Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
WildFire_
újonc
válasz Formaster #4650 üzenetére
Köszi a választ, én is egyre jobban az intel fele húzok, több okból is.
Xpenology-nak még utána nézek, én úgy gondoltam, hogy Linux fog futni rajta, és minden szolgáltatást dockerizálok.
Jó ötlet cache-ként is betenni egy SSD-t. Fontolóra veszem. A rendszert mindenképp szeretném SSD-n, hogy minden szolgáltatás fürge legyen, de a fájlok eléréséhez bizony okos dolog lehet betenni a merevlemez elé egy SSD-t is.
-
Formaster
addikt
válasz WildFire_ #4651 üzenetére
A xpenology csak egy bootloader a synology dsm-hez, ami linux alapú, docker is van, de kész csomagok is a joomla-tól wordpressen át, phpmyadmin stb. Maga a rendszer az összes merevlemezre települ, nem igényel külön lemezt, a sebességével semmi gond nincs, villámgyors, de a cachel a kis fájlok elérese is az lesz írás olvasás esetén.
Kiforrott a biztonsági része is, tűzfallal akár komplett régiókat tilthatsz (kínából, oroszból szeretnek próbálkozni)
A synology oldalán van teszt lehetőség, keress rá, de wm-be is fel tudod rakni kipróbálni.
Szünetmetessel is kommunikál, komplett media servernek is jó, és az shr lemezkezelés is kiemelkedő.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz Formaster #4650 üzenetére
A Synology/Xpenology vonalat nem kedvelem annyira. Három ok miatt ment el tőle a kedvem.
1., Mindenhová felírja magát így "összeszemetelve" a meghajtókat
2., Saját filerendszer, mentéskor vagy migráláskor okozhat meglepetéseket
3., Az Xpenology egy szürkezónás dolog, addig működik, amíg a Synology eltűri...Meghajtók:
OS függő a dolog, de ha nem írja rá magát mindenre, akkor egy kis - ~30-60GB - SSD elég lehet rendszernek, ha sok csatlakozód van, akkor OK a cache meghajtó, de 120GB-nyi cache még a céges HP szerverünben sincs egy home/SOHO NAS-ba minek??? Amit írt, ahhoz szerintem(!) felesleges. Ha tesz bele, akkor sem kell ekkora. Én inkább a tárhelyre mennék rá.Alapnak én is Intelt ajánlanék.
Ha transzkódolni kell a Plex miatt, akkor erősebb 4 magos Pentiumot, vagy I3-at, ha VM-okat is akar futtatni, I5-öt. Egyébiránt 4 magos Atom/4magos Celeron is elég. A NAS-omab egy Atom330 "dorombol", persze messze nem ilyen igénykre "épült". Hálózati tárhelyként működik, letölt és streamel a TV (RPi2)/PC/notebook/telefonok+tablet felé, meg akivel megosztom (csak lokálisan). A leterheltsége vicces, 20% felett nemigen láttam még menni.
Ha halk rendszert akar, akkor amennyire lehet kis fordulatú - a megfelelő légszállítás miatt viszont nagyobb méretű 12-20cm - ventillátorokat kell használnia, vagy passzíválnia kell a rendszert.
Se a CPU, se a lemezek nem szeretik hosszú tábon, ha melegük van. ezért én nem preferálom a teljesen ventilátormentes kialakítást.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Patice
nagyúr
Az alaplapokon lévő M.2 csatlakozók általában kezelik a SATA csatornákat, vagy PCI-e csatolót használó NVMe SSD-ket. Előbbi esetben van csak az, amikor az alaplapi sata csatikból valamelyik nem fog menni. Utóbbi esetben csak a PCI-e sávot fogja használni és akkor a sata csatik mindegyike szabad és műkődni is fog.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
bpx
őstag
10 Gbit otthonra.
Vettem egy ilyet, 2 kártya + 3 méter kábel, 50€ (ebay): Mellanox MNPA19-XTR ConnectX-2
Gépek részletes specifikációi az adatlapomon, de a lényeg:
PC1: Asus Maximus Hero VIII alaplap (Z170 chipset), i7 6700K, 32 GB RAM, OS: Windows 10 64 bit
PC2: Asrock X99 Extreme 4, Intel Xeon E5-2683 V3, 128 GB RAM, OS: CentOS Linux release 7.5.1804Kb. negyed óra volt, amíg beraktam a 2 gépbe és a konfigurációt is belőttem. Egyik OS-en sem kellett semmit csinálni, még drivert sem telepíteni, csak IP-t adtam neki és ment minden rögtön.
Windows:
D:\iperf-3.1.3-win64>iperf3.exe -c 192.168.2.2 -p 5001
Connecting to host 192.168.2.2, port 5001
[ 4] local 192.168.2.4 port 50118 connected to 192.168.2.2 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 975 MBytes 8.18 Gbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 1.00 GBytes 8.62 Gbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 1.01 GBytes 8.66 Gbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 1.00 GBytes 8.63 Gbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 1.01 GBytes 8.65 Gbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 1.01 GBytes 8.65 Gbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 1.01 GBytes 8.64 Gbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 1.00 GBytes 8.63 Gbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 1.01 GBytes 8.63 Gbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 1.01 GBytes 8.65 Gbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ 4] 0.00-10.00 sec 10.0 GBytes 8.59 Gbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 10.0 GBytes 8.59 Gbits/sec receiver
iperf Done.Linux:
iperf3 -s -p 5001
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5001
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 192.168.2.4, port 50117
[ 5] local 192.168.2.2 port 5001 connected to 192.168.2.4 port 50118
[ 5] 0.00-1.00 sec 938 MBytes 7.87 Gbits/sec
[ 5] 1.00-2.00 sec 1.00 GBytes 8.61 Gbits/sec
[ 5] 2.00-3.00 sec 1.01 GBytes 8.66 Gbits/sec
[ 5] 3.00-4.00 sec 1.00 GBytes 8.63 Gbits/sec
[ 5] 4.00-5.00 sec 1.01 GBytes 8.64 Gbits/sec
[ 5] 5.00-6.00 sec 1.01 GBytes 8.65 Gbits/sec
[ 5] 6.00-7.00 sec 1.01 GBytes 8.64 Gbits/sec
[ 5] 7.00-8.00 sec 1.00 GBytes 8.63 Gbits/sec
[ 5] 8.00-9.00 sec 1.00 GBytes 8.63 Gbits/sec
[ 5] 9.00-10.00 sec 1.01 GBytes 8.66 Gbits/sec
[ 5] 10.00-10.04 sec 37.3 MBytes 8.61 Gbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ 5] 0.00-10.04 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec sender
[ 5] 0.00-10.04 sec 10.0 GBytes 8.56 Gbits/sec receiverVizuális típusoknak, másolás (VM image, 36 GB) Samsung SM951 SSD-ről egy Samsung 970 EVO-n levő samba share-re: GIF
Na most én ezt kb. poénból vettem csak, semmire nem fogom itthon kihasználni. De amikor már évek óta azt hallgatom bank és telco szintű cégeknél, hogy lassú a több TB-os adatbázis mentése meg másolása, és azt látom 1 Gbitre van kötve és azt teljesen kihajtja, úgy, hogy közben az adatbázis szerverben ott vannak az üres 10 Gbites kártyák, van 10 Gbites switch, amin keresztül a backup szerver 10 Gbiten lóg, és az adatbázis szerverbe kellene venni összesen 2 darab SFP modult meg bedugni a kábelt, de ezt 1-2 év alatt nem sikerült abszolválni, na akkor már nem bírtam magammal, és gondoltam csak azért is megveszem itthonra és megcsinálom a kb. semmiből egy ilyen hely erőforrásaihoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
Gondolatébresztő / provokáló kérdés.
Amcsi fórumokat olvasva a "home server" az kb. mindenkinél egy legalább dual procis, általában Xeon gép. Ugye a fogyasztást az sejtjük... Ami az USA-ban kb. kerekítési hiba, de itt az EU-ban azért nem ingyen van az áram.
Én jó 8 éve elvagyok egy AMD E-350 alapú géppel, fontos volt az alacsony fogyasztás és a sok SATA port. A gép maga kimondottan lassú (lehetne pl. VM-eket futtatni rajta, de sebességben halál), ellenben NAS-nak megfelel a gigabites porttal.
Ugyanakkor évek óta tervezem, hogy váltani kellene. Kell a nagyobb teljesítvény, kell a több SATA port (ez mondjuk szerintem HBA-val lesz megoldva), de fogyasztás / ár / érték arányban még nem találtam meg az utódot.
Kinek mi a véleménye és tanácsa egy alapvetően NAS célokra, de ugyanakkor néhány VM-et is futtatni akaró környezethez mi manapság az "ideális" hardver?
-
bambano
titán
azért az amcsiknál se mindenhol tejfel a fenekéig, de tény, hogy több home videóban is hegyekben állnak az igazi vasak.
ilyeneket te is vehetsz itthon, főleg a korábbi gyártmányokat fillérekért. döntsd el te, hogy új jössz ki olcsóbban, hogy gombokért veszel egy régi vasat és magasabb áramszámlát fizetsz, vagy most veszel egy sokkal korszerűbbet sokkal drágábban, és kisebb lesz az áramszámlád.
Szerintem például a jobbik hp microserver gen10 egy jó háziszerver lehetne, csak az 220 rugó körül van diszk nélkül. Ehhez képest egy processzorilag meg ramilag sokkal jobb régi eservert megveszel 30 rugóért kompletten. mikorra jön ki 190 rugó villanyszámla 150 wattjával?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
MrSealRD
veterán
Ebbe már én is beleakadtam. Aztán elengedtem a sok 42U méretű "otthoni" játékost... Olyasmire építs ami az igényeidnek megfelel... Az adott igényekre általában könnyű gépet építeni. Szerintem a nagy kérdés az időtállóság. Arra kevésbé lehet jól becsülni.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Csontbrigád
tag
Sziasztok,
Fenti témához kapcsolódva: én is gondolkodom egy új "szerver" beüzemelésén, ami tkp egy NAS lenne, semmi extra - jelenleg ami nálam megy: dlna, samba, vsftpd, torrent kiegészítőkkel (flexget, sonarr).
Látva a jelenlegi J4205, J5005 miniITX árakat erősen elgondolkodtam egy i3 6100T/7100T használtan + 1 új alaplap sok SATA porttal + M.2-vel.
Szerintetek egy ilyen kombó mennyivel ehet többet mint a miniITX-es konfigok? (használati igény alapján tudom, hogy túlzás az i3, de a több SATA port jól jöhet később)Ide kapcsolva másik kérdésemet: egy 7/24 gépnél fentieket figyelembe véve mennyire meghatározó, hogy az oprendszer SSD-n vagy HDD-n van? Jelenleg 1-3 havonta indítom csak újra a szervert. (Ubuntu szerver 14.04)
Köszönöm!
-
Patice
nagyúr
válasz Csontbrigád #4664 üzenetére
J4205, J5005 mindkettő 10W TDP-s + lap és amit rákötsz. 1 SSD-vel és egy 3,5 HDD-vel jellemzően 15-20W-ot kérnek konnektorból (amiben ugye a táp vesztesége is benne van).
Saját gépemben haswell i5 "T"-s változata van (35W TDP), ami régebben 5 HDD-vel + egy kis SSD-vel, ventikkel együtt induláskor kért 70-100W-ot, majd pár másodperc után beállt 55W körülre konnektorból mérve.
Újabb procik esetén szerintem ez lehet már lejebb is, csak ilyenkor bejön a képbe az, hogy ilyen alacsony fogyasztás mellett mennyire hatékonyak az ATX tápok. Ilyenkor vagy PicoPSU, vagy paneltáp lehet a megoldás, csak ezek megint drágábbak lehetnek, mint az ATX-es megoldás.
7/24 gépnél az általad felsorolt felhasználáshoz - szerintem - nem szükséges feltétlenül az SSD a rendszer alá. Max. a webes felületen a konfigurálás lesz lassabb. SSD-t akkor lehet érdemes alá rakni, ha olyan plugint, vagy alkalmazást raksz fel, ami adatbázist is használ és/vagy virtuális gépeket, docker-t futtatnál.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Csontbrigád
tag
Köszi a választ.
A fogyasztás tehát durván duplája lenne egy i3 konfignak az ITX-hez viszonyítva.
ATX táp lesz, jelenleg is az van, a jó minőségű paneltáp vagy PicoPSU min. kétszeres áron van.
HDD 3db vagy több lesz. Gondolom a rendszer alá 7200-as vinyó kellene.Még egy kérdés felmerült bennem: ITX lapon használ-e valaki pci-e to SATA kártyát, illetve ezek beüzemelése mennyire "sima ügy" linuxon?
Köszönöm!
-
bambano
titán
válasz Csontbrigád #4666 üzenetére
"ITX lapon használ-e valaki pci-e to SATA kártyát, illetve ezek beüzemelése mennyire "sima ügy" linuxon?": itx lapon nem. atx-en meg egyéb lapokon igen. bedugod, megy.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Zolikusz
csendes tag
válasz bambano #4667 üzenetére
Nekem egy Asrock J4105B-ITX alaplapom 8GB RAM + 120GB SSD. Ennek az alapkonfignak 11W körül van a fogyasztása.
Ez aztán meg lett tunningolva egy PCI-E HP P420-as RAID controllerrel. Valamint kapott még a gép 6db 4TB-os Seagate Ironwolf 3,5" SATA diszket. A jelenlegi fogyasztás így terhelés alatt 64W.
Ami egy kis macerát adott az a RAID bekonfigurálása mivel az alaplap UEFI bios-a elrejtette a raid controllert.
De szerencsére a HP-nak van saját repoja [link] s Debian alól gyerekjáték volt bekonfigolni a tömböt. -
-
törölt tag
Üdv
Belevágtam egy FreeNAS-t kiszolgáló gép építésébe. A házikó egy FD Node 304 lenne, ami úton van. Úton van még 2db 4TB WD Red 5400RPM.
Egyébként, a tervezett konfig EZ lenne. Esetleg még agyalok egy alulfeszelt i5T procin, illetve nem kizárt, hogy később jön még másik 2 HDD.Kérdéseim:
- Hozzávaló PSU-nak EZ ITT megfelelő választás lenne?
Tudom, hogy nem lehet kapni, de vacsiújan fenn van liciten ebayen, bár az kérdéses, hogy mióta porosodik a polcon.- Elegendő, illetve optimális lenne a fenti konfig, egy FreeNAS kiszolgálónak, amin a tervek szerint TM futna 24/74, minimális (5kB/s) seeddel, és egy 1080p HTPC-t szolgálna még ki, alkalomszerűen?
Tehát, főleg letöltés, feltöltés minimális, és filmezés alapjául. Esetleg valami alap owncloud, de lehet, hogy maradok a google drive szinkronnál.köszönöm
-
vadkörte
addikt
válasz #48613632 #4670 üzenetére
Ilyen kihasználtsághoz szerintem(!) nem létkérdés az i3+8GB RAM, csak ha ragaszkodsz a FreeNAS-hoz. Egy többmagos Pentium/Celeron untig elég. Gyakorlatilag NAS-t építesz.
A FreeNAS kőbevésett? Ha nem, van több NAS OS és jellemzően nem olyan HW éhesek, mint a FreeNAS.
Pl. NAS4Free, Openmediavault, XigmaNAS, stb...Üdv. V. Körte
-
törölt tag
válasz vadkörte #4671 üzenetére
Egyáltalán nem ragaszkodom a FreeNAS-hoz, csak ezt dobta ki a google. Mondjuk úgy, hogy free NAS OS-t kerestem, fenti feladatra.
Ami a hardwaret illeti, a ramok talán még mondhatóak drágának, de CPU szinten, a használt ivy-kat zacskó chips mellé adják promó ajcsiba.
De bármikor lemondok róla, ha van optimálisabb megoldás.Viszont.
350VA alatt nemigen találtam ATX tápot jó efivel, és ki kellene hajtani legalább 50%-on. Bár, van egy halvány érzésem, hogy ezzel kapcsolatban, fordítva ülök a lovon.
-
chemand
aktív tag
válasz Csontbrigád #4666 üzenetére
Szia!
Én használok itx lapon (J4105-ITX) pci-e -> sata kártyát linux (debian-omv) alatt. Semmit nem kellett telepítenem, gond nélkül megy.
-
stigma
addikt
válasz #48613632 #4670 üzenetére
Hali, remélem tudok segíteni nekem a HTPC-ből NAS lett, mert sajnos a LAP nem tudta a HDR-t csak a 4K-t, ezért csináltam belőle NAS-t.
Konfiguráció:
Asrock J4105-ITX
2x4GB ram 2400-as RAM
M.2 SSD 32GB + SATA átalakítós adapter (mert a lapom nem tudja, SSD meg olcsó volt)
WD Purple 6TB-os HDD-m.
FSP350-60APN tápegység
Corsair 250DNAS oprendszere: Openmediavault
Samba+Torrent(Transmission)+ megy legfőképp nekem. 2 médialejátszóm van Openeleccel (S905x és S912) mellyel lejátszok hálózaton sorozatokat,filmeket(HD,FullHd,4K)
1.box :S912-n 99%-ban mindent lejátszik(4K,HDR,Dolby Atmos) igaz ezt ha kell az erősítődnek is tudnia kell
2. box: S905x-es boxon fullHD-s sorozatokat szoktam nézni a másik TV-n.Ezenfelül az OMV-be elég sok extra 1 kattintással feltehető, melyben elég sok program van. pl: Nextcloud, Owncloud, Sonar,Jacket, OpenVPN => Sonar+Jacket A torrentezéshez használt RSS alapján tudsznál automatikusan sorozatokat, filmeket leszedni.
Ezekhez van igaz nem magyar nyelvű leírás hanem angol, vagy épp youtbe video. (Lásd: OMV Forum)Én első körben őt erőltetnem, magyar nyelvű a rendszer maga és átlátható letusztult.
Sajnos elsőre erre a lapra OMV-t nem tudtam feltenni csak első körben Debian-t majd arra OMV-t.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
törölt tag
Igen, sokat segítettél, köszönöm
Ami nekem a problémám, az csak a hardware része. Szeretnék használtból építkezni, a Te configod meg túl naprakész nekem.(nem vagyok smucig, csak eléggé kiköltekeztem az elmúlt hetekben. lett proji+vászon, mosogatógép, konyhai robot, egy rx580 nitro+ az asztali gépembe, meg akkor még ez is ... )
Egyelőre nekem elég lenne 2x SATA + M2, vagy akár 4x SATA is megteszi. Amennyiben az OMV-nek nincs többre igénye.
Mert akkor inkább OMV lenne, FreeNAS helyett.
16GB elég lenne a rendszernek? Mert ha igen, akkor vannak fillérekért M2-esek, ITT meg volna egy J3160, amin van M2 is és 2db SATA3 port.HDD-k úton, a kuckó előbb érkezett, már csak a tápra kell megalkudnom, és hétvégén mehetne is a tesztüzem. Ami frankó lenne, mert akkor kari előtt el tudnám sózni a 325v2-t ...
szerk
Ezen a J3160-on valami mini pcie slot van, amibe mini pcie ssd megy csak bele, és az nem m2 ... erről mondjuk eddig nem hallottam, és nem is túl szimpatikus a cucc. Meg drágább is ...szerintem, én erre még alszom egyet. Vagy felépítem 1155-ből, ami az eredeti terv volt. Azt legalább ismerem. Igaz, ott sincs M2, de ezt is valahogy túlélem ... Van viszont 4x Sata, igaz többnyire 3GB/s névleges keresztmetszeten.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz #48613632 #4675 üzenetére
Az OMV nálam belakva kb. 5,4GB. ha nem akarod adatpartícónak is használni az SSD-t - kezdőként inkább ne feszegesd - elég a 16GB bőven. Még a komolyabb főverzió szintű update-ekkel sem lesz gondod.
Az megvan, hogy a linkelt deszka So-DIMM modulos és NEM ATX, hanem külső tápos?Az 1x PCI-E-be később igény szerint mehet egy SATA kártya, így bővíteni is tudod a lemezeid számát, ha kevésnek bizonyulna a 2x SATA.
Szterk.:
Nézz be Hardverapró-ra, talán van valami integrált CPU-s kicsideszka megfelelő kiépítésben, vagy minimális kompromisszummal.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
törölt tag
válasz vadkörte #4676 üzenetére
Persze, arról deszkáról szinte azonnal lemondtam. Csak körülményes a visszaszerkesztgetés, meg ha érkezik egy válasz, akkor nem lesz meg a reláció. Inkább maradtam 1155-nél. Nem mai gyerek, de talán elég lesz.
Mutatom mit shoppingoltam össze.
Deszka - ASUS P8H61 xxxxx
Proci - Intel i3 3220T (cooler másik lesz)
SSD - SanDisk Sata III 32GB ez legaláébb vacsiúj
RAM - 2x2GB Kingston (matricás Elpida, jóárasítva)és akkor már csak a táp + cooler kell. Tápra még várok, hogy visszaírjon az eladó. Ha nem ír, akkor lehet bevállaom ezt az FSP 350w-t
Cooler meg EZ lesz (HTPC-ben bevált)és akkor minden összeállt, remélhetőleg.
-
stigma
addikt
válasz #48613632 #4675 üzenetére
Re, bocs hogy most válaszolok csak.
A proci/architektúra amit választottál jobb gyorsabb mint az integrált lap amit írtam, többet is fogyaszt.
SSD annyira nem 100%-ig mérvadó, hogy kell mivel NAs így nem sűrűn indítod újra.
Az én M.2 Sata 32 GB-os Lite-on SSD-it itt hardverapro-n vettem kemény 4k-val postáért, ebayról +500FT volt a Sata átalakító.
OMV bootolási ideje kb 8-10 sec, indexelés gyors rajta. 32Gb-ból mint sokan is írták max 8 kell szerintem a többi elveszik vagy particionálgatni kell.Szerintem nagyon jó úton jársz, dicséret érte.
Én annó 325v2-t cseréltem le HTPC-re , melyet irtam is, viszont bele az első lap N3150-es volt amivel elégedett voltam csak 4K miatt cseréltem lapot, de sajnos HDR hiányában mint írtam HTPC-ből egy erős NAS lett.
tábpól vagy valami jobb paneltáp vagy az általad írt típ, lényegében hogy Seasonic belsős legyen, mert azok elég megbízhatóak.
350W felett felesleges venned, mert bőven, bőven nem használod ki.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
törölt tag
Köszönöm a hasznos tanácsokat, meg a dicséretet is. Bocsi, én is elfoglalt vagyok délutánonként, így reggel/délelőtt, meg ilyenkor, késő este tudok kicsit gépezni. (Olvasni azért tudom mobilról)
Az a helyzet, hogy hathatós segítséget, meg tippeket kaptam más csoportokból is, szóval nem csak az én érdemem, hanem az egész közösségé.
Egyébként, biztos lesz még kérdésem, főleg a szoftverek kapcsán, lévén ilyet még sosem csináltam.A hardvert meg gyakorlatilag bazári áron sikerült összeszednem. SSD-ből ez volt a legkisebb, és csak egy picit volt olcsóbb a használt 16GB-s. Nincs tervem a fennmaradó pár gigára, de mehet a levesbe. A HTPC-ben 64GB van az LE alá. Akkor már pityereghetnék azon is.
Igaz, eredetileg Win10 volt alatta, de még oda is sok volt.325v2 Neked TM alatt mit mutatott letöltésben? Nekem ez a 2. Zyxelem, plusz havernál van egy 326, és egyik sem nagyon merészkedik 10-12MBs fölé letöltésben.
Ellenben, másik topikban 40MBs körül beszélték a felső határt. Nekem olyan sosem volt.Tápra egyelőre visszapasszolták a labdát. Megkérdeztem, mit kér érte, és egy "not sure - what would you offer" volt a válasz.
Mindegy, megvárom most már a licit végét, csak megint pont melóban leszek.
Szóval, a hétvégére úgy néz ki, nem áll össze a rendszer, de ha minden egyben van, azt hiszem, jönnék még zavarkolódni kicsit -
-
stigma
addikt
válasz #48613632 #4683 üzenetére
Hali, nincsmit, mi csak infókat adunk, végső konfigot te fogod úgyis összeállítani.
Amúgy ha gondolod addig gyakorolhatsz VirtualBox-ban, mert szinte minden image-t megeszik (Linux,Windows, Openmediavault,Xpentology....)
Nekem már elég rég volt NAS,de azt tudom, letöltésben ugye több minden közrejátszhat.
10-12mbit az gyanus, mert ha 8-al felszorzod akkor kb 100-as letöltésed lehet..Ha ennél több akkor az alábbi meg kell nézni:
- router lan portai gigabitesek -e?
- Router és NAS-t összekötő kábel 100mbites e (CAT5-ös kábel 100mbit, CAT5E vagy felette Gigabites)
- Transmission-ben mi volt beállítva mert alap beállítás korlátlan, de lehet le voltál korlátozva 100-as letöltésre.Nálam annó ~150 torrent környéke ment, netem akkor 50/5-ös volt így max 6mbit környékével töltöttem le.
Hálózaton másolás kb 70-80mbit környéke volt, Merevlemezek benne WD RED és Purple 3 TB-os volt.[ Szerkesztve ]
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
vadkörte
addikt
Milyen protokollal próbáltad? SMB/CIFS, NFS, DLNA, Plex? RPi2 alapú Kodi-ra mindegyikkel sikerült.
Az IP kamerás bővítés lehetősége nagyon tetszik a DSM-ben, de elvileg OMV-vel is össze lehet hozni, bár nem olyan click-click-finish, mint DSM-mel.
Ha minden kötél szakad a Domotiz kezel IP kamerákat, az meg telepíthető OMV alá[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
törölt tag
Cat5e és Cat6 kábelek vannak mindenen. De nem hiszem, hogy ilyesmi lenne a gond. 8-10MBs köürül már 100%-on veret a proci és gyakorlatilag elérhetetlen a WebUI. De percekig biztosan kell várni.
Ez a Virtual Box jó ötlet, lehet rámegyek. Ma úgyis kényszerszabin vagyok. O2 hálózata eldobta a kanalat, az egész régióban nincs mobilnet.
-
vzozo
senior tag
válasz MrSealRD #4663 üzenetére
Ebbe már én is beleakadtam. Aztán elengedtem a sok 42U méretű "otthoni" játékost...
Persze, ezeket el kell engedni, gondolom inkább az időmilliomos extrovertált egész nap fórumon lógók nyomják fel a képeiket és leírásaikat ezekről. Erősen a másik véglet SZVSZ.
Még ha meg is értem, hogy kvázi ingyen összeszedik ebay-ről ezeket a cuccokat, meg elfér a garázsban / pincében, az én esetemben nehéz feladatot találni minden kacatnak. Néha csak ámulok, hogy miket összekukáznak, aztán mehet a labporn ész nélkül, de ki vagyok én hogy ítélkezzem... Egyrészt annyira nem érdekel már a low-level hekkelés, hogy minden szarral foglalkozzam (bőven túlvagyok azon a korszakon minden személyesen, mind karrierben), másrészt meg ugye a hely, zaj, áramfogyasztás és VALÓS felhasználás szempontokat figyelembe véve inkább hagyjuk...
Az időtállósság viszont jó kérdés. Mint fentebb írtam 8 éve egy AMD E-350 szolgál ki, illetve a másik lakásban egy sima raspberry + USB-s diszkek... Viszont még a "rendes" fájlszerveremben sem RAID-ezek, mert nincs arra szükségem, hogy folyamatosan pörögjön (és kopjon + fogyassza az áramot) az összes HDD, inkább kézzel duplikálom a valóban fontos adatokat. Lehet csak mákom van, de miközben a gép maga 24/7-ben megy, a 8 év alatt csupán tápot kellett 1x cserélnem, semmi más nem ment tönkre, még bad sectoros vinyó sem volt.
A jövőre nézve valami egyszerűbb pentium vagy i3 prociban agyalok, eleve alacsony TDP-vel. Erősítsetek meg: a TDP az mindig a max, és a modern procik visszaveszik magukat, ha nincs terhelés, ugye?
Aki jobban képben van az aktuális trendekkel: mire lehet most számítani fél-egy éves időtávon? Gondolom az Intel igyekszik javítani hardveres a CPU sebezhetőségeket, szóval a köv. generációs procikra érdemes lehet várni...? AMD-nél van most "best-buy" alacsony fogyasztás - mégis korrekt teljesítmény terén?
-
Luskan
tag
Nekem ehhez hasonló problémák miatt lett egy házi szerverem és bérelt VPS-ek. A bérelt VPS jobban tetszene, de ott meg nincs akkora tárhelyed, vagy nem tárolhatsz bizonyos fájlokat a torrent kölcsönzőből. Amúgy erre van valakinek valamilyen tippje, hogyan lehetne az utóbbit kivédeni?
-
chemand
aktív tag
válasz Csontbrigád #4686 üzenetére
Szia! Most pontos típust nem tudok adni, de ha otthon leszek megnézem. Az biztos, hogy Asrock, mert direkt az Asrock laphoz vettem néhány évvel ezelőtt. Akkor a Xpenology-s NAS-omban használtam, most az OMV alatt megy. Sebességgel kapcsolatban nem vettem észre különbséget az alaplapi SATA portokhoz képest.
Ha minden igaz ezt vettem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hali
Felteszem itt is a kérdést, mert ilyet még nem tapasztaltam, és most kicsit feszült vagyok.
Megjött a 2db 4TB WD Red, alig használt, nyári beüzemelésű. (Bár feltűnően sok indulás/megállással)És a legnagyobb partició 2TB amit létre tudok hozni. Ez most így normális?
A másik WD Reden nem is tudom törölni a már létrehozott 2TB partíciót ... affelől nincs kétségem, hogy a pénzt vissza fogom kapni, de nem vagyok biztos benne, hogy tényleg hibásak, vagy csak én vagyok balf.
Péntek van, nem akarom hétfőig elhúzni, még ma postára adnám, ha lehet.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Már megvan ... köszi. MBR vs GPT a kulcsszó. A Jóisten bocsássa meg nekem, meg a rencergazdák védőszentye. Nem volt még dolgom 2TB-nál nagyobb HDD-kel, és ilyesmivel ezért nem szembesültem.
Továbbiakban menni fog.
Patice
Kendnek is köcceszerk:
Basszus, esett a pulzusom 2 perc alatt vagy ötvenet. Köll egy kávévadkörte
önnek is jár a főhajtás[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Xbox Series X|S
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest