Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
válasz Petykemano #13 üzenetére
Ebben a megvilágításban szerintem a Zen chipletek/processzorok elsődleges piaca a szerver, másodlagos piaca a desktop. Persze igyekeznek a másodlagos célpiac igényeire is tekintettel lenni. Vélhetően ennek köszönhető, hogy törekednek a minél magasabb frekvencia elérésére is.
Az AMD erőfeszítései nem tünnek kisebbnek az egyszálas teljesítmény növelésében mint a sokszálas hatékonyság fejlesztésében. A TSMC leginkább teljesítmény fókuszú node-ját használják, órajelben, kevés-szálas teljesítményben desktopon és mobilon is lépést tartanak a konkurenciával a designok kevés mag esetén, AVX512.
A DC vonal pedig éppen most kezd érdemi módon beindulni, egészen eddig a desktop és mobil volt az ami jobban ment, nem lenne bölcs dolog a fejőstehenet levágni az aranytojást tojó tyúk ígéretéért.
Az én kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon a 2-3 generáció múlva elengedik-e a frekvenciára maximalizálás szempontját annak érdekében
Szerintem nem lenne bölcs dolog. Ha ez megtörténik, akkor szerintem nem műszaki okok miatt. Az egyszálas teljesítmény mindig releváns tényező marad, ráadásul több piacukon is fontosabb mint a többszálas teljesítmény, ahol az egyszálas teljesítmény hiányát nem lehet mégtöbb maggal pótolni. A magas egyszálas teljesítmény ráadásul prémium amiért fizetnek.
#14 sb:
szerver piac =/= szerver piac. Annak is sok szegmense van mint a desktop piacnak. Azért mert a cloud éppen megy és éppen szívja fel a sokszálas hatékony processzorokat, attól még nem veszti minden más termékszegmens értelmét.
Technikai szinten az van, hogy messze nem minden feladat párhuzamosítható, adatközpontban sem.
Mennyi profitot hoz a desktop, noti piac és mekkora a szerver piac? Mekkora az árrés a szerver cpu-kon a consumerhez képest?
Tippre hosszú távon a kevés nagyon tőkeerős cloud szolgáltató elég jó tárgyalási potenciállal rendelkezik amikor kedvezményekről van szó. Ha pedig nem elég olcsó, akkor csinálnak maguknak ARM-es designt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- OLED TV topic
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- AMD A10-7800 4-Core 3.5GHz FM2+ Processzor
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, bontatlan - Gari 2030.01.28. - ig - Eladó!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel