-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hotkar
aktív tag
válasz Shingen #45351 üzenetére
Lejátszás módba kapcsolsz, kiválasztod a képet.
A hátsó négyirányú tárcsán addig nyomogatod a fel-le gombot, amíg a kép csak a kijelző bal felső részét foglalja el.
Az alatta levő részen a 2. sor elején van egy +/- jelzés, majd utána egy szám. (Ha a jel szürke, és nincs mellette szám, akkor az expozíció korrekció 0.)A magyar használati útmutató 178. oldalán van.
-
Boryszka
tag
Sziasztok! Segítsetek dönteni. D40-et érdemes még venni, vagy vegyek D3100-at? A d40 (14000 expoval) 35ezer obival, a D3100 (8 ezer expoval) pedig 60 ezer forint obival. Köszi!
BL
-
itouchfan
senior tag
válasz Boryszka #45353 üzenetére
Szerintem még egy 15-20k-t rá kéne dobni, és egy D3200 (újabb, sokkal jobb szenzor mint D3100), vagy D80/90-et vadászni. Bár nem tudjuk mit szeretnél fotózni és mennyi a max keret?
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Boryszka
tag
Eleinte hobbifotózás, ismerkedés a fotózás rejtelmeivel, azután fotós munkákra kellene.
BL
-
Byk01
őstag
válasz Shingen #45347 üzenetére
ÉS rekesz előválasztás módban hogy adtad meg neki a záridőt?
Lehet, hogy a két módban eltérő fénymérés van beállítva (pl. automatán mátrix, rekesz előválasztásnál spot, vagy középre súlyozott), és máris mást ad helyes exponak."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
itouchfan
senior tag
válasz Boryszka #45356 üzenetére
Amiket te írtál (D40, D3100) azok még talán a tanulásra is régiek. Azért írtam, hogy legalább D3200, mert én is azzal kezdtem, nemrég cseréltem le egy D7100-ra. De a fotózás drága sportág, az objektívek se lesznek majd olcsók. Ha komolyabb céljaid vannak, akkor biztos, hogy komolyabb összegeket kell beinvesztálni.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
-
Zoltán124
kezdő
Üdv!
A mai nap folyamán, vásároltam egy használt üzletben Pesten, egy Nikon D3000-es fényképezőgépet,objektív nélkül...
Az üzletben a tulaj megengedte, hogy egy obival kipróbáljam, maga a gép működik, szépen fotóz, de eddig Nikon gépem még nem volt, így obim sincsen hozzá.
Valami olcsó egyszerű kis kitobi kellene, nem kell feltétlenül gyári, nem tudom hogy létezik-e valami olcsó alternatíva.
Nem kell komoly obi, kaptam rá 3 hónap garanciát, ezért csak arra kellene, hogy az elkövetkező napokban kipróbáljam, Működik-e, nincs-e valamilyen rejtett hibája. -
Throme
veterán
válasz Zoltán124 #45363 üzenetére
Szerintem nézz utána a dolgoknak mielőtt tovább lépsz.
Itt a fórumon is mások az igények.
Pl az első reakciód a d3k-ra hogy "maga a gép működik, szépen fotóz", aztán már nem is olyan jó, mert itt azt mondják, hogy nem az.D3k elég régi történet és új korában se arra esett a választásom.
A D40 vagy 60-ból átmentett szenzor van benne és nagyon minimumra vett funkciók...
Habár azzal is születtek szép fotók, szóval jó obival az se egy használhatatlan dolog. Esetleg a neten nézz szét vele készült képek után kutatva (pl flicker vagy mi).Mi lenne helyette?
-
itouchfan
senior tag
-
Throme
veterán
válasz itouchfan #45368 üzenetére
A 3100-mak iso tűrőbb a szenzora de kb itt ki is fújt a D5000-el szemben.
Kihajtható lcd, magasabb váz, infra port, csendes mód. Ezek mind hiányoznak a 3100-ból
Kapott 11 fókuszpontot, a 3 után ami a D3kban volt, így elérte a D5k-t. Kapott 3d módot, ami a D5kban is van.Isoban annyival jobb a 3100 hogy 6400 helyett 12800. Hát én egyikkel se nagyon használnám ezeket a tartományokat .
Videóban jobb még a 3100(#45367) Zoltán124 : már majdnem visszakérdeztem, hogy hol lehet kapni D500-zat egy árban a régi belépőkkel
[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
Azért ne sajnáljuk már le ennyire a régi gépeket... Persze nyilván mindig van jobb, de a reális áron (20-30e ft) vett D40/D60/D3000 bőven jó egy kezdőnek kitapasztalni, hogy egyaltalán érdekli-e hosszútávon is a fotózás.
Amúgy ha van fény, akkor ezek a régi CCD szenzorok elképesztően szép színeket tudnak adni alap iso-n...
-
MARVEL
tag
válasz Zoltán124 #45371 üzenetére
Nekem van egy D3000 -es nikonom hát... Nem rossz, használható, de a mostani gépekkel szemben azért nem síron vissza azt a korszakomat amikor ezt használtam. Ettől eltekintve, ha olyan helyre megyek, pl kutyátsétaltatni, túrázni, ahová az ember nem egy full frame gépet visz, mindig ezt viszem.(vagy telefont, vagy kompaktot)
Amúgy ilyen képet lehet vele csinálni, nem azért teszem be mert jujj de jó, tudom, hogy kezdetleges, és sajnos elmosódás mértéke is nagyobb a kelleténél de ilyet lehet vele fotózni. -
gaben22
senior tag
válasz MARVEL #45372 üzenetére
Nem a képet kritizálom, csak kezdőknek mindig akkora csalódás, hogy csinál egy képet a d3000, d800, 5D Mark IV gépével és nem úgy néz ki, mint neten/másoknak vagy épp az iPhone-nal. Ennél a képnél is érdemes lenne hozzátenni, hogy mekkora photoshop röppent rá vagy épp a nyerset megküldeni .
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
mazsi70
senior tag
Sziasztok !
Tudtok ajánlani szenzor tisztító készletet ? Amivel itthoni körülmények között is meg tudom oldani a tisztítást ?Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
veterán
Én nem sajnálom le a régi gépeket - jó fényekben a D40 is tud (olcsó obikkal is) eriggyapicsábaazájfónoddal képeket csinálni. Csak hát ár/érték arányban vannak már lényegesen jobb vázak - akkor meg max. kifejezetten retrózás miatt érnék ezek meg.
Máshogy nem - tehát inkább dobj rá még egy-két tizest, aztán nem kell megköszönni se.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
gaben22
senior tag
válasz marcitp #45379 üzenetére
iphone (vagy esetleg más) , az rommá tekeri a színeket neked, anélkül, ,hogy tudnád + látszik, hogy durva HDR, ezt DSLR géppel állvány nélkül nem statikus témára elég nehéz megcsinálni jó 20-30 perc photoshop nélkül
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz itouchfan #45381 üzenetére
Jobbra a fák kontúrját nézd meg... szarrá van ez effektelve.
(Na meg persze színtelítettség, kontraszt, élesítés is feltolva ilyen lufimellű szintekre... hát, akinek ez kell, váljék kedves egészségére.)
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
gaben22
senior tag
válasz MARVEL #45385 üzenetére
Egyáltalán nem gáz a kép, nem is azt kritizáljuk, csak a kijelentés, hogy nem editált volt erős Telefonok (főleg iPhone) szanaszét editálnak mindent, ez a kép meg még a tetejébe "egy" HDR kép is volt. Ezt inkább csak mint jelenséget mondom, kifogásom sok nincs vele. Ha egy hétköznapi embert nézünk, aki a nem akar/tud fotózással foglalkozni, szerintem rendben van, hogy telefon megjavítgatja neki a képet. Utána persze mondja, hogy nézd "milyen jó képet csinál az iPhone", ami nem igaz, legalábbis nem teljesen.
A gond, hogy valaki vesz egy DSLR-t, legyen az D40 vagy D800, pattint egyet a kutyáról, hazamegy, majd azt látja, hogy a kutya meg a fák nem is látszanak, annyira sötét a kép, az ég meg fehér a kép meg kuka . És ez még "rosszabb" lesz, új telefonok már hátul is több kamerával jönnek, mindegyik csinál más beállítással egy képet párhuzamosan, majd szépen összemossa. Na ezt csináld meg egy DSLR géppel... Még állvánnyal se .
[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
válasz anaqer #45383 üzenetére
persze, látom, olyan aurás mint az állat, meg így nappal szemben kiexponálni ezt igencsak nem könnyű, persze.
nem tudom mivel, de telefonnal vagy valami más remekművel biztos széjjel lett húzkálva.„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Zoltán124
kezdő
Nikon D3100 vs. D3200?
Mik az előnyeik, illetve a hátrányaik?Továbbá kérdezném, hogy van-e valakinek tapasztalata a poloz fotós "hátterekkel"?
Erre gondolok:[link]
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz Zoltán124 #45390 üzenetére
Tényleg nézz utána a dolgoknak, mert most megkapod, hogy egyes embereknek mi az előny meg a hátrány, na , de ez neked is ugyanúgy az?
Pl el tudod dönteni, hogy a 14 Mp-es vagy a 24Mp-es szenzor jobb-e?
És ha egyből rávágod, hogy a nagyobb, akkor arra is lehet hátrányt írni (obi kihasználás/kirajzolás, finomabb bemozdulás, nagyobb fájlok, hosszabb feldolgozási idő, ....)Az lenne a fontos, hogy a speckókból és információkból alaphangon össze tudd magadnak rakni, hogy melyik a jobb számodra, és nem annak akinek mondju lehet D500, vagy d610 lóg a nyakában, fix obisorral, vagy 24-70 fényerősekkel...stb.
Mindenesetre én adok egy szavazatot a 3200-ra
-
updog
őstag
"Mindenkinek D850 18-400 1.2 VR-rel"
A 18mm nekem még túl szűk, és szeretnék egyúttal mélyegezni is, egy 6-1200 1.2 VR nekem jobb lenne.
Anno nekem választani kellett, hogy D5200 vagy D3200 (én mondjuk újonnan vettem, de meglett volna a keret), végül a D3200 mellett maradtam, és nem bántam meg. Persze én fókuszpontból többnyire a középsőt használtam, illetve sosem volt szükségem a kihajtható kijelzőre. De így használtan, sok év után szerintem is kb. tökmindegy, illetve ha egy árban van akkor D5200, ha az állapota indokolja.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Oxitocin
újonc
Üdv mindenkinek.
Új vagyok itt és kéne egy kis segítség, mert igencsak elakadtam.
Van egy Nikon 7100-em, egy WU-A1-em, egy ez Share 8gb wi-fi sd kértyám és egy LG smart tv-ém.
Azt szeretném, hogy amikor fotózom a szobában, miután lőttem egy képet az full screen-en megjelenjen a smart tv képernyőjén, mindenképpen kábelmentes kapcsolattal.Hát ez a feladat. Abban bizom hogy segít valaki megoldani. Ha esetleg más hozzávalóra is szükség lenne a meglévőkön kivül, nem gond.
Köszi.
-
rekid
addikt
válasz MARVEL #45377 üzenetére
Hát photoshop tuti nincs mert ahhoz kicsit több szakértelem kell. Tudjuk be a kékséget az elcsúszott WB-nek mert a hó mindig átveri a fénymérőt. A fát meg épp a szentlélek szállta meg.
Pedig jó fej kutya lenne ha mondjuk a fókusz talált volna.Gyáva népnek nincs hazája!
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant
- További aktív témák...
Állásajánlatok