Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • xerobyte

    aktív tag

    válasz powerup2 #58416 üzenetére

    Sőt, ha az ember nem csak tévézget, hanem ténylegesen házimozizik, akkor nem is szabad ilyen távolságra kisebbet venni. Nálam 270cm-re van a C8 65" és egyértelműen nem ad moziélményt. (A mozgásmegjelenítés mellett ez a fő ok az idei upgrade-re, de csak a méretugrás miatt 77"-re nem akartam tavaly váltani, kellett még valami...)

    A helyes méret választásában van azért szubjektivitás, úgyhogy nézzük meg az objektív tényeket, amik határolnak egy távolságtartományt, amin belül aztán már létezik a szubjektivitás. A következő számok FILMezéshez vannak alapvetően.

    Fact I. "Dehát látod a pixeleket" Wrong! 4K-ban Nagyjából a TV vertikális magasságának 1.5 szeresénél ülve lesz az emberi agynak/szemnek észrevehetetlen egy pixel. Ez 77" esetében kb. 1.5 méter. 65"-nál egyébként kb. 1.2 méter. Ez a minimum távolságod, ennél közelebb ne ülj. +-10% nyilván elképzelhető a Te esetedben.

    Fact II. "A 77-es TV 4 méterről moziélményt ad" Wrong! Ad a picsát. A moziélmény egy egész konkrét 40 fokos látószöget kíván (a vegyes felhasználásra írnak 30 fokot), tehát ha Te ténylegesen moziélményt akarsz és a 77"-es OLED a budgeted teteje, akkor kb. 240 cm-re kell ülnöd a TV-től (vegyük észre, hogy ez a fejünk távolsága a képernyőtől, nem a kanapé lába a szekrénytől!)

    Olvasgatni való: az rtings mindent leír tudományosan, jó ábrákkal. Csak egy valamit szúrtak el: az oldal tetején a csúszkás választó az a VEGYES használatra ajánl neked távolságot, nem mozira, és sajnos a userek 85%-a ott fel is adja az oldal végigolvasását.

    TL;DR: 4K 77" OLED nevezetes távolságok (közelítőleg):
    ~1.5 méter: 'pixelesedés' alsó határa
    ~1.8 méter: 50 fok betekintési szög, ajánlott minimális távolság
    ~2.4 méter: 40 fok betekintési szög, ajánlott mozi távolság
    ~3.2 méter: 30 fok betekintési szög, ajánlott vegyes használat távolság
    ~4.8 méter: 20 fok betekintési szög, ajánlott maximális távolság

    Szerk.: @Pro Koryak pont itt írom az általad felhozott esetre, hogy a tudomány szerint miért a 'de' a válasz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák