- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós kamerák
- SSD kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
-
Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
ph A Kereskedelmi Minisztérium egyelőre csak felméri a helyzetet, egyelőre nem látni, hogy tudnak-e bármit is tenni.
-
Új Beats fej- és fülhallgatók jelentek meg
ma Frissítette a Solo termékcsaládot az Apple házi audiomárkája.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
prandris
tag
Így mikroszkóp alatt elég szembetűnő a különbség az IMS és az LM kosár között, pedig ugyanaz az árkategória, ha nem tévedek. De persze lehet, hogy ez nem jelent semmit. Egyébként számomra kicsit üresebb kávékat főztem az elmúlt napokban az IMS kosárral, most visszatéve az LM kosarat, számomra sokkal élvezhetőbb volt a kávé már az első csapolással (PY Sidamo).
Megéri vajon az utángyártott helyet inkább az IMS-t választani +4000Ft-ért?
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz prandris #69904 üzenetére
LM 17 az a strada kosár? szerintem picit erős amit írtál....
Mind kettő elég jó kosár, kávé válogatja melyik kávénak melyik kosár áll jól, de most így hozok egy friss ellenpéldát: nálam most a strada rendetlenkedik, a jó fenéért nem akar szépen lefolyni egy yirga, spriccel 3 sugárba jön stb, a végeredmény is üresebb, test 0. Az IMS-sel atomszépen vudu nélkül lejön, érezhetően finomabb. Aztán van ez fordítva is néha másik kávénál.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
mi erős egy picit? megnézta mikroszkóppal, a képek alapján az ims precízsége nem indokol semmiféle felárat. persze az anyaga/felületkezelése annak is pöpec, de a beszúrt képek alapján vst-párti lennék, az tuti (még jó, hogy most rendeltem ims fazekat ).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Megmunkálás szempontjából ezek azért nem kis különbségek.
Lassan én is ráfordulok megint a Strada kosarakra, az IMS-nél amint nem csöpögős a lefolyás, szanaszét spriccel. Mindig. A Reneka nem csinál ilyet.
Amúgy az, hogy van-e mellette bevizsgálási jegyzőkönyv, az nem annyit tesz a gyártástechnológia szempontjából, hogy neki nem nyomtattak. Ott bizony egy lépcső hiányzik a minőségbiztosítási folyamatból, ergó nagyobb szórással/hibahatárral dolgoznak.
-
mrhero
tag
válasz spanyoll #69882 üzenetére
(#69882) spanyoll
Brikkánál nincs (ál)crema, vagy sokkal kevesebb, ha nem hideg a víz.(#69884) yazoo1
Lőttem egy közepes állapotút olasz ebayről viszonylag olcsón, Simi szépen helyrepofozta. Egy GC szerelhetőség és alkatrész ellátottság terén jobb nála, de nem kell tőle félni.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #69914 üzenetére
na, azért ez egy-egy példánya egy-egy konkrét típusnak, mielőtt megfejtjük itt, hogy x=szar és y=jó, meg kéne jó sok mintát vizsgálni. de sok ilyen képet láttam már amúgy, szóval biztos utána lehet olvasni. én most sztoikus nyugalomban vagyok, mert életemben először pörköltem egy tényleg zsiványat egy yirgából
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
noss
csendes tag
ideális víz kávéhoz
kancsó:
gravitáció segítségével egy kis szűrőn át lefolyik a víz.
kiszűri a csapvíz tartósítószerét: a klórt, így alapvetően ivóvízhez, főzésre ajánlott.
aktívszénnel a bakikat és egyéb ízrontó dolgokat, (vízhálózatból származó) lebegőanyagokat szűri.
csak elég gyengén lágyít, a kancsó is vízkövesedik. hazai viszonylatban tehát a norda lágyságát nem tudja megközelíteni.
hivatalosan havi csere ajánlott. (sajátomat 3-4 havonta cserélem)
kávéhoz nem ajánlom, de ivóvíznek igen.patron:
a hálózatra szerelt, hálózati nyomás segítségével történik az átfolyás.
a kancsónál sokkal hatékonyabb mikroszűrés és lágyítás.
nincs lehetőség regenerálásra, hivatalosan 6 havi csere ajánlott.
az élettartam vége felé már csökken a teljesítménye, ami a kávé ízén is érezhető.
kávéhoz már jó (lehet a megfelelő patronnal, de a kapott víz összetétele nehezen ellenőrizhető).norda:
kávéhoz közel ideális keménység.
(nem megfelelő használata gerincproblémákhoz vezethet, mint ált. a palackozott vizeknél.) :/Maxwell Colonna-Dashwood (és kémikus/vegyész szerzőtársának) kutatásai alapján
a víz karbonát mennyisége (~vízkő) a kritikus: az ideálisnál nagyobb mennyiség megköti, kioltja a kávé egyedi ízét hordozó savakat. (tehát nemcsak az összes oldott ásványi-anyag tartalom.)
a különbség leginkább speciality és filter kávéknál érezhető.Daráló csatin is felmerült nemrég a víz kérdése, ahol a nordánál jobb/hatékonyabb dizájner vizek (otthoni) előállítása volt a téma.* pont a selfieccino előtt
*rákeresve: "RO otthonra" és Kis Zoli hozzászólásától.érdekességképp: Barista Hustle recept és példareceptek.
[ Szerkesztve ]
noss
-
-
Agostino
addikt
sziasztok
olvasgattam itt az utóbbi hsz-ket, akkor ha jól jött le nekem, az lm szűrők ár / tudás tekintetében lehetnek jobb vételek mint mondjuk egy ims? csak azért érdekes számomra mert pont a napokban szeretnék dupla szűrőt venni otthonra a réges régi gyári gaggia helyett. ha mondjuk ez volna az gaggia babymbe való dupla lm szűrő, akkor ebbe a hagyományos tamperem jó lesz? nekem gyanús a hasa... az ims hagyományosabb alakunak tűnik nekem.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
paramparya
őstag
válasz meander #69920 üzenetére
Ez egy jó összefoglaló a kívánatos értékekről, de a kémiájába nem megy bele.
Ez már jobban, és virágnyelven le is írja a lényeget:
Some of the compounds in hard water are "sticky," glomming onto certain compounds in coffee when they meet (in your coffeemaker). The more eugenol the water hangs on to, for example, the woodsier the taste of your coffee will be.
Magnesium is particularly sticky, meaning water that's high in magnesium will make coffee with a stronger flavor (and higher levels of caffeine). Hard water can also have high levels of bicarbonate, though, which Hendon found could lead to more bitter flavors coming through.
-
WiZARD
addikt
Sokáig Reneka szűrőre esküdtem, pár hónapja vettem LM/Strada 15g szűrőt, néha jobb volt mint a Reneka, de többnyire nem.
A Reneka nagyon megbocsátó, könnyű hozni vele egy szintet, nem spriccel, daráló beállításra is talán kevésbé érzékeny. (LM-be 16g-t tettem, Renekába 17-et)Hétfőn vettem egy 18as VST-t, sajnos nem tudom a többihez hasonlítani, bár az első 1-2 kávé jobbnak tűnt, de kedden jött a Mythos, és azzal a többi szűrőt nem próbáltam.
Arra pedig rá kellett jönnöm, hogy eddig nem a Gaggia volt a szűk keresztmetszet itthon, hanem a Mazzer SJ.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
adp
őstag
Az hogy egybol sokkal jobb lett a kave ize..
Oke mikroszkop meg meres meg lyukmeret meg stb stb, engem az erdekel ami a cseszemben van. 1,5eve hasznalom oket fej fej mellett, szaz+ kaven tesztelve es mind ketto nagyon jo szuro, igy bator dontes barkinek is kijelenteni egy kv utan,hogy az IMS vacak es nem eri meg....
Az imst meg sokkal regebb ota hasznalom mint a masikat[ Szerkesztve ]
-
-
meander
tag
válasz paramparya #69922 üzenetére
Köszi, ma este csinálok egy norda/csapvíz filtert. Kíváncsi vagyok mekkora a különbség
-
paramparya
őstag
-
senior tag
Amennyiben Fragolánál nincs rá más jelentkező, a részemre fenntartott Gaggia réz bojler vihető.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
prandris
tag
Egyetlen dolgot jelentettem ki, hogy a PY Sidamo elsőre jobban ízlett nekem (és tesómnak is, aki egy cetlit hagyott az asztalon, hogy "nagyon finom volt " pedig fogalma sincs, hogy változott bármi is) LM kosárra váltás után. A mai napon is szuper lett, most is egy 1:2,5 arányú Sidamo duplát iszok. Tudom, hogy ezek a szavak ebben a formában nem jelentenek sokat, talán csak erősíti, hogy valóban van különbség kosár és kosár között (vagy a daráló kosárhoz állítása között). Olvastam én is korábban, hogy egyik kávé ezzel, másik azzal finomabb lehet, azért is szereztem be egyet.
De nem ezen volt a hangsúly, hanem a képeken. Egy kérdést tettem fel a hozzászólás végén, hogy kinek mi a véleménye a felárról, nem pedig arról, hogy mit szóltok a nagy cupping eredményéhez . Felőlem ki is törölhető a félrevezető kijelentés, vagy akár az egész, gondoltam érdekes lehet a téma[ Szerkesztve ]
-
paramparya
őstag
válasz paramparya #69933 üzenetére
Megvolt a Nordás V60 is, tök finom gyümölcsös, egy kicsi ihatatlan felhanggal.
Az ihatatlan része hasonlít a népszerű nevű hamburgi yirgára múlt hétről, ami talán a fine-ok miatt lehet, mert amikor levettem a v60-at a kancsóról és áttettem a bögrére, hogy elvigyem a szemetesig kicsöpögött még pár csepp (ez volt ilyen 2:35 mp közül), és az már az a megszokott sz*r híg kesernyés kávéíz volt.Talán azok addigra túlkivonatolódtak. Amíg nincs jobb őrlő, addig megpróbálkozok majd kétperces lefolyással, és majd jövő héten hazahozom a másik V60-at az irodából, és csinálok Norda vs Nestlé Vera szinkronfőzést is. Nem biztos, hogy megbízható lesz, mert még pár(száz)at főzni kell, hogy megbíthatóan hasonlóan öntsek.
Arra már kicsit sajnálom a kávét, de lehet, hogy csinálok Vera vs kancsó tesztet is.Sőt, szerintem a víz recepteket is kipróbálom innen.
Ha belegondolok, hogy alig egy éve munkatársam mesélte, hogy felesége baristának tanul és van könyve külön a kávé és víz kapcsolatáról, és én akkor azt erősen túlzásnak éreztem...
-
celf
őstag
válasz paramparya #69940 üzenetére
jah mindjárt más. ezért kell két kartonnal venni, hogy ne legyen aszimmetrikus a terhelés...
-
HÁZIGAZDA
válasz prandris #69938 üzenetére
akkor növelem a feszkót: a dc ims szűrője olyan volt, hogy nem is sikerült a kilyuggatott résszel eltalálni a szűrő aljának a közepét. magyarán, a lyukak köré képzelt kör és a szűrő teljes alja által alkotott kör nem volt koncentrikus. elég igénytelen munka volt.
más: végre találtam vera ásványvizet nekem is kényelmes helyen. most gyorsan lőttem egy yirgát belőle, hát mit ne mondjak, jóval finomabb lett, mint a reggeli (egyelemű mintából nem készítünk hipotézist, csak beszámoltam róla)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi okozhatja azt, hogy ma kétszer is majdnem lecsavarta a kart a gép csapolás közben. Egyszer a nyitottat egyszer pedig a gyárit.
A kávé fajtája, mennyisége (18g) illetve az őrlő beállítása nem változott az elmúlt 1 hétben (napi átlag 4-5 főzés van). A kart is általában ugyanaddig középre húzom .A két főzés egymás után volt kb 3 óra különbséggel.
Eddig nem csinált ilyet viszont ma háromból kétszer is meg kellett fognom a kart mielőtt "lelövi" magáról.
Köszi.
-
adp
őstag
Mert ki allitotta azt hogy valaki mondta kijelentette, hogy jobb? Te is belelatsz olyat amit nem irtam...
nem tudom mi ez a fennakadas azon amit irtam? En csak azt irtam le hogy mit tapasztaltam a gyakorlatban, amit mar regebben is sokszor leirtam, tobbek kozott akkor is amikor Te kerdezted, hogy mindketto jo kosar, kvja valogatja....
Most meg jo poeonkodni, hogy kitorlod a kommentem...[ Szerkesztve ]
-
Agostino
addikt
válasz Rush77 #69945 üzenetére
elsőre arra tudok gondolni, hogy elfáradt a kartömítésed. ha régen volt cserélve megér egy próbát. nekem is egyik napról a másikra gondolt egyet, bár nálam ereszteni kezdett, nem letolni magát. viszont az új gumi érezhetően szorosabban fogja a fejet.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
adp
őstag
válasz meander #69930 üzenetére
Nem azt mondom, hogy hulyeseg a foto, nekem is tok jo info, es csodalkozok az egeszen, hogy miert is mukodik ilyen jol az IMS.
DE, en ugy gondolom egy szuronel pont az a lenyeg mi landol a cseszeben, nem az, hogy milyenek a lyukak szerintem....
Tolem lehet az egyiken 60szor annyi egyenletes lyuk ha a vegeredmeny spriccel,es rosszabb a kave ize[ Szerkesztve ]