-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mézes B Ödön
csendes tag
válasz Larry303 #24604 üzenetére
Köszi a válaszokat az előző kérdéseimre.
Pár hete megvan a készülékem (D600 + 28-300), most hétfőn vettem hozzá egy 85/1,8 AF-D-t. Hát ez az utóbbi lencse eszméletlen. Ráraktam az elejére egy +8-as makro előtét lencsét (Raynox 250-es) és makroban is nagyon állat. Nem számolgattam pontosan utána, de egy ~4cm fejű rózsa kitölti a teljes képmezőt, szóval közel van az 1:1 nagyításhoz. Sajnos az ékszerhez nem jó, ahhoz túl sok a +8 dioptria.
Most olvastam a hozzászólásokban, hogy a lencsék lehetnek hibás fókuszosok. Amennyire király ez a 85/1,8 fix a mélységélességgel, nagyon sok homályos képem születik. Gyanítom, hogy van egy nagy adag user error is, kézrázás (ugye nincs képstabi sem a lencsében mint a szuperzoomban), mozgó célpont stb., de valahogy azt várnám, hogy több éles kép szülessen.
Hogyan tudom mérni, hogy a lencse jól fokuszál-e, és ha pontatlan, hogyan tudom beállítani a vázban, hogy kompenzálja? (Garancia a vázra még van, a lencsére nincs).
http:\\bolondgombak.hu => a legjobb gyerekmesék!
-
aleister
veterán
válasz t_a_m_a_s #24651 üzenetére
Hát tudod, ez lenne a feladatom, vagy mifene.
Mondtam, vannak bizonyos obikkal kapcsolatos dolgok, amik elférnek itt. Főként ahol a kérdés megválaszolásában a váznak fontos szerepe van, vagy épp az ismert Nikon-Nikkor anomliák. A típusfüggetlen, triviális obis kérdésekkel viszont NE szemeteljük tele ezt a topicot, mert van saját témája!
Legyen ez a kérés a végszó!
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
aleister
veterán
válasz Mézes B Ödön #24652 üzenetére
-
bandigno
senior tag
makrózásnál keletkeztek a homályos képek? ha igen, az érthető, mivel olyan kicsi a DOF, hogy atomstabilan, esetleg állványról kell fényképezni! mondjuk igaz ez az előtétlencse nélkül is, 1.8-on főleg!
-
Graphy
aktív tag
A makró képeket mekkora rekesszel és záridőn készíted?
Üdv újra mindenkinek!
...már nagyon régen voltam itt utoljára.[ Szerkesztve ]
Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a medvét...a medve az megöl!
-
Mézes B Ödön
csendes tag
válasz bandigno #24657 üzenetére
Makrozásnál nem volt gondom a homállyal. Illetve volt, csak a bénaságomat ott nem próbáltam rákenni a rendszerre . Ott ugye eleve vártam, hogy penge vékony lesz a DoF, így nem akasztott meg sok lett a béna kép. Amúgy, hogy a kérdésre is válaszoljak, a makrónál F16 + plafonról derített vakut használtam, és kézből lövöldöztem. Viszont a makrónál segítség, hogy az előtét lencse miatt a teljes fókusz tartomány (a közelponttól a végtelenig) 3-4 cm-en belül van, azaz szinte mindig van valami ami éles, csak esetleg nem ott, ahol akartam. A vaku miatt pedig mindegy, hogy mennyire remeg a kezem.
A homályos képek portrénál jelentek meg. f2-n, 1/100s záridővel használtam kb 1 méteres tárgytávolságban, kézből tartva, vaku nélkül, nem túl kooperatív alannyal Az, is lehet, hogy kép stabi és vaku nélkül, az 1/100 85 mm-en az én kezemből egyszerűen kevés. Vagy annak elégnek kéne lennie?
-
bandigno
senior tag
válasz Mézes B Ödön #24660 üzenetére
állványról hamar kiderül!
-
matyi012345
őstag
válasz Mézes B Ödön #24660 üzenetére
Ha töltesz fel képet akkor hamar kiderül, hogy milyen jellegű az életlenség.
-
Larry303
addikt
válasz matyi012345 #24662 üzenetére
az csak egy dolog...az abból nem derül ki, hogy user error, vagy félrehord a fokuszrendszer...
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Mézes B Ödön
csendes tag
válasz aleister #24654 üzenetére
Elvégeztem az fókusz teszteket. 2 jó hír van, és 1 rossz:
1) Jó hír: A fókusz tök pontos, talán egy fél centit távoli irányban csúszik, ami portrénál pont ideális (arcra fókusz, szem éles)
2) Rossz hír: a user béna
3) Jó hír: de még javulhatKöszi a támogatást!
-
bandigno
senior tag
válasz Mézes B Ödön #24665 üzenetére
ha az a "talán" biztossá válik, akkor fine tune, nem kell neki akkor csak -1 v 2 és eltűnik!
-
chipi-85
senior tag
Talán a kereső dioptria állítója mozdult el?
Volt már olyan objektív vásárlóm, aki kivette a táskából a gépet, felrakta az obit, fényképezett, majd reklamált, hogy homályosan fókuszál az objektív...
Csinált egy képet, az meg éles volt a kijelzőn...
Akkor User-error -
spanyoll
addikt
válasz chipi-85 #24667 üzenetére
Én ugyanígy voltam legutóbb d7k vásárlásánál. Megvettem, 1-2 napra rá már mentem is melózni vele, lövöm a képeket, de mondom baszki, nem talál fókuszt. Segédfény. Úgy sem. Elcsesztem volna a bajonettet vagy valami? Nem, másik obival sem jó. Nem hiszem el. Eltelt 2 perc mire leesett, hogy a dioptriaállító elállítódott táskába nyomorgatás közben.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
aleister
veterán
Remek!
Nincs mit!
-
bandigno
senior tag
ha a képek bal tetején látszik némi folt, akkor ha a gépet szembe fordítom, az azt jelenti, hogy bal alul kell a koszt keresni? köszi!
-
Larry303
addikt
válasz szab13 #24672 üzenetére
az általad linkelt kép, csak annyit mutat, hogy melyik fokuszszenzor lockolt, vagy lockolt e egyeltalán...ha af-s modban van és állványon távvezérlővel nyomta akkor azt mondom ok legyen igazad, de ha nem akkor az a kép semmit sem jelent
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Mézes B Ödön
csendes tag
Az D600 autofokusz segédfényével kapcsolatban lenne kérdésem. Ki akarom kapcsolni, mert zavarja a kedves alanyomat, és mindig becsukja a szemét. Ez sikerült is, amikor lenyomom félig a kioldó gombot, befogja a fókuszt, és fókuszálás alatt nem is világít. Viszont amikor teljesen lenyomom a kioldót, azonnali fényképezés helyett bekapcsol a segédfény, majd utána exponál. Drótmentes vakut használok derítéshez és csak ilyenkor jön exponálás előtt ez a segédfény. Vaku nélkül segédfényt sem használ. Ez miért van így, és milyen árat kell fizetnem, ha ki akarom kapcsolni, és hogyan tudom kikapcsolni?
-
forceberg
veterán
válasz Mézes B Ödön #24676 üzenetére
Kapcsold ki a vörösszem-eltávolítós üzemmódot.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
szab13
aktív tag
válasz Larry303 #24675 üzenetére
Egy váz és obi életszerű körülmények közt legyen pontos.
Ha a D90+ 50/1.8 -al ott volt az élesség ahova a fókuszt tettem, akkor ezt elvárom a D5200+35/1,8-tól is .
Hát nem most ott van...és ezt a program is megmutatja.. nekem csak ennyit jelent.
Ráhúztam pár régi képemre is és érdekes módon stimmel a fókusz és az élesség helye.... -
Throme
veterán
válasz aleister #24680 üzenetére
Abban a vázban nincs AF tuning, így lehet csak egy peches obi, másik 35 még ettől lehet jó, ahogy egy másik 50 mm-es fix meg rossz.
Freddynek pl azért volt rossz, mert ide-oda fókuszált AF tuning ellenére is (d7k).
D7100-en én is próbálgattam (kézből, nem állványról) a 35-öst és volt, h mellélőttem f1.8-on, de nem mondom rá újabb áldozat.
A nikon szervizben meg valamiféle referenciához állítgatták a fórumtárs obiját (meg azt hiszem vázát is). Na az se biztos, hogy megoldás.
Ki tudja mi az a referencia, milyen tűrésekkel dolgoznak...Kéne egy fotóstali és ott ki lehet próbálni obikat, vázakat.....
-
Gulyopapa
addikt
Sziasztok !
d800-hoz melyik 70-200 "illik"?
Úgy értem hogy csak Nikon?
Kösz! -
Mézes B Ödön
csendes tag
Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne vakuval kapcsolatban. Olvastam valahol, hogy érdemes a beépített vakut használni napsütésben is, leszedi az arcokról a harsány árnyékokat. Ki akartam próbálni, de felsültem. Száz ágra sütött a nap, ISO100 + F2.2 + 1/4000 volt az alapbeállítás. Bekapcsoltam a vakut -> vakuszinkron lenyomta a záridőt 1/200-ra, minden szétégett. Persze beszűkíthettem volna a blendét, de akkor elszáll a mélységélességem. Van erre valami megoldás, vagy ennyi?
Viszont kaptam gyönyörű kárpótlást. Egy ragadozó madár pont mellénk szállt le egy kicsi fa tetejére. Biztos vagyok benne, hogy nőstény egyed volt, egy hím nem teszi-veszi így magát a kamerának ahogy ez tette Simán tűrte, hogy megközelítsem, kb. 6-8 méter távolságra, miközben átlibbent egy mellette lévő ágra gyönyörűen megmutatva a tollazatát, szárnyát teljes szépségében.
Meg tudja mondani valaki, hogy ez milyen madár? A szárnyfesztávja kb. 80cm lehetett.
-
quby
őstag
válasz szab13 #24696 üzenetére
Jajj ez a 7000+35 mizéria nagyon idegesit. Most tervezek venni 7000-et (7100 nekem még drága) és egy fix 35 nagyon kéne... 50-em van de nekem szűk beltérben...nem hiszem el hogy nincs rá normális megoldás a nagy nikonéknál...
[ Szerkesztve ]
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
hemaka
nagyúr
válasz Mézes B Ödön #24698 üzenetére
Egerészölyvre tippelnék.
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest