Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
layerke
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Otthoni szerverként egy kis miniitx lap szolgált, am1 + 5350 proci, 8GB ram, SSD a rendszernek. Ez egészen addig működött többé-kevésbé jól, amíg le nem járt a gari. Rendkívül csalódott vagyok a hagyományos alkatrészekkel kapcsolatban és azt gondoltam, hogy egy hp proliant ml360e gen8 elláthatná a feladatot.
NAS volt eddig, egy kis owncloud szerverrel, plex szerverrel, ezután is ez a fő feladatkör. Szerintetek megéri beruházni egy néhány éves rendes gyári szerverre? Nem anyagilag értem a kérdést, hanem úgy általában. Több vagy kevesebb törődést igényel, stabilabb, stb?Köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz layerke #4702 üzenetére
nem.
zajosabb. SOKKAL. drágább bele minden, nagy, stb.
inkább megpróbálnám helyette az új hp microserver gen10-et, vagy ha több pénzt akarsz rá szánni, akkor rendes félszerver cuccokból összerakni egy rendszert.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
Pálinkás jó reggelt
Sikerült éjjel összedobnom az OMV szervert, szinte zökkenőmentes volt. De sajnos csak szinte. Jelenleg az a nagy problémám, hogy a transmission az istennek se akarja elkezdeni a letöltést.
Szerintem, valami permission probléma lehet, vagy valahol valamit elkevertem, mert YT video alapján csináltam.
De fogalmam sincs, hogy hol keressem a problémát.Valakinek valami ötlet esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #48613632 #4704 üzenetére
Mehh ... átb.szott egy "how to" videó a youtuben. A pali betetette a dockerbe a bittorentet, és onnan konfiguráltatta. Szívtam vele egész éjjel. Ezerszer átnéztem a permissionokat, meg újra deklaráltam őket, de semmi. Torrent filet betette, de nem indult el. Aztán töröltem azt a nyomorult dockert, illetve kivettem a TM-et belőle, simán bekonfigoltam a TM menüpont alól, ráengedtem a klienst, és tádááá
szerk:
Mondjuk szerintem jelenleg bárkinek nyitva áll az egész rendszer, mert kínomban minden jogosultságot engedélyeztem >> read/write/execute * all
De ezzel már majd csak délután fogok tökölni. Rám fér kis alvás.szerk2:
Ha van kedvetek, meg időtök, nézzétek már meg ezt a fenti linkelt videot légyszi. Van annak a sok körítésnek valami értelme? Szerintem amúgy biztosan van, de nem értem, miért nem a legegyszerűbb módon oldotta meg a pali.[ Szerkesztve ]
-
Luskan
tag
válasz #48613632 #4705 üzenetére
Szerintem nézz át az OMV topikba.
Ezzel a dockerezéssel engem a világból is ki lehetne kergetni. Szerintem csak azért született meg hogy lespórolják a rendszergazda fizetését és devops/full stack (és egyéb trendi jelző) fejlesztőket lehessen dolgoztatni, akik sosem fognak egy környezetet olyan jól bekonfigolni mint egy jó rendszergazda.
-
MrSealRD
veterán
válasz bambano #4709 üzenetére
Elképzelhető, hogy sok ezer működő konténert alkalmazó cég téved...lehet...
Nem vagyok elvakult docker fanatikus, de a szélsőségesen negatív kijelentéseket sem szeretem. Azt elismerem, hogy ez is olyan eszköz mint más 100. Nem mindenre alkalmas, de van amikor kifejezetten hasznos.
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
bambano
titán
válasz MrSealRD #4711 üzenetére
nem kell felülni minden aktuális hype-ra.
ha tudsz mondani egy feature-t, amit a docker tud, és nem lehet hatékonyan megoldani alap oprendszerrel, akkor átgondolom a véleményemet.
de addig csak az marad, hogy a konténertechnológia előnyt nem ad, csak felesleges bonyolultsági szinteket és teszteletlen kódot visz a rendszerbe. ahol dockert láttam telepítve, ott mindig volt hozzá egy rakás plusz menedzsment eszköz is, amiről szintén nem lehet tudni sem azt, hogy mennyi hiba van benne (de, lehet tudni: sok), sem azt, hogy meddig fejlesztik, sem azt, hogy mikor hátrál ki mögüle a fontos fejlesztő vagy mikor borítják be, mikor vásárolják fel, stb.a docker hasznos lehet minden olyan operációs rendszeren (linux disztrókat is beleértve), ahol nem tudtak rendes csomagmenedzsmentet összefaragni. a többiek debiant használnak.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
addikt
válasz bambano #4709 üzenetére
Próbáltál már hirtelen pár száz/ezer új instance-el skálázni?
sutszi, köszi, ezt jól összefoglaltad
"Elképzelhető, hogy sok ezer működő konténert alkalmazó cég téved...lehet...
Nem vagyok elvakult docker fanatikus, de a szélsőségesen negatív kijelentéseket sem szeretem."[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Luskan
tag
Az nem szakmai indok, hogy mert sokan használják. Ez inkább a menedzsment, vagy vezetőség vesszőparipája.
Ami miatt még nem tetszik, hogy jönnek a szeparálással, meg így biztonság úgy biztonság. De basszus ez simán felhasználók és csoportok jogosultság kezelése. Ehhez képest sokszor egy-egy webszerveren az apache user is már már root erősségű user. Ezek után meg jönnek vele, hogy itt a docker, így biztonságosabb és nem fér hozzá annyi mindenhez a webalkalmazás (már ha nem PHP-FPM volt). Fasza..
Na mindegy nekem nagyon rosszak a tapasztalataim a dockerrel. Amennyit eddig olvastam róla, meg amilyen indokokkal alátámasztották a létjogosultságát, nem tudott meggyőzni, hogy olyan featuret adna ami nélkülözhetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
mennyivel egyszerűbb dockerrel 100 ezer új instance-ot összerakni, mint alap debiannal?
hint: semennyire, alap debianból kitolni 100 ezret egyszerűbb, mint dockerrel.a dockerről azt is mondták, hogy biztonságosabb. hát nem, triviális kitörni a konténerből. eleve sosem lesz biztonságosabb, mivel plusz kód, amiben plusz hiba lehet.
-
csocsoszán
őstag
Sziasztok! Segítséget kérnék! Nem vagyok eléggé tájékozott.
Ezt a tanácsot kaptam: "Ha nem vagy átlag felhasználó, akkor inkább építs egy mini home szervert. Itt érdemes érdeklődni"!
Erre: Van egy himedia q10 pro-m 3d iso lejátszásra, aminek a routeren lévő 3d-ket is le kéne játszani. (A mostani felállás gyenge ehhez! Dlink 860L)
Ami nekem kellene az, hogy kívülről és belülről is elérjem a fent lévő adatokat, filmeket zenéket, direktben lejátszani. Belülről mindennel (3d tv, q10 pro (3d iso), zenéket, a foobar-al laptoppal, telefonnal mindent.). Plusz torrentezni is tudjak vele (sok torrent) Gigás netem van ki kéne használni! Nem kell tükrözés.
Egy erős média szerver szerűség kellene.Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!
-
addikt
válasz csocsoszán #4717 üzenetére
Synology Intel procival
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
csocsoszán
őstag
-
tom_tol
addikt
válasz csocsoszán #4720 üzenetére
"Meg is válaszolták! Köszönöm!"
Te! Milyen segítséget kaptál a kérdésedre? Nagyon kíváncsi vagyok
-
addikt
válasz csocsoszán #4720 üzenetére
Meg a sok felkiáltójelet is tárolni kell rajta!
Nem adtad meg hogy neked 4-6 HDD hely kell meg hogy mennyi a keret. Ha nem értesz hozzá, lesz vele kihívás, kérdés van-e kedved/időd megtanulni, beállítani. Synology-nak elég jó távoli elérése, vannak használható iOS/Android appjai stb. Meg lehet házilag is hasonlót csinálni persze
-
csocsoszán
őstag
(Eltévedtem volna, itt mindenkit a Synology fizet? Synology-nak biztos van topikja! Köszönöm!)
Vagy mégiscsak a házi szerver építése topik!
Saját építésben kérnék tanácsot.Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!
-
MrSealRD
veterán
válasz csocsoszán #4724 üzenetére
Én kvázi "építettem". Ha visszakeresed korábbi hozzászólásaim akkor abban megtalálod az én utam. Már pontosan nem emlékszem mennyire mentem bele részletesen, de én egy Dell T3500-as workstation-t vettem meg bagóért, aztán azt pakoltam meg 24GB RAM, 3x2TB HDD, HP P410 RAID, Samsung 850 PRO 512 GB...
ESXI, Opnsense, Xpenology, Centos(Pihole) fut jelenleg...Ha konkrét kérdésed van akkor szívesen segítek...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
vargalex
félisten
Szia!
Én itt is azt tudom írni, mint a másik topicban, hogy ha számít a fogyasztás (is), akkor én valami integrált CPU-s miniITX lapot (pl. J4105, vagy J3455) választanék 4, vagy 8 GB RAM társaságában. Lehetőleg olyat, amin legalább 4 SATA van, mert a 2 az biztosan kevés lesz.
Hogy gigás netet kihajt-e torrent alatt, azt pontosan nem tudom, de az 500 Mbps-es meg sem kottyan neki. Sz általad leírt feladatokra én nem használnék feleslegesen nagyobb teljesítményű cuccot.Alex
-
stigma
addikt
Hello,én is osztom az előttem hozzászóló véleményét.
Nekem az alábbi konfigom van:
- Asrock J4105-ITX
- 8GB ram (2x4GB 2400) => szerintem bőven elég 4GB is mert nekem 1,5GB-nál többet sohasem evett
- SSD (32-es m2-es sata átalakítóval
- WD Purple 6TB
- FSP 350W-os táp (Seasonic belső)
- Corsair 250DAz SSD nem létszükség mert nasról van szó, de kb 10 mp egy restart. Nekem volt itthon elfekvőben ezért van benne.
OMV-t használok(openmediavault), 4-es verziót. Menüje maygar, könnyen telepíthető és felhasználóbarát.
Én jelenleg 4k\1080p-s anyagokat szedek ahsználok(filmek,sorozatok) tökéletesen kihasználom és nem pörög 100%-on.(4k-s anyaghoz adott minden : Tv, erősítő, lejátszó)
Samba megosztás, torrent, Backup anyagok melyeket legfőképp.
Egy fontos dolog: Erre a lapra illetve másik nagy testvérére J5005(gemini Lake) első körben Debian-t kell tenni majd arra OMV-t.Ezenkívül megoldás lehet a topicban említett Synology rendszer, viszont ennek van egy saját topicja (Xpentology) melyet épített NAS-ra tudsz feltenni.
Mindkét megoldás működik, választani neked kell. (szerintem ez a két legkézenfekvőbb)
Amit még ajánlok, mert felesleges ekkora tá neki, hogy vannak DC-s lapok melyen panel táppal mennek (laptop táp) melyek ~120-160W fogyasztásúak, ezek bőven elegek az általam ajánlott konfighoz .
[ Szerkesztve ]
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
csocsoszán
őstag
válasz vargalex #4728 üzenetére
Először is köszönöm szépen a segítséget!
https://ipon.hu/shop/termek/asus-prime-z390p/1683951
[link] Az egyik barátom ezt javasolta! Mit szóltok hozzá? (50-60-at gondoltam, mostmár 110 környékénél járul. )
Azt mondják ez egy igen jó alap. Szeretnék egy nagyon jó hangú. (Van egy Furutech dac-om. Sennheiser hd800 fülesem.) És jó képminőségű média centert, azaz htpc-t, ami mellette szerver funkciókat is ellátna.
(Ha jól tudom a high-end htpc építők ezt az alaplapot használják.) Ehhez mondjuk I3-as proci.
Elnézést , hogy hirtelen, konkrét dolgokkal álltam elő, de folyamatosan érdeklődőm az ismeretségemben, hogy hogyan tovább.Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!
-
motogprossy
csendes tag
Sziasztok.
Elég kezdő vagyok otthoni szerverek terén, előre is elnézést a buta kérdésekért.Van egy minipc-m, Windows 10 fut rajta, éjjel-nappal be van kapcsolva.
Szeretnék egy olyan megoldást, hogy a rajta lévő adatokat bárhonnan el érjem, akár telefonról, akár más PC-ről, böngészőből.
Gigabites net, router van, FTP kliens fut rajta, de iszonyatosan lassú az átviteli sebesség.
VPN kapcsolattal el érem bárhonnan, viszont több embernek is kellene hozzáférés, bizonyos mappákhoz, VPN nélkül, gyors átviteli sebességgel.
Tudna valaki Win10-re ilyen típusú megoldást? Szépen be van lakva a rendszer, nem akarnék más oprendszert rá tenni.Előre is köszönöm.
-
apezka
aktív tag
válasz motogprossy #4730 üzenetére
Hát, szerintem nagy bátorság VPN nélkül egy FTP-t vagy bármi hasonlót kiengedni a nagyvilág felé, de igazából "nem fogadsz el" más variációt...
Nem tudom milyen adatokhoz kell hozzáférés, de elgondolkodnék egy Google Drive-on vagy One Drive-on a helyedben. viszonylag egyszerű, nem túl drága és gyors is. Cderébe nem kell ajtót nyitnod a nagyvilág felé az otthoni hálózatodra.
Jó-jó szinkronizálni azt kell...A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
cinemazealot
addikt
Esetleg egy olyan switch-csel vagy router-rel, ami kezel VLAN-okat, nem lehet úgy bekonfigurálni a helyi hálózato(ka)t, hogy az a mini PC olyan alhálózatra kerüljön, amin egy kívülről érkező kapcsolat nem veszélyezteti a többi "otthoni" gépet?
Én sem vagyok jártas a témában, csak én is szeretnék teszt szervert üzemeltetni itthonról anélkül, hogy VPN-eznem kellene.
-
apezka
aktív tag
válasz cinemazealot #4732 üzenetére
De azt megoldhatod, hogy kiteszed DMZ-be a mini PC-t. De ez azt jelenti hogy logikailag otthonról is úgy kapcsolódsz majd rá mintha valahol az interneten lévő egyik gép lenne. Másrészt pedig szerintem az FTP-sem lesz gyorsabb a többi ember számára, talán még annyira neked sem, mint eddig otthonról...
Egyébként ezt már az 5-6 ezer forintos tp-link routerek is tudják.
(Szerintem egyáltalán nyersz vele sebességet, de talán pontosítja ezt valaki.)A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
apezka
aktív tag
válasz cinemazealot #4732 üzenetére
Bocs, már nem tudtam szerkeszteni...
Szóval, most akkor mit szeretnél? A "teszt szerver" alatt te mit értesz? Csak tartalmat megosztani, vagy egy teszt labort üzemeltettni? Mondjuk egy teszt labort én tuti nem tennék ki DMZ-be, ha a föld megáll akkor sem...A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
allein
addikt
Sziasztok. Torrentezésre, mit javasoltok? NAS-ról akarok váltani PC-minipc-re, nem tudom mire érdemes váltani. Van erre a célra kimondottan PC? Ami tud 10-15 HDD-t kezelni.
Szerk: NAS éri meg jobban? Kevés fogyasztás, halk.
(#4737) bambano - panelban lakom nem tudom hova elhelyezni máshova. Lehet mégis marad a NAS és nagyobb HDD-kra váltok. Én sokat akarok seedelni mármint minél több torrentet.
De nem használom ki a digis gigabites sávszélességet NAS alatt. Routerem viszont tudja a kéttő WAN-t, elgondolkodtam még egy gigabites előfizetésen
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
igények lejjebb adását
én jelenleg nem ismerek olyan mezei pc-s házat, amiben 15 diszk elfér. 12 az általam ismert maximum.
esetleg meg kellene fontolni kevesebb nagy diszk használatát.
jelenleg nem ismerek olyan pc-s alaplapot, ami alapkiépítésben elvisz 15 sata diszket.
azt is írd meg, hova akarod lerakni, mert egy szerver architektúrájú vas hangos is, sokat is fogyaszt.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
allein
addikt
válasz bambano #4738 üzenetére
Mostani csomagom benne van ötszázezerben (DS916+, DX513, 4*9 TB WD RED). Egy ilyen PC-be, amit torrentezésre szeretnék, nem lenne szükség i7-i9 CPU-ra nem kell bele dedikált VGA, ezért nem is kellene olyan nagy teljesítményű táp bele.
Nem tudom mondjuk 5-10 HDD, 8-16GB RAM és egy CPU-hoz mekkora kraft szükséges.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
most van 36 tera diszked. a 10 terás már tömegtermék, bejelentették már a 14 terásat is.
egy sima pc alaplap 6 diszket tud, 8 diszkes házat azért lehet könnyen találni, szóval olyan 112 teráig viszonylag egyszerűen el tudsz jutni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
cinemazealot
addikt
-
bambano
titán
válasz cinemazealot #4742 üzenetére
"Gyakorlatilag webszolgáltatásokat szeretnék üzemeltetni itthonról": amivel egy kisebb kosárnyi szerződést meg jogszabályt sértenél meg.
szerintem nem szeretnél.
-
hemaka
nagyúr
Nekem a mostani Syno elott egy Asrock z390 extreme 4 (ha jol emlekszem) + Fractal R5 volt, de kinottem.
Ezek + nemi ram es egy olcso proci, tap, de vinyok nelkul 2kilobol megall a tortenet. Ha szurken veszed, meg olcsobban is...[ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
cinemazealot
addikt
válasz bambano #4743 üzenetére
Tehát aki komolyan veszi a mini PC-jén futó privát web alkalmazásának bebiztosítását anélkül, hogy VPN-ezésre kárhoztatná magát vagy szerverterembe költözne, az megszeg egy raklapnyi szerződést.
Nem mondtam, hogy megosztanám a nagyvilággal és tömegeket szándékozom kiszolgálni. Egyedüli felhasználó lennék, csak mint sokan hozzám hasonlóan, nem kívánnék több réteget ráhúzni a szolgáltatásra a kelleténél. És ugye, ha valami kikerül a nyilvánosság elé, azt előbb-utóbb megtalálja más is. Na, ennek káros hatásait szeretném minimálisra venni. Nyilván nem a gugli.noip.com-ot építem...
-
-
apezka
aktív tag
válasz cinemazealot #4745 üzenetére
Most akkor nem értem mit szeretnél...
FTP segítségével tartalmat megosztani több embernek (pl.: családnak, barátoknak) vagy weboldal(aka)t megosztani saját magadnak?
Nem látom okát, hogy miért ne használj VPN-t, ha nem "üzleti" okokból szeretnéd ezeket a szolgaltatásokat biztosítani. De ha mégis akkor bizony igaza van bambanonak. Már csak abból kiindulva, hogy a lakossági internet előfizetéssek tiltják az ilyen szolgaltatások üzleti kialakitását.
Másrészt ha mégis ilyenben gondolkodsz akkor arra hálózatra egy elég komoly tűzfalat kell összeraknod. Mert én nyugodt szívvel biztosan nem pakolnám ki a tárhely tartalmát.A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
cinemazealot
addikt
Szerintem Te összekeversz motogprossy kollégával. Ő említett FTP-t, én csak az ő felvetését meglovagolva jeleztem, hogy én meg egy webszolgáltatást szeretnék, amit bárhonnan elérek, de ne kelljen hozzá VPN. Tisztában vagyok az otthoni internet szabályaival, természetesen nem üzleti, hanem kizárólag magán célra szeretném mindezt.
A kérdésem tehát technikai jellegű volt (használható-e ilyen célra a VLAN?), nem jogi vagy erkölcsi.
(#4749) vargalex
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SSD kibeszélő
- Politika
- Nintendo Switch
- Xbox Series X|S
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest