- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
válasz feldeci #50593 üzenetére
Kösd ki a ventilátort teszt jelleggel, vagy kapcsold le a kismegszakítóját, ha más nincs azon az áramkörön. Akkor egyértelműen kiderül, hogy valóban a motor zavarja-e a világítást.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
12v-os trafonak kene egy 200v-os leagazast is csinalni, par mA aramerosseg eleg lenne, nem lenne ez nagyon terhelve, okosan egyeniranyitva lesz persze. Sajnos nem nagyon vannak ilyen "nagyfeszultsegu"(-nek titulalt) boost konverterek, de nagyon jobb otletem nincsen. Galvanikusan levalasztottnak kell lennie, nem fer el egy masik trafo, csak ez a 12V-os - ami 12V-on azert lesz terhelve, csupan a 200Vra felvarazsolt ag nem lesz igazan. Ilyen kifacsart helyzetben a boostoknak alja hatasfoka van, melegszenek, es a szigetelesre is figyelni kell, nehezkes. Ha megis tudtok valami tippet, ami megbizhato szivesen vennem. Elborult csoves erosito epiteshez kell az egesz felhajtas :-)
-
Batman2
őstag
válasz csubuka #50602 üzenetére
Galvanikusan leválasztott 200V-os kimenet esetében bizony kell egy 200V-os tekercset varázsolni a trafóra vékony drótból, persze ha az is fér!
Ha nem kellene galvanikus leválasztás, akkor lehetne autotrafóként megoldani a dolgot, tehát valóban leágazást csinálni a 230-as primer tekercséből a megfelelő helyen.
Szóval nem tudod megúszni egy spéci, külön trafó készítését.
Lehetne még kapacitív kondenzátoros előtétet is alkalmazni ilyen feszültség és áramerő esetében, az nagyon helytakarékos, de az sem galvanikusan leválasztott.
Üdv.[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #50602 üzenetére
200 V nem csapolás / osztás, hanem rátekerés.
Vékony huzalból kellene sok menetet rátekerni, amihez férőhely kell és a vasmag megbontása, mivel ezt befűzögetni bajos.
Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor egy kis PWM-tápegységet lehetne építeni, ami a 12 V-ból csinálna 200 V-ot. Ez nyilván nem ugyanaz, mint a step up konverter, aminek vannak korlátai.
Valamilyen kis dugasztáp trafóját lehetne ehhez felhasználni, fordított bekötésben, természetesen a primer oldali vezérlés, illetve a kapcsolóelem itt már nagyobb áramra és kisebb feszültségre lenne felkészítve.
A negatív visszacsatoláshoz a 200V-ot leosztva lehetne használni, optocsatolón keresztül, vagy az egyes trafókon meglévő visszacsatoló tekercset. Ilyet az egyszerűbb dugasztápokban lehet találni. Ez a konstrukció kevésbé stabil feszültséget biztosít, de sok célra megfelelő. Bizonyos terhelési tartományban tud stabil lenni, ezért is lehetett régebbi TV-tápegységeknél látni ezt a megoldást (tehát ahol nem volt optocsatoló).
(#50603) Batman2
Nem is úgy mondanám, hogy galvanikusan nem választ le (hiszen a kondenzátor galvanikusan / fémesen szigetel), csak bizonyos kapacitás felett már túl nagy áramot képes továbbítani az emberre is.
Galvani békakísérlete (az izmok összehúzódása mellett) a kontakt elektromosságról, fémes érintkezésről szólt, a róla elnevezett galvanizáció pedig fémes bevonatot jelent végeredményben.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #50604 üzenetére
(#50603) Batman2:
Nagyon szépen köszönöm válaszod! Sajnos a trafó bolygatása nem lehetséges jelen esetben, azt hiszem. Viszont a leválasztáshoz ragaszkodni kell.
Kernel: Köszönöm. Az PWM táp építés lesz ennek a vége szerintem Kicsit kavar ez a helyzet, úgy, hogy meg kell hagyni a 12V-os feszültség szintet is és mindent az adott fix trafóval kell megoldani.
Mondjuk a fali dugasztápok java részében nem bízok. Még az se mind biztonságos, amit az EU-ban hoznak forgalomba (van, ahol simán 1mm helyenként a táv a nyákon a kis és nagyfesz oldal között és akkor a kínai rendeléseimről még nem beszéltünk, ott vannak igazán izgi kialakítások ). Ettől függetlenül a trafójuk még lehet jó, de azokat is olcsón kell kihozniuk gondolom.
-Esetleg egy rendes számítógép tápban nem lehet hasznosítható trafó a külön táp építésre?
-A másik zakkant ötletem az valamilyen szivargyújtós 12V DC-230V AC inverter átalakítása, a teljesen semmiből építkezés elkerülése miatt. Mondjuk ez is olcsó alapra építve lenne gazdaságos, úgy meg ki tudja mennyire jó, ilyen ebay-es noname alapra alapozva.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz csubuka #50605 üzenetére
Miután a 12V-os trafó megfelelően szigetelt a 230V-al szemben, az erről működtetett inverterrel leválasztási gond nem lehet. Ne fogd meg egyszerre a nagyfeszültség mindkét ágát.
Azt meg csak meg tudod ítélni a kialakításról, hogy milyen veszélyt jelent az a nagyfeszültség az elektronika kisfeszültségű részére.
mezis
-
Snowy_owl
őstag
Sziasztok emberek!
Egy kis segítségért folyamodnék elektronikában jártas személytől. Van egy blutoothos hangszóróm, ami nem lenne rossz, ha tudna működni akkumulátorról. Persze ezt most is tudja, ha belepasszírozom a fenekébe a 4x1,5Voltos elemet, de az eléggé pénztárcazabáló, és környezetszennyező. Próbáltam akkumulátorokkal is Ni-mhval de azok feszültsége olyan gyorsan zuhan, és a 6 voltot el sem éri, amit az elektronika kér. Ezért is gondoltam arra, hogy vennék líthium akkumulátorokat, és hozzá elektronikát. Ezzel viszont kicsit bajban vagyok. Az első ami kellene ugye egy dcdc konverter ami az aku feszültségét átalakítja arra a 6 voltra. Ebből találtam párat, de nem tudom hogy pontosan milyen kellene. A hangszóró gyári dugasztápja szekunder oldalon 6V/3A. Ezen kívül az akkumulátorok töltése ami nem megoldott, és ezt a részt nem is értem. Az akkukat micro usbs töltő segítségével szeretném tölteni, úgy, hogy az elektronika a hangszórón belülre kerül. De azt nem tudom, hogy magát a töltő elektronikát, amit még nem találtam meg, egyszerűen csak az akkumulátor két pontjára kell tenni? Illetve hogyan lehetséges az, hogy miközben töltöm, aközben használom is a hangfalat, kvázi merítem is az akkumulátort, de egyszerre töltöm is, ez számomra nem világos hogy lehetséges. Egyáltalán ez az ötlet megvalósítható ebben a formában?
[ Szerkesztve ]
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Trafó csévetesten lévő drótot kívülről valami lakkozott papír borítja, aminek csak a felét tudtam kézzel lebontani, a maradék az eléggé oda van kötve. Mit lehet ezzel kezdeni? Kezdésnek beáztattam vízbe. Kicsit furcsa szaga van, nem tudom csinál-e valamit.
Nem akarnám szétszabdalni alatta a tekercselést, jó lesz az még nekem...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
PHM
addikt
válasz Snowy_owl #50607 üzenetére
Töltő és cellavédő elektronika.
Töltő elektronika.
Ezek maximum 1A-rel képesek az akkut tölteni, használat közben is.
Az e-bay-en olcsóbban is megtalálhatók.
A nagy kimenő áram miatt párhuzamosan is köthetők a lítium cellák.
Persze csak azonos cellákat érdemes ilyenkor használni.
Konverterből olyan kell, ami 3...4,2V-ból tud 6V-ot előállítani.
(Step up, vagy boost konverter, ilyet most nem találtam.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #50605 üzenetére
Előbb nem mentem bele jobban, hogy a leválasztás kérdését egyébként is lehet még finomítani, mivel a főtrafó leválaszt, az anódfeszültség pedig negatív testelésű. Akár az eBay inverter is jó lehet, nem is drága, szét kell szedni, megvizsgálni.
PC tápban a nagy trafó gondolom túl nagy teljesítményű az adott célra. A standby trafó, 10 W körüli teljesítményével jó lehet (5V / 2A).
Biztonságot soha nem lehet tudni, nem látni bele (nem egymás mellett van a primer és szekunder, hanem egymáson általában).
A PC-tápok nem teljesítik a kettős szigetelés biztonsági feltételét, ezért kötelező védőfölddel vannak ellátva, de ez nem csak a trafókon múlik. Feszültség alatti részek vannak benne, ami a fémházhoz záródhat véletlenül, vagy bedugott fémtárgy miatt, ezért ezeket csak védőfölddel engedik forgalmazni.
(#50608) CPT.Pirk
Én is csak TV-ben láttam, hogy létezik oldószer még a műgyantára is, de nem ismerek ilyet.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #50610 üzenetére
Köszönöm szépen a további részletezést! Valóban kezd komplikálódni. Elsőre megpróbálom a nagyjából kész mivolta miatt a szuperolcsó invertert. Aztán majd szét lesz szedve, hogy van-e benne remény. Ha lenne, akkor talán azzal lenne a legkevesebb munka.
(#50606) mezis: Köszönöm, nem lesz itt gond talán
-
Snowy_owl
őstag
Köszi. Akkor az elsővel két dolog megolva, az aksit tölti is, de közben véddelmi feladatot is ellát, tehát védelem nélküli aksikat is használhatok. (Ecigizem és ha jól tudom ezekből az aksi cellákból van olyan ami gyárilag már túlmerülés és túláramvédett, de olyan is van ami egymagában van, és a kiegészítő áramkört még külön kell betenni). Amit itt elsőre találtam ebayen: [link] nem tűnik rossznak, bár a bemeneti fesz 5 volttól fölfelé ajánlott, de 3voltrol már működik.
Kis elmélyedés a dologban: jól értem, hogy a dcdc konverteren az oszcillátor frekvenciáját állítom egy potméterrel, ami által a tranzisztor gyakrabban vagy ritkábban zár, ami által csökkentem növelem a frekvenciát és ez által fog valamiféle feszültségcsökkenés vagy növekedés létrejönni a kimeneti oldalon? Emlékszem valamire elektronika óráról, hogy ha egy induktivitást minél nagyobbfrekvencián működtetünk, annál kisebb áram fog folyni, és így egész kisméretű alkatrészek készíthetők, mint ez is. Lehet vakvágányon vagyok a dologban.
-
PHM
addikt
válasz Snowy_owl #50612 üzenetére
A potenciométerrel nem a frekvenciát, hanem a kimenő feszültséget állítod.
Lehet, hogy a frekvencia is változik egyúttal, de nem ez a lényeg.
Nem tudom, mekkora áramot kíván az erősítőd, de lehet, hogy
érdemesebb lesz a párhuzamosan kötendő cellákat külön-külön
ellátni védő elektronikával. Ezek a kis áramkörök ugyanis csak
limitált áramot képesek átengedni, ami nem biztos, hogy elég lesz
a konverternek.
Ez esetben viszont elég az olcsóbb, csak töltésre alkalmas áramkör.
Ennek az a hátránya, hogy miniUSB aljzata van, bár egy ilyen USB
kábelt könnyű beszerezni, ha nem lenne elfekvőben otthon.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz Snowy_owl #50612 üzenetére
Nem a frekvenciát, a kitöltési tényezőt kell változtatni (ezért PWM).
A tekercsre áramot kapcsol egy FET, az áram késleltetve fut fel. Az időtől függ, hogy mennyi energia tárolódik a tekercsben. Amikor a FET megszakítja az áramot, ellenirányú feszültség indukálódik, amit a tekercs hozzáad a bemenőfeszültséghez, vagyis megemeli azt, végül egy diódán keresztül tölt egy kondenzátort.
A kimenet leosztott feszültségét figyeli egy műveleti erősítő (FB / feedback / negatív visszacsatolás), összehasonlítja egy belső referenciával, az eltérés függvényében szabályozza a kitöltési tényezőt, a stabil kimeneti feszültség fenntartása érdekében.
A leosztás mértékét szabályozzuk a trimmerrel.
A fejlődés a minél nagyobb (ennél is nagyobb) kapcsolófrekvenciák használata felé mutat, ami kisebb szűrőkapacitást igényel, jobb hatásfokot tesz lehetővé, viszont a félvezetőkkel szemben is magasabb igényeket támaszt, ezért korszerűbb eszközök kellenek hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Snowy_owl
őstag
Lassan kezd összeállni a kép a fejembe. Lesz két védetlen aksi 18650 hozzá külön külön töltő elektronika, aminek ha jól látom van sima forrasztható 5voltos bemenete, így párhuzamosan rá tudom engedni egy micro usb aljzatra, majd a töltő elektronika védett kimenetéről átmegyek a dc/dc konverterre, és utána meg bekötöm a konverter végét a két tápfesz lábra az erősítőre. Pluszban ha már a töltő elektronikán van töltés jelzés leddel valahogyan lehet kivezetném egy és kapuval a két cella töltöttségét valhová. Bár ha az egyik feltölt a másik meg még nem, akkor lesz olyan időpillanat, amikor majd világít a töltést jelző led, meg olyan is amikor nem, és csak akkor vált zöldre, ha másik is utolérte.
Kösz Kernel a felvilágosítást.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Snowy_owl #50615 üzenetére
De ha párhuzamosan akarod felhasználni a két akkut, akkor nem lehet külön tölteni. Az FS8205A FET alapesetben vezet, tehát a B- és Out- pontot összekapcsolva tartja. Védelmi helyzetben szakít csak meg.
DW01 a feszültség és áramfigyelő, ez vezérli a FET-et.
Ezzel szemben a két akkut egyszerűen párhuzamosan lehet kötni és 1 db töltővel tölteni.
Ha a töltőáram nem nagyobb, mint amit a cellák külön-külön is elbírnak, akkor még ha nem egyenlően oszlik el az áram a két cella között, az sem gond.
Egyébként én is rendeltem ilyet vagy két hete, még nem jött meg:
-
Snowy_owl
őstag
válasz Kernel #50616 üzenetére
De mi van, akkor hogyha az egyik aksi hamarabb feltölt, de a másik még nem, akkor pedig nem kapcsol le a töltés, és még mindig tölti mind a kettőt, és eközben mire feltölti azt ami még nincs kész, a másik túltöltődik.
-
Kernel
nagyúr
válasz Snowy_owl #50617 üzenetére
Két párhuzamos akkunál nem lehet túltölteni csak az egyiket, mivel egy és ugyanaz rajtuk a feszültség. A töltésszabályzó feladata, hogy 4,2 V-ig töltsön egy stabil árammal, ebben nem befolyásolja, hogy egy vagy több cella van rajta.
Töltés közben lassan emelkedik a feszültség. Ha az egyiken egyébként gyorsabban emelkedne, nem tud, mert a másik visszafogja, így végül egyszerre érik el a 4,2 V-ot. Ezen a szinten még egy ideig tartja a töltő, hogy a maradék szabad kapacitás is feltöltődhessen. Eközben egyre csökken az akkuk által felvett áram, míg bizonyos százaléknál lekapcsolja a töltést teljesen, egy intelligens töltő.
Laptopakkuban is vannak cellák párhuzamosan (több is) és sorosan is. A soros részek között lehet ellenőrizni a feszültségeloszlást, amit a belső elektronika meg is tesz, mivel 4,2 V fölé nem szabad menni.
De a párhuzamos tagok egyben vannak ott is, tehát nincs például árammérés áganként. Feszültséget meg nem is lehet, mert ugyanaz.
-
PHM
addikt
válasz Snowy_owl #50617 üzenetére
A lítium akkuknál nem így működik a dolog.
A töltés végén fix a töltőfeszültség, (4,2V) és a cellák által felvett áram csökken.
A töltő áramkör pedig akkor jelzi a cellák teljes feltöltődését,
amikor az áram egy meghatározott érték alá csökken.
Így a párhuzamosan kötött cellák mindegyike teljesen feltöltődik.
Viszont továbbra is azt javaslom, hogy a cellákhoz használj egyedi
védőáramkört, s töltsd őket párhuzamosan, sima töltőáramkörrel.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
F_Gergely
őstag
Tudom nagyon amator kerdes de azert megkerdeznem, mert nem tudom. Autos fejegysegemen van ket csati az ISO kabelen a melynyomohoz egy GND es jel. Ez eddig ok, ehhez kell nekem egy RCA csati. A kerdesem az hogy RCA-ANYA csatin hova kossem a GND-t es hova a jelet? Ez a kabel fut az erositobe, onnan a melynyomoba.
Ha kepet tudnatok belikelni az lenne a legjobb, koszonom! -
Snowy_owl
őstag
Juhú így értem miért nem pukkad ki egyik aksi sem. Egyébként a dugasztáp 6V/3A. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy maga a dcdc konverter mennyit fog felvenni, üzem közben. Maga a hangszórók 2x2wattosak+az elektronika(bluetooth, led, erősítő) De ha csak töltőt veszek, akkor külön építsek be védelmet, vagy eleve olyan aksit válasszak, ami el van látva védelemmel? Bár ahogy informálódtam azok is viszonylag kicsi (3A) áramra vannak limitálva.
Darvinya:
Amit ő mutat az el van látva aksi védelemmel, és te nem közvetlen az aksiból táplálkozol, hanem a töltő panelről, amin van túltöltés, túlmerülés, és túláram védelem.(ezeket a panel figyeli) Viszont amit linkeltél az csak töltő, és ott az aksi pólusairól veszed le a tápot, és a védelemről neked kell gondoskodni, vagy eleve olyan aksid van, ami már ezeket tartalmazza.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz darvinya #50621 üzenetére
A Kernel által mutatott képen olyan elektronika van, ami magában foglalja
a cellavédő áramkört is.(#50622) mraco: Upsz, most látom, hogy megelőztél.
Véleményem szerint 2, párhuzamosan kapcsolt, védett 18650-es akku
elég lesz neked. Hogy a védelmet külön veszed meg, vagy eleve védett
cellát veszel, fakultatív.
Ha amúgy is kell akkut venni, ez utóbbi egyszerűbb.
Nekem más a helyzetem, el vagyok látva bontott laptopakku cellákkal.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz F_Gergely #50620 üzenetére
a melynyomohoz egy GND es jel.
Nem nagyon lehet érteni, sztereó vonalkimenet szokott lenni, ami persze felhasználható "mélynyomóhoz" is, vagy normálisabb nevén mélysugárzóhoz, illetve annak erősítőjéhez, ami lehet hídba kapcsolt is, 1 db hangszóróval a végén.
Az árnyékolás (GND) mindig körülveszi a jelvezetéket, tehát az RCA-csatlakozón is belül van a jel, külső az árnyékolás.
[ Szerkesztve ]
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Szerintetek ezek közül tud valamelyik in circuit ESR mérést ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
Speeedfire
félisten
Nem tudjátok, hogy honnan lehetne az src4192-höz eagle lib-et letölteni? Nézegettem már a neten , de nem találom.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
titán
válasz Speeedfire #50627 üzenetére
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Kernel
nagyúr
Magyarul az áramkörben történő ESR-mérés nem tudás kérdése (a műszer nem tud különbséget tenni), legfeljebb mérőfeszültség, illetve mérőáram, hogy ne okozhasson kárt, valamint ne lépje túl a félvezetők nyitófeszültségét.
De ezek csak néhányszor 10 mV és 100 kHz nagyságrendben szoktak működni, mivel nem is kell sok a méréshez, elemes táplálásnál az áramforrást is kímélni kell. Ekkora frekvencián a kapacitív reaktancia elhanyagolható egy elkónál, csak a soros ellenállás jelenik meg a körben, ami mérhető.
Az már inkább csak "mellékhatás", hogy a méréshez nem fontos kiforrasztani az alkatrészt.
De ha kereskedő lennék, úgy is feltüntethetném, hogy feature, hátha akkor jobban viszik.
Ettől függetlenül nem állíthatom biztosra, hogy a linkelt eszközök mennyivel mérnek, okozhat-e kárt, de nem valószínű, illetve méréssel még vásárlás után is ellenőrizhető.
(#50628) F_Gergely
Elhiszem, csak akkor az már nem tűnik ISO szabványnak.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz Speeedfire #50631 üzenetére
linkeltem, hogy melyik alkatrészt válaszd helyette, ami ugyanúgy ssop28 tokos.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
F_Gergely
őstag
válasz Kernel #50635 üzenetére
az oké, csak nekem ott van a csatiban a sub kimenet, amit szeretnék bekötni RCA csatin. Maga a művelet nem nagy cucc, ma veszek rca csatlakozót, csak hogy a csatin mit hova kössek, ez lett volna a kérdésem.
Engem is meglepett mert általában amelyiken van gyárilag mély kivezetés oda megcsinálják az rca-t, nem hagyják a usernek házi feladatnak. -
titán
-
Speeedfire
félisten
Csak én "érzem" úgy, hogy itt a dual mono nem jól van beállítva?
Az IC1 és IC2-nél meg kellene egyeznie az 1,2,3 lábaknak, mert így nem azonosan vannak beállítva. Adatlap.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Rico45
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést,és nem tűnik nagyon butának?
Van egy Sal 20 active hangfal párom itthon. Hátulján van a ki -be kapcsoló gomb.Egyik nap nem tudtam kikapcsolni,gondoltam a kapcsoló romlott el.
Nem a kapcsoló volt a hibás,hanem a közéje forrasztott kondi amit amikor kiforrasztottam minden okés lett.
Működik a hangfal ,szépen ki-be lehet kapcsolni.Az lenne a kérdésem,hogy ez a kondi muszáj oda? Vegyek egy ilyen kondit és rakjam vissza? Gond lehet belőle?
Választ előre is köszi!
"Ne dobáld Tasmakkal a Yaskatirt!"
-
Batman2
őstag
Üdvözletem mindenkinek!
Van egy inverteres hehesztő teljesítmény panel, amin az egyik FET kürül fekete a nyák, pörkölés nyomok vannak, pedig alu nyákra vannak szerelve, lehet elpukkant a tranyó.
A fotó sajnos nem a leg jobban sikerült, de hátha ráismer valaki, milyen tranyó van rajta:Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #50640 üzenetére
Nézd meg az adatlap 17. oldalán a táblázatot. Ott van a CHSL láb vezérlésének/szerepének a leírása.
-
PHM
addikt
válasz Rico45 #50641 üzenetére
Az a kondi szikraoltás céljából volt a kapcsolón, arra szolgált,
hogy kikapcsoláskor kisebb legyen az ív a kapcsoló kontaktusain.
Nélküle is működik a kapcsoló, bár pótolni sem nagy művelet.
Abból a kevésből, ami kivehető a képen, én 10 nanofarádos
kapacitásra tippelek. Ha pótolni akarod, egy 10nF 400V-ost
javaslok helyette.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Speeedfire
félisten
Eagle-ben lehet valamiképp közös pontokat használni, mint pl a gnd/vcc? Nagyon rég használtam már és szerintem akkor sem használtam/találtam ilyet benne.
-
Temerti
tag
válasz Speeedfire #50648 üzenetére
Szia! Úgy tudom az alkatrészek között található gnd, vcc nevű, amit be tudsz szúrni. Emellett a vezetékeket is át lehet nevezni gnd-re, és akkor az azonos nevűek összetartoznak, a nyáktervező részben is figyelembe véve ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest