- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz #68216320 #72647 üzenetére
Az tuti, hogy a Clevo/Gericom/Kapok/Albacomp nem csak desktop lapokat rak össze, nemrég volt nálam egy Pentium M-es darab Meg volt D410-es Alba is, amiben asztali P4 volt
De akkor ez jó hír, hiszen nagyon elrontani tényleg nem tudod a dolgot
BTW igen durva az a lapos...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
PitLee
őstag
válasz #68216320 #72647 üzenetére
Nem értem miről beszéltek, de különös vágyat érzek, hogy beleszóljak
Itt nem találsz valamit ami segít ?
gugli kereső link -
PitLee
őstag
válasz #68216320 #72648 üzenetére
Találtam egy ilyet is
Abu85
Tuning hatása
"Az alulfeszelés az mindegy, ha a rendszer nem a kitesztelt hőmérsékleti tartományokhoz lövi be a megfelelő működést. Nem a feszültséggel van a baj, hanem azzal, hogy a hőmérsékleti tartomány 50%-kal meg van emelve, ezzel elcsúszik a hőskála, ami alapján működik a paraméterezés." -
törölt tag
hcl, darvinya: Köszönöm szépen az infókat, segítséget, az időtöket és főként a türelmeteket
PitLee: Ez VGA-hoz van. Másrészt nem az alulfeszelés és maga a technika volt a kérdés, hanem azon állítás elfogadása-cáfolása, hogy alacsonyabb IA AC/DC Load Line (nem LLC) érték esetén tönkremehet a VRM.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz #68216320 #72654 üzenetére
Üdv!
Amíg nincs egy pontos kapcsolási rajz és vagy a fórumban nem az adott MSI fejlesztő mérnök csapat írja,elemzi tárja fel a működést addig sajnos sok ismeretlenes az egyenlet.
Amúgy én a félvezetők alap fizikai jellemzőit venném alapul.Ha egy félvezető teljes nyitásban/zárásban van akkor elenyésző a hőtermelés de félig nyitott állapotban hatványozottan megnő a hőtermelés.Ez igaz egy analóg tápegységben lévő teljesítmény tranzisztorra és a laptopodban lévő CPU,GPU feszültség ellátó FET,duál FET-ekre is.
Majd 10 évig voltam laptop,PC szervizes a gyakorlati részéről tudnék mesélni.
Statisztikáim szerint az MSI nem állt valami jó helyen mert nagyon sok MSI síma és gamer notiba igen csak hamar tönkre ment a ventilátor.Volt olyan amiben 3x cseréltek a 2 év garancia alatt...Üdv:Attila
-
darvinya
titán
válasz #68216320 #72656 üzenetére
Azért írtuk be a félvezetők viselkedését, mert minden abból áll.
Tehát bármilyen feszültség/áram változtatás kihat minden félvezető viselkedésre, függetlenül hol van (táp, CPU, RAM, stb.).
Írtam, hogy alul/felül vezérléssel vagy átbillen / zárlatba fordul.
Köztes állapot, amikor működése megfelelő.
Fórumtárs arról írt, hogy olyan köztes állapotban, mikor se nem nyitott, se nem zárt, akkor melegszik legjobban.
Mert félvezetőknek fenn kell tartania folyamatosan a félig zárt/nyitott állapotot.
Nem lehet egy dolgot kiragadni, mert minden összessége adja a működés.
Ha lehetne külön, akkor mindegy mivel táplálod, mindegy hol van, mert külön egység.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
őstag
Nos viszont most nekem is lenne egy kérdésem.
Forró levegős forrasztó állomás típus kellene nekem valami megbízható példányéÜdv:Attila
-
PitLee
őstag
Voltage Regulator Module (VRM)
https://en.wikichip.org/wiki/voltage_regulator_module -
KFORboy
senior tag
válasz #68216320 #72658 üzenetére
Sorry, hogy feltépem a témát újra,
DE
Gamer lapos topikban gyakori a tiedé
Az egész arra épül, hogy az UnderVolt jó-e vagy rossz.
A válasz igen, mert kevesebb hő, jobb hűtés, jobb élettartam a nem a levegőbe eldiszipált fölös fesz. miatt. (Ami egy gyári spec. érték, de a "silicon lottery" végett minden procinál egyedi változó, hogy mennyi fesz. Táppal tudnak működni anélkül, hogy hiábáznának, azaz mennyire lehet kiporciózni.
De a válasz egyszerre NEM is !
Mert a betáp vonalra megnő az áramerősség igény a fesz. esés elkerülése végett (VRM) ahol a FET-ek füstölnek el.
Itt magyarázatul Ohm törvénye adhat választ.Lévén nagyon egyszerűsítve (tényleg nem részletekbe bonyolódva, bugyután, mert ez komplex téma a proci architektúra és PWR/Process management szintjéig ) a fogyasztás azaz W érték nem változik, a W meg a fesz. (V) és az áramerősség (I) szorzata...
Ha feszt csökkentesz = az átfolyó áram erőssége fog nőni, ami a betáp vonal 10A -re tervezett, eddig 7-8A-en járatott FET-jeire most 10-10.5 vagy 11A terhelést jelent és ez többlet melegedést és végül hőhalált/gyorsabb élettartam csökkenéshez vezet, minek következményei beláthatatlanok. (De átlagban elég csak újakat felforrasztani ha nem égetett lukat a nyákra)
A helyes megoldás az szokott lenni, hogy az abszolút min. UV mellett netezni, filmezni, stb... Szokás, játék és komolyabb teher mellett meg olyan max -100mV UV (aranyközépút)
De ennél gyakoribb az "átlagos" megoldás, azaz a beleszarás.
Ha megy így akkor megy addig míg megy, aztán lesz ami lesz, ha meg nem akkor is.Tudom mindez nem egy az egyben a te kérdésed, de erősen összefüggésben, szimbiózisban van vele !
Neked kell döntened ezen infók figyelembevételével !
Mi meg majd forrasztunk neked új feteket fél kilóméteres jump kábelekkel foltozva a deszkát jópénzért[ Szerkesztve ]
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
törölt tag
válasz KFORboy #72661 üzenetére
Úgy látom csak nem ül el a téma
"... a fogyasztás azaz W érték nem változik ..."
Ezt megindokolnád kérlek? Miért a fogyasztást veszed fixnek? A képlet működöképes csupán jelen esetben a feszültségből és átfolyó áramból számolnék teljesítmény. Mintha azt mondanád, hogy a CPU mindig ugyanannyit fogyaszt."Mert a betáp vonalra megnő az áramerősség igény a fesz. esés elkerülése végett (VRM) ahol a FET-ek füstölnek el."
Ez így van, viszont jelen esetben arról van szó, hogy pont nem kell feszültség esés kompenzáció. Ergó esik amekkorát esik.Hogy számszerűsítsem:
Normál állapotban (180), amikor túl magas a VID boost, akkor terhelésnél annyival több feszültséget kap a CPU, hogy stabil marad akkor is, a -175mV VCore eltolást csinálok. De még így is ~75W körül jár a CPU fogyasztás, hamar hőmérséklet vagy teljesítmény limitbe fut. Persze terhelés megszűnésére avonnal BSOD az eredmény, mert VID Boost nélkül irtózatosan sok ez a -175mV. Tehát kijelenthető, hogy a VID Boost >175mV-ot dob rá feleslegesen.
Kikapcsolt állapotban (1), már nem kap VID Boost-ot, nem is visel el max -50mV offset-et. Viszont sem terhelésre, sem üresjáratra visszatérve nem fagy a gép és a fogyasztás is ~55W körül jár, amivel éppen nem, vagy csak elvétve fut majd power limitbe és soha nincs hőmérséklet limit.
Ezek mellett érvelsz azzal, hogy a VRM jobban pakolja a FET-eknek... Hol, mit? Egy Load Line Calibration talán igen, mert az pont a VRM-et cseszteti, de az AC/DC LL csak a VID értékkel játszik, de 1-re állítva gyakorlatilag ezt is kilövöm.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #68216320 #72662 üzenetére
Egy rövid lista az AC/DC Load Line gyári fokozatokról :
Extreme: 210/210 (2.1 mOhms / 2.1 mOhms)
Turbo: 160/160 (1.6 mOhms)
Performance: 130/130 (1.3 mOhms)
Power Saving: 40/130 (0.4 mohms/1.3 mOhms)
Auto: 1.0/1.3 mOhms (4.7 ghz), 1.3/1.3 mOhms (5 ghz)
AC-DC értéket közel együtt szokás állítani, mintegy korrigálva az AC LL emelést a DC LL eséssel, így nem borul annyira a fogyasztás kiszámítása CPU esetében.Mint látod, itt a kisebb érték, kisebb korrekciót és így szerintem kisebb tápkör terhelést is jelent.
Szokták keverni a dolgot a VCore Load Line Calibration (LLC) megoldással, ahol pont fordítottan vannak az értékek. Ez valóban közvetlenül a VRM-et babrálja és tud is meglepetést vagy szép tüskéket is okozni.
Standard/Auto/Normal: 1.6 mOhms
Low: 1.3 mOhms
Medium: 1.0 mOHms
High: 0.8 mOhms
Turbo: 0.4 mOhms
Extreme: 0.2 mOhms (estimated)
Ultra Extreme: 0 mOhms[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz KFORboy #72661 üzenetére
Elnézést, hogy teljesen számítástechnikai vonalra viszem a topic-ot, de az elektronikai része kapcsolodik ide.
Felmerült bennem egy kérdés az elpukkant VRM/FET vonatkozásában.
Nem elképzelhető, hogy esetleg azért találkozol ilyenekkel, mert újabban mindenhol azt látom/olvasom, hogy a ThrottleStop programmal megemelik a PowerLimit-et, illetve kitolják a PowerLimit idejét? Mert ebben az esetben tényleg arról van szó, hogy mondjuk a névleges 55W-os limitet 80-90W-ra változtatják. Vagy a másik eset, hogy a 28mp-et, amit enged az Intel a CPU-nak, hogy a tényleges limiten kívül törtsön, gyakorlatilag a végtelenbe emelik a programmal? Ez például szépen működik így 2 Asus laptopomnál és ahogy a neten látom, a legtöbb egyéb laposnál is 4. generációs feletti Intel CPU-k esetében.Egy példa erre:
Itt ugye pont látjuk, hogy egy 45W TDP (~55W PowerLimit) laptop procit éppen engednek 70W-ig menni 3670016 másodpercig. Ez nyilvánvalóan hazavágja a laptop tápellátását előbb-utóbb.Én ilyet nem haszálok, esetemben nem erröl van szó. Hanem arról, hogy a PowerLimitbe beleférjek úgy, hogy nem leveszem a cpu alól a feszültséget, hanem nem engedek többet adni neki a névlegesnél.
Bevallom megpróbáltam én is, de hiába árulja nyitott BIOS-sal az MSI a laptopot és fura módon gyárilag 200W limit van beállítva, sem BIOS állítással, sem a ThrottleStop programmal nem lehet az 55W-ot átlépni. Nem működik programból a PowerLimit idejének kitolása sem, semilyen trükkel, kizárólag BIOS-ból lehet kitolni, de ott is csak 28mp-ről max 128mp-re.
Szóval gyanítom az MSI ezt direkt rakta bele.Aida64 StressTest alatt:
- nincs power limit (nem érem el a hivatalos max 55W fogyasztást)
- nincs thermal throttling (nem érem el a 95fok hőmérsékletet)
- nincs negatív VID offset (nem használok UnderVolt-ot)Mindezt csak azért, mert az IA ACLL/DC LL funkciót kikapcsoltam azzal, hogy 1-1 értékre tettem.
Ezek mellett nem tudom miért jelent többlet terhelést ez a tápegységnek, mint az, amikor turbo órajel fokozaton magasabb feszültség-alacsonyabb órajel társítás (VID boost) mellett azonnal power limitbe/hőfok limitbe futok és limitek miatt veszi vissza a feszültséget kb ugyanekkorára csak ugye alacsonyabb órajelet társítva hozzá, de közben folyamatos 55W-on járatva a procit?
Így meg még tartalék is maradt benne. mindezt stress-test alatt, míg normál állapotban komolyabb játékok alatt is előfordult limit. Így viszont a közelébe sem ér.Tehát fontos látni, nem túlhajtás történik, hanem mintegy a gép visszafogása. Ezek mellett nehéz megértenem a VRM/FET károsodás esélyét.
Bocsi, hogy ilyen hosszú lett...
[ Szerkesztve ]
-
KFORboy
senior tag
Meh...
Tényleg nem véletlen mondtam, hogy egyszerűsítem a fesz. és áramerősség, W triumvirátusát.
Rohadt komplex témakör, ez bőven a processzor megannyi logikai tick-jei meg tack-jai architektúra szinten.
De nagyvonalakban ez a szitu... Én már rég el is felejtettem a felét mire a másik felére rágtam magam annakidején.
Menj át Gamer Laptop topikba, Kill Hates és még pár forma nagyon toppon van a témában, főleg mert nagy szakmókusok gamer laposok javításában vagy épp az ilyensfajta hardveres tuning okán (előre kicserélt betáp FETek, induktorok, vga bios programozás VRM miatt, etc...)
Ők talán elő tudják ezeket adni teljesértekűen, de nagyon sok dolgot azért se érthetünk csak becsülhetünk mert pl a gyártó saját gyártási technológiai titka... Lévén totál architektúra szintű logikai számítások átfolyása, nem csak az áram folyik A.)-ból B.)-be és köszönjük szépen,
Bármennyire is "csak" tranzisztorok milliárdjai
Eleve a hőmérséklet is egy logikai kalkulációból adatik meg a rendszer felé, nem egy termisztorból...
Illetve hülyeséget nem akarok mondani de itt is egyszerűsítve kb úgy kell elképzelned, hogy külön kell választanod a logikai számítás W értékét amit úgy konkrétan állítgatsz a vesz, órajel, szorzók, etc... Társai terén és a normál értelembevett TDP (hőmérsékleti, hődiszipáció, nyers W) értéket.Én csak igyekeztem segíteni !
De ha pl nem hiszel nekem, nyugodtan rá is mérhetsz a fő betáp fetek egyikére 2 furmark között UV előtt és után átfolyó áramot !
(Megértelek, nekem is agyfasz volt anno mikor felfedeztem a spanyolviaszt, mekkora ász vagyok -165mV meg -210mV undervolttal, aztán prezentálták ezt nekem és elkezdtem az olvasgatást... Úgy 3 hét után adtam fel, hogy tényleg nem mindenki más a hülye és tényleg van ebben valami)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz KFORboy #72665 üzenetére
Megtettem mert ott kaptam annyi info-t h tönkre megy a vrm. Aztán mikor érdeklődtem, hogy mi ennek az oka, választ már nem kaptam.
Nem mellesleg 15éve OC/UV-zom a PC-imet és nem találkoztam még problémával. Ezek mellett megértheted, hogy nehéz elfogadnom annyit, hogy "tönkre megy a vrm", miközben tele a net fórumokkal, ahol ilyesmi gépekkel ugyanezt teszik levezetve h mekora előny.
[ Szerkesztve ]
-
KFORboy
senior tag
válasz #68216320 #72666 üzenetére
Igen, a srácok nem mindig vannak hangulatban egy ilyen nagyon mélyremenő témára...
Lévén ez erősen feszegeti a képességek határát is.Nem szimpla matekról van szó ha mélyen akarunk architektúrális mélységekben elemezni egy core duo/core2duo vagy utáni processzort.
2 szálas számítás azaz "virtuális" magok megjelenésével meg főleg.És még csak a jéghegy csúcsa ebből az UV témakör.
Így tudom neked a legegyszerűbben elmagyarázni mint előbb, illetve a lényegi része ugyan ez, hogy a tápáramkör komponensei elbírják-e az x% többlet átfolyó áramot...
Az a processzorok többségénél -100mV az ideális cap limit(lejjebb menve hibázik), ez meg úgy 99.99%-ban biztonságos/szóra sem érdemes VRM Warning témakörben.
Évente felrepül a téma, többnyire a tavaszi új hadveres laptopok terén, pláne totál új szériáknál, és ekkor a berhelők is előbújnak, válaszul a safety userek is felsorakoznak és a fórumlakók tudnak mazsolázni a témában ha bírják cérnával.
-
törölt tag
válasz KFORboy #72667 üzenetére
Ezt szerintem érdemes volna elolvasnod, hogy megértsd miért nem pontosan ugyanúgy működik az én laptopom, mint más laptopok.
Az MSI picit másmilyenre csinálta a CPU tápellátást. Ergo nem UV-t csinálok a gépen, hanem a totál felesleges Overvolt-ot veszem vissza.
Ugyanezt az oldalt belinkeltem már nekik is, de szerintem senki nem vette a fáradságot, hogy végigolvassa. Szóval feladom lassan az egészet, mert tényleges, a helyzetet értelmező magyarázatot nem kapok. Ha valamit kapok is, azok általánosságok.De befejeztem, a témát lezártam. Ha tönkre megy a gép valamiért amit még mindig nem értek, akkor vagy megjavíttatom vagy szétbontom és veszek másikat.
-
válasz KFORboy #72667 üzenetére
Azám, csak ő nem alulfeszelni akar.
Azt akarja állítani, hogy amikor a felpörgő proci hirtelen megszívja a tápot, akkor a tápvezérlés ne adjon annyi plusz feszt, a feszültségesés kompenzálására, mint adna.
A FET-eken ez valami minimális többletterhelésként jelentkezhet, de nem rettenetesen szerintem.Mutogatni való hater díszpinty
-
KFORboy
senior tag
Szerintem sem igazából, csak felhívtam a figyelmét a megnevezett probléma esetlegességére.
Lévén ezen extrém terhelések a betáp FET-eken csak extrém feszültségmódosítások közepette léphet fel, mint felhoztam példának a sajátomat is.Ő csak nem értette mint ahogy én sem anno az egész egyenlet meglétét, azaz a kevesebb teher miként léphet fel többlet teherként másutt.
De mondjuk ez valahol érthető, mert az elektronikában valahogy mindig ez van, ritka az mikor változtatunk egy ellenállást, lejjebb vagy följebb tekerünk egy potmétert és voilá minden jobb és tökéletes és effektívebb...(az azt jelentené, hogy akkor az egész szar volt eleve) akkor valahol másutt bukkan fel az érem másik oldala.
A valódi probléma a bonyolultsága ami kb a boszorkányság szintje és én is csak érintőlegesen és feltételes-módban merek róla beszélni, hiába nézek rá egy nyákra és a marék tranyó elhelyezéséből kiszúrom egyből, hogy; Hééé nézd már, kicsi ZSÁRGA spórolt egy AND gate IC-n és megépítette BJT-kből mert kiszámolva ez nem 0.2 hanem 0.15Ft...Ez az a szint amit én nem tudok elérni, és lehet nem is akarok, mert hihetetlen tudást, fanatizmust igényel...
Pláne egy olyan világban ahol ami ma korszerű és a csúcs, holnapra már elavult... ahol folyton a holnapot üldözzük soha be nem érve a jelennel amit holnapután se tudnánk teljes egészében kihasználni :")
Vonatvezetőként üldözni a fényt az alagút végén...[ Szerkesztve ]
-
válasz KFORboy #72671 üzenetére
" Hééé nézd már, kicsi ZSÁRGA spórolt egy AND gate IC-n és megépítette BJT-kből mert kiszámolva ez nem 0.2 hanem 0.15Ft..."
Azaz, csak 1 millió darabnál az már nem kevés.
De különben ja, ez már egy szint. Ugyanakkor aki ilyen szinten specializált, az másból nem fog tudni.Mutogatni való hater díszpinty
-
darvinya
titán
És akkor jön elő, hogy már nem.emberek terveznek, hanem lefutatják tervezőt.
Emberi munka már csak annyi, hogy paraméterek, ellenőrzés programok futtatása.
Hiba keresés már létezik, mert ember nem lenne képes rá.
AláírásomMade Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
őstag
válasz Attix70 #72669 üzenetére
Üdv
Köszi.Én inkább valami megfizethető könnyen olcsón javítható példányra gondolok amiben pl. nem kell 2 havonta fűtő betétet cserélgetni mert a béna kivitelezésnek köszönhetően a fűtőszál összegubancolódik a helyén és elég,megszakad vagy zárlatos lesz.Ebből lett már elegem.Az első munkaállomást ezért adtam el majd most vettem az idős barátomtól egy bontatlan de már vagy 3-4 éve meglévő munkaállomást hát ez meg Error-t dobál.Ennek is már újonnan gubancos a fűtőszála.
Üdv:Attila
-
törölt tag
válasz totya694 #72676 üzenetére
Ha csak forrólevegős állomás kell: [link]
Nekem ez a típus van. Csak hobbi szinten használom, alkalomszerűen. Leszámítva, hogy az enyémben érthetetlen módon a műanyag biztosítékház kettétört és cserélnem kellett (gondolom jó erőben volt aki összeszerelte) nincs vele bajom.[ Szerkesztve ]
-
r4pt0r
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kiégett alkatrész helyett egy másikat, de nem tudom a pontos típust. Azt sikerült kideríteni hogy rövid túlfeszültség ellen van oda téve, és 5 voltos ágon van. Bekereteztem a képen a kérdéses alkatrészt. [kép]
-
r4pt0r
tag
válasz tordaitibi #72680 üzenetére
Ezt írták rá emailben: "The photo P4070348.JPG shows a burned diode whose only function is to filter out short term overvoltages. This is used to protect the controller against short voltage fluctuations or pulses caused by electrostatic discharge for example."
-
r4pt0r
tag
válasz Jarod1 #72682 üzenetére
Ez nem az égett kép. [Ez a saját kép]
-
törölt tag
Visszatérve egy gondolat erejéig. Sikerült beszélnem valakivel a témáról és megerősítette, hogy bizonyos esetekben kiléphet a megfelelő tartományból a VRM, alapvetően lesznek a problémának majd előjelei, illetve nagyon aggódni jelen beállításnál emiatt nem kell.
DE! Kiderült, hogy eléggé spéci BIOS-om van és beállítható, hogy mekkora átfolyó áramot engedjen csak át adott feszültségnél. Kipróbáltam, a felénél is alacsonyabbra vettem és terhelés hatására azonnal tiltott/throttlingolt. Kb. 23W volt ez idő alatt a CPU fogyasztás a szokásos 55W helyett. A lényeg, hogy van kemény védelem a laptopban -
-
-
PitLee
őstag
Páka lehet hasonló itt egy 936os szerelési
https://elektrotanya.com/aoyue_936_soldering_station.pdf/download.html#dlIlyen hóbelebanc van benne elvileg
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)