Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
Vgyuri2 #5789 üzenetére
Hümm, akkor ez egyszerűbb mint gondoltam.
A legtöbb GPS-es drónnak van ún. sport módja. Ebben csak vízszintesen stabilizálja magát és tartja a magasságot, de a 2D pozíciótartást nem erőlteti. Na, nyomsz neki egy nyélgázt h szépen menjen fel magasra, aztán amikor eléri a kívánt magasságot nyomsz neki egy RTH-t és kész.Szerintem erre egy használt DJI Phantom 1/2 is bőven jó.
Ezek ha elvesztik a jelet, akkor is RTH-znak. DE! Általában az RTH-s tempó nagyon nagypapás, itt is volt, akinek elfújta a Phantomját RTH-ban. Annyira nem ismerem a Phantmokat, de biztos lehet állítani RTH tempót.Mellesleg én is csináltam anno hasonló szélmérést a KGB pojecttel. Ez egy GPS drón, versenygép hibrid, csak ennél mindjárt az élőképen láttam a sebességet.
-
Vgyuri2
csendes tag
válasz
varadigabor #5792 üzenetére
Na, ez a kulcsmondat. Visszajön magától, ha elvesztette a jelet. Tehát ha én kikapcsolom a távvezérlőt, akkor visszajön. És ha tudom pl. hogy 10 percet tud repülni egy akkutöltéssel és 5 perc alatt 3 km-t tudja a szél elfújni, akkor onnan süllyedés közben 3 perc alatt visszajön, akkor 5 perc után kikapcsolom a távvezérlőt, és visszajön magától. Amikor márlátótávolban van, akkor visszakapcsolom és leszállítom? Utána majd a trackból kiderül, milyen magasra jutott?
Ez így nagyon praktikusnak látszik. Ez a GPS alapján történő hazajövetel melyik típustól/árfekvéstől elérhető.
Tudom, ez a felső tagozat, de én nem akarok barkácsolni, mert nem értek hozzá és két balkezem van. Tehát ezt a hazatérést tudni kellene a cuccnak helyből, vagy úgy, hogy egy hozzáértő beállítja nekem. (Mondjuk egy menüből én is ki tudom választani, ha amúgy benne van
A video felvétel és továbbítás nem érdekel jelenleg, nem feladat. Kamera sem kell, de az egyébént is benne van egy bizonyos ártól. Az 5 -10 deka hasznos teher érdekes, hogy a saját loggeremet elvigye.
-
foka
aktív tag
válasz
Peaceliker #5795 üzenetére
Lehet, mert LSR-hez Taranis X9D (Plus), vagy olyan táv kell, amibe bemegy egy XJT modul. Vevő meg egy L9R pl.
Vagy bármi menetes antennásra egy 2000mW-os erősítőÚgy látszik teljesítményfixációm van.
-
foka
aktív tag
válasz
Peaceliker #5793 üzenetére
Én is az 1.2G-re gondoltam, iránítésra meg az LSR rendszerre (FrSky), ezt pl a több tucat kilométerre bóklászó gliderekere rakják fel.
-
Peaceliker
addikt
válasz
varadigabor #5792 üzenetére
Ilyen távra sztem nem erősítő kell, hanem 1.2g videó rendszer. Kevesebb alkatrész.
-
varadigabor
senior tag
válasz
Vgyuri2 #5791 üzenetére
Fpv-ben tudod vissza vezetni. Az se nagy cucc hogy vissza jöjjön magától , kb 4ezer ft egy gps. Ha ledobja a jelet akkor elkezd vissza jönni magától. Ami gond ha nem megy fel elég magasra,de az is gond ha annyira elmegy hogy lemerül mielőtt haza ér.
Ami nekem van távirányítóm (Radiolink at10 II) az elvileg jó 4 km-ig. Jó erős videó adó vagy erősítő az se drága annyira. Kell egy videó vevő + monitor ± nagyon jó antennák. Mire mindent megvesztek ez se lenne olcsó. Mennyi a keret rá?
Az lenne jó ha INAV-ban lenne ilyen hogy felmegy egy bizonyos magasságba és vissza jön. Találtam ilyet. Elvileg ezek kérések (ha nem értek valamit félre) hogy mit fejleszenenek rajta, lehet hogy bizonyos motivációért hajlandóak foglalkozni vele.Am kétlem hogy egy lufi el bírna egy 700-800gr-os drónt.
-
Vgyuri2
csendes tag
válasz
varadigabor #5790 üzenetére
Na ez a legnehezebb része az egésznek.
Jelenleg 60-70 cm-es héliumos lufit eresztenek fel, aminek az emelkedési sebessége fix, és egy teodoliton követik. Annak a 3 tengelyes pozicióját rögzíti a műszer és egy ronda nagy algoritmussal (egy orosz csinálta még régen) a 3D poziciió változásából kiszámítja a különboző magasságol ban a mozgás sebességét és irányát, mert azt a szél csinálja, a magasságot meg az emekedési időből számítják.
Erre mind nem lenne szükség, mert a gps adatban benne van a magasság, a sebesség és a mozgási irány. Csak éppen a lufit tényleg viszi a szél mert jól belekap. A drónba meg nem. Lehet, hogy valamilyen felület növelő lapot (2 lap derékszögben) kellene még cipeltetni a drónnal. És így is nyilván kalibrálni kell jó néhány méréssel, hogy milyen erős szél milyen sebességgel tolja a drónt.
Voltak már fantsztikus ötletek, pl. hogy felfelé egy lufi vigye a drónt, és a csúcson engedje el, és jöjjön vissza mint drón. De ehhez is kellene, hogy 2000 métermagasságban (plusz a ferde távolság) még vezérelni tudjuk. Vagy pedig mindent automatikusan csináljon. Itt az a probléma, hogy egy 10 m/sec szél, ha végig egy irányba fúj, 5 perc alatt 3 km-re elviheti. Onnan már vizuálisan nem látjuk, hogy vezetjük vissza. Akkor már olyan teljesítményű rádió kell a fedélzetre, az is súly.
-
varadigabor
senior tag
válasz
Vgyuri2 #5789 üzenetére
Hát szerintem olcsóbb ha fogsz egy drónt és FPV-ben Angle módban (vízszintesen tartja magát) felküldőd úgy hogy nem érsz hozzá csak a gázhoz. Monitoron figyeled hogy milyen magasan van, mikor felért nyomsz egy RTH-t és vissza jön. Mikor már alacsonyan van pedig leszállsz. Így egy embernek foglalkozni kell vele, mondjuk amúgy se olyan jó felügyelet nélkül hagyni. Ehhez azért kell egy jó FPV adó.
Vissza olvasva te is ezt írtad le. kb..vagy lehet szerkesztetted
amúgy nem kormányozza magát , csak vízszintesben tartja , a szél ugyan úgy elfújja.
Azt nem értem hogy számoljátok majd ki, a szél erősséget, mert nem minden tárgyat fog elfújni egyformán a szél.
-
Vgyuri2
csendes tag
válasz
Teréz Atya #5782 üzenetére
A szélsebességet nem nekünk kell mérni, benne van a gps adatokban .Nem is kinlódnék a drón adatainak kiszedésével, a 12 ezer forintos 30 grammos GPSloggerben 12 órai adat benne van és a PC az USB-n keresztül kiolvassa percek alatt. Ez a lényeg, ha a drón csak a felfelé menetellel foglalkozik, akkor a vízszintes elmozdulás maga a szélmérés. Ez a része egyszerű.
Az automatikus mission controll a kérdés. Az nagyon megdobja az árat? Ha a kézi vezérlőn beállítom az emelkedést és többet nem nyúlok hozzá, akkor a drón nem kezdi el "kormányozni" magát, hogy tartsa a poziciót? Persze egy idő mulva akkor is vissza kell hozni, az nagy dolog a vezérlőnek? Mert akkor már az extended vezérlő kell, az megint pénzkérdés.
Melyik drónok tudják ezt, mennyibe kerülnek?
-
varadigabor
senior tag
válasz
Peaceliker #5787 üzenetére
Én ezért vettem LHCP-t, elvileg nem zavarnak majd mások annyira mert mindenki RHCP-t használ. Van cikk róla.
(#5786) foka. Volt közös rendelés DRH társalgóban. Csomóan rendeltek meg odáig voltak érte. Mondjuk én nem rendeltem mert nincs diversity-s vevőm.
-
foka
aktív tag
válasz
varadigabor #5785 üzenetére
A kisebbik, és a multifunkciós.
Valaki okos elemezze már ezt az antennát, tényleg annyira jó?
Annyit találtam, hogy az a Maarten Beart (?) tervezte, aki a pagoda antennát is. A csatlakozóval és a terminátorral (utoljára a SCSI kábeleknél láttam, meg a koax kábeles hálózatoknál) választható, hogy jobbos, vagy balos. -
varadigabor
senior tag
válasz
darealkilla #5783 üzenetére
Én mindig kézzel fogom meg, mondjuk elég szívás, volt hogy a prop elvágta a kezem
Lehet vennem kellene olyan relacc fogót, amit Foka is ajánlott.
-
foka
aktív tag
válasz
Vgyuri2 #5779 üzenetére
Mindenképp kameraplatform vezérlőt javaslok, Pixhawk, Pixracer (APM már ne, csak ha van a fiók mélyén), DJI Naza egyik verziója, vagy mérettől függően komolyabb vezérlő is lehet. A PX4 alapú vezérlőkhöz már van eredetileg is mindenféle szenzor támogatás. 433 vagy 900 MHz-es Telemetriával megoldható a fullos irányítás és a teljes adatfolyam visszafele is, pl a pitotcső méri a szélsebességet, egy flow meter-rel (optikai földsebesség mérés) kiegészítve (ground speed 0 akkor ugye áll). Viszont a pitotcsővel meg (a kialakítása miatt) mindig szélirányba kellene fordulni, ezért is rakják inkább merevszárnyúakra.
Vagy fogtok egy saját memóriás kézi szélsebességmérőt, és rárakjátok egy kameraplatform gépre, felreptet, leszáll és megnézitek a műszert. Beszereztek egy Phantom 1/2-t, a távra egy 2000mW-os jelerősítő és hajrá. Kamerával még képeket is készíthettek a készülődő ballonosokról. Azért mondom, mert ha GPS stab módba van, akkor a gázra csak emelkedik és süllyed, a szélnek meg ellentart a pozíciótartás miatt (1 m átmérőjű gömbön belül).
Nem lenne sokkal olcsóbb (és nem is lenne olyan jó) egy épített F450 váz alapú gép, még a legolcsóbb motor/esc/egyebek kombóval sem, ráadásul a Phantom alakja kedvezőbb is.
A kitéréses módszerhez először kéne egy tonnányi adatot gyűjteni a géphez (megépítés után tesztrepülések tömkelege), hogy mekkora szélben hőm. és páratartalom függvényében mekkora az elsodródása, valamint a forgószárnyas elrendezés (rotorok és számuk) és a gépben lévő vezérlés hogy befolyásolja az egészet. Kb. MIT-s projekt szintűnek látom.darealkilla: ilyenkor nyomtatnak 3D nyomtatóval egy kulcsot, ami a motor tetejére megy (a prop alatt a harang külső átmérőjén) és a küllőkbe kapaszkodik, vagy vegyél Realacc fogót ami gumis pofával a harang külsejét fogja meg 22xx motorokhoz.
-
darealkilla
aktív tag
válasz
varadigabor #5770 üzenetére
Majd ha lesz olcsóbban...
De végre nem kell toldani a vezetéket a 4in1 ESC-hez, meg rendes vastag a kábel, íveltek a mágnesek. Kell köré motorvédő műanyag, mert majd mindent beszed.
De hogy szorítom rá a propit? Nincs semmi rés, ahol bedugnék valamit, hogy ne forogjon el a motor... -
Teréz Atya
senior tag
válasz
Vgyuri2 #5779 üzenetére
Több autonóm vezérlő van mint az APM, de én csak az iNAV-ot ismerem.
iNAV tud autonóm mission flight-ot. Egy 3DR radio elég nagy távot tudhat elméletileg, de ahhoz jó rálátás és relatíve alacsony bitsebesség kell. Ezt aztán valamilyen ground station real time logolhatja pl. PC-re vagy akár mobilra is.
Viszont amit akarsz az valami height hold mode lenne poshold nélkül, de mission planning módban, na azt nemtom h lehet-e.
Nem lenne egyszerűbb felküldeni egy drónt egy pitot csővel h mérje a szélsebességet. iNAV 1.7.3-ba berakták már a támogatást kísérleti jelleggel, gondolom loggolná a blackboxba. A blackbox lehetne egy SD kártyán, aztán a drón megérkeztével SD kártya ki, logokat kiolvasni, blackbox explorert beröffenteni és végig lehet nyálazni h milyen magasan mekkora a szélsebesség. -
válasz
Végre nem piros, jól néz ki olyan felülről, mint egy felni.
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Vgyuri2 #5779 üzenetére
Szerintem egy 5" propis gép, 2200mAh akkuval képes lehet, csak kell long range távirányítás (ami a versenygépeken van az max 1500m), meg kellene GPS alapú hazamenetel, mert ha elmegy az irányítás, akkor max ereszkedni tud failsafe-ben, aztán lehet keresni a gépet a mezőn. A szoftveres rész a keményebb dió.
-
Vgyuri2
csendes tag
Nem biztos, hogy felsőtagozatos a kérdésem, nekem annak tűnik. Amit csinálni kell, az látszólag egyszerű. Kellene egy olyan drón, ami felprogramozható, menet közben távvezérlésre nincs szükség. A feladat: meg kell mérni a különböző magasságokban a szélirányt és sebességet
1. Fel kell menni minden korrekció nélkül 2000 méterig.
2. Az nem baj, ha elmozdul a felzállási helyről, éppen az az információ, hogy merre térült el.
3. Amikor elérte a csúcsmagasságot, akkor a legrövidebb úton vissza kell menni a gazdihoz és leszállni.
4.a. Ha a gps tracket gyorsan egyszerűen ki lehet szedni a drónból, az jó
b. Ha ez nem megy, de egyébként sem árt, el kell vinni a masinának egy 20-30 grammos GPS loggert, és majd abból kiszedjük a mozgást.
5. Azért a drónnak figyelni kell a távolságot a felszállási helytől, ha távolabb van annál, ahonnan a hátralevő töltésből még haza tud menni, akkor meg kell szakítani a mérést és haza kell menni.
6. Megfizethető árunak kell lenni.Az egésznek az az értelme, hogy a hőlégballon versenyeken a versenyzők rendelkezésére kell bocsátani a rétegszél adatokat, amihez jelenleg nagyon drága és gyakran elromló teodolitos műszert és héliumos ballonokat használnak. Így jó, ha indulás előtt kapnak viszonylag friss adatokat a pilóták, amik egy félóra múlva már nem is igazak. Ha lenne egy ilyen eszköz, akkor akárhányszor lehetne szelet mérni (Amíg van akku.) Magát a primer adatot, a tracklogot lehetne közreadni, akár neten vagy más módszerekkel, és a pilóták a saját okostelefonjukon vagy egyéb eszközön egy igen egyszerű programmal rögtön megkaphatják az aktuális adatokat.
Hallottam, hogy vannak 10 m/sec emelkedésre képes drónok és 0-10 percet még a játékdrónok is tudnak repülni. Ezzel 3-4 perc alatt fel lehet menni 2000 méterig vagy kicsit tovább is. Kérdés, van-e a mi feladatunknak megfelelő program, vagy íratni kell?
-
varadigabor
senior tag
válasz
Teréz Atya #5777 üzenetére
Köszi,közben megtaláltam:d
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
varadigabor #5776 üzenetére
gpspassthrough cli-ben, oszt jónapot
-
varadigabor
senior tag
GPS-t lehet configurálni FC-n keresztül? Még mindig nincs FTDI adapterem
-
kriszbon
őstag
Raktam volna én olyanokat, csak sajnos olyan hosszúságban nem kapható mint ami kellett volna(8-10-20mm) mert lehet így nem annyira látható, de a magassága a váznak kb. maradt annyi mint eredetileg volt.
Na meg aztán az összesből nem sok minden látható(csak a rövidek inkább), meg nem hiszem hogy erősebbek azok.(#5769) Peaceliker:
Nekem 2db akkulefogató van, a 1-ik csak a felső lemezhez fogja, a másik meg átfogja mind a 3 felső lemezt az aksival, ha viszi akkor visz mindent.
Igen sajnos nincsenek távtartók a 2 lemez közé, így azt neked kell megoldanod.
Vagy keresel [ilyenből] olyan vastagságút ami neked kell, vagy teszel műanyagból, mondjuk 3-4db [1mm-es] alátétet.Nekem olyanból van közötte néhol, ami a propok közepébe való, mert az volt a fiókban itthon.
Kicsit meg kellett csiszolni hogy 2mm-es legyen mert 4mm a kar.(#5772) Teréz Atya:
A Walkeran nekem is nyitott aljú motorok vannak, így azért nagyon jó a motorvédő, igaz még így sem védi meg teljesen.
Persze elég sok motornak meg félig nyitott az alja, azért abba is bele tud menni a homok. -
varadigabor
senior tag
válasz
Teréz Atya #5772 üzenetére
Pedig most ez a menő hogy nyitott, kosszal meg szerintem úgy is tele megy
Broterhobby R5 is 29 gramm, Zmx Finx23 az mondjuk már 23 gramm csak. -
Peaceliker
addikt
válasz
Teréz Atya #5772 üzenetére
Nekem zártabb motorba is ment be anno
úgy gondolom ezen nem mulik. Itt manapság a kisebb súly a lényeg sztem, brotherhobby adott ki nagyon sok ilyen mocit és most hiperlite néven nagyon menő... Persze azok jóval könnyebbek, úgy értelme is van mondjuk. De így hogy rs2205 súlyban van nem tudom ezt értelmezni
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
Peaceliker #5771 üzenetére
Mert röpcsimotorok.
De most komolyan, a BH RS1104 mocijai után feltűnő trend lett a pucér segg. Magyarán nincs aljuk. Ami repülőgépeknél jó dolog, de racer motoroknál?
Joshua szerint nagyon jó, de ő meg szarul forraszt, így egyértelműen nekem van igazam.
Viccet félretéve, nekem már került homok a motorba. Ha ilyen nyitottak, nagyon könnyen bekerül bármi szar alulról. Másfelől viszont szétszedés nélkül talán van esély a tisztításukra. Én meghagyom az early adoptereknek, és amikor már 12-13 dolcsiért mennek, akkor veszek. Tuodom, soha nem lesz belőlem rendes versenyző.
-
Peaceliker
addikt
válasz
Miért ilyen nehezek?
-
varadigabor
senior tag
Új Emax motorok:
Motors and KVs:
LS2206 2300KV, 2550KV, and 2700KV
LS2207 1900KV, 2400KV, and 2550KV
Competitive Pricing
LS2206 $21.99
LS2207 $22.99
Key Features:
NSK high efficiency bearings
0.15mm silicon steel laminations
Aluminum shaft with hardened steel core
Arc Magnets
A Screw to hold the bell and make the motor easily serviceable
Stealth black anodized color, with silver beveled edges
Reduced base size which lowers the weight of the motor
16mm x 16mm mounting holes
120mm 18AWG wire. Testing has shown a 5% increase in performance with thicker gauged wire.
A New bell design with upper and lower support beams to reduce damage from impacts.
LS2206 weight of 29g W/O silicon wire
LS2207 30g W/O silicon wireLehet ez lesz majd tavasszal az új quadomban
Maradok a márkánál, tegnap úgy is megjöttek az Emax Pagodák. Nagyon cukik.
-
Peaceliker
addikt
válasz
Peaceliker #5768 üzenetére
Most kajak ez a kretén váz úgy van ki találva, hogy a standoff csavarokat mindkét alsó lemezen átmennek úgy hogy kvázi az alsót csak a karok tartják el?? De ha csak a karok feletti lapon keresztül megy az sem jobb... Be fogok rakni a két lap közé vmi kicsi táv tartót és úgy megy majd csavar fel, mert így baromság...
-
Peaceliker
addikt
válasz
kriszbon #5766 üzenetére
Tehát mindegy mit csinálok szar...
Gyengíteni nem akarom sok gramm árán sem. Igazából csak arra gondoltam hogy karok mellette lévő standoffok mennének kar csavarra. Amúgy ha elfér majd kamera tartó akkori alacsonyítok rajta, ilyen magasra nem kell ma már
Akku amúgy sztem alulra megy mert felső lemezt széttépi egy nagyobb huppanás az tuti... Mondjuk lisam vázam akkor járt így amikor akkura esett szal lehet mindegy (azon felül volt még akku) -
foka
aktív tag
válasz
kriszbon #5766 üzenetére
Tetszetős, jól néz ki (nekem), én szeretem a tankokat. Kocsi helyett is azzal járnék szívesen az utcán is.
A felépítés is jónak tűnik, az alsó részben könnyebb cuccok, a felső merevebb rész a nagyobb terhelésű.
Egyetlenegy dolgot változtatnék csak, homokóra alakú standoffokat raknék be, mint az RD210-be. -
kriszbon
őstag
válasz
Peaceliker #5765 üzenetére
Azt én nem tudom hol szoktak törni mert alig használtam még, na meg tankot építettem belőle.
Magát a felépítését nézve, elég gyengének tartom a magas standoffok miatt, mert az aksi felül van ugye és kap arra egy nagy pofont akkor elgörbülhetnek.
A váz kb. középen a leggyengébb szerintem, na meg ez a nyomorult 4 csavaros megoldás sem néz ki a legerősebbnek, mert hosszúak a karok nagy az erőkar ha kívül éri ütés.
Abból nemhogy kivenni kellene csavart, inkább még belerakni.Egy ekkora gépnél már ne nézz pár grammot(annyira már nem lényeges), mert lehet ripityára töröd az végett hogy nem elég stabilan van összefogatva.
Én a súlypontja miatt változtattam meg a felépítését, mert így merevebbnek tartottam.
Még 1 + alsó lap van betéve alsó lemeznek 20mm-es standoffal, erre ment a leszálló talp szivacs, felülre meg rövidebb került amire az aksi ment első megtámasztással ütközés esetére hogy előre ne tudjon csúszni.
Az hogy most én lépcsősre csináltam mert úgy tetszik jobban semmit nem jelent, mert lehetett volna egy darabból is a felső lemez(így is csak el van vágva).Én inkább hosszabb csavarokat raktam néhol, hogy kisebb legyen az esély a standoff elhajlásra.
Persze így a kamerának a helyét ki kellett vágni.Mindezt ilyenből kifaragva, szép kis tank lett belőle.
Egyébként 1db + elem van benne, 4mm Arm. -
Peaceliker
addikt
Skacok!
zmr250 vázak hol szoktak törni? Ha karok az nem para, van is meg kapni is...felváz-alváz hogy bírja? Csak mert ezeket nem kapni küön... kérdem ezt azért, hogy érdemes standoffokat máshova tenni? Vagy csak arrébb? Mert talán be lehetne középsőket úgy rakni, hogy kar felfogatásra és akkor 4 csavart illetve 4 anyát lehet spórolni...és ez nyilván marha fontos egy gépnél, amin viszonylag nagy 30a es szabik lesznek, eleve nehéz aváz és 5 kiló felett emel majd.
vagy végre felejtsem el a grammoskodást és építsem megy kényelmesen, oszt majd lesz vmi?
Bár inkább a törés érdekel, hogy van-e valami jellemző gyenge pontja....Ugyan itt felső váz elemet keresek
-
Peaceliker
addikt
válasz
varadigabor #5763 üzenetére
raj, de létezik akku ami kibír alatta 10+ startot?
meg így kijön 2p repülés egyáltalán?
hát én már rs2205 2300kv + 6045x3 tól is fosok meg 2600kv 5040x3 tól is...sztem hamar megeszik összes akkumat
-
varadigabor
senior tag
ez nem gyenge motor.. 6" proppal 1900gr emel és 58 A vesz fel...
Aksi gyilkos.
-
varadigabor
senior tag
válasz
Peaceliker #5756 üzenetére
Nem nagyon találtam semmi jó cuccot ami érdekelne.
-
cd334
tag
válasz
darealkilla #5759 üzenetére
Nekem A DYS F4 Pro FC-ben van ilyen ott ugye van beépített OSD és árammérő is.
-
foka
aktív tag
válasz
darealkilla #5757 üzenetére
Elméletileg kellene neki, ekkor már Wattos és mW-os fogyasztást is kiírhat(na).
-
darealkilla
aktív tag
Ha van OSD és current sensor az fc-n (meg ugye az akkufeszt is tudja) akkor számol OSD-re elfogyasztott mAh-kat? Vagy csak áram és fesz kijelzés van?
-
Peaceliker
addikt
Skacok!
HKn vannak elég jó akciók. Valakinek nincs kedve összeállni EU raktár rendelésre? Én leginkább a turnigy v2 bolt 1300as HV akkuval szemezek 14usd ért...
Persze pesti vagy olyan kollégával lenne jó összeállni, aki foxpost vagy posta csomagautomata közelében van, mert ha futárral plusz költség van akkor nem érte meg felezni
Ha valakit érdekelne írjon és megbeszéljük.szerk: platina tag vagyok, szal gari pár nap (nem hetek) ha vmi szar és nem csak aftersale
-
varadigabor
senior tag
válasz
Peaceliker #5754 üzenetére
Kapcsolóra lehet rakni. Am nem para szerintem, alacsony fordulaton is egyenletesen mennek. Nekem stabilabbnak tűnik.
Kdsnél szerintem 2 perc mert az agyamra ment mikor állitgattam.
-
Peaceliker
addikt
válasz
varadigabor #5753 üzenetére
Nemtom én így vagyok nyugodt, hogy kalibrálom... Ideg megenne hogy nem kell
Milyen csipogó? Lehet fc vel beacon hangot vezérelni? Nekem az default 1p az is jó. Kds pl így lett meg/azon 2 vagy 5p már nemtom /
-
varadigabor
senior tag
válasz
Peaceliker #5752 üzenetére
Jó az a Dshot, meg spórolsz vele 2 perc kalibrálást
Meg ez a csipogó része tetszik, majd kipróbálom ha fel rakom a 3.2-őt.
-
Peaceliker
addikt
válasz
darealkilla #5741 üzenetére
Ez jó hír, akkor lehet veszek dustx58 hoz potba. Dshot nem izgat amúgy stb. Én pwm és multishot kötött sem éreztem különbséget
-
cd334
tag
válasz
varadigabor #5749 üzenetére
Én STM32 nucleo board-t használok mindenfajta STM32 kontroller programozáshoz, ez egy STM32 dev. board, amin van egy ST-Link V2 programozó. Mivel ezzel foglalkozom, ezeket a nemzetközi vásárokon ingyen vágják az emberhez, van egy pár darabom, de egyébkén se drága.
Példa STM32-nucleo a farnelltől (Ja a farnell drága).
Banggod:
Eredeti ST-Link V2
Klón1
Klón2És ehhez nem árt ha a mikrokontroller programozó lábai valami forrpadra vagy csatira ki van vezetve, mert különben közvetlenül IC lábra forrasztani az elég melós. Onminbus F4 esetén van forrpad.
-
varadigabor
senior tag
válasz
Teréz Atya #5747 üzenetére
Na fel is idegesítettetek, fel is flasheltem az omnibust. Nekem jó. Am ez az St linker drága cucc? Banggoodon nem találok. Nálam a kakute fc-n van az usb meg törve vagy ilyesmi.
-
cd334
tag
válasz
Teréz Atya #5747 üzenetére
Az a fontos, hogy a FTDI flash esetén olyan soros porthoz csatlakozz, ami a gyári beégett bootloader is támogat (UART1 és UART3 F4 kontroller esetén). Itt arra is figyelni kell, hogy sokszor az UART1 a receiver port és ott a Frsky vevők miatt inverter is lehet a PCB-n, ezért azon nem biztos, hogy működik a soros porti programozás.
Az hogy mi van a firmware-ben bekattintva mindegy, mert boot módban semmilyen firmware nem él, csak a gyári beégett bootloader.Egyébként a legjobb a BF flashelője, nem kell mást tenni, csak letölteni az iNAV firmware-t a gépre és Load Firmware (local) gombbal feltolni BF configurátor alól.
-
Teréz Atya
senior tag
Csak azt magyarázza el nekem valaki, hogy hogy lehet egy nyomógombot elb*ni? Komolyan, ennél primitívebb dolog már nehezen lehet.
Amúgy van egy rahedli mikrokapcsolóm meg hőlégfúvóm, de ezzel még meg kell tanulnom dolgozni.Amúgy ja, a DFU CLI parancs a leghasznosabb a szeletelt kenyér óta.
Mellesleg bekacsolt MSP mellett egy jól működő Omnibust fel lehetne flashelni ugyebár egy FTDI-vel, nem?
A DFU-s cikkem fejezem be, ehhez gondoltam h eljátszom a lappal, de bacik felmenni az iNAV, csak DFU alatt.
Namost, ha valakinek letörik az USB-je, így nem tud többet frissíteni, csak ST-linkerrel, az meg szinte senkinek sincs.
Ugyanezzel az FTDI-vel már felprogramoztam egy szakajtónyi FC-t, meg a vízibusz csatlakozik is róla iNAV-hoz, tehát nincsenek felcserélve az RX/TX pinek. Felettéb furcsa. -
cd334
tag
válasz
Teréz Atya #5743 üzenetére
Az a gomb egy kalap kaki, foka Omnibus boardján sem működött. Le kell szedni aztán csipesszel vagy hasonlóval, vagy CLI-ből dfu paranccsal kell boot módba tenni.
-
foka
aktív tag
válasz
Teréz Atya #5743 üzenetére
cd334 kolléga javította, a boot gomb kuka (leforrsztva), így nem volt dfu mód (cli a kapcsolódás hiányából szoftveres eleve nem volt) ráforrasztott egy natív STM32 programozót, törölte, flashelte.
darealkilla: RD-210 vázam karjai keresztben hosszabbak, hosszába közelebb vannak egymáshoz.
-
darealkilla
aktív tag
most hagyományos, hosszában összenyomott X vázam van, a true X miben különbözik repülési tulajdonságokban? nagyobb erőkar van az előre és hátra (pitch) billentéshez, ez a valóságban hogy érezhető?
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Peaceliker #5740 üzenetére
aha, csak a dshot protokollokkal nem megy, minden mással oké, majd ha legközelebb szétszedem, akkor átforrasztom másik fc kimenetre, aztán remap, bár nem tudom, hogy fogok-e érezni különbséget a oneshot42 után dshot600-on
-
Peaceliker
addikt
válasz
darealkilla #5737 üzenetére
Más protokollal nézted?
-
Teréz Atya
senior tag
Ja, az Emax F3 Femto-nak is át kellett mappolni a 4. motor kimenetet, mert nem támogatta a DSHOT-ot.
Melyik vizibuszt sikerült kifektetned? BOOT pinnel sem lehetett helyre rakni? Elvileg amikor az STM32 bootloadere van beolvasva, akkor annak csesznie kéne bármilyen konfigra.
-
varadigabor
senior tag
válasz
darealkilla #5737 üzenetére
Ez vicces hogy csak 3 helyen tudja a Dshot-ot az FC,Nálam mikor leszakadt 5-ős nem tudta 6-7 pedig igen. (kakute) Gondolom ha az elvileg rossz esc-t fel forrasztanád pl. Motor 1 helyére akkor menne
-
darealkilla
aktív tag
úgy tűnik tényleg nem az esc rossz, ezt mondja, ha dshot600-ba tettem, a bal első motor a 4-es, ami nem megy ilyenkor:
# resource list
IO
A00: MOTOR 1
A01: MOTOR 2
A02: MOTOR 3
A03: MOTOR 4
...
DMA:
DMA1 Channel 1: MOTOR 3
DMA1 Channel 2: FREE
DMA1 Channel 3: FREE
DMA1 Channel 4: FREE
DMA1 Channel 5: MOTOR 1
DMA1 Channel 6: FREE
DMA1 Channel 7: MOTOR 2
DMA2 Channel 1: ADC
DMA2 Channel 2: FREE
DMA2 Channel 3: FREE
DMA2 Channel 4: FREE
DMA2 Channel 5: FREE -
foka
aktív tag
válasz
varadigabor #5733 üzenetére
Van nekik a zöld-fehér matricás RS sorozta egyaránt önálló és 4 in 1 esc-kel, a fekete Racer sorozat (ezek már DShot 1200) és van a piros matricás Star sorozat kizárólag 4 in 1 példányok. Valami törvényszerűség ezekkel kapcsolatban, felhasználás, ajánlat, protokoll, szoftverezettség, vezérlő chip, fet-ek, bármi?
darealkilla: Az FC 4-es kimenete nem DShot?! Az elég epic lenne, valamit nagyon elk...ak
A leírás alapján ha Omnibus vagy egyéb hasonlóan csak 6 motor kimenetes FC-d van jól meg lehet lőve az ember. Remappal sikerült kifektetnem az egyiket, save parancs után már bootnál kifagyott. Kiskínai másolat, map része nem korrekt, alapból a led vezérlés a PWM5-ön van, nem a led_strip kivezetésen, ezt akartam helyrehozni, és fektettem meg vele. Ez első boardok hibásak volta, ezzel küszöbölték ki a led vezérlés elérhetetlenségét. az újakon ezt helyrehozták ugyan, de a BF-ban benne maradt a régi mapping. -
foka
aktív tag
válasz
darealkilla #5727 üzenetére
Akkor én is tarthatok majd az Anniversary Special Edition Racerstar REV35 35A BLheli_S-től?
-
NightLord
tag
válasz
Peaceliker #5725 üzenetére
Csináltam reklamációs videót, látszik h BLHELI konfigurátorból az egyiknél röviddel power on után eltűnik az egy ESC, a másiknál alapból csak 2 látszik..
-
varadigabor
senior tag
válasz
Peaceliker #5728 üzenetére
Ez alapján csináltam meg mikor leszakadt a 4-es motor forrasztó padja.
-
Peaceliker
addikt
válasz
darealkilla #5727 üzenetére
Nem fc miatt? Babyhawk nál is dshot esetén remap kell, különben egyik nem megy.
-
darealkilla
aktív tag
Nekem egy ilyet küld újra a BG, mert az egyik ESC nem hajtja a motort DSHOT-ban, one és multiban megy minden szépen.
-
NightLord
tag
válasz
Peaceliker #5696 üzenetére
Olcsó húsnak ... kettőből kettő szar sajna.
-
Peaceliker
addikt
válasz
darealkilla #5722 üzenetére
Nekem is első eset, de akkorát pukkant amikor földet ért, hogy azt gondoltam apró darabokban lesz.
Meg hát a fű alatt is csak kemény a földAkku is arrébb volt pedig tempőzár van akku és váz között plusz aksi tartó tempőzáras ízé (magyar nevét nem tudom
) meg xt60 is elég passzos volt.
Nyilván bármit el lehet törni, csak van amit könnyű. De pech esetén olyan is törik ami amúgy nem szokott. Pár csúnya esés volt ezzel is, de az is lehet nem volt a legjobb anyag, ez már sosem derül ki.Sebaj, jövő héten itt az új váz meg akkor már 30a esc el és 2600kv val épül meg remélem sikkasztás nehezebb nem lesz és akkor 11.5 lesz a súly lóerő arány
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Peaceliker #5721 üzenetére
Szerintem a tömeg, kifizetődőbb a tömeget csökkenteni mint a tolóerőt növelni.
Egyébként nem gondoltam volna, hogy füvön kart lehet törni, bennem annál megbocsájtóbbként él egy szép zöld mező -
Peaceliker
addikt
válasz
darealkilla #5720 üzenetére
Igen volt róla szó. De hogy mitől volt ezzel annyira jó repülni, ugyan olyan fc, motor komboval másik géppel szemben, nemtom. Vagy egyik vagy másik vagy a medzsik
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Peaceliker #5717 üzenetére
Nem sok az a 8mm, 5x8 az 40 négyzetmm keresztmetszet, nekem a 4mm vastag kar 20mm széles, az 80 négyzetmm, persze nehezebb is. Hogy mennyit takar ki egy-egy kar, azt fentebb kiszámoltam, 8% kontra 4%, bár minél nagyobb a levegő sebessége (meredekebb propi), annál jobban számít (a sebességgel négyzetesen nő a légellenállás).
-
Peaceliker
addikt
válasz
kriszbon #5718 üzenetére
Csavar nem volt másik, meg igazából spacert kellett vna cserélni, mert ez látszik hogy 2db ból van. Gyorskotozo meg nincs keskenyebb a Tesco ban
Szerk : amúgy kellett vmi azért jött ez a váz. Aztán mert sosem vt még ilyen könnyű gépem rámentem a súlya viccből. És emiatt vagy mert keskeny váz keveset takar ki, nemtom, de iszonyat jól repül. Ezért az utód remélem hasonlít lesz.
-
kriszbon
őstag
válasz
Peaceliker #5717 üzenetére
Ja hogy hurkapálcából készített géppel repülsz, hát azt sajnos nem tudtam.
De ha már ennyire gramm mániás vagy miért azokat a bunkó fejű csavarokat használod néhol, na meg az a sok böszme széles kötegelő is sokat nyom ám? -
kriszbon
őstag
válasz
Peaceliker #5715 üzenetére
Ha 2 oldalról (alsó/felső) ragasztva 1,5-2mm-es valamilyen carbon lapból/elemből van kivágva, kiengedve legalább az ESC végéig, azért elég tűrhetően megfogná.
Az első 2 csavar is fogná alul, felül a standoff, meg megfúrnám a 2 végét még középen 1-1 csavarnak.
A törésbe így lehajtva meg belenyomni ragasztót.Amúgy ahogy elnézem azt a carbon törési felületet, nem valami nagy szám lehet.
Na a V-tail elemei azok valami böszme kemények, viszont nehezebbek is mint a legtöbb átlag carbon elem. -
Peaceliker
addikt
válasz
varadigabor #5713 üzenetére
Ez egyedi, ismerős által megálmodott Fenrir 5r. Korábban volt kép, ez volt a könnyű gép. 55g 5mm es alsó résszel és szinte semmi mással
Iszonyat milyen jól repült, p200 kulafos vmiért ehhez képest ugyan ilyen konfiggal, csak +60g,de tuti nem amiatt. Na jó az sem gyászos, de ez nagyon jó voltJövő héten jön másik váz Csabi tól, az 60g lesz kb, de cserélhető karos.
(#5714) kriszbon
Egy esésig vagy első leszállásig lehetne javítani sztem
-
kriszbon
őstag
válasz
Peaceliker #5712 üzenetére
Sinbe rakod mint egy törött kart vagy lábat 2 oldalról, 4 kötegelő és már gyakorolhatsz is tovább.
Vagy ha kicsit igényesebben akarod megcsinálni akkor befolyatsz ragasztót a törésbe, majd a sint is ráragasztod, persze így kell a másik oldalra is.Sőt 1 db-ból is lehetne csinálni, akkor még csavar is foghatja rendesen.
-
varadigabor
senior tag
válasz
Peaceliker #5712 üzenetére
Ez milyen váz amúgy?
-
Peaceliker
addikt
válasz
Teréz Atya #5711 üzenetére
Előben durva volt, meg hangosbeszélő pedig nem voltam olyan közel. Amúgy azt hittem darabokra szakadt... De most hogy újra megnéztem már láttam hogy nagyon nagy volt a tempó és pont úgy fordultam hogy 1 karra ment minden.
Teljes csere sajna. Drágább lenne egy alsó lap mint a ennyibe jön helyette egy cserélhető karos másik váz ugyan attól a tervezőtől. -
Teréz Atya
senior tag
válasz
Peaceliker #5710 üzenetére
Pedig nem is tűnik olyan csúnya odacsapásnak.
És mi lesz? Ragasztás vagy full frame csere, esetleg foltozgatás?
-
Peaceliker
addikt
Ma voltam kint Fenrir el (271g lett amúgy vt02 vel) és elmondhatatlanul élveztem vele repülni...és túl is toltam
ennyire nem tört el, csak lejjebb hajtottam, hogy látszódjon a képen
videó ha valaki vágyik a horrorra, úgy hogy tudjuk, hogy tudjuk mi, lesz "ha bemegy az ajtón"
-
varadigabor
senior tag
válasz
Teréz Atya #5707 üzenetére
Engem is érdekelne.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
KaiotEch #5706 üzenetére
Hol van ez a videó, mert a Youtube-on csak ezt az indiai remekművet találtam.
-
cd334
tag
válasz
darealkilla #5702 üzenetére
Polaritás nincs valamelyiknél felcserélve? Rövidzármérés a kamera tápján?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Fimi drónok
● Drón topik
● DJI topic
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Eszpresszóképes kávéfőző 15 bar nyomással
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! GIGABYTE X570 AORUS XTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest