Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
darvinya
üzenetére
Ívhúzás, amikor egy induktív áramkört megszakítasz, a tekercsben összeomló mágneses mező energiája az áramot továbbra is fenntartani igyekszik, miközben a tekercsben tárolt energia rövid időbe koncentrálódva igyekszik távozni, nagyobb feszültség indukálódik, ami ívet húz.
Bekapcsolási szikra más, amit egy nagyobb kondenzátor hirtelen töltésekor is tapasztalunk. Rákapcsolás pillanatában a kondenzátor pillanatnyi rövidzárként viselkedik, miközben nagyon rövid idő alatt akarunk betenni valamennyi energiát, ez nagy árammal jár, az érintkezési pontok megolvadnak, fröccsen a fém, ezt látjuk. A kondenzátor vagy akku hirtelen kisütésekor szintén.
Az indítómotor és a behúzómágnes induktív fogyasztó, ezért sem jó indítás közben, ha bizonytalan az érintkezés. Utána esetleg megsüthet a csipesz, ha sokáig tartott az indítás és nem várod meg, míg kihűl.
Szigetelt csipeszek vannak, de ívoltó csipeszről itt sincs szó:
https://totalcar.hu/magazin/technika/2013/11/16/szerszam_szombat_bikakabel/
-
törölt tag
válasz
darvinya
üzenetére
Nem hegesztettem, oda szoktam figyelni. Ívhúzást láttam már, de az már a konkrét kapcsolódás közben keletkezik, a pillanatnyi nem megfelelő kontakt miatt, mi köze ennek az átütéshez? Átütni nagyfeszültségű dolgok szoktak, nem 12V, legyen ott akár 1000A is. Továbra is várom az ívoltó krokodil csipesz linkjét 12V-ra, nagyon kíváncsivá tettél.

@lezso6:
-
válasz
darvinya
üzenetére
A forrasztás elöregedésére nem gondolnék mert ettől sokkal öregebb készülékek esetében sem jellemző.Amikor még ólmos forrasztó ónt használtak tökéletesebb volt a forrasztás minősége állaga,kémiai kötése mint a mai "környezet barát" RoHS szabványba.Ez is még rendes ólmos cinnel lett forrasztva anno.Saját célra én is jobban kedvelem az ólmos ónt és ha van benne pár % ezüst is az még jobb
Új hozzászólás Aktív témák
- 3DMark 11 eredmények
- iPhone topik
- Az iPhone 17 gáncsolta el a Galaxy S26 Prót?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Futás, futópályák
- Őrületes specifikációkkal rendelkezik a Tachyum csodaprocesszora
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3519
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Eladó Samsung Galaxy S22 8/128GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3500X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB GameMax STORM Black EVGA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3663, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Legtöbbször 24V.Teherautók,Nem volt ott semmi ív,lemaradtam valamiről? Hogy kell azt előidézni?
ekkold