Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
WN31RD
addikt
Ha jól értem, - a szokásos covert channel mókán kívül, ami kevésbé érdekes - a P4-en HT segítségével párhuzamosan futó processzek információt szerezhetnek egymás memóriaeléréséről annak következtében, hogy osztoznak a processzor L1 cache-én. Amennyiben az egyik processz pl. az OpenSSL segítségével RSA kulcsokkal végez műveleteket, akkor, mivel a számításokhoz viszonylag sok különféle átmeneti érték van szétdobálva a memóriában, ezzel a módszerrel akár az RSA kulcsok tartalmáról is lehet információt szerezni, elvileg eleget ahhoz, hogy abból könnyen visszafejthető legyen az egész kulcs.
(Saját kommentár: A példában 1024 bites RSA szerepel, nem tudom, mennyire alkalmazható a módszer nagyobb kulcshossz esetében, illetve továbbfejleszthető-e ahhoz. Kérdés még, hogy egy valós rendszerben, a párhozamosan futó igen sok processz ''zaja'' mennyire zavar be, és egyáltalán valós környezetben működik-e ez a fajta kémkedés.)
Megoldási javaslatokat is ad:
- nincs HT, illetve le van tiltva (
)
- végrehajtási szálanként külön L1 cache
- módosított cache ürítési stratégia (nem részletezem)
- az operációs rendszer ütemezője csak egy privilégiumszinten levő processzeket ütemez párhuzamosan egy processzoron
- alkalmazás szinten a kritikus kódokat átírni olyan módon, hogy a memóriaelérések (beleértve a kód végrehajtását is) ne adjanak információt a feldolgozott adatról
Röviden ennyi. Ha valamit elnéztem, javítsátok ki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen notebookot vegyek?
- Villanyszerelés
- Renault, Dacia topik
- ASUS routerek
- OLED monitor topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- 6 és 7. generációs i3 és i5 procik
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz (96M Cache Up to 4.5 GHz) AM4 Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i3 / i5 6 7. generációs processzorok tesztelt, hibátlan, LGA1151 foglalat
- 4. generációs i5 és xeon (i7-4770 helyett) processzorok
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z490 i5 10400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 PLUS Enermax 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 6 Silver Shadow Hajlítható csúcstechnológia, AI extrákkal,2028. 01. 24
- RÉSZLETRE , KAMATMENTES , BANKMENTES Panasonic TOUGHBOOK FZ-55 MK3 FZ-55G6601BG Notebook
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Lenovo ThinkPad P1 Gen2 intel i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD 15,6" 4K OLED TOUCH 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)