Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
válasz sugarforce #5196 üzenetére
Legtöbbet win98-ME verziókkal szívtunk egy barátommal , igaz azok ipari hulladékok voltak gyárilag. Meg nekünk nincs se rendszergazda, se hasonló képesítésünk nincs, lelkes power userként mind a ketten a "családilag kijelölt informatikus" pozíciót töltjük be. Szóval mindig is benne volt a pakliban hogy user error, please change user Meg az is simán lehet, hogy csak felnőttem és nem kapkodok meg b.sztatom azt a gombot amiről nem tudom vagy nem néztem utána mit csinál... KMS-es meg külső aktivátoros verziókkal nem volt gondom (vagy működött vagy nem), de vannak/voltak olyan verziók amikbe valahogy belekotort valaki a licenkezelést megkerülendő. Aztán amikor ez a valaki nem volt elég alapos nem írom hogy nem értett hozzá mert én annyira se, jött a napi szintű kék halál, meg random fagyások, stb. Vista-7-8 esetében meg a sikertelen frissítések ami miatt pl legújabb .NETet nem lehetett telepíteni, ami meg kellett volna egy szoftverhez, hogy használni is lehessen az amúgy működő gépet. Valamiért mióta csak eredeti Windowsokat használunk, ezek nincsenek. Lehet hogy csak egybeesés, de ez a tapasztalatom.
Truss me, I'm an engineer.
-
tasiadam
veterán
válasz fonok87 #5201 üzenetére
2 dolog biztos: A MS oldalarol kell leszedni a win10-et, telepiteni es nem lesz vele baj. a KMS meg nem hsiztizik, ha van fent virusirto. A defender le fogja loni. A 3 ezer forintos WIN10 key ugyan olyan illagalis mint a pico.
Masik pedig hogy ha valami nem mukodik az azert van mert nagyon nem fognak egy olyan termekbe olni idot penzt es energiat, ami kifutott. Nekem a h61-es alaplapom BIOS updateja ugy nezett ki, hogy intel irta h kell update a xeonhoz. Majd ahh nem, kell a bridge bios. Felraktam, rendszer lehalt, win10rol minden cuccom kuka. 12 ora szpas utan irtam nekik h nagyra ertekelem kedvesseguket, es hogy a szinten intel alaplalphoz bsztak felrakni drivereket. Halistennek a win10 orvosolja. De ezt a valaszt kuldtek:Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
tasiadam
veterán
válasz bambano #5203 üzenetére
Ki akarom dobni belőle. Perpill torrenteknek van csak fenntartva, ha kell bekapcsolnak, máskülönben üresjárat. 2p nem használat után teljesen leállnak. És nekem valamiért hangosak. Másnál teljesen halk a 7200-as HDD, nekem hangos. " ugyan olyan WD blue 500-asom van, nagyjábol hasonló üzemidővel. A leghangosabb komponensek. És mivel ilyen keveset filmezek erről, így nem igazán érdemleges számomra a gépbe. Játékok meg elférnek a 2 másik SSD-n.
Viszont lenne nekem adatom, amit jó lenne ha ismerősöm is elérne, emg én is bárhonnan. És vagy oda pakolom át őket, vagy állandóan egymás között adogatjuk pendriven. Dropbox és ilyesmi nem buli.
de unom ezt a ne használj adblock cuccot... tehetek róla hogy ilyen van a céges gép miatt a böngészőmbe ágyazva?Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
MeszarosG
csendes tag
Sziasztok,
mostanáig egy VPS-t használtam adattárolásra és media szerverként, de inkább megszeretnék építeni egy ilyen konfigot otthonra.
NAS szerű üzemben menne linux (valószinűleg ubuntu) alapon ownclouddal, meg media szerverként (max 2-3 1080p stream egyszerre, jellyfint használok most a VPS-en).
Arra gondoltam, hogy egy olcsó 3. generációs Ryzen APU-t használnék. Szerintetek nem overkill erre a célra? Illetve fogyasztásban, mire számíthatnék ezzel? Látom vannak olcsóbb alaplapban integrált cpuk is egy ilyennel is megoldható lenne?
Másik kérdésem, hogy egyesíthetem-e a home media szervert és a HTPC-t TV okosításhoz, vagy jobban járok egy külön málna pc-vel például?
-
addikt
-
-
stigma
addikt
válasz MeszarosG #5205 üzenetére
Hali, picit megkésve, de remélem még időben segítek.
Ár érték arányban az általad írt Asrock J4105-ITX a legjobb választás.
Nekem OMV van a gépen, ugyanilyen lappal, 8GB rammal (ami lehet felesleges is) és tökéletesen kiszolgál hálózaton 2 TV-t (4k streammel) és még felhőm is van (Nextcloud)
Én az alábbit ajánlom:
- alaplap: Asrock J4105-ITX
- ram: 2x4Gb DDR4-es akármilyen (nekem crucial van)
- Táp : picopus vagy valami 300W-os minőségi táp
- Ház: Nekem személy szerint Fractal Node 304 jött be, pár házat kipróbáltam
- SSD: 120GB-os akármilyen...nekem egy sima 32GB-os M2-es SSD van, melyhez átalakítóval sima Sata3-al csatlakozom, célnak megfelel.OMV kb 8 GB-ot foglal , szvóal 16-os is elég lenne de ez már szerintem nem annyira pénz a mai világban.
Programok határtalan OMV terén. Simán Transmisison telepíthető 1 kattintásra, illetve sok más program
Docker-be telepíttettem Nextcloud-ot melyet napi szitne ahsználok és tökéletesen megy.
Owncloud-ot hagyd szerintem mert már annyira nem kiforrott mint régen.Ezenkívül Amlogix S905X2 vagy Amlogic S912-es boxok ajánlottak, melyek rendelkeznek Gigabit-es hálókártyával, 2/3/4GB rammal. Ezekre van egy Coreelec nevü Linuxos médialejátszó, melyen Kodi fut és midnent kiszolgál => 4k+HDR+ Dolby Atmos.
Ezenkívül egy HTPC építése 4k-s lejátszásba elég húzos összeg lenne, egy jobb VGA-val, viszont foygasztásban már húzosabb lenne mint a NAS + Amlocig box.
Bármi kérdésed van keress nyugodtan priviben.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Necronom
senior tag
Hello T Urak!
Bibim van....regeltem a noip-nel domaint, de a routeremben csak ddns van
van erre valami lehetseges megoldas azon kivul, hogy regeljek a ddns-nel?TAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
cinemazealot
addikt
válasz Necronom #5211 üzenetére
Ha van egy 0-24-ben üzemelő géped, akkor telepítsd fel rá a no-ip update kliensét! Windows, Linux és Mac verzió is van.
-
Necronom
senior tag
válasz cinemazealot #5212 üzenetére
Igen, koszonom, de sajna ez sem megoldas igy ebben a formaban
Linux van a kis gepen, de I386, szoval a noip kliens cucca nem mukodik rajtaTAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
Necronom
senior tag
válasz cinemazealot #5214 üzenetére
igen, 32 bites, de akkor talan nem csinalok valamit jol....
pedig pont azokat irtam terminalba, amik a videoban szerepeltek a noip oldalanTAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
hm
aktív tag
Hali,
egy olyan, nem netre kötött, raktárkészletnyilvántartó berendezésre lenne szükségem, amire rá van dugva egy vonalkódleolvasó. Az adatok érzékenysége miatt Raid1-ben. Igazából az a lényeg, hogy bármikor reprodukálható legyen hol tartunk.
Viszont mivel Raiddel sosem foglalkoztam, és vonalkódleolvasót sem telepítettem, így meg vagyok lőve. Jó lenne valami windowsos progi, ami az egészet kezeli. Ebben kérek segítséget, merre induljak.
-
sugarforce
addikt
Vonalkod olvaso pl ami tud bill. Emulaciot es bevalt, az a datalogic heron d130.
Programot nem tudok ajanlani, nekunk sajat fejlesztesu cuccaink vannak, ha eleg komoly igenyek vannak, akkor erdemes lenne egy normalis szerverben es biztonsagi mentesben gondolkozni, de az mar nem biztos ennek a topiknak a temaja lenne. Cegnek kell ez? -
hm
aktív tag
válasz sugarforce #5220 üzenetére
Igen. Kis cég, de a praktikum miatt muszáj ilyenen gondolkodni.
Szerk: számlázás nem kell. Csak az, hogy melyik anyag éppen hol van.
[ Szerkesztve ]
-
Z0lee
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy itthoni NAS kialakítására.
Első sorban amire szükségem lenne:
- torrentezés
- filmezés a szervergépről
Jelenleg még nincs okos TV ezért a filmezés alkalomadtán úgy lenne, hogy a szerverről és amin nézzük az HDMI kábellel összekötve a TV-vel
- Egyéb fájlon elérése, tárolásaDIGI 1000-s net (DIGI fiberhome router) ami után egy ASUS RT-N18U router van erre lenne rákötve a gép (vagy inkább közvetlenűl a DIGI után kössem?)
Van egy régi konstrukcióm ami egy Gigabyte alap és AMD Athlon 64x prociból áll (pontosabban nem tudom el van pakolva...) de az tuti, hogy a hálózati csatlakozó 10/100 ami bizonyára kevés lesz. Egy bővítő kártyával orvosolható, de megéri-e?
VAGY
Alaplap proci és GPU: ASRock J3355MEzen felül pedig mind a 2 konfighoz kellene még:
HDD: Western Digital RED 4TB
RAM: 1 x Kingston 2GB 1333MHz DDR3 (elég a 2 GB, vagy inkább legyen 4?)
Táp: Akyga Basic 400W AK-B1-400S
Ház: van egy régi ATX házam (a célnak megfelel)
RAID nincs, de nem nagyon vagyok ebben otthon, hogy mikor van értelme.Ez így összességében potom összegből összerakható, de elég lenne-e?
Jó-e ez az integrált cucc?
Bármilyen javaslat és megoldás érdekel, kb 30k az amit rá szánnék, de inkább minnél kevesebbetA válaszokat előre is köszönöm!
-
miti5
tag
Sziasztok !
Nem ide passzol a kérdésem ,de hátha !
IP cím és Mac címmel kapcsolatban érdeklődnék,. Egy adott honlapra nem tudok kétszer regisztrálni ,próbáltam ezeket a VPN,ip változtatókat, ami működik is ,megváltozik az IP-m ,de valahonnan "felismernek"nem enged mégsem.!UPC modemen keresztül jön a NET a géphez,,annak a MAC címét is meg kellene változtatni? PC Macjét is átírtam elvileg ,az is ok.
köszi ! -
Patice
nagyúr
UPC már IPv6-ot szolgáltat, lehet, hogy az IP-d megváltozott, de a tartomány nem, így "ismernek fel" valszeg...
Nem tudsz ellene tenni semmit. MAC cím változtatása felesleges.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Borisz76
veterán
[Otthoni hálózat és internet megosztás] topikban szerintem hamarabb választ kapsz.....kicsit részletesebben kellene leírni a problémádat.
Mod : Látom Patice megelőzött és válasza is van
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Z0lee
újonc
Köszi, csak azért írtam a freenast, mert azt "ismertem" olvastam róla.
Közben többet utána olvasva, tényleg jobb választás az OMV.Fecogame
Köszönöm Neked is az ajánlást. Egész jónak tűnik ez a kis szerkezet, nem is hallottam még ilyenről
Kicsit még utána olvasgatok ahogy néztem nem árulják sok helyen. Meg hát a be is kéne valahova szerelni, mert így magában elég puritán jobb híjján a régi gépházba beszerném és akkor még a HDD-t is tudnám hova rakni.[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
Az RPi lehet, hogy jobb lenne ilyen célra, de az RPi-ket nem erre tervezték. Azért én nem mondanék le a SATA portokról. Egy x86 architektúrájú géppel jobban jársz, teljesítményben jóval komolyabb, mint egy Pi. Elég lehet egy USSF gép is, nézz be a HA-ra van 1-2 használható. (pl. HP T610)
Üdv. V. Körte
-
Roklif
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretnék egy otthoni nas-t építeni, mivel a kész nas meghajtók, amik megfelelnének az igényeimnek túl drágák szerintem.
Amire használnám:
- Jellyfin (Emby - transzkódolás nem szükgséges)
- wallabag (hasonlít a pocketre, le tudsz menteni online cikkeket, blogposztokat és később offline el lehet olvasni)
- Pi-hole
- Nextcloud (saját cloud)
- Backupok
- VPN
- Lehet hogy valamit csak docker-rel tudnék megoldani
- 1-2 torrentAz igényeim és az olvasottak alapján a legmegfelelőbbnek az openmediavalult os-t találtam, így lehet hogy nem is lesz szükség a docker-re. A jellyfint egy 5 éves belépő színtű üzleti laptoppal már teszteltem smb-vel, plusz van egy xiaomi tv boxom, amin van egy Kodi és 4k-s filmek, sorozatok is probléma nélkül mentek. A feliratot a cliens kezelte, így nem volt szükség transzkódolásra, így azt gondolom hogy ehhez nincs szükség erős vasra.
Ezen kívül fontos még számomra:
- legyen minnél kisebb
- legyen halkÁr: igazából itt a ti véleményetekre lennék kíváncsi, mert hiába mondok egy árat ha annyiból nem lehet megvalósítani. (Ha nagyon muszáj az irányár akkor kezdjünk mondjuk 50-60k-val)
-
Z0lee
újonc
válasz vadkörte #5234 üzenetére
Igen ez a kérdés később bennem is felmerült, hogy a SATA hiánya milyen kompromisszumokkal járhat...
Szét is néztem azonnal a HA-n, leltem is több gépet, és Microserver-t is láttam, ami a célnak teljesen megfelelhet, ha jól gondolom.
A lényeg, hogy akkor ami Nekem van "fél" konfiguráció, nem sokra megyek vele, mert oda még kell táp, amire (mint később utánajártam) érdemes áldozni... Ethernet bővítő kártya, stb... Jobban járok, ha eladom és akkor még kevesebből kijön a házi NAS. -
MasterMark
titán
Használ valaki Unraid-et?
Switch Tax
-
Jonesy84
tag
válasz MasterMark #5237 üzenetére
Pár hete használom még csak.
-
freelanced
addikt
Sziasztok,
Az alábbi felhasználásra szeretnék építeni / vásárolni egy gépet:
"Nextcloudot szeretnék rakni rá és Google Drive módjára használni, úgy hogy távolról is elérjem, sokszor szükségem lenne egy helyre ahol hozzáférek azonnal a fájlokhoz esetleg szerkeszteni is tudom őket.
Fájlok, dokumentumok, képek stb. tárolására ( persze nem az egyetlen hely lenne)
Videófájlok (pl. Plex) , zene lejátszása, képek tárolása, nézegetése
Bitwarden szervert szeretnék hostolni
Gondolkodok Home Assissant telepítésén is, automatizálás miatt.
Ha jól sejtem ezek Docker segítségével együtt futtathatóak."
Köszönöm!
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
krealon
veterán
válasz freelanced #5239 üzenetére
A Bitwarden csak x64-en fut, igy valami Intel / AMD konfigban kell gondolkodnod.
A Docker arra jo, hogy a komponensek egymastol szeparalva fussanak es problema eseten egybol ujraepitheto legyen.
Fontos ugyanakkor tudni, hogy a Docker kontenerben levo adatok elvesznek ujrainditaskor, igy gondoskodni kell arrol, hogy a maradando adatok (config, adatbazis, fajlok) a konteneren kivul legyenek tarolva.Kezdesnek egy alacsony fogyasztasu miniPC-ben lenne talan erdemes gondolkodni:
HP T610
https://prohardver.hu/tema/milyen_nas-t_vegyek/hsz_26330-26335.html -
freelanced
addikt
válasz krealon #5240 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a válaszod!
A T620 is jó lehet ugye? Gondolom az egy lépcsővel újabb.
Illetve esetleg ezek?
Dell Optiplex 7010
Fujitsu FTS ESPRIMO Q920
Tudok pontosabb konfigot is csak szerintem hirdetést nem lehet ide linkelni, de javíts ki ha tévedek.
Ezek a viszonylag kis teljesítményű gépek egyébként mint egy T610 is például, kiszolgálnák teljes mértékben a felhasználásom egyébként? Mármint a fent leírtakat?
Még 6500T - 7500T vagy esetleg J5005 alaplap+processzor kombinációban gondolkodtam, de akkor ez overkill lenne szerinted?
Köszönöm a segítséged!
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz freelanced #5241 üzenetére
Nekem Dell FX160-as van atom procival, az kb semmire sem jo, viszont ventilator mentes.
A Q920-ban levo apro ventillator nem tul bizalomgerjeszto.
A Plex miatt erdemes minel ujabb konfigban gondolkodni. A 6500T - 7500T jo irany.
Ha torrent vagy hasonlo, allando diszk hasznalatot igenylo alkalmazas is lesz, akkor a lemezeket mindekepp ventillatorral hutsd. "Megtizszerezi" a HDD eletttartamat.
Az SSD-knek sem art egy kis legmozgas.Es ha kell ventilator, akkor az lehetoleg nagy legyen, hogy minel lassabb fordulatu (halkabb) es ezaltal hosszabb elettartamu is legyen. A kis, 4cm-es zummogok altalaban nem sokaig birjak.
A brand DT es SFF gepekben levo 8cm ventik, tipikusan zajtalanul mukodnek a jo szabalyozas miatt. -
freelanced
addikt
válasz krealon #5242 üzenetére
Köszönöm a választ!
Sokat jó tanács volt benne, viszont most akkor kicsit elvesztem.
Akkor a t610 - t620 - Dell Optiplex 7010 mégsem elég a felhasználásomra és inkább építsek egyet?Tehát kelleni fog a 6500T - 7500T?
Ha az építésre kerülne sor tudsz esetleg javasolni configot?
Olyan 50-70 ezer körül kerestem (HDD nélkül) de kicsit félek, hogy ez nem fog menni.
Köszönöm!
-
Patice
nagyúr
válasz freelanced #5243 üzenetére
Odaát írtam a sajátomat...
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Ðávid
aktív tag
válasz freelanced #5243 üzenetére
Szia!
Az is számít, hogy a Plex-szel csak megnézed a szerveredről a videót vagy átkódoltatod a géppel. Ha az utóbbira is szükséged van, akkor ahhoz erősebb processzor szükséges.
Szerk.: Nem frissítettem az oldalt mielőtt írtam és közben már Patice is válaszolt.[ Szerkesztve ]
-
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Otthoni szervert szeretnek csinalni magamnak es par baratomnak. A lenyege az lenne, hogy fusson rajta egy torrent kliens amit akar 4-5 en is tudunk kezelni es tudjunk tartalmakat erre a szerverre menteni. Ezenkívül menne rajta egy Plex szerver amin FHD tartalmakat neznenk, egyszerre maximum 5 en. Erre szeretnek egy PC- t vasarolni, nasokat nezegettem, eleg huzos arban vannak, esetleg milyen gepet kellene vegyek egy ilyen szerverhez? Milyen konfig birkozna meg a feladattal? Brand gepeket nezegettem erre a celra, csak nem tudom mekkora teljesitmeny kellene hozza. Milyen oprendszert hasznaljak? Kivitelezhetoek az altalam leirt dolgok?
Koszonom!
Minden szinten,szinte minden.
-
Bornie127
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki Asrock j4105 mini itx alaplapot?
Olvastam a ram kompatibilitási listát, de elég szűkös a választék a ramokból amit lehet kapni.
Ki milyen ramot használ hozzá amivel biztosan megy? -
Necronom
senior tag
válasz Bornie127 #5248 üzenetére
Hat azert ez annyira nem bonyis
- Dual Channel DDR4 Memory Technology
- 2 x DDR4 SO-DIMM Slots*
- Supports DDR4 2400/2133 non-ECC, un-buffered memory
*2GB DRAM per module is not supported.
Azaz vagy teszel bele 2x1GB vagy 2x4GB
(vagy akar ugye 1x1 ill 1x4)Mar, ha erre gondoltal, vagy konkret memoria tipusra?
[ Szerkesztve ]
TAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
stigma
addikt
válasz Bornie127 #5248 üzenetére
Hi, nekem ilyen lapom van OMV alatt (openmediavault)
nekem az alábbi ramjaim voltak benne, amivel ment:
- 1x8 Kingston HyperX Impact 8GB DDR4 2400MHz , ami nincs a listában
- 2x4 Crucial 2400-as (pontos típust nem tudok írni, mert huherálnom kellene a NAS-t)
- 1x4GB Kinston 2133-as sima value ramSajnos ha tehetném akkor írnék neked pontos típust de sajnos nem tudok, és most nincs kedvem a NAS-t szerelgetni sem.
Sezrintem Crucial-al jól jársz, lényegében mindegy az időzítése hogy 2133 vagy 2400-as.
Ha NAS-nak lesz akkor elég 4 GB, habár ramból sosem elég azért vehetsz 8-at is ha gondolod.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hiába Musk kritikája, az ausztrálok szerint megoldható a közösségi médiás tiltás
- eGPU tapasztalatok
- Politika
- Path of Exile 2
- Mini-ITX
- Vírusirtó topic
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Dedikált GPU-s rendelésnek számolja az AMD a Ryzen AI Max sorozatot
- Android felhasználók OFF topikja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.