunk is tesztelt SSD 320 volt, aminek megjelenése már több mint három esztendős történet. Eközben komolyan felpörgött az SSD-k világa, amit főként a Samsungnak köszönhetünk, mely vállalat az Intel korábbi gyakorlatának megfelelően teljesen házon belüli fejlesztésekkel rukkolt elő.

Hirdetés

Ezzel párhuzamosan beindult az árháború is, amit remekül szemléltet, hogy míg 4 évvel ezelőtt 60 000 forint körül mozgott egy 80 GB-os SSD, addig ma már az említett összeg negyedéért kaphatunk hasonló kapacitású modellt. Ez egyben a profit csökkenését is jelentette, ami nem volt az Intel ínyére, így inkább más vállalatok vezérlőivel szerelte asztali SSD-it. Az első ilyen próbálkozás a Marvell vezérlős SSD 510 volt, amit később a SandForce kontrolleres SSD 520 követett, de a sor itt még nem ér véget.


[+]

A néhány esztendős kitérő után a közelmúltban egy új, ismét ízig-vérig Intel SSD-vel rukkolt elő a vállalat, ami természetesen szerkesztőségünk érdeklődését is felkeltette. A tesztalany OEM kiszerelésben érkezett, ami egy kis kartondobozt jelent egy matricával.


[+]

A 7 milliméter magas SSD-n feltűnik az Intel koponyája, amivel a cég jellemzően felsőkategóriás termékeit jelöli. A 730-as sorozat jelen pillanatban két tagból áll, így 240 és 480 GB-os kapacitás közül választhatunk; nálunk a kisebbik járt.

Az Intel újdonsága sem úszhatta meg a szétszerelést. Elsőként a vezérlőt vettük szemügyre, ami az Intel a vállalati szegmensbe szánt S3500/S3700 meghajtókból hozott át. A nagyobb teljesítmény érdekében 50%-kal megemelték a kontroller órajelét, ami így a 730-ban 400 helyett 600 MHz-en ketyeg. Míg a korosodó Intel SSD 320 sorozat csak SATA 3 Gbps sebességre volt képes, addig a 730-nak természetesen már nem akadály a 6 Gbps-os tempó sem, bár ez manapság már alapkövetelmény. A vezérlő egyébiránt 8 csatornás, és az ONFI 2.1 NAND szabványnak megfelelő chipeket támogatja. A tervezők a busz órajelét is megpiszkáltak, így az a 100 MHz-es órajelén elméletileg 200 MB/s-os csatornánkénti tempót érhet el, de ezt a NAND chipek, illetve a SATA 6 Gbps jelentősen korlátozza.

A gyorsítótár szerepét két darab, egyenként 512 MB kapacitású Micron DDR3-1600 chipre bízták, így a cache teljes kapacitása 1 GB.

A NAND chipek Intel márkájúak, melyeket a vállalat továbbra is a Micron közreműködésével fejleszt egy vegyesvállalat berkein belül. Az úgynevezett MLC-HET lapkák 20 nm-es csíkszélességgel készülnek, és megegyeznek a vállalati szegmensbe szánt S3700-ben található verziókkal. Mindez az élettartamra van igencsak jó hatással, ugyanis a chipeket válogatják, így azok alacsonyabb feszültségen üzemelnek, aminek révén jóval több programozási ciklust képesek elviselni. Az Intel 50 GB/nap értéket adott meg mint garancia, ami 5 évre levetítve 91 TB-ot jelent.

Nem csak a vezérlőt és a NAND chipeket örökítették át a vállalati modellekből, de az áramkimaradás elleni védelmet is. Erről két 47 mikrofarádos kondenzátor gondoskodik, melyek egy esetleges hirtelen tápellátási zavar esetében éppen annyi energiával rendelkeznek, hogy a gyorsítótárban található adatokat még képes legyen a NAND chipekbe kiírni az SSD.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés