Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz Bozsana #27833 üzenetére

    Ha nem vagy biztos a dolgodban, jpeg+raw. JPEG instant használható, RAW-ból pedig jobban tudsz menteni pár elcseszett (pl. nagyon alexpós) képet, ami mégis kellene vmi oknál fogva nagyon. Kezdőknek a jpeg-et ajánlják, mert nem kell hozzányúlni (jó esetben), de én raw-t is lőttem már a fotós "pályafutásom" legelején is és pont mostanában szórakozok azzal, hogy 1-2 balcsis képemet és családi ilyen-olyan képet milyen jó, hogy így ~6 év távlatából még mindig elő tudok venni RAW-ban és korrigálni a fehéregyensúlyt, színeket, expót és sokmindent, amit anno elrontottam, na meg a gépváznál lényegesen jobban tudok zajszűrni, fejlettebb programokkal.

    Egy 32GB-s SD kártya nem a világvége, de egy 16-os sem. Lődd mindkét formátumot, úgyis elférsz a kártyán egy 12 megapixeles géppel, és használj csak JPEG-et, aztán eldöntöd, kell-e Neked a raw többlete, vagy sem.

    A szigorúan csak JPEG-ben lövéshez szerintem tudás kell, egyszerűsége ellenére. Úgy meglőni egy képet, hogy ne nyúlj bele utána nagyon, csak amennyit a formátum enged (vagy annyit se), ahhoz már nagyon ismerni kell a fotózást, a gépet, mindent. Kis országunk 1-2 elvetemült esküvőfotósa csak JPEG-ben lő. Merész és egyben "nemgyenge". De ettől még nem őt választanám, ha esküvőm lenne, mert a másik xy stílusa jöbban bejön - na, ő meg raw-ban lő. Őszintén: számít, amíg tudja kezelni a képeket és amit átad, kiváló munka ? :U :N

    A többi csak hitvita (nem a két formátumról, hisz a raw technikai fölénye megkérdőjelezhetetlen, hanem azok felhasználásáról és létjogosultságáról).

Új hozzászólás Aktív témák