Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- Jobb kijelzőt kap a Lenovo kompakt táblagépe
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
Hi
Igaz, másik topicban, de már írtam részben a működését.
Tehát a kártya, mint az alján látható is, van egy csatlakozósor, amit a sz.gép belsejébe (nem egy külső portjára) kell bedugni, az ISA busz foglalatába, ahova a többi gyári kártyák is csatlakozhatnak. A szürke vezeték csak azért van, mert másképp már nem tudtam kivezetni a +5V-ot, külső áramkörök táplálására, mivel a 25 pólusú csatlakozóból 24-et a 24 I/O vonal foglal le, egy meg a föld (GND). Bár utólag meggondolva, ha a földnek a csatlakozó árnyékoló, külső részét használtam volna, akkor még maradt volna egy vonal a +5V-nak is (de rendszerint legalább egy cstalakozópontra is rá szokták vezetni a GNDt, ahogy én is tettem).
A kártyát a hexa 300, 301, 302, és 303 címen lehet az I/O buszon elérni programban. Az első három a három 8 bites I/O port címe, a negyedik pedig a 8255 PPI IC vezérlő portja, ahol a 3 port jellemzőit lehet beállítani.
A harmadik portot 2x4-es felosztásban, külön-külön is lehet vezérelni.
Bár ez nem kifejezetten feladat specifikus kártya, de igen sokféle adatgyüjtési és vezérlési feladatra jól használható.
Üdv.: -
OddMan
őstag
Hogyan kell egy USB portot programozni?
Az LPT port programozása már jól megy, még egy LCD kijelzőt is kötöttem a saját gépem LPT portjára, amihez írtam egy saját szoftvert, ami jelzi a CPU/MEM állapotát, valamint a hőmérséklet és ventillátor fordulatszámokat.
Az USB-ről sajnos semmit nem tudok még egyelőre, de azt látom, hogy a soros és párhuzamos valamint a PS/2-es portok is szépen kezdenek eltünedezni a PC-k hátlapjáról. A párhuzamos port programozásában az volt a jó, hogy egy csomó lábat lehet programozni, szal magasra vagy alacsony szintre állítani őket. Most ezt hogyan lehet pl egy USB portról megoldani?Szeretném a kijelzőmet a párhuzamos port helyett egy USB portól vezérelni, de fogalmam sincsen, hogy ezt hogyan lehetne megvalósítani. A tápot (5V) már most is onnan szedem.
Ja és az elektronikához nem nagyon értek, csak összeforrasztom a dolgokat, ha van leírás. Kódolni szeretek inkább.
[Szerkesztve] -
kisho
senior tag
Sziasztok!
Bocs ha már volt, de ez a link szvsz kötelező darab barkácsolóknak:
Bővebben: link -
lapa
veterán
-
Batman2
őstag
válasz
loszerafin #42 üzenetére
Hi
Köszi az infót, így próbáltam, de az lett belőle, amit az első próbálkozásomban látsz !
Lehet, hogy nem jó ezzel a funkcióval ez a tároldal.
Batman2
őstag
Megpróbálom kísérletképpen csak a képet linkelni
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Na, úgy látom, nem boldogulok ezzel a ''képfeltöltés'' opcióval, akkor megpróbálom másképp.
Talán így:
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
Na, íme, itt a saját, általam gyártott kártyám fotója mindkétoldalról (végre megleltem):
Üdv.:
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
válasz
hummerdikk #36 üzenetére
Hi
Láttam, hogy bőséges választ kaptál a kérdésedre, ezt én legfeljebb csak annyival tudom megtoldani, hogy vannak LCD meghajtó áramkörök a 74xx sorozatban is. Ezeket külön kártya alkatrészeinként vagy kártyakiegészítésként jól lehet alkalmazni párhuzamos csatolású alkalmazásokban. A kisebb IC-k csak egy-egy digit vezérlését látják el, de vannak nagyobb csipek is, melyek teljes, többdigites LCDk vezérlését is lehetővé teszik és párhuzamos, ill. soros csatoló felületük is van.
Interneten is meglehet találni IC katalógusként a 74xx 40xx(xx) és részben a 75xx ICk ismertetését, lábkiosztását, de van is, ha érdekel.
hummerdikk
őstag
UP!
-
ReJim
őstag
válasz
hummerdikk #33 üzenetére
itt mindent megtalálsz, meg legalább tudsz kérdezni, meg stb...
hummerdikk
őstag
Sziastok! Parhuzamos portra akarok LCD csinalni! Tudnatok olyan oldalakat adni ahol errol olvashatok? (lehet angol is)
Koszi elore is! -
Batman2
őstag
Hi
Igen, jól értetted !
Feltételezem, hogy a szenzor kimenete digitális jelnek fogható fel, tehát határozottan 0V egyik, illetve a tápfeszültség mérhető rajta a másik esetben és nem jelenkezik valami köztes, lassan változó analóg jellegű jel. Akkor plusz áramkör beépítése is szükséges lenne !
zLegolas
őstag
Köszi az infót!
A szenzor 10-30V egyenről működik. Ha tehát megtáplálom pl. 12V-al, praktikusan ugyanezt a feszt. kapcsolhatom is vele. Magyarán 12V be, és ha ''bekapcsol'' a szenzor (valami bemászik az érzékelési zónájába), akkor a 12V a kimenetén is megjelenik... A kimenetén lévő 12V-ból meg semmi problémát nem jelent a kívánt, a PC-be bevivendő 5V előállítása.
Így értettem az előző dolgot... -
Batman2
őstag
Hi
Bocs, egy kicsit sok dolgom van mostanában.
Az általad megadott paramétereke alapján készítettem kapcsolási rajzot, amit megpróbálok belinkelni.
Már megint ez a belinkelés. . .
No, de hátha mostmár megy !
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
No, ezt a kérdést már vártam, mikor az OK gombot nyomtam az üzenetemre.
Nyilván a PC nem bővelkedik párhuzamos csatlakozásokból a nyomtatóporton kívül, de még egy-kettő található a game porton is, sőt ott még A/D átalakító is található elvileg, no persze az nem egy teljes konverter. Nem emlékszám már pontosan, de lehet, hogy változó frekvenciájú impulzus sorozatot bocsájt ki a változó feszültségre.
Ezen túl legfeljebb akkor van még több, ha saját kártyát készítesz, vagy van valami gyári, spéci kártyád, ami tartalmaz ilyeneket.
Ezért írtam, hogy ha több vonalat akarsz, mint nyolc, akkor azt a nyomtatóporttal is meglehet tenni, kis áramköri kiegészítéssel.
Batman2
őstag
Csövi
Ha egy jlet be akarsz vinni PC-be, akkor4 tisztában kell lenned a PC által elvárt jelek formáival és azzal, hogy az a jel, amit be akarsz vinni, annak mik a jellemző értékei. Illetve, ha vannak ettől eltérő, nem jellemző értékei is, azokat pedig ki kell szűrni.
Tehát érdekes a jel feszültsége. A PC 0V és max. +5V feszültségű jelet vár és legfeljebb nehány mA áramot. Tehát a jelnek ebben a tartományban kell lennie. Nyilván ez gyakran nemteljesül, ilyenkor kell alkalmazni, szintillesztő áramköröket. Mint az már kiderülhetett az előző értékekből, egyenáramot vár a gép. Ha nem egyenáramról van szó, hanem bármilyen, időnként polaritást cserélő jelről van szó, akkor egyenirányítani kell. Ha időnként magas csúcsfeszültségek, tüskeimpulzusok előfordulhatnak, akkor feszültségkorlátozót kell alkalmazni az illesztés során. Ha a jel ellentéstes fázisú (-5V és 0V közötti tartományban mozog), akkor fázisfordítást kell alkalmazni, stb..
Az, hogy mit tartalmaz az illesztő áramkör, mindíg az adott alkalmazásban beviendő jel jellemzői határozzák meg, de ha ezeket nem tudjuk pontosan, akkor legfeljebb az össze lehetőségre felkészített illesztő áramkört kell építeni.
Ha mondasz egy konkrét helyzetet, akkor segítek a konkrét megoldásában.
ReJim
őstag
''Miért mondod, hogy a párhuzamos porton keresztül nem lesz semmi?''
én nem mondtammeg nem is írtam
''Tehát adatgyűjtési és vezérlési célokra sokkal jobbnak tartom a párhuzamos vonalakat tartalmazó portokat (nem feltétlenül csak nyomtatóport)''
milyen port van még az LPT-n kívül, ami párhuzamos? -
Batman2
őstag
Hi
Miért mondod, hogy a párhuzamos porton keresztül nem lesz semmi?
Ha netán több kell, mint nyolc vonal, az is elegánsan megoldható nehány plusz alkatrésszel (dekódoló IC-k).
A sorosportot nem szoktam használni, szerintem macerás és végeredményben ahoz is átalakító kell, mert közvetlen nem köthetsz rá jelet, azt nem fogja érteni az sorosvonalat dekódoló áramkör. Ha már az átalakítóáramkörnél járunk, a sorosvonalat az áramkör párhuzamossá alakítja visza, mivel a gép belsejében is így mennek az adatok.
Tehát adatgyűjtési és vezérlési célokra sokkal jobbnak tartom a párhuzamos vonalakat tartalmazó portokat (nem feltétlenül csak nyomtatóport)
ReJim
őstag
párhuzamost ismerem, használtam, ''programoztam'' is...
bár nem használtam microkontrolelt...
lényegében a nyomtatóport-ot akarnám lecserélni egy normálisabb, modernebb eszközre, ami mondjuk többet is tudna!
de látom ebböl nem lesz semmi, inkább akkor soros portra kellene valami microkontroleles kapcsolás, leírás...
nem tudsz ajánlani valmi ilyesmit?
(nekem inkább vezérlésre kell, bár a bevitel sem árt) -
zLegolas
őstag
Az érzékelő meg ilyesmi nem gond, van belőle doszt...
Lézeres opto, ha valami megzavarja a sugarat, kapcsolójelet ad (átbillen, akár relét is húzathatok vele), stb...
A kérdés: hogyan tudom én ezt a jelet bevini a gépbe úgy, hogy szoftveresen lekezelhessem... mint mondám ez az egyetlen bibim a tervvel kapcsolatban.. -
Batman2
őstag
Hi
Ja, így már értem, tehát egy mikrokontroller (PIC) IC funkcionál soros-párhuzamos átalakítóként.
Azon nem tudok segítni, hogy hogy lehetne több párhuzamos csatornája a PIC-nek, bár azis elképzelhető, hogy más típussal lehet kihozni mégtöbbet, mivel többféle lábszámmal rendelkeznek ezek tudtommal, de azt nem tudom, hogy az melyik lenne és hogy kellene programozni.
De ha több párhuzamos I/O-ra van szükséged, megoldhatod a nyomtatóporton is, jelenleg azért még miinden gépen található egy darab.
ReJim
őstag
input/output usb-vel!
most nem tudom ezt hogyan tudnám elmagyarázni neked.... sorry..de másik vinyón van a könyvjelzőim mentése, nem tudom linkelni
egyébként az egész egy ''IC''ből áll (aszem pic, de nem biztos) és a 6db input és 6db output csatonát csinál...
csak sajna ez 6 csatornás, nekem kevés...
no meg elvileg fizetős, vagyis vehetős
így a program forrása (ami sajnos wines, nekem meg linuxra kellene) sem nyílt, dokumentálva meg természetessen nincs
Ha ebből nem érted meg mire gondolok... -
zLegolas
őstag
Nekem pont a fordítottja kéne, szal valahol a PC valami csatijára a szenzor ad pl. 5 V-ot, ezt egy szoftver ''észleli''. A többi gyerekjáték, össze lehet LEGO-zni.
Csak éppen ilyesmit nem csináltam még soha, de ami késik az jön...
Ja, nem említettem volt: Linux-ban gondolkodom, ott simán menne a dolog szoftwer (képes-kamerás-mentős-be/kikapcsolós) része... -
Batman2
őstag
Na ! már meg benne van kétszer is (ügyes vagyok
)
-
Batman2
őstag
Most vettem észre, hogy valamiért hiányos lett az ábra, kijavítottam és ismét felraktam.
ReJim
őstag
ne az oldalt linkeld, hanem a képet(kép tulajdonsága, és akkor nem azt kapod, hogy http://img146.echo.cx/my.php?image=motorvezrl3zx.jpg
hanem hogy http://img146.echo.cx/img146/1861/motorvezrl3zx.jpg és az már jó!
e a modemeseket meg ha lehet kíméld, inkább linkeld a képet: Bővebben: link
nincs valami usb-s i/o kapcsolási rajzod??? mert amit én találtam az csak 6-os és az nem elég
jó topik... remélem lesz időm nyáron, és tudok majd ilyennel foglalkozni! -
Batman2
őstag
. . . hát a képfeltöltést még gyakorolnom kell.
De hátha most: Bővebben: link -
Batman2
őstag
Szevasz
Az tény, hogy nekem is vannak bőven hiányosságaim a digitális elektronika terén. Például a mikrokontroller használatávan ugyan ismerkedtem könyvből, de még sohasem használta, de hát, mint már írtam, én sehol sem tanulam hivatalosan ezeket. Viszont az alpokkal elég jól tisztában vagyok szvsz. Már csak azért is, mivel egy elektro boltban, még régen (6-7 éve) nekem azt mondták, hogy az egész fejlesztői rendszer megvásárlása közel 100000Ft lenne, ebből maga az IC, csak pár ezer volt. Ezért teljesen letettem az ilyen jellegű alkalmazásokról.
Az viszont biztos, hogy gyakran praktikus ilyeneket használni egy-egy feladatra, és időnként e nélkül nem is igazán megy a dolog, mivel esetleg az egység önállóan kellene, hogy ''gondolokodjon''.
Batman2
őstag
Hi
Ahogy And kollegánk is írta, ez bonyolultabb dolog, én eleve a képbevitelt pl. webkamerával gondolnám, de ehez megvan a megfelelő csatlakozó (pl. USB), így ehez nem igazán kellen külön egységet építeni, az amúgyis csak sokkal bonyolultabb lenne, a programok meg tudtommal vannak is az ilyen alkalmazásokhoz.
De nem is ilyen boyolult dolgok megoldására gondoltam eredetileg.
Ha viszont olyanra is gondoltál, hogy bizonyos esetben valamilyen külső eszközt kapcsoljon a gép, akkor már szóba jöhet az a típusú vezérlés is, amiben én (valszeg) tudok segíteni.
And
veterán
A topicot nem azért hoztam létre, hogy ''végre topicot nyithassak''.
Ez nem is jutott eszembe. Amit zLegolas felvetett, az szvsz. (bizonyos i/o-számig) natúr pc-vel is megvalósítható. A webkamerás mozgásdetektáláshoz, képmentéshez már kész programok is léteznek (erről volt is topik itt a ph!-n). A kontroller ott jöhet a képbe, ahol több digitális ki- és bemenetre, analóg portokra (a/d-konverter, pwm) vagy egyéb perifériákra (nemfelejtő memória, alacsonyszintű busz: i2c / spi, pc-től független, kisfogyasztású ''intelligencia'', adatgyűjtés, ilyesmik) is szükség lenne. A kontroller-pc adatkapcsolat pedig soros vonalon (pl. rs232, usb) viszonylag egyszerűen megvalósítható.
-
Batman2
őstag
Hi
Kösz szépen a hozzászólásodat és észrevételedet !
A topicot nem azért hoztam létre, hogy ''végre topicot nyithassak''. Pont azokra az emberkékre számítok, amilyen én is vagyok. Ez az egész csak hobbim, sohasem tanultam iskolában, a végzettségem is egészen más, de még is megfogott a dolog, valamikor régen és azóta sem hagytam abba. Bizonyára vannak még ilyen emberek, nekik van a topic !
vottokar
senior tag
Sajna lassan elmaradnak már a párhuzamos portok is.
Meg ha valaki igen kezdő, könnyen ki is csinálhatja.. Talán régi 386 486-os gép próbálkozni?
-
Batman2
őstag
Az előzőben nem sikerült a képet rendesen belinkelni, ezt most megpróbálom mégegyszer.
Ha nem jött volna össze, akkor:
http://img146.echo.cx/my.php?image=motorvezrl3zx.jpg
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Up, merthogy érdekel a Tma...
Konkrét (nagyon távoli időpontban megvalósítandó) ötlet:
Zárt téri figyelő rendszer
- optoszenzorok, mozgásérzékelők jelet adnak
- jel be PC-be
- PC indít program
- kamera (webcam vagy ilyesmi) éled
- 2-5 sec-enként dátum+idő.jpg ment hdd-re
- PC elalszik
A ''jel be PC-be'' pont érdekelne, a többi nem gond
Ja, és köszi a topic nyitásáért! -
Batman2
őstag
Szevasz
Konkrétan én nem árusítok ilyen kész ''termékeket'', én csak tanácsot tudok adni egy dolog elkészítésésben. Természetesen meg tudom valósítani a feladatot, amit kigondoltál, de arra nekem nincsen időm (tehát így nyilván pénzért sem), hogy ezt én elkészítsem. Ez a barkécsoló szellemű emberkék faladata, akikre konkrétan gondoltam, mikor ezt a topicot megnyitottam.
Van megoldás az ötletedre. Pl. meg lehet azt tenni, hogy a nyomtatóporti kimenetek egyikének két állapota a motor forgási irányát kapcsolja logikai kapukon keresztül, egy másik kimeneti vonala pedig a motort ki/be kapcsolja. Így két biten keresztül ez a két funkció megvalósítható.
Íme, itt egy részletes ábra az áramköri megoldásáról:
Ugyan írtad, hogy Te nem szeretnél forrasztgatni, de ennek az egésznek az a lényege, hogymindenki sajátmaga készíti el, én pedig segítséget nyűjtok hozzá és nem mellékesen az egyéni ötleteket boltban nem lehet KÉSZEN megvenni !
Üdv.:
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
And
veterán
Hi!
''No, azt gondoltam, hogy nem sokan érdeklődnek ezen téma iránt..''
Szerintem ebben az is közrejátszhat, hogy egy kissé ''ágyúval verébre'' kategóriájú a dolog. Általában az ilyen vezérlős-adatgyűjtős feladatok megoldása már feltételez némi háttérismeretet. Aki pedig nem sajnálja erre az energiáját, vagy komolyabban el kell mélyednie a témában, az előbb-utóbb úgyis - szinte elkerülhetetlenül- megbarátkozik a célra sokkal használhatóbb mikrokontrollerekkel. Egy párszáz forintos Atmel, Microchip v. akármilyen vezérlő rendelkezik egy csomó olyan képességgel, amely kifejezetten ilyen célokra teszi alkalmassá azokat. Egy PC I/O-portjait például nem nevezném igazán felhasználóbarátnak (ha az egyszerű soros/párhuzamos portok szépen lassan elmaradnak az alaplapról, akkor még rosszabb lesz a helyzet). A szoftveres részhez meg így is, úgy is érteni kell valamennyire. Ráadásul a két dolog (kontroller és PC) egyáltalán nem zárja ki egymást, de egy csomó dologhoz elegendő az egyszerűbb megoldás is. Mindez persze csak egy egyéni vélemény.
-
lapa
veterán
engem érdekelne valami olyan, ami xp alól képes mondjuk 12v-t adni egy vagy több villanymotornak oda-vissza. ha tudsz ilyet, akkor mesélj. ha van kész megoldás akkor érdekelne az ára, forrasztgatni nem szeretnék.
-
Batman2
őstag
Hi
No, azt gondoltam, hogy nem sokan érdeklődnek ezen téma iránt - vagy legalábbis nem járnak itt, a fórum környékén - de, hogy ennyire ... .
De én türelmes vagyok és bízok, hogy előbb-utóbb ide találnak azok, akiket ez a téma érdekel.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi mindenkinek
Ezt a topicot arra szánnám, hogy azoknak az ebereknek sigítséget tudjunk nyújtani, akik esetleg a sámítógépet játékokon és egyéb, szoftveres felhasználáson kivül másra is fel szeretnék használni. Mondjuk PC-vel vezérelni bármilyen kisebb eszközt, illetve PC-vel adatokat gyüjteni a külvilágból.
Nem kell mindjárt nagy dolgokra gondolni, bárki, akinek ilyen gondolat megfordult a fejében, bátran váltsa is valóra, vagy legalább kísérelje meg. Jómagam, és gondolom még többen is - akiknek már van tapasztalatuk ezen a téren - ehez segítséget fogunk nyújtani.
Bátran elő a kérdésekkel és ötletekkel !
(Legfeljebb nem tudok segíteni.)
Üdv.:
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Samsung topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- 10" alatt maradhat a Samsung harmonikamobilja
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kuponkunyeráló
- Villanyszerelés
- One mobilszolgáltatások
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest