Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
trance89
őstag
válasz Dr.Adonisz #5850 üzenetére
Hacsak nem ingyen szerzed a 2 terás ssd-ket amit kétlek, hosszú évek alatt se(legalább 10-15 év) térülne meg a fogyasztáson megspórolt összeg a sima hdd-khez képest...
-
Csontbrigád
tag
válasz Dr.Adonisz #5850 üzenetére
Milyen alaplappal és bővítőkártyával lesz 14db sata csatlakozásod a sebességeket is kimaxolva?
Én nem szeretnék anyagilag annyit beletenni valamint kihasználni sem tudnám a sebességét, illetve a sebesség miatt újabb beruházásokra kényszeríteném magam (ház átkábelezése, min 2,5Gb hálózati csatlakozók, egy komoly switch, stb.... jaj-jaj ).
A fogyasztás különbség egyértelmű, de fentiek miatt nálam a rendszer is HDD-n lesz.
Nekem is hobbi, vodkát (alkoholt) ~25 éve ittam utoljára.
Az alkatrészekkel kapcsolatban lehetséges, hogy kereslek, köszönöm! -
Dr.Adonisz
tag
válasz trance89 #5851 üzenetére
Mit azt írtam nálam ez hobby.Inkább erre költök mint a piára.Az pedig h nincs mozgó alkatrésze csökkenti a meghibásodás esélyét
Elvis Király volt, nem természetes halállal halt.Ez gyanús. Jimmy Király volt, nála is rásegítettek.Ez már félelmetes. Jackson Király volt, és ő sem önszántából ment el. Jó lenne ha engem már védenének. Mobilon: 70/50-24-999 Mail: dradonisz@gmail.com
-
Dr.Adonisz
tag
válasz Csontbrigád #5852 üzenetére
A lap egy msi b250m memóriákat idővel kimaxolom. az alaplapon található 6 sata csati mellett a pci-e portok nvme bővítőkártyákkal fognak további 8 meghajtót biztosítani.
Elvis Király volt, nem természetes halállal halt.Ez gyanús. Jimmy Király volt, nála is rásegítettek.Ez már félelmetes. Jackson Király volt, és ő sem önszántából ment el. Jó lenne ha engem már védenének. Mobilon: 70/50-24-999 Mail: dradonisz@gmail.com
-
Felixxxx
csendes tag
Sziasztok! Egy nagyon amatőr kérdésem lenne. Megoldást keresek. Adott 4 db 3Tb- hdd ezeket szereném üzemeltetni, tárolásra használni. Nézegettem a NAS-okat viszont a 4 helyesek igen borsos árban vannak. Nincs szükségem hálózati megosztásra. Első körben próbáloztam azzal, hogy külső dokkolót vettem.. 2 helyes.. párezer forintos verziókat. Viszont ki-be kapcsolgatta a winyókat.. hosszútávon nem volt egészséges.. Gondolkodom azon hogy veszek egy szerver gépet, amit meg lehet tömni hdd-vel. Viszont még sosem volt.. mennyire hangosak ezek? Mennyire használható? Ki tud e váltani egy sztali gépet, vagy mini pc-t? Nagy sebességü netem van.. a t-home legnagyobb csomagja, főként letöltésre, filmezésre használom a gépet.
-
-
cinemazealot
addikt
válasz Felixxxx #5855 üzenetére
4 HDD-vel működő házi szervert simán összedobhatsz egy egyszerűbb, apróról levadászott alaplappal (és procival), amin van 4 db SATA (+1 db SATA/NVMe/PCIe/USB... a rendszernek). Ha szerencséd van, az alaplap képes lesz arra, hogy amikor nem használja a HDD-ket, parkolóba rakja a fejeket és leállítsa a tányérokat, így zajt, áramot és élettartamot is spórolhatsz. Ez viszont alaplap és OS függő, szóval ennek utána kell nézni. Mindezt aztán bepakolhatod egy akármilyen dzsunka házba, amit kellő (nagy átmérőjű és légszállítású, de akár alacsony fordulatú) ventivel megtámogatsz és akkor a megsülést is megakadályozhatod, viszonylag kis légzajjal. Esetleg tegyél elé egy USB-n kommunikálni képes UPS-t, hogy egy áramszünet ne vágja haza az egészet. Ha ügyes vagy, pár 10 eFt-ból megúszhatod a dolgot.
Kényelmesebb megoldás, hogy levadászol apróról egy HP Proliant Microserver-t. Abban van 4 HDD hely és nem is túl hangos.
-
jojokka
tag
Bizisten, végigolvastam márciustól a bejegyzéseket, de nem találtam megoldást a bajomra. Elsősorban NAS-okat írtok, az meg nem pálya nekem, talán majd második lépésnek.
Elsőre PC-ből szeretnék tűzfalat és routert csinálni. Nincs világverő bejövő netem, és a mostani hálózatom sem rossz, de nem vagyok abban biztos, hogy csak mi használjuk... A másik lehetőség, hogy haldoklik a routerem, de ennek talán még kevésbé örülnék. Szóval jelenleg egy 802.11ac képes router a góré otthon, őt osztom tovább két másik routerrel, akik switch-ként dolgoznak. (emelet és műhely) A műhelyben lenne a serverem.
Amit már tudok, hogy két hálózati kártya kellene a gépbe, WAN/LAN. Amit nem tudok még, hogy milyen gépet keressek? Valami régebbi I3 vagy I5 elég? 4 vs 8GB ram? Kell egyáltalán ilyesmi? Milyen oprendszert teszek fel? Ezt a routert esetleg fel tudom rakni virtuálisan is egy másik gépre?
Szóval ebben kérnék segítséget, remélem jó helyre írtam.
-
MrSealRD
veterán
válasz jojokka #5858 üzenetére
Pedig szerintem írtam róla...valahol..
kb 2-3 éve vettem egy Dell T3500-at. Erre telepítettem ESXI-t. Innentől a lehetőség száma végtelen. Én kezdetben pfsense-t használtam majd opnsense-re cseréltem. Fut még a gépen egy Xpenology meg egy pihole.
Ami ebből neked fontos lehet, az az opnsense és a pihole. Nem szükségszerű a 2 hálókártya én találtam olcsón 2 és 4 portos kártyát is. Így ez a vm lett a router nálam...viszont ez "csak" router. Tehát itt még gondoskodni kell switch-ről meg AP-ról. Ehhez vettem egy unifi 8 portos switchet meg egy unfi ap-ac-lr-t. Szerverből meg a LAN ág a switch-be. Amit lehet kábelen kötöttem rá... ez táplálja meg árammal az AP-t is.
Az opnsense-be DNS szerverként a pihole van megadva... így a reklámszűrés 1 rétege is megvan.A lényeg, hogy kell választanod valami hypervisort (ESXI(vsphere, Hyper-V, proxmox) ami kompatibilis a hardvereddel. Vagy úgy vedd hogy kompatibilis legyen a választott hypervisorral. És utána olyan és annyi VM-et futtatsz amennyit bír a gép.
Routerhez egyébként nem kell durvulás. Én az X5670-es 6 magjából 2-t adtam oda, meg 1GB RAM-ot a 24-ből... és sosem volt még szűk keresztmetszet.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
cinemazealot
addikt
"...nem vagyok abban biztos, hogy csak mi használjuk..."
Valószínűleg gondoltál már rá, de azért megkérdezem: egy MAC-szűrés nem segítene?A Mini-ITX topicban szokott posztolni &rew kolléga, ő már mutatott be ott épített routert, esetleg kérdezd őt.
-
bambano
titán
az első kérdés, amit itt el kell dönteni, hogy:
1. tanulni akarod a témakört
2. használni és gyorsan elfelejteni1. ha tanulni akarod, akkor lehet mindenféle virtualizációt használni, meg felrakni mindenféle csilivili marhaságot.
2. ha a problémádat akarod megoldani és utána elfelejteni, akkor veszel egy pc-t (kb. nagyjából bármi jó mostanában), felraksz rá egy debiant, beállítod és kész. az összes ilyen parasztvakítást, hogy esxi meg pfsense meg hasonlók, még azelőtt felejtsd el, hogy túl sok energiát feccölnél bele.egy rendesebb routernek lehet, hogy elég 128 mega ram, de ha nem akarsz nagyon fillérezni, akkor 256-ot raksz bele, az elég. de hangsúlyozottan csak akkor, ha kizárólag router. ha akarsz a gépen mást is futtatni (lehet, semmi gond nincs belőle), akkor annak a másnak a memóriaigénye számít.
én nem elégednék meg két hálózati interfésszel, legalább hármat tennék bele (inkább négyet), hogy lehessen szeparálni a hálózati részeket. de ezt mindenki maga dönti el. a debian lekezel annyi hálózati kártyát, amennyit fizikailag bele tudsz rakni a gépbe.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
vzozo
senior tag
válasz cinemazealot #5860 üzenetére
-
MrSealRD
veterán
válasz cinemazealot #5865 üzenetére
Régen én azt hittem ez milyen frankó...Csak az a helyzet, hogy MAC-et be tudják gyűjteni...tudják klónozni egy adott hálózati csatolóra... aztán megette a fene.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Adott egy épített NAS, melyet szerintem upgradelnem kellene, mert már náha érzem, hogy CPU korlátom van.
Épített NAS-om az alábbi:
Asrock J4105-ITX + 2x4GB 2400-as ram + Be quiet! BN292 400W Pure Power 11 + 1db WD Purple 6TB + Intel 530-as 128GB-os SSD + Fractal Design Note 304
Rendszer: OMV5
Programok Dockerben: Nextcloud,Emby server, Tranmission, pihole,netdata
Net: 200/15mbitTranmission mivel 1szálon végzi a letötlést és eléggé CPU zabáló egy jobb net esetén eléggé beterheli az 1 magot, ezért a jövöben/nemsokára cserélem qbittorentre a klienst.
Mivel legtöbbször letöltéskor veszem észre, hogy terheli a gépet, ezért gondoltam picit fejlebb mennék és az alábbira váltanék.Proci: i3-6100 vagy i3-7100 => kb mindegy melyiket venném mert 5% különsbgé van a kettő között
Lap: ASRock H110M-ITX vagy ITX/ac lap vagy bármi más ITX kompatibilis lap
Ram: 2x4GB Crucial,G.skill,Micron akármi...2400Mhz-s
Csak itx-ben gondolkodom, ezért házat nem szeretnék cserélni. Ez kb haszáltan olyan 40-45k-ból megvan, régi lap+prociból szerintem 30-at biztos ki lehetne szedni, így +10k lenne csak a váltás.
hütő: Vagy valami passzív hütés vagy kisebb házba szánt masszívabb hütő.
T-s szériás CPU-n nem gondolkodom , igaz azok engergiatakarákosak, de sok különbség alapjáraton nincs köztük. pl: Link
Ti mit gondoltok mit javasoltok?
i3-8100/9100F-en gondolkodtam de itt ITX vonalon eléggé húzos lenne a lap, szóval ezt a gondolatot el is vetettem.Egy kósza gondolat fordult még meg bennem, mégpedig, hogy OMV helyett Xpenologyra váltani, amivel jobban ki tudnám használni az erőforrásokat.
Jó irányban gondolkodom?
Segítséget előre is köszönöm.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
vzozo
senior tag
válasz cinemazealot #5865 üzenetére
Ha illetéktelenek használják a hálózatát? Miért ne érne?
Szóval az illetéktelennek kb. plusz két kattintás megtörni, neked viszont minden egyes (új / vendég) eszközhöz be kell lépned a router admin felületére a whitelistet csiszolgatni.
WPA2 (vagy most már 3?) megfelelően hosszú jelszóval, és kész.
Az egy 4 core-os proci, és ha egyszer a torrented core limites, akkor miért nem szoftveresen akarod megoldani ezt a problémát?
Proci: i3-6100
Itt meg hopp befigyel majd egy TDP ugrás 10-ről 50 wattra, de hát az a homelabbolás egy ilyen hobby, akinek nincs pénze villanyra, az ne csinálja.
Komolyra fordítva a szót Te tudod mihez kell a kakaó, én AMD Ryzen vonalon gondolkodtam amikor tavaly upgrade-eltem a vasat, és eddig jó. Amiket leírtál, azok szerintem elfutnak még jó ideig azon a régi J4105-ön is, hacsak nem akarsz az emby-vel transzkódoltatni, vagy bármiért úgy érzed, hogy reszponzívabb rendszerre van szükséged.
-
stigma
addikt
Hi, köszi az infót.
Tranmission-ben amit lehet lekorlázotom, így nincs baj, viszont hogy gondoltad a szofveres problémamegoldást?
Lekorlátozással annyi előnyöm van CPU-nál nincs 100%-on a terhelés, viszont 200-as netemből csak 60-70%-ot tudok kihasználni.
Hétvégén átállok qbittorent-re mert ott jobba helyzet, igaz ez is jelenthet részedről szoftveres átállást/megoldást.
Proci rendben, TDP-ről tudtam, villanyszámla nem érdekelAMD vonalat azért löttem ki mert:
- Ha mégis váltanék OMV-ről Xpenologyra , ha jól néztem csak Intel esetében megoldható, de ebben 100%-ig nem vagyok biztos
- AMD vonalon ITX lapok elég húzos áron vannak, ezért is hagytam az egészet.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Van egy ASRock H270M-ITX/ac lapon és hozzá egy Intel® Core™ i5-7500T CPU @ 2.70GHz ami Unraid szerveren teljesít.
Proci téren milyen fejlesztés lenne szükséges ahhoz hogy a rendszer elbirjon egy blue iris win VM et legalább 9kameraval?
Jelenleg a szerveren megy sonarr, radart, torrent , sabnzbd , Plex( leginkább helyi hálózaton)Sajnos a Zoneminder beállítása nem megy nekem, zonakkal bajban vagyok és ha már vannak kamerák akkor működjenek megfelelően..
-
vzozo
senior tag
Már ha tényleg a torrent a baja. De kétlem, hogy egy J4105-nek 100 megás (Internet) hálózati forgalom komoly gondokat okozna. Régen egy E350-em volt, és a 100-as Internet mellett még vígan vitte LAN-on a gigabites forgalmat...
Hálózat, hálózat, őp nem tudja, hogy WAN vagy LAN. Hacsak nem a J4105-öd route-ol, akkor szvsz hót mindegy neki.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Hi, 200-as net, 100-as esetén nem volt gond.
200-nál ugye 25mbit/s amivel töltök és fura volt első körben hogy a NAS felületére belépve tekert valami. Megnéztem a CPU használatot 1 mag 100%-on futot a többi nem.
Tranmission-nek utánaolvastam és többen írtak ilyen bajt, hogy 1 magot használ csak, ellenben a qbittorent-el.
qbittorent-et kipróvbáltam ott is volt magas CPU használat, de nem ennyire, így hétvégén szerintem átköltöztetem magam és beállítom rendesen.
Más programok, melyek a dockerben futnak nem esznek ennyit, azt is mát néztem.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
vzozo
senior tag
Hi, 200-as net, 100-as esetén nem volt gond.
Ezért mondtam, hogy LAN-on közben más célra megvolt a gigabit, tehát maga a CPU nem network korlátos, és cseréld az alkalmazást. Szerintem simán a task manager vagy a resource monitor is megmondja, hogy egy adott alkalmazás mennyi CPU-t / magot használ...
-
Csontbrigád
tag
válasz cinemazealot #5847 üzenetére
Itt egy tényezőről elfelejtettem érdeklődni, ez pedig az integrált videókártya. Intel F végű prociknál ez hiányzik.
Mivel telepítéshez nekem szükségem lenne a monitorra, ezért okozhat-e gondot, ha csak a telepítés idejére teszek be egy VGA-t? Kész a telepítés VGA-t kivehetem?Köszönöm!
-
cinemazealot
addikt
válasz Csontbrigád #5878 üzenetére
Szerintem ez semmilyen gondot nem fog okozni.
-
Synaptic
senior tag
A tanácsotokat szertném kérni home szerver ügyében.
Van itthon egy halódó félben levő Zyxel NSA 310 -em , ami már megette a kenyere javát.
Ezt szeretném kiváltani valamilyen egyszerűbb , akár desktop géppel.Amire kellene :
- torrent "szerver" . A hálózat összes gépe ide tolná s letöltendő torrent file-t
- Dlna. 2 TV kiszolgálása
- Google drive szinkronFeltúrtam a "padlást" és a következő dolgokat találtam.
AMD A6-3500 + Gigabyte FM1 alaplap 8gb ddr3 memória
I5 2400 + Gigabyte lap 16 Gb memória.
Találtam valami kommersz Chietec 500W tápot + pár merevlemezt.
Ezek képeznék az alapot.A Linuxhoz teljesen idióta vagyok , pedig a Freenas-t nézegetve nem is lenne olyan rossz.
Összedobtam virtualbox alatt egy Win7 es gépet . Qbittorrent , Mezzmo media szerverel. Tőkéletesen megfelelne a célra.
Építő jellegű hozzászólásaitokat szívesen meghallgatnám
[ Szerkesztve ]
Ryzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
bambano
titán
válasz Synaptic #5883 üzenetére
azt, hogy most konkrétan hogy áll a freebsd, nem tudom, mert nem teszteltem. de nem is olyan régen még volt benne big kernel lock és a tűzfala meg a hálózati stackje single threaded volt. magyarul minden, ami hálózathoz kapcsolódott, egy magon futott, függetlenül attól, mekkora procit raktál alá.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
őstag
sziasztok,
ASRock N3150-ITX lappal hajtanék meg 1 ssd, 4 hdd (3,5") rendszert home serverként.
mekkora táp ajánlott ehhez és milyen típusokat ajánlanátok?it never gets easier, you just go faster
-
KrAt
veterán
Sziasztok,
otthoni jatszadozashoz (Esxi, pfsense, kulonbozo linuxok, ad, stbstb) melyiket ajanlanatok inkabb?
Dell T110 II
HP DL380 G7
Dell R320Talan az R320 azert tetszene, mert van idrac, ami meg kozelebb van a valos szerverparkos szerverekhez..
Valahol 50 korul szannek ra, ha kicsit tobb, akkor nemgaz, csak erje meg.
Amitol felek, hogy ha regi a cucc, es leterdel az alaplap vagy a specko tap, akkor az gaz..Zaj, fogyasztas nem erdekes, nem egesz nap fog menni, es kinti mellekepuletben lesz, ott zajonghat
Elore is koszi,
Attila -
MrSealRD
veterán
Én Dell kedvelő vagyok. Viszont régi cuccok esetén a kompatibilitást ellenőrizd. És az idrac is jó.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
KrAt
veterán
válasz Stanley-B. #5890 üzenetére
Az R320 fele huz a szivem nekem is, de akkor el is dolt
Ket helyen talaltam, mindketto korrektnek tunt, arban is azonosak kb, azonban a se kezdetu helyen nincsenek benne a hdd keretek, mig az in kezdetu helyen ahogy neztem, igen, igy onnan gondoltam beszerezni.
-
Stanley-B.
őstag
az in kezdetű helyen nekem nem voltak hajlandóak eladni 2db szervert CPU nélkül és pár db külön CPU-t, felhívtak telefonon azzal hogy a "magánszemélyek általában nem tudják, hogy mit vesznek" (igen, halálosan komolyan ez hangzott el szó szerint) és vagy cégre veszem (elállási lehetőség nélkül ugyebár) vagy nem teljesítik. A másik hely viszont 10/10.
ha megrendeled az in-től végül magánszemélyként, feltétlenül számolj be róla, hogy hajlandóak voltak e elküldeni, akár privátban, mert kíváncsi vagyok
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz Stanley-B. #5892 üzenetére
Az de szép történet...
-
addikt
Dell T110 II-mben elfogytak a Sata csatlakozók, milyen bővítőkártyát érdemes bele venni?
RAID-et nem szeretnék, csak + Sata csatikat, az 5,25-ös helyre raknám a rendszer SSD-t meg még 1-2db 2.5"-os HDD-t.Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
KrAt
veterán
Szia,
már meg is rendeltem egy R620-at, ha már lúd alapon, akkor majd minden átköltözhet oda
Kérdés, míg meg nem jön: pendrive-ra akarom tenni az ESXi-t, 6.5 az utolsó támogatott. Ahhoz hogy tudok free licenszet generálni? A weboldalukon csak 6.7-hez tudok, az jó lehet hozzá?
-
Stanley-B.
őstag
jó döntés volt az R620.
azt nem tudom, mert én XenServert (XCP-ng) használok ami open source, összes funkcióval amit a Citrixnél fizetőssé tettek. És a legújabb verzió is támogatott pl. az R620-on is. Ha gondolod tegyél vele egy próbát, Xen Orchestraval együtt.[ Szerkesztve ]
-
Zotya856
újonc
Sajnos én is hasonlóan jártam velük, de én egy szerver procit meg egy ramot vettem tőlük.Majd közölték ,hogy magánszemélytől csak előre utalással fogadnak el(vagyis inkább paypal). Ám legyen.Később kiderült hogy a ram valamiért hibás lehetett(nem derült ki). Vissza küldtem hogy nincs rá szükségem és nem is jó , majd még leakartak húzni hogy a két alkatrész együtt volt ennyi külön drágább, de erről már csak akkor tájékoztattak mikor elálltam. Óvatosan velük és határozottan kell nekik jelezni hogy a fogyasztó védelmi szabályokat tartsák tisztában.
-
Stanley-B.
őstag
válasz Zotya856 #5899 üzenetére
nincs szükségük már magánszemélyek pénzére a sok céges eladás mellett ezért szarnak bele. Pedig több szerverre adtam le a rendelést, nekem előreutalással sem adták el amúgy. De hát ha nem kellett a pénz akkor elköltöttem a konkurenciánál. Ugyanannyiból 36 magos Dell, 50%-kal nagyobb passmark és 1 év gari helyett 2 jött ki úgyhogy jobban is jártam igazából...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SSD kibeszélő
- Politika
- Nintendo Switch
- Xbox Series X|S
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest