Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Tosee #1962 üzenetére

Azért ne keverjük a formázást és a partíciós táblát, mivel utóbbi partíción kívül helyezkedik el, konkrétan a HDD 0. szektorában, az MBR-indítókóddal együtt. Utána következik 62 üres szektor (de ide telepedhetnek bootmanagerek, Lilo, GRUB stb), utána a 63. az első partíció első szektora (bootszektor).

Egy partíció mentése így nem tartalmazhatja a partíciós-táblát, viszont tartalmazza annak fájlrendszerét és indítószektorát is.

Teljes HDD mentés tartalmazza a partíciós-táblát is.

• Kernel

nagyúr

Kezdetnek legegyszerűbb mindenkinek kipróbálni például a Hiren's boot CD-t, amin több klónozóprogram is található. Aztán lehet továbblépni, ha esetleg nem felel meg, illetve kipróbálás után megvásárolni a tetsző programot, a rend kedvéért ezt is hozzá kell tenni.

• Kernel

nagyúr

válasz ssolitude #1956 üzenetére

Ghost 14-gyel is lehet ghostolni, azért nevezik Ghostnak és ha manapság SATA-t nem lehetne ghostolni, elég érdekes lenne. Legfeljebb a helyreállító-lemezébe integrálni kell drivert is (de csak ha nincs benne alapból a megfelelő), vagy IDE-kompatibilis módban még azt sem.

De ezt már tisztáztuk, hogy a Ghost 14-gyel más gond van. Akik torrentről töltögetnek, csak azt nézik, hogy a 14-es szám a legnagyobb, de ez nem jelenti, hogy a 14-es a legjobb is. Legalábbis célfüggő:

http://prohardver.hu/tema/ghostolas_de_hogyan/hsz_1903-1903.html

• Kernel

nagyúr

válasz ToBeY #1954 üzenetére

Nem kell "aláformázni", mivel a Ghost visszaállítja a fájlrendszert is. Adattároló partíciót viszont nem célszerű klónozni, fájlkezelővel biztonságosabban menthető. Főleg oprendszert érdemes klónozással átvinni.

További lehetőség a teljes HDD klónozása (vagyis közvetlenül egyikről a másikra), mely az MBR-től kezdve az összes szektort átmásolja, tehát 1:1-ben letükröződik minden, még a töredezettség is. Természetesen a partícióstábla is. De épp a szektorszintű üzemmód miatt és főleg nagyméretű merevlemeznél ez elég lassú folyamat.

• Kernel

nagyúr

válasz Aylarth #1951 üzenetére

A topikban részletezett ISO-ba hegesztés azokat érinti, akik jobban szeretnék DVD-n látni a cuccot, vinyóhalál esetére. Plusz szeretnék közös DVD-n látni a klónozóprogramot és a képfájlt is.

• Kernel

nagyúr

válasz Paulo81 #1947 üzenetére

Felülírja a fájlrendszert, mindegy mi van rajta. De lehet akár formázatlan is, a partíció felül lesz írva olyanra, ami az image fájlban le van mentve. Mérettel csak annyi megkötés van, hogy a lementett eredeti adatmennyiség ráférjen. Tehát lehet kisebb is a felülírandó partíció, mint az eredeti volt, nagyobb meg pláne.

Lapozó- és hibernációs fájlt a Ghost nem csomagolja be, mivel felesleges, ezeket a Windows úgyis létrehozza magának, persze a hozzá szükséges hellyel számolni kell.

Egyébként a Hiren's ISO-ba is be lehet olvasztani .gho lemezképet és akkor a kettő egyben van.

• Kernel

nagyúr

válasz retes #1909 üzenetére

Acronis True Image a neve, csak egyrészt hosszú mindig leírni, illetve azt hittem, úgyis ismerős.

• Kernel

nagyúr

válasz retes #1906 üzenetére

Vannak Ghost beállítási lehetőségek, vagy lehet próbálkozni az Acronis klónozó programjával is. Utóbbiról olvastam már több helyen, hogy valakinek elsőre, minden hozzáértés nélkül is sikerül vele, de ez önmagában nem minősíti le a Ghost-ot sem.

• Kernel

nagyúr

válasz Kernel #1903 üzenetére

Természetesen a fájlrendszert is kialakítja, az image fájlban tároltnak megfelelően, ezért előzetes formázást nem igényel. Másszóval formázatlan partícióra is felmegy, vagy ha másfajta fájlrendszer van fenn, azt felülírja.

• Kernel

nagyúr

válasz ImI87 #1901 üzenetére

Ilyenkor fájlszinten dolgozik, vagyis csak fájlokat másol a tömörített gho fájlból ki-be, meg persze gondoskodik a bootoolhatóságról is. Partíciós táblát nem módosítja.

Ghost verziók között nem egyszerű eligazodni, mióta a 8.0 után elágazott a fejlesztés a 2003-as (home jellegű) változat felé is. Alábbi webhely például folyamatos időrendben felsorolja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_(software)

De talán jobban áttekinthető, ha leválogatom a két szálat:

Norton Ghost 2003
    Ghost 9.0 (includes Ghost 2003)
    Ghost 10.0
    Norton Save And Restore 1.0 (Ghost 10.0)
    Ghost 12.0
    Norton Save & Restore 2.0 (Ghost 13.0)
    Norton Ghost 14.0

Ugyanakkor másik szálon folytatódott a professzionális változat fejlesztése is:

Ghost 8.0
    Ghost Solution Suite 1.0 (AKA Ghost 8.2)
    Ghost Solution Suite 1.1 (Ghost 8.3)
    Ghost Solution Suite 2.0 (Ghost 11.0)
    Symantec Ghost Solution Suite 2.5 (Ghost 11.5)

Közben láthatóan mintha direkt fokozták volna a zavart azáltal, hogy néha ötletszerűen változtattak a kereskedelmi elnevezéseken.

Szerintem a topikba azért jönnek gyakran érdeklődni a (sokszor alkalmatlan) 14-es kapcsán, mert a legnagyobb számút igyekeznek letorrentezni (mint az más programoknál szokott és bevált), viszont a Ghost esetében félrevezető.

Akit esetleg érdekel pár kép a 2.5 Windows részéből (bootlemezkészítés):

• Kernel

nagyúr

válasz KrAt #1887 üzenetére

Kell lenni egy aktív partíciónak, utána az ntldr (boot-kód általi) indítása helyreállítható a:

Meghajtó:\Boot\Bootsect.exe –NT52 All

...paranccsal, de ez voltaképpen egyenértékű a fixboot paranccsal, így nem biztos, hogy változna bármi és még a Bootsect.exe programhoz is hozzá kell jutni.

http://support.microsoft.com/kb/919529

A cikk eleje ugyan Vistáról szól, de ahhoz az -NT60 paraméter tartozik (Vista bootszektor).

Amúgy sokféle oprendszer telepítője felhasználható egy működő boot kialakításához. Ha már indul a rendszerpartíció, utána a rajta lévő rendszer, illetve az egész partíció felülírható, persze ezután is lehetnek még buktatók.

• Kernel

nagyúr

válasz KrAt #1885 üzenetére

Amikor a Javítókonzol jelszót kér, sok esetben csak Entert kell ütni, mivel ez a beépített (rejtett) Rendszergazda, aminek a legtöbben nem adnak jelszót egyáltalán.

• Kernel

nagyúr

válasz KrAt #1883 üzenetére

Ez a hibaüzenet az MBR (0.) szektorban található, vagyis az MBR-kód írja ki, amikor nem talál indítható bootszektort az aktív partíció elején (vagy nincs aktív partíció).

• Kernel

nagyúr

válasz KrAt #1880 üzenetére

Ennyi erővel az új vinyóra indíthattál volna egy új XP telepítést, amit be sem kell fejezni, vagyis szerepe csak a partícionálás, helyes bootolás kialakítása.

Utána egy másik számítógépben (vagy egyéb kreatív módokon), törlöd az adatokat, amit a telepítő felrakott, meghagyva a gyökérben lévő bootfájlokat:

boot.ini
    Bootfont.bin
    NTDETECT.COM
    ntldr

Ehhez hozzámásolod még a régi Windows mappákat (XP-ben gondolkodva, mivel azt nem írtad):

Documents and Settings\
    Program Files\
    WINDOWS\

...és már össze is állt egy működő rendszer.

Ghost bootlemez használatával hasonlóan rendezhető: ideiglenes XP telepítése, boot működik, Windows partíció felülírása. Természetesen ez nem jelenti, hogy magam is a telepítőt hívnám segítségül, inkább kezdők részére javasolt módszer.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1876 üzenetére

Persze ezen már ne múljon, bekattintottam még az UDF-et is, elmentettem, így is bootol, működik.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1877 üzenetére

Meg ahogy nézem Ultraiso nem is ajánl fel semmilyen választási lehetőséget ilyen szempontból.

Fájlmenü, Tulajdonságok. Itt lehet egyébként átállítani a méretet is 4,7 GB-ra hogy helyesen írja ki a szabad helyet.

Egyébként én nem azt írtam, hogy mehet UDF-be is. A lemezen lévő Linuxról rátallóztam egy Vista DVD-lemezképre, ami UDF. Mindent látott rajta, tehát simán lekezel egy másik optikai meghajtót, amin UDF van. De ez bizonyára kernelszintű képesség nála.

Viszont ez nem jelenti, hogy én belepiszkálnék a már megévő lemezkép fájlrendszerébe, ha úgyis felesleges. Nehogy még elromoljon a bootfolyamat. Az igaz, az ISO és Joliet mellett, normál esetben simán elfér még egy UDF is. De ebben az esetben jobb nem piszkálni.

Tehát nem ok nélkül fogalmaztam úgy, ahogy.

Csak annyi lett volna a kérdés, hogy milyen módot válasszak kiírásnál, hogy utána bootolásnál acronis lásson rajta mindent.
    De valóban írta Kernel is, hogy udf-be is mehet, azt is látni fogja Acronis.

Semmilyen módot nem tudsz választani (ilyen szempontból), mivel a fájlrendszer a lemezképben adott.

Gondolj bele, van egy lemezképed a C: meghajtóról, ami NTFS. Visszaállításnál tudsz választani, hogy milyen fájlrendszert szeretnél? Nem, mert már eleve adott, ezért nevezik lemezképnek. Ezt már csak felírni lehet 1:1-ben.

Természetesen az .iso kiterjesztésnek nincs köze ahhoz, hogy csak ISO 9660 lehet rajta. UDF stb. is lehet. Továbbá nyilván egy optikai lemezkép lehet más formátumú is, nem csak .iso.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1873 üzenetére

A már leírtakat valóban nincs értelme mégegyszer leírni, de ha esetleg nem lenne világos, egy .iso lemezképben található fájlrendszer többféle is lehet egyszerre, a szóbanforgó acronis.iso esetében ISO9660 és Joliet található.

Ez az, amit egyszerűen nem módosítasz, mert hozzá sem nyúlsz. Csupán adsz még hozzá adatokat (ehhez simán egérrel áthúzhatod az alsó tallózóból a felső ablakrészbe) utána az UltraISO fájlrendszer-módosítás nélkül fogja elmenteni. Az UDF-et meg egyelőre elfelejted.

Ha van korlát, az csak az iso-ban levő 1-1 fájlra vonatkozna.

Feltételezed, hogy egy ISO-szerkesztő, aminek ez a dolga, nem dumálna az arcomba, amikor 2 Gigánál nagyobb fájlt akarok beleolvasztani, hogy ne csináld, mert úgyse lesz jó? De nem szólt vissza, ráadásul hibátlanul megcsinálta.

Sőt, kíváncsiságból most megnéztem, virtuális gépen DOS-t bootoltam, az Acronis.iso-t csatoltam meghajtóként, majd az előzőleg rátett 2,5 Giga méretű fájlt a copy paranccsal átmásoltam a virtuális C: meghajtóra. Át is mászott hibátlanul. Most akkor milyen 2 Giga korlátról beszélünk? Én nem látom sehol. Régebbi programoknál jelentkezhet gondolom, ami csak ISO 9660 level 2 fájlrendszert tud kreálni.

De azért nehogy zavart és ellentmondást okozzak a fejedben, azt már tisztáztuk, hogy az Acronis-lemez Linuxot tölt be, nem DOS-t. Biztos lehetsz benne, hogy az öreg DOS-nál mindenképpen feljettebb fájlkezeléssel, mellesleg az UDF-et is "látja", amint már szintén említettem.

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1868 üzenetére

Most rátettem egy 2,5 GB méretű fájlt, elneveztem .tib-re, utána bootolt, be is lehetett tallózni.

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1866 üzenetére

Csak virtuális gépen kísérleteztem, ISO-t bootoltam.

De szerintem ISO lemezképet csak szabványosan és 1:1-ben lehet felírni. Íróprogram ebbe már nem szólhat bele, nem is szabad neki.

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1864 üzenetére

UltraISO-val nekem is működik.

PowerISO-val nem jött össze, illetve próbáltam még az ImgBurn, vagy Nero 6-tal is összerakni új lemezképbe (boot-image+adatok), egyik sem indult.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1855 üzenetére

srácok, ezekszerint pakolható bele cucc, és ha linux alapú, akkor nem kell 2 giga korláttal sem foglalkozni, mehet udf-be?

Az IsoBuster szerint ISO 9660 és Joliet fájlrendszereket tartalmaz. Mivel optikai lemezekre többféle fájlrendszert is fel lehet rakni (így többféle felhasználásra lesz kompatibilis) tehetsz még rá UDF-et is. Csak nem biztos, hogy szükséges.

2GB korlát az ISO level 2 szabványnál volt, azóta már level 3 van, ahol ilyen korlát nincs. Pl. az ImgBurn sem korlátoz.

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1860 üzenetére

Milyen programmal (verzió szerint is) történt a módosítás?

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1857 üzenetére

Ennél nincs, de ez nekem nem is lényeges, csak érdekességből kísérleteztem vele, amúgy Ghost-ot szoktam használni.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1852 üzenetére

Úgylátom, ez a Linuxos program kezeli az UDF-et.

Felcsatoltam másodlagos optikai meghajtóként egy Win7 ISO-t, ehhez a VmWare volt szükséges, ami több optikai meghajtót is lehetővé tesz. XP-ben (alapból legalábbis) egy ilyen lemezen csak a Readme.txt látszik, amiben közlik, hogy ez egy UDF lemez. Az Acronis viszont "lát" rajta minden adatot.

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1853 üzenetére

Én az Acronis honlapjáról töltöttem le a True Image legális próbaverzióját, azzal kreáltam a boot ISO-t.

Kipróbáltam úgy is, hogy nem a gyökérbe raktam a pótlólagos adatokat, hanem a fotón látható módon alkönyvtárba, de úgy is kifeküdt. Arra is gondoltam, hogy ez talán valamilyen licensz védelem, feltört verziónál nem jelentkezik.

• Kernel

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #1849 üzenetére

Mivel 70 MB, feltoltam a toldacuccot.hu-ra, elvileg küldik majd emailben a letöltőlinket.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1846 üzenetére

Amint már utaltam rá, az Acronis programban készített bootolható ISO-nak nem a 2 Giga mérettel van problémája, kár kalkulálgatni. Egyszerűen nem rakhatsz bele semmit. Most tettem bele próbaként egy 60 megás fájlt a PowerISO-val, már ettől is elromlott, nem bootolható.

Amint szintén említettem, ez egy Linux-alapú CD, nem jó hozzá a Windows PowerISO. Vagy más program kellene, vagy Linuxban kellene hozzányúlni, Linux programmal stb.

Javasolt feltenni mondjuk a SUN VirtualBox-ot, ingyenes virtuális gép, vagy a MS VirtualPC-t. ISO fájl működése azonnal kipróbálható, nem kell felírni.

Ha nincs két optikai meghajtó, megpróbálhatod viszont azt, hogy először bootolsz ezzel a CD-vel, program betöltődik a memóriába, kiveszed, beraksz egy DVD-t, amin a tib fájlok találhatók. Vannak programok, amik kiválóan működnek pusztán a memóriában, nem nyúl az eredeti lemez után, de ezt le kell ellenőrizni.

További lehetőség a Hiren's boot-CD, amin szintén megtalálható az Acronis True Image DOS változata. Ebbe jobban lehet integrálni pótlólagos adatokat is, mivel DOS alapú. A PowerISO stb. nem rontja el a bootolhatóságát.

Vagy jobb lenne szakítani a tib fájlokkal, ha ilyen körülményes. Nekem jobban bevált a Ghost, gyorsabban dolgozik, kisebb méretben.

• Kernel

nagyúr

válasz zed01 #1830 üzenetére

Most lesz egy másfél terabájtos winyóm, most miért ne használjam ki?

Majd amikor sérül az image és nem tudod kicsomagolni, esetleg belegondolsz, hogy milyen jó kidobni egy komplett adathalmazt. Pláne manapság 600 Giga felett a vinyók gyorsan halnak, talán nem eléggé kiforrott még a technika, fizikai határok feszegetése sem mindig jó dolog.

Erről jut eszembe, van olyan ghostoló program ami látja az ext3, ext4 particiókat, hogy a linuxról is tudjak biztonsági mentést csinálni?

Szektorszinten nem számít a fájlrendszer, de a Ghost egyébként fájlszinten is kezeli a Linux meghajtókat.

• Kernel

nagyúr

válasz zed01 #1826 üzenetére

Simán adattükrözésre a legjobb és leggyorsabb működésű a robocopy.exe paranccsori program. Az NT/2k Resource Kit része, illetve most már a Vista/Win7 system32 könyvtárában is ott lapul. Aki nem kedveli az ilyeneket, annak Total Commander, Könyvtártükrözés. Vagy még számtalan backup program található a neten, de ilyenkor nem image-készítő programokban kell gondolkodni, azok másra valók.

Tehát példáként:

D:\Programok\Robocopy\robocopy.exe D:\ H:\ /mir

"Mirror" vagyis 1:1-ben letükrözi a D: meghajtó tartalmát a H: meghajtóra. Ez azzal jár, ha időközben törlünk valamit a forrásmeghajtóról és ismét futtatjuk a parancsot, ismételt tükrözés következik, törli a célmeghajtóról is ugyanazt.

A parancs Feladatütemezőbe is rakható, illetve *.bat vagy .*cmd fájlba menthető, de a Robocopy folyamatos figyelő módban is futtatható a /mon (monitor) kapcsolóval. Hálózatra is tud menteni és természetesen nem csak egész meghajtót, hanem csak könyvtárat is:

robocopy D:\Forrás F:\Cél /mir

De ez csak az alapvető használat, még sokmindent tud, kizárást stb.

http://signal.uw.hu/robocopy_xp010.doc

• Kernel

nagyúr

válasz Tosee #1823 üzenetére

A PowerISO nem változtat rajta, maradt ISO/Joliet, én már sok esetben használtam ilyen célra, de azok DOS/Win lemezek voltak.

Itt viszont elindul rendesen a CD bootszektor, utána következne a Linux-kernel betöltődése, itt elakad.

Egyébként az ImgBurn íróprogrammal én írtam UDF bootolható DVD-t, el is indult a ráírt DOS-szektor, csak a DOS nem látja az UDF lemez tartalmát. Az ImgBurn simán megírt ISO lemezképet is, amire 2,5 gigás image-fájlt tettem. DOS bootszektorral, működött is, virtuális gépen. Gondolom, ISO9660 Level 3-as támogatás van benne.

• Kernel

nagyúr

válasz sanzi89 #1819 üzenetére

Illetve most látom jobban, az a lista pont csak Windowsban indítható és működő Ghost fájlokat mutat, a DOS program (ghost.exe) nincs közöttük.

Tehát ezek Windows-on kívül legfeljebb egy WinPE-alapú bootCD-n működnek (BartPE stb.).

• Kernel

nagyúr

válasz Tosee #1818 üzenetére

Kipróbáltam a jelenleg letölthető Acronis True Image Home 2009-et, elkészítettem az ISO-t, csatlakoztattam virtuális géphez. El is indult, láthatóan egy Linux alapú boot-CD.

Utána a PowerISO-val beleraktam még *.tib fájlokat is, méghozzá 3x700 MB méretre darabolva (nehogy gondja legyen a ISO level 2 fájlrendszer 2 GB fájlméretkorlátja miatt), de ezután elromlott a bootolhatósága. A bootszektor-kód még elindul, az Acronis Loader-t kiírja, de a Linux már nem töltődik be. Tehát a PowerISO jól rakja fel a bootszektort, azzal nincs gond. Lehet, Linux programmal kellene elvégezni az ISO manipuációt, vagy bizonyára megoldható valahogy, egyelőre nem foglalkoztam vele.

Egyszerűbb lehet, ha valakinek van a gépében 2 db optikai meghajtó, egyikbe mehet a boot-CD, másikba pedig egy DVD, a *.tib fájlokkal.

• Kernel

nagyúr

válasz sanzi89 #1819 üzenetére

Vagy-vagy. Az első hozzászólásban egy Ghost 2003 ISO lemezkép szerepel, amit manapság már nem ajánlanék, nekem kimondottan volt is vele problémám.

Ehhez képest van egy újabb ISO-fájlod, azt kell felírni CD-re. Ha úgy csinálták meg, hogy boot-CD lemezkép, akkor az lesz. Nyilván warez forrásból származik, így nem lehet megmondani látatlanban. Bootolható lemezkép ugyan megvizsgálható, felismerhető a bootszektor alapján is, de aki nincs otthon a témában, kipróbálhatja virtuális gépen vagy újraírható CD-n is.

• Kernel

nagyúr

válasz tomboy1000 #1806 üzenetére

Akkor ehhez sem kell driver, amúgy is olyankor ki szokta írni, hogy nem található merevlemez stb.

Van, aki rosszul írja ki a CD-d, ISO-t ráírja fájlként, olyankor nem bootol a lemez, nem jelenik meg a boot-üzenet sem. Press any key... stb.

Szerk: látom, közben sikerült, de most már nem törlöm a fenti szöveget, maradjon ez is...

• Kernel

nagyúr

válasz tomboy1000 #1804 üzenetére

XP hogyan ment fel? Ha floppyról kellett beadni SATA-drivert, ugyanaz kell ennek is.

• Kernel

nagyúr

válasz tomboy1000 #1802 üzenetére

Amint már említettem, SATA-driverre lehet szükség, ha a gép igényli, esetleg a videomegjelenítéshez is driver, ha másképp nem működik.

SATA-driver jó esetben elhagyható, ha a BIOS-ban IDE-kompaibilis módot állítunk be, ekkor a CD-integrálási eljárás is elmaradhat.

• Kernel

nagyúr

válasz tomboy1000 #1798 üzenetére

Attól függ, az adott hardver igényel-e például SATA-drivert, mint az XP telepítő-CD. Ha igen, azt ugyanúgy F6 lenyomásával be lehet adni floppy-lemezen, vagy pedig van lehetőség drivert integrálni a Ghost CD-re.

Ez ugyanis egy WinPE-alapú CD-oprendszer, XP-kernel fut rajta, megfelelő Windows drivereket igényel a működése. Vagyis nem garantált, hogy alapból bármilyen gépen elindul.

A programban (Windowsban) kell keresni egy menüpontot, ahol új recovery-CD előállítható, ehhez bekéri az alap CD-t is, meg a drivereket, amit integrálni szeretnénk.

Ha jól emlékszem, de én csak futólag néztem meg ezt a programot.

Egyébként a fekete képernyőnél nem árt várakozni, hátha idővel tovább megy, kivéve ha driver gond van a videokártyával, akkor nem fog látszani semmi.

• Kernel

nagyúr

válasz Biriboyka #1796 üzenetére

Ha már más most nem jár errefelé, csak annyit tudnék hozzáfűzni, a célra nem a legalkalmasabb program, én rövid ismerettség során nem kedveltem meg a 14-est és ha visszaolvasol, más sem (csak ezen az oldalon kell legörgetni). Megoldásokat is javasolnak helyette.

• Kernel

nagyúr

válasz tomboy1000 #1794 üzenetére

Google keresőbe beírod, hogy Ghost 14 tutorial, fogsz találni képes vagy videós bemutatókat is, esetleg magyar találat is előfordul. Ha nem is pont a 14-eshez.

http://www.symantec.com/techsupp/tutorial/nghost_10/2005100407425562.htm
    http://www.whatsabyte.com/P1/ghost_restore.htm
    http://pivot_z1.tvn.hu/ghost/ghost.html

stb.

Egyébként ilyenkor illik leírni, hogy mi a problémád, hol akadsz el, ha lusta vagy részleteket írni, mástól sem várható el, hogy körmöljön. Főleg, mint a találatokból is látható, egy ilyen tutorial nem két szóból áll, illetve mások már úgyis elkészítették.

• Kernel

nagyúr

válasz amdni #1785 üzenetére

Windowsban, hozzávaló verziójú Ghost Explorer ki tudja csomagolni?

DOS Ghost-nál van a menüben integritásellenőrzés, persze ez utólag már csak a hiba tényét tudja megállapítani. Ami bekövetkezhet például optikai lemez hibája miatt is. Igazság szerint, aki biztosra akar menni (vagy legalábbis biztosabbra), annak a lemezkép elkészülte után kellene minden esetben integritást ellenőrizni.

• Kernel

nagyúr

válasz attiati #1778 üzenetére

Nem biztos, hogy szükséges átkonvertálni. Meglévő tib lemezképet rá lehet próbálni közvetlenül is egy virtuális merevlemezre. Mivel a virtuális gép általános hardvereket tartalmaz, amit az így ráklónozott Windows az első boot során felismerhet, elindulhat rajta. Mint amikor egy másik hardveren próbálunk elindítani egy rendszer HDD-t. Vagyis egyáltalán nem garantált a siker, viszont virtuális gépen kockázat sincs benne.

Tehát a virtuális gépet ISO-ról bootolom (ez lehet például egy Hiren's ISO is), a *.tib fájlt is be kell vinni a rendszerbe, akár ISO-ba hegesztve, csak az Acronis így "nem látja", ezért onnan kimásolni egy virtuális merevlemezre, utána ráklónozni egy már előkészített (aktívként megjelölt) másik virtuális lemezre, majd arról bootolni. Persze ezzel többféle úton-módon is el lehet szórakozni, én Ghost-tal csináltam már ilyeneket, ami optikai lemezt is "lát".

• Kernel

nagyúr

válasz djyuri #1755 üzenetére

Én sem azt írtam, hogy mentené az MBR-t ilyenkor. A leírásodból valahogy az jött le, mindenáron át akartad másolni az MBR-t is, csak nem sikerült. De jobban megnézve inkább csak félreérthető.

Egy ilyen fájlszintű partíciómentés egyébként tartalmazza bootszektort, fájlokat, visszaíráskor tulajdonképpen a Ghost formázza, majd felmásolja a fájlokat, így tökéletesen közömbös az előzetes formázás, sőt előzetes fájlrendszer. Formázatlan partíción is visszaáll az eredeti állapot (a töredezettségtől eltekintve, mivel az megszűnik, szépen sorban másolódnak vissza a fájlok, ellentétben egy szektorszintű mentéstől, ami a töredezettséget is leképezi).

Az MBR-kód egy szabvány, oprendszerektől független kód, aminek feladata az aktív partíció első szektorának indítása. Ezért a partícionálás (egyúttal az indítókód felírása) történhet akár a DOS Fdisk-kel is, Linux-szal, simán működik vele az XP, régebben próbáltam is. Más kérdés, a régi Fdisk-nek mára egyéb gondjai lehetnek (nagy meghajtók, SATA).

Nem akarnám lekicsinyleni a megoldásodat, de teljesen természetes, hogy legbiztosabb egy XP által már előkészített merevlemez, azért valljuk be, ez nem egy korszakalkotó felfedezés. Makacs esetekre szokták/szoktuk is javasolni a fórumokon. De ezek nem olyan túl komplikált dolgok, más utakon is elérhető ugyanaz az eredmény.

• Kernel

nagyúr

válasz djyuri #1752 üzenetére

Ezt a kijelentést én is kihagytam,hogy csak partíció klónozásra gondoltam.

Én úgy láttam, hogy az MBR-re is gondoltál, az már nem csak partíció.

...(ez akármilyen hibára is utaljon valószínűleg program hiba,mert egy szűz xp telepítés megoldotta)

Vagy csak arra utal, hogy nem egy partícionáló programot használtál először, hanem előbb ráfirkáltál valamit a Ghost-tal (MBR nélkül?) utána ez lett az eredmény.

A gyors,vagy lassúra csak arra gondoltam,hogy mit szenvedjen azzal a USER,hogy vár 1 percet vagy fél órát.

Nem értem, milyen mondanivalót akarsz ezzel átadni.

Ezt írtad előzőleg: ...illetve formázza meg(ne gyors formázással!)

• Kernel

nagyúr

válasz vepe #1750 üzenetére

Akkor gondolom, ez a képen is látható DOS Ghost, ami ha jól tudom képes közvetlenül CD vagy DVD-re is írni, ilyenkor automatikusan darabol és kéri a lemezeket. Én valamikor egy régi verziónál CD-vel próbáltam ezt ki, meg is írta. (Program futása közben ki lehet venni a meghajtóból Ghost CD-t és betenni helyette üres DVD-t, mivel ilyenkor RAM-ból fut. Vagy legalábbis szokott.)

Ha FAT32 partícióra készül a mentés, kénytelen 4 GB méretre darabolni a fájlokat, a FAT32 korlátja miatt. Egyénileg pedig úgy állítható be, hogy kilépek a Ghost-ból, bejön a DOS prompt, utána ismét elindítom a programot:

A:\ghost.exe -split=500

Tehát így 500 MB-ra fogja darabolni a fájlokat, automatikusan számozott fájlnevekkel. A: betűjelet írtam, mivel valószínűleg egy 2,88 MB méretű floppy-image van felírva a CD bootszektor gyanánt (ez egyébként az IsoBuster-rel látható is, fájlkezelővel nem), aminek tartalma A: betűjel alatt jelenik meg.

Kész ghost fájlt utólag már nem lehet darabolni, ha jól emlékszem. (Persze lehet mondjuk Total Commanderrel bármit, csak úgy nem jó a Ghostnak viszaállításhoz, kivéve ha elvégezzük manuálisan az egyesítést is.)

• Kernel

nagyúr

válasz tomi.tomi #1744 üzenetére

Túl nagy különbség nincs, tudásban. A Vista programja az élő rendszeren belül végzi a mentést, ez más programokkal offline is elvégezhető. De ha működés közben másoljuk le a rendszert, majd ezt a mentést később életre keltjük, ez neki olyan, mintha közben áramszünet lett volna, mivel kimaradt egy szabályos leállítás. Ezért rögtön Chkdsk lemezellenőrzéssel szokott indítani, mégha nem is talál hibát. (Ugyanis a bootszektorban beállított Dirty Bit provokálja a lemezellenőrzés futását, ami normál esetben szabályos leállás közben íródik át "jó bitre".)

Persze egy áramszünet nem árthat egy "normális" oprendszernek, legfeljebb előfordulhat, hogy valakinek nem szimpatikus ez a megoldás.

Visszaállítás történhet szintén a Vistában (ha még működik) vagy a Vista telepítőlemeznek is van erre külön funkciója, ahogy itt írják.

Vagy van itt egy jó leírás például, ami tömören összefoglalja a lényeget:

http://www.microsoft.com/hun/technet/article/

Vindows Vista CompletePC(TM) mentés

Szerző: Lepenye Tamás

A Windows Vistában (és később az új Windows szerverekben is) egy teljesen megújult Backup felülettel találkozhatunk majd. Az egyik legfontosabb újdonsága a mentést végző szofverkomponensnek, hogy tartalmazza a CompletePC(TM) megoldást, amely a Windows Shadow Copy Service segítségével blokk szinten képes egy teljes merevlemez (akár a system disk) mentésére is egy másik merevlemezre vagy optikai adathordozóra. A módszer egyik érdekessége, hogy a mentés végeredménye egy Virtual PC merevlemez-formátumú VHD állomány. Miért érdekes ez? Például azért, mert egy ingyenes migrációs eszközhöz juthatunk, amellyel egy fizikai gépet "virtualizálhatunk" (Physical-to-Virtual =P2V), illetve a VHD helyreállításával egy virtuális gépet visszahozhatunk a "valóságba".

• Kernel

nagyúr

válasz djyuri #1745 üzenetére

A Ghost is átviszi az MBR-szektort, csak tudni kell a módját. Például teljes merevlemez klónozását választva (nem partíció, hanem egész merevlemez) szektorszintű üzemmódra vált, ami kényszerűen tartalmazza az MBR-szektort is. Továbbá a Ghost egyéb módon is kényszeríthető szektorszintű működésre (parancsori kapcsolóval, vagy például a DOS verzió beállításai között is). Egyébként is nem mindegy, milyen Ghost, továbbá lehet Windowsban is eredménytelenül szerencsétlenkedni például, vannak különböző beállítások is stb.

De általában célszerűbb előkészíteni a partíciókat egy alkalmas partícionáló programmal és csak egy partíciót klónozni, nem pedig egész lemezt.

Az MBR-kód nem okozhat problémát, még akkor sem, ha a partícionáló program esetleg nem hozta létre. Csak be kell tenni az XP CD-t, Javítókonzolt választani, utána beírni a fixmbr parancsot, ami a szabvány MBR-kódot létrehozza.

Ugyanez szintén megtörténik, ha az új merevlemezt berakjuk egy másik XP "alá", az elvégez egy inicializálási műveletet, ami valójában az MBR létrehozását takarja. Onnan tudom, hogy megfigyeltem diskeditorral, mit csinál egy új (üres) lemezen.

XP-nél a gyors vagy teljes formázás teljesen közömbös ilyenkor, csak el kell olvasni a Lemezkezelés súgóját, ott le van írva. Teljes formázás sem csinál többet a merevlemezzel, csak azért tart sokáig, mert végiolvassa a lemezt, hogy nincs-e szektorhibája. Maga a formázás, vagyis a fájlrendszer létrehozása csak néhány másodperc, ezt végzi a végén.

Gyorsformázásnál nem olvassa végig a lemezt, csak formáz, ennyi a különbség.

Teljes formázást (ilyen elnevezés tulajdonképpen nincs is az XP-ben, van a format és van a gyorsformat) tehát inkább csak olyankor érdemes végezni, amikor valaki tesztelni, ellenőrizni szeretné a lemezét, egyébként csupán időpazarlás.

Mindez Vistában már változik, a full formázás állítólag szektorszinten felülírja a meghajtót, vagyis adatmegsemmisítő szerepe is van. (Az XP bármilyen formázása nem írja felül az adatokat, csak a fájlrendszert írja újra, ezért lehet egy GetDataBack stb. programmal adatokat visszahozni, "teljes" formázás után is.)

Akinek kérdése van,az ne offoljon,hanem fogalmazza meg.

OK, meg van fogalmazva...

• Kernel

nagyúr

válasz vepe #1741 üzenetére

adott egy cd-kép file -ghost 11-, amit kikellene ugye írni boot-lemezre..

Másik lehetőség persze, hogy nem jól van fogalmazva. Inkább talán adott egy Ghost fájl, ami merevlemezről készült, bootolható CD-t kellene írni belőle.

• Kernel

nagyúr

válasz vepe #1741 üzenetére

Némi zavar lesz itt. CD-lemezkép lehet például .iso .nrg stb.

A Ghost merevlemezekről készít képfájlt, pendrive-ról is. Merevlemezről készített képfájlt nem írunk CD-re, vagy legalábbis nem lemezképként, szektorszinten rátükrözve, hanem esetleg fájlként, tárolás céljából.

Mindamellett én még soha nem próbáltam a Ghost 11-gyel lemezképet készíteni egy CD-ről. Ha meg is tudná csinálni, azt legfeljebb ugyanazzal a Ghost programmal lehetne visszaírni a CD-re, mivel a Ghost fájloknak saját, egyedi formátuma van, amit egy Nero nem támogathat. De ez tényleg csak egy hipotézis, mivel a CD fájlrendszer, szektorelrendezés eléggé más műfaj, mint a HDD, pendrive, floppy.

Úgyhogy optikai lemezek leképezésére és visszaírására íróprogram való, megfelelő optikai fájlformátumokkal, ISO, nrg, daa stb.

• Kernel

nagyúr

válasz kozi71 #1739 üzenetére

Az alap IDE-drivert ilyenkor felismeri és telepíti automatikusan az első boot során. Az XP saját driver-készletéből. Ehhez persze nem árt a BIOS-ban beállítani (SATA esetében) az IDE-kompatibilis módot.

Vagy szoktak olyat is csinálni, hogy klónozás előtt az eszközkezelőben törölni a RAID-vezérlőt, de erre itt elvileg nincs szükség.

Vagy olyan számítógép esetében, ahol a Windowsban már telepítve van mondjuk kétféle merevlemezvezérlő (vagyis a Windows már "látja" és kezeli mindkettőt) utána a Windows át is helyezhető a másikfajta vezérlőre, automatikusan fel fogja ismerni maga alatt is ugyanazt.

• Kernel

nagyúr

válasz Kernel #1737 üzenetére

Megnéztem közelebbről. Mindkét program az árnyékmásolat szolgáltatást használja, vagyis a futó oprendszer pillanatnyi állapotát is képes lemásolni.

A DriveImage XML szektorszinten dolgozik, másolás csak azonos, vagy nagyobb méretű partícóra lehetséges, ami lehet formázatlan is (így is, úgy is felülíródik). Image fájl is készíthető, tömörítéssel is.

A Shadow Copy fájlszinten működik, egyelőre még csak 1.0 verzióban, talán ezért volt nálam problémája az árnyékmásolat-szolgáltatás használatával.

• Kernel

nagyúr

válasz kozi71 #1735 üzenetére

Hardveres RAID esetén egy WinPE-alapú boot CD-ről történő indításánál F6 lenyomása, majd floppy lemezen beadható a driver, vagy integrálható is. (A szintén WinPE-alapú Ghost 14 is lehetőséget ad ilyen driver-integrációra.)

Szoftveres RAID esetében, az XP Prof alapból engedi a RAID 0-t (dinamikus konvertálás után), tehát elvben ilyen felállás is elképzelhető a szóbanforgó gépen.

Igazság szerint XP-ben alapból ott fut a Kötet Árnyékmásolata Szolgáltatás (Shadow Volume Copy), ami pont arra való, hogy használatban lévő fájlokról (rendszer, registry stb) is pillanatfelvétel készíthető. Ezt alkalmazza az ntbackup.exe is (Startmenü, Biztonsági másolat), de még egyes klónozó prgramok is, amelyek reboot nélkül képesek működni.

Ezek között még ingyenes is van:

http://www.runtime.org/driveimage-xml.htm

Most látom (szerk) időközben beraktak ide még egy másik programot is:

http://www.runtime.org/shadow-copy.htm

Bár az NTBackup használata kissé körülményes, mert a visszaállításhoz is egy Windows kell. Ezt úgy szokták megoldani, hogy fel kell telepíteni egy friss XP-t, abban rögtön NTBackup indítása, felülírja önmagát, visszakapjuk a régi XP-t.

Nem egy szimpatikus megoldás, de működik. Ez a MS által ajánlott rendszerbackup egyébként. Azt nem tudom, WinPE-alapon működne-e (BartPE, Hiren's Mini XP), nem próbáltam. Akkor nem kellene hozzá új XP-t telepíteni.

• Kernel

nagyúr

válasz Blackmate #1721 üzenetére

Miért lenne lehetetlen, még Ghost sem kell hozzá. Ha szektorszintű 1:1 image szükséges (bootolhatóság megőrzése) egy Windows alapú diskedittel bármiről lehet image fájlt készíteni (Runtime Disk Explorer, HxD freeware), utána a keletkezett fájlon lehet még tömöríteni is (zip, rar).

Fájlszintű backup nem lehet probléma, fájlkezelővel.

De láthatóan a Ghost 14 is tudja mindkettőt.

Linux fájlrendszereket régóta támogat a Ghost, vagy pláne szektorszinten közömbös a fájlrendszer, bármilyen partíciót átklónozott már a kezdetektől fogva. Image mentésnél persze nem hátrány a fájlszintű támogatás, mivel méretcsökkenést jelent, hogy nem kell az üres tárhelyet is elmenteni.

Ghost 14-gyel meghajtómentés:

ftp://ftp.symantec.com/public/english_us_canada/products/ghost/14/manuals/ngh_14_user_guide.pdf

[I]Defining a drive-based backup

A drive-based backup takes a snapshot of your entire hard drive, capturing every
    bit of information that is stored on it for later retrieval. All of your files, folders,
    desktop settings, programs, and your operating system are captured into a recovery
    point. You can then use that recovery point to restore individual files or folders
    or your entire computer.

For optimum protection, you should define a drive-based backup and run it on a
    regular basis.

By default, scheduled independent recovery points or recovery point set names
    are appended with 001.v2i, 002.v2i, and so forth. Recovery point set names are
    appended with _i001.iv2i, _i002.iv2i, and so forth. For example, if your base
    recovery point is called C_Drive001.v2i, the first incremental recovery point is
    called C_Drive001_i001.iv2i.[/I]

• Kernel

nagyúr

válasz Myers #1717 üzenetére

A rugalmasság más fájlformátumokra is vonatkozik, mindamellett a Ghost szektortszinten is tud klónozni, feltételektől és beállítástól függően.

Klónozó programot Windowsba én nem telepítek, így erről nincs bővebb tapasztalatom. Legfeljebb másik Windows (másik számítógép) vagy a Hiren's Mini XP, vagy BartPE, ami nálam szóba jöhet. Ennek segítségével hamar leformáznám a kívánt partíciót, átmásolom oda először a bootfájlokat (a biztosabb bootolás érdekében, hogy "előre" kerüljön az ntldr):

ntldr
    boot.ini (szerkesztve igény szerint)
    ntdetect.com

Utána átmásolom a Windows könyvtárait, esetleg belenyúlok még a registrybe, ha kell, aztán működik minden. Úgyhogy több megközelítés is van, valójában elég egyszerű.

• Kernel

nagyúr

válasz Myers #1714 üzenetére

Adatállományt valóban csökkenteni kellene 20 GB alá, de nem kell átméretezni a partíciót és nem kell defragolni. A Ghost ilyenkor fájlszinten dolgozik, nem szektorszinten. A fájlokat betömöríti egy *.gho fájlba, plusz még a bootszektort is, fájlrendszerinformációkat.

Visszaállításkor a fájlrendszert pont olyanra alakítja, mint az előző volt, utána elkezdi kicsomagolni az adatokat a kívánt helyre. Ebből következően az adatok szépen egymás után másolódnak fel, nem lesz töredezettség, méret sem számít, csak beleférjen.

Én olyat is csináltam már, hogy egy Windowst levettem image fájlba, utána rögtön visszaírtam. Defragolás 20 perc alatt, kiváló minőségben és még a vinyónak sem kellett hosszasan darálgatni.

Célszerű az image fájlt a 300-as partícióra tenni, utána a 80-as vinyót kiszerelni, másik vinyót beállítani boot-eszközként, első partíciója legyen aktív. Visszaállításkor így a Ghost nagy valószínűséggel gondoskodik a bootolhatóságról, C: betűjel megfelelő beállításáról. Vagy az Acronis is hajlamos automatikusan megoldani az ilyesmit.

Én ugyan nem szeretek ilyen automatizmusokra támaszkodni, mint már előzőleg is említettem, de sokaknak így egyszerűbb, ha összejön.

Az MBR-szektorban három dolog található, ami érdekes ilyenkor:

- Boot-kód, aminek feladata az aktív partíció indítása.
    - Partíciós tábla, ami a felosztást és az aktív partíciót meghatározza.
    - NT Disk Signature bejegyzés, ami a registry MountedDevices kulcsával együtt a Windows betűjeleket meghatározza.

Mit visz át ebből a Ghost? Ki kellene tapasztalni, vagy átnézni a leírást, én nem szoktam használni ezt a funkcióját. Partíciós-táblát bizonyára nem szeretnéd felülírni, hiszen abból gond lenne.

• Kernel

nagyúr

válasz kankalin #1702 üzenetére

Ilyen eszközöket főleg számítógépjavításhoz szokás használni, szokták nevezni szerszámosládának, vagy svájci bicskának is. Ami jó ha kéznél van, beláthatatlan (esetleg bootolhatatlan) probléma esetére.

• Kernel

nagyúr

válasz hamilton_01 #1699 üzenetére

Egyszerűen 3 db mappa cseréjéről van szó, ezt többféleképpen el lehet végezni, de az sem mindegy, mennyi üres hely van a C: meghajtón. Én az alapfelállásból indultam ki, gondolom, nálad is ezek vannak, és ugyanez van a mentésben is:

Documents and Settings\
    Program Files\
    WINDOWS\

Ha ezt a három mappát letörlöd, berakod helyette a mentésből származó mappákat, le van cserélve a komplett Windows.

Ha nem akarod törölni, mert hátha nem sikerül a visszaállítás, esetleg hibás a régi mentés (emlékezzünk vissza, hogy "Image Archive is corrupted", talán nem véletlen, bár ki tudtad csomagolni, de egyelőre még semmi nem biztos) akkor nem árt megtartani. Vagy készíteni a jelenleg még működő rendszerről egy image-mentést. Ha van ilyen mentés, törölheted a mostani Windowst.

Ha van elég hely a C: meghajtón, célszerű odatenni a kicsomagolt fájlokat, mondjuk egy TIB nevű mappába. Ezt megteheted még a működő Windowsban.

Utána CD-boot, Mini XP, a jelenlegi Windows három mappáját beteszed mondjuk egy Régi_Windows nevű mappába.

A TIB mappából pedig kiveszed a kicsomagolt három Windows mappát, átrakod a C: meghajtó gyökerébe. Gyerekjáték...

• Kernel

nagyúr

válasz Kernel #1697 üzenetére

Mondjuk, ha van hely, a működő Windowsban is elő lehet készíteni a C: meghajtóra a mappát, vagy mappákat, utána a Mini XP segítségével csak át kell nevezgetni, vagy kirakni a gyökérbe.

• Kernel

nagyúr

válasz hamilton_01 #1696 üzenetére

Ghost partícióról tud lemezképet készíteni, ezért ilyen célra valamilyen tartalékvinyó egy partíciója lenne a legalkalmasabb. Bár a Ghost 14 mappákat is tud menteni, de nem tudom, erre megfelelne-e, én nem kavarnék azzal.

A Hiren's CD van viszont egy Mini XP, amivel a D: meghajtó egy mappájába kicsomagolt tartalmat helyre lehetne állítani a C: meghajtóra. (Nem biztos, hogy a Mini XP-ben C: betűjel alatt találod.)

A gyökérben lévő rejtett fájlokat (ntldr, boot.ini, ntdetect.com) legjobb nem piszkálni, nehogy utána "Hiányzó ntldr" hibaüzenet jelentkezzen.

A Windows könyvtárait kell törölni, vagy csak átnevezni:

Documents and Settings\
    Program Files\
    WINDOWS\

Átnevezésnek annyi előnye van, hogy probléma esetén vissza lehetne még térni hozzá, persze ehhez hely is szükséges.

Utána fel kell másolni a .tib fájlból származó Windows mappákat.

• Kernel

nagyúr

válasz hamilton_01 #1692 üzenetére

Partition Tools-ban az Acronis Disk Director van (Partíciókezelő pogram).

Backup Tools-ban az Acronis True Image van. Nem mindegy. De előfordulhat, hogy egy gépen nem működik rendesen a Hiren's CD DOS-része, valamilyen inkompatibilitás miatt.

mikor beteszem a boot-cd-t elindul de nem ismeri fel a mentést.

Nem tudom, itt melyik boot CD-re gondolsz, sikerül-e betallózni a mentést, vagy már az sem jön össze, vagy mi az, hogy "nem ismeri", miben nyilvánul meg? Programverzió kompatibilis azzal a verzióval, amivel a mentés készült?

Én Windowsban kicsomagolnám a *.tib fájlt egy mappába vagy egy üres partícióra (másik HDD-re stb.) utána ettől függően jöhetne a következő lépés.

• Kernel

nagyúr

válasz hamilton_01 #1684 üzenetére

Mi nem jó, amiket írtam kipróbáltad? Hiren's CD-n lévő DOS Acronis sem tudja, vagy be sem bootol a CD?

Image-konverterről én nem tudok, de a .tib fájlokat remélhetőleg ki lehet csomagolni, mint ahogy Ghost-hoz is van a Ghost Explorer. Acronisnál is van Explorer, mint a fotón is látható (én nem használtam még):

http://www.whatsabyte.com/P1/create_cd.htm

Az adatok megvannak, csak ki kell pakolni egy partícióra, ez többféle módon is elérhető.

• Kernel

nagyúr

válasz Antigabo #1687 üzenetére

Ghost régebben még csak a boot.ini-hez nyúlt, automatikusan (és helyesen) kihagyta a lapozó- és hibernációs fájlt, úgylátszik már a registrybe is. Ami nem hátrány, amíg jól csinálja. Csak régebben is előfordult, hogy nem jól találta el az adott szituációt, így pont a felhasználó ellen dolgozott. Én jobban szeretem inkább magam irányítani a dolgokat.

• Kernel

nagyúr

válasz Antigabo #1679 üzenetére

Öt üres négyzet sorrendben:

1. Ebben az esetben főleg a DVD meghibásodását ellenőrizhetnéd vele, elhagyható. (Más esetben kellemetlen lehet, amikor menetközben megakad a visszaállítás és ott áll az ember egy félig felülírt oprendszerrel például.)

2. Helyreállítás után egy checkdisk, ahogy tetszik.

3. Nem kell aktívként megjelölni a második partíciót.
    4. Nem kell lemezaláírást felülírni, mivel ugyanazt írná vissza.
    5. Nem kell MBR-t visszaállítani, mivel ugyanazt írná vissza.

De ilyen rendszerduplikálást talán még nem csináltál, ilyenkor ennyi nem elég, hogy az ember klónozza a partíciót és beírja a boot.ini-be a második partíción lévő oprendszert. Hacsak a Ghost 12-ben nincs valami automatizmus, ami belekavar és megoldja.

Ugyanis így hiába bootol a másik rendszer, az első partícióról fog használni ezt-azt, például ugyanaz lesz az Asztal is (felhasználó könyvtára stb.) Ennek oka, hogy a Windows a registryben tárolt C: betűjelnek megfelelően továbbra is az első partícóról működik, részben. Mivel nyilván a registry is 1:1-ben klónozva lett, de ez így nem jó, ebben az esetben.

A keveredésről meggyőződhetünk, ha a klónozott rendszerben megnézzük:

A problémát úgy lehet rendezni, hogy indítás előtt a másolt rendszer regisztrációs adatbázisában fel kell cserélni a két betűjelet. Ekkor azt fogjuk tapasztalni, hogy bootolás után a másik oprendszerben a második partíció lesz a C: meghajtó, ez pont így jó, gyakorlati szempontból is.

Tehát az első oprendszerben Regedit indít, HKLM kijelölése.

Fájlmenü, Struktúra betöltése. Tallózás a D: meghajtóra:

D:\WINDOWS\system32\config\SYSTEM

A SYSTEM egy registry-fájl, ezt kell megnyitni. A Regedit kér egy egyedi kulcsnevet, bármit beírhatunk. Utána ezen a néven fogjuk megtalálni a HKLM alatt. Kizárólag a választott név alá betöltött struktúrát szabad, illetve kell módosítani, vagyis a második oprendszer kulcsát.

Ott:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

\DosDevices\C: átnevez: \DosDevices\X:
    \DosDevices\D: átnevez: \DosDevices\C:
    \DosDevices\X: átnevez: \DosDevices\D:

Tehát ezzel a másolt oprendszerben a C: és D: betűjelet felcseréltük, persze az első partíciónak más betűjelet is adhatunk, ha úgy jobban tetszik. A második viszont legyen C:

A másik rendszer indítása után ellenőrizni kell a kiosztott betűjeleket (Sajátgép, Lemezkezelő), továbbá a környezeti változókat (fenti fotó szerint), hogy helyreállt-e minden.

• Kernel

nagyúr

válasz tomi_18 #1674 üzenetére

Esetleg meg kellene nyomni az "ANY KEY" billentyűt, hátha...

• Kernel

nagyúr

válasz neva2000 #1672 üzenetére

Másik fórumon itt volt szó a SATA optikai meghajtó problémájáról:: [link]

• Kernel

nagyúr

válasz hamilton_01 #1668 üzenetére

Újraindítás után, a Windows betöltődése előtt kellene elvégeznie a feladatot, csak valahogy nem sikerül beírnia magát a bootfolyamatba. Ennek számos oka lehet, amit így nehéz kitalálni, pláne én nem is használom ezt a programot. Viszont lentebb valaki már berakott egy linket:

http://www.whatsabyte.com/P1/create_cd.htm

Az így elkészített boot CD-vel bizonyára megoldható. Vagy gondolom, a Hiren's boot CD is hamar rendezné a kérdést, mivel azon is ott lapul az Acronis True Image, a DOS programok között.

• Kernel

nagyúr

válasz creed30 #1662 üzenetére

Pedig nem is vagyok "számteknikus", főleg amikor inkognitóban tévészerelőként járom gyanútlan emberek otthonait. :) Szóval, ezek valójában bárki által elsajátítható dolgok, néha hosszabb leírni, mint elvégezni.

A Win98-at nem kell helyettesíteni, az így elkészített DOS-alapú CD vagy DVD bármilyen partíció visszaállítására, sőt mentésére (persze utóbbit csak HDD-re) is alkalmas. Teljesen mindegy, milyen operációs rendszer, fájlrendszer, illetve adatok vannak a merevlemezen.

Hogy egy Win98 setup CD DOS-magját választottam, részletkérdés. Lényegében ez egy DOS bootfloppy, ami be van építve a gyári Win98 CD-be, elég univerzális, sokmindenre használható. Külön szolgáltatása (a régebben közismert boot-floppyhoz képest), hogy indulásnál még egy HDD/CD választómenüt is felkínál (5. kép), ez egy JO.SYS nevű fájlnak köszönhető.

Tehát itt a DOS csak a Ghost futtatókörnyezetét képezi, oprendszer. Viszont a Ghost ettől függetlenül NTFS, vagy bármilyen partíciót kezel, mivel ez a képesség a Ghost.exe programba van beépítve.

A próbákat elvégeztem egyrészt virtuális gépen, ami a képeken is látható (VMware) és az ISO fájlokat úgy használja, mintha lemez lenne. A Ghost mappa mellé *.gho image fájlt is elhelyeztem, amit a virtuális gépre fel is írtam. "Valódi" gépen annyit csináltam, hogy újraírható CD-re tettem, de a Ghost betöltődése után kivettem a lemezt és beraktam helyette egy DVD-t. A Ghost rendesen "látta" rajta a fájlokat, a merevlemezt ezúttal nem akartam felülírni vele.

De ha letöltesz egy Hiren's boot-CD ISO-t (9.8 az aktuális verzió) azon egyrészt DOS és MiniXP is van (utóbbi egy WinPE alapú oprendszer), a Windows programok között pedig a Ghost32 is megtalálható.

Ezt DVD-re is fel lehet írni, az ISO maga csak 160 MB, úgyhogy előbb bele lehet még olvasztani egy-két Ghost image fájlt is. Elvégezhető vele a mentés is, HDD-re.

A Hiren's boot-CD használata illegális, amennyiben a rajta található programok licenszével nem rendelkezik valaki, a rend kedvéért hozzá kell tenni. Ezt én nem tudhatom, hogy itt ki, milyen licenszekkel rendelkezik. A lemez letöltésében sem segíthetek, segít a Google.

• Kernel

nagyúr

válasz Kernel #1660 üzenetére

Miközben reprodukáltam, becsúszott egy kis elütés, a 4. fotó helyesen:

• Kernel

nagyúr

válasz creed30 #1659 üzenetére

Hogy nem lehet, azért az túlzás, számítástechnikában ilyen kijelentéseket tenni eléggé kockázatos. Ghost 8.5-tel nekem működik, DOS-ban, CD/DVD-n.

Ghost 11.5-tel (ez van most az aktuális Hiren's CD-verzión) nem megy, mivel tallózáskor nem akarja látni a CD tartalmát.

Megnéztem az Acronis DOS változatát is, ez egy atis.exe nevű fájl, amit a Hiren's boot CD-ről is ki lehet menteni. Ugyanez a gond vele: amikor szeretnék visszaállítani bármit, optikai meghajtó nem látszik, így csak merevlemezről lehet tallózni. Annak ellenére, hogy be volt töltve a megfelelő DOS driver. De mentést tudtam csinálni, merevlemezre.

Ghost-nál ilyen probléma nincs. A Windows 98 boot-CD indítószektorát használtam, ez egy floppy méretű image, ami a DOS-t és a CD-drivert tartalmazza, ugyanakkor DVD-kompatibilis. Mivel egy DVD-meghajtó firmware remélhetőleg eleve úgy van kitalálva, hogy DOS-ban kompatibilis legyen a szabvány CD-meghajtókkal, inkább az optikai SATA-porttal lehet gond, de ahhoz is van driver (gcdrom.sys). HDD SATA-port nem gond, amennyiben az a BIOS-ban IDE-kompatibilis módra van állítva, vagy PCI SATA-kártyát használ valaki (az pedig kompatibilitási okból szabvány SCSI-nak mutatja magát a BIOS felé, így a DOS is látja).

Tehát a Windows 98 CD-szektort lementettem (IsoBuster), majd megnyitva (WinImage) a rajta lévő DOS fájlok közül módosítottam:

config.sys
    autoexec.bat
    findcd.exe

Hozzáadtam:

mouse.com (egér nélkül kényelmetlen lenne a Ghost a használata, de lehetséges)
    mouse.ini (ezt nem jó kihagyni, mert floppyra ugyan megírná a mouse.com maga is, de CD-n íráshiba lesz emiatt)

Töröltem:

extract.exe (helyhiány miatt)

Végül az egészet összeraktam a PowerISO programmal, CD gyökerérében elhelyeztem egy GHOST mappát, abban egy GHOST.EXE fájlt.

• Kernel

nagyúr

válasz creed30 #1657 üzenetére

DOS Ghost-tal megoldható, sőt talán mégjobb DVD nélkül, a laptopoknál is bevált módhoz hasonlóan, merevlemezen tárolt image segítségével.

Én egyszer kialakítottam egy olyan rendszert, hogy volt egy külön DOS partíció legelől, bootmenüből lehetett választani. A Ghost parancssori opcióit felhasználva volt egy olyan menüpont is (ezt neveztem el "Auto restore"-nak), ami nem csak azonnal elindította a programot, hanem automatikusan felülírta a 2. partíciót 4. partíción tárolt akármi.gho fájlból. Megfelelő paraméterezéssel azt is be lehet állítani, hogy a Ghost kérjen-e még egy utolsó megerősítést, vagy írja rögtön.

A fotón azért látszik két XP, mert nyilván két XP volt (a 2. és 3. partíción).

• Kernel

nagyúr

válasz hun005 #1655 üzenetére

Ugyan írják róla, hogy rendelkezik Expand/Shrink funkcióval is, de az nem erre való.

Vannak más programok, amivel a 160 Gigás partíciót összébb húzhatod, majd a vinyó elején létrehozhatsz egy kisebb méretű (aktív) partíciót a rendszernek, ahová már bármelyik klónozó programmal átrakhatod a Windowst. De az ilyen átméretező programok használata kockázatos, adatvesztés is lehet belőle, elvileg csak teljes adatmentés után szabadna alkalmazni bármelyiket.

Másik lehetőség, hogy nem nyúlsz a partícióhoz, hanem simán bemásolod az adatok közé a Windows könyvtárait és a gyökérben található kis (rejtett) fájlokat. Így ugyan keverednek az adatok a rendszerrel, ami nem előnyős, de van akinek így is jó. A másolás természetesen offline történik, másik számítógép vagy boot-CD stb. segítségével.

De előfordulhat, hogy nem bír elindulni, "Hiányzó Ntldr" hibaüzenetet dob, annak ellenére, hogy az Ntldr nem hiányzik.

XP SP2 után már javított boot-kódot ír fel a rendszer, formázás vagy a fixboot parancs alkalmazása során. Ez a javított kód biztosabban megtalálja és indítja az Ntldr kernelindító programot, így ilyen hibaüzenet kevésbé fordulhat elő. Vagyis nem mindegy, eredetileg milyen oprendszer formázta a partíciót.

• Kernel

nagyúr

válasz karczt #1653 üzenetére

http://support.microsoft.com/?id=249321

A cikkben említett Win2000-nél kissé másképp jelentkezik, de XP-nél így is szokott, oka ugyanaz.

Megoldásra több lehetőség van, ahogy le is írják például az fdisk /mbr parancs törli az MBR-lemezaláírást, vagy lehet törölni a registry MountedDevices kulcsát, vagy nem kell egész merevlemezt másolni, hanem csak partíciót. De még így is adódhat probléma, amennyiben a Windowsnak van lehetősége beírni az MBR-szektorba, márpedig van, mivel sokan sajnos Windowsban telepített programokkal próbálnak szerencsétlenkedni, holott a futó rendszertől független megoldásokkal kellene klónozni egy oprendszert.

A Windowsos bénázást én egyébként egy nagyon láma dolognak tartom, de a "mai fiataloknak" már gáz a DOS, akkor szívjanak... Nem csak DOS van persze, WinPE vagy Linux-alapú megoldások tárházából lehetne válogatni.

Így meg a C: meghajtóról átrakod, aztán a Windows "csodálkozik", hogy hirtelen nem a C: meghajtón találja magát, ezért aztán nem bír elindulni. Nem komoly gond egyébként, mindennek közös oka a registryben eltárolt betűjelek (ami kapcsolódik az MBR-bejegyzéshez), csak ezt kell jól átlátni.

Az nem ellenérv, hogy mondjuk egy Acronis esetleg megcsinálja, mert a beépített lámatámogatás véletlenül megoldja, van ilyen. A Ghost 14 meg talán legellenszenvesebb, amit én láttam, a szokásos házi célokra van annál jobb Ghost is:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_(software)

• Kernel

nagyúr

válasz spirit007 #1403 üzenetére

Segítő szándékkal fellépő fórumozót nem illik figyelmeztetni, hogy olvashatna figyelmesebben. Még akkor sem, ha valóban baromságot ír. Vagy lehet udvariasabban is beszólni.

Én megtanultam olvasni, már majdnem 40 évvel ezelőtt, mikor gyerekfejjel unalmamban, kisvárosunk kis könyvtárát majdnem kiolvastam. Amellett bárki tévedhet is, nincs abban semmi különös. Egyébként is az volt oda írva, hogy "Copy My Hard Drive", ami szó szerint értelmezve megfelel a Disk to Disknek. (Hard Drive = Disk.) Akkor meg mit is okoskodunk?

Úgyhogy a többi már nem is érdekel, amit írtál. Azt meg nyilván tudom, hogy ez itt a Prohardver, ez pedig a prohardver színvonal. Alapvetően soha nem bírtam ezt a helyet. Persze akkor mit is keresek itt? Mert amikor nagyon ráérek, néha visszatérek ide, de általában hamar meg is bánom.

• Kernel

nagyúr

válasz spirit007 #1400 üzenetére

Én nem erőltetném ezt a disk to disk módszert, esetleg azonos méretű vinyóknál. De ha már így történt, XP CD-vel bootolva Javítókonzol, a fixmbr és fixboot parancsokat kellene kiadni. Előfordul, hogy ettől rendbejön.

Ha nem, az XP telepítőt el lehetne indítani, de a telepítés meg is szakítható. Elég, ha láthatóan működik bootolás. Utána csak a partíciót felülírni a Ghost segítségével.

• Kernel

nagyúr

válasz Attesz #1382 üzenetére

BIOS-ban IDE kompatibilis módba kellene állítani a SATA vezérlőt, ezután jó esetben látja a DOS, ezzel együtt a Ghost is.

• Kernel

nagyúr

válasz chungee #1384 üzenetére

A fotó szerint sajnos logikai meghajtón van a Windows, ami azt jelenti, hogy a rendszerindításhoz szükséges fájlok (ntldr stb.) ott nem lehetnek. A számítógép mindig primary partícióról indul, ami itt a 8 MB-os bootpartíció, vagy inkább Lemez 0 meghajtón található, mivel az van előrébb a boot-sorrendben, bár itt lehet bizonyos kavarás.

A képen látható "Rendszerindítás" felirat megtévesztő, a Windows egyfajta hülyeségéből adódik, ebben az esetben csupán arra utal, hogy ez a Windows könyvtár partíciója. Logikai meghajtó nem lehet a számítógép boot-partíciója, mivel az MBR-kód csak primary partíciót bootol.

A zöld keret jelzi a kiterjesztett partíciót, a világoskék sáv a logikai meghajtókat, sötétkék az elsődleges partíció.

Az ntldr és társai átmásolhatók a Windows saját partíciójára, boot.ini módosítandó, utána következhet a klónozás az új vinyó elsődleges partíciójára. Ha nem bír elindulni, a szokásos MountedDevices probléma elhárítása szükséges.

• Kernel

nagyúr

válasz Drizzt #1374 üzenetére

A boot-image, amit az íróprogramok kérnek ilyenkor, tömörítetlen, szektorszintű másolat. Átírhatod a kiterjesztést, amilyenre akarod, vagy kiterjesztés nélkül is elfogadja némelyik program.

Az IsoBuster által kimentett boot-image is csak egyszerű szektormásolat, egy vagy több szektorról (512 byte és többszöröse), vagy akár 1-2 floppy-lemeznyi méretben.

• Kernel

nagyúr

válasz tzolo #1369 üzenetére

Van egy magyarul beszélő Ghost video, másik fórumon mentettem, feltöltöttem:

http://signal.uw.hu/oktatofilm.rar

(Nem mintha ebből tanultam volna a Ghost kezelését, hiszen az elég egyszerű, csak gondoltam, másnak még jól jöhet.)

De ha már ott a Windows több partíción, én Total Commanderrel is hamar elintézem az ilyesmit. Pl. boot a második Windowsba, majd tömörített másolatot készítek az első Windowsról. Ugyanezt fordítva is meg lehet csinálni. Visszaállításnál a saját helyére minden további nélkül vissza lehet másolni mindegyik mentést. De ha mondjuk az elsőről készült mentést a második partíción szeretném feléleszteni, már trükközni kell.

Ennek lényege, hogy a MountedDevices azonosítókat érvényteleníteni vagy törölni kell, vagy átnevezni (felcserélni a betűjeleket). Regedittel át lehet nyúlni a másik Windows registrybe (offline Regedit), ennek is megvan a módja.

Ha az azonosítók törlését választom, első boot során a Windows újraosztja a betűjeleket, a C: betűjelet is. Ami leglényegesebb ezt az aktív partíciónak adja, amit ki lehet használni oly módon, hogy a második partícióra klónozott XP első indításakor a második partíciót aktívként kell megjelölnöm, legalább az első indítás idejére, míg megkapja a C: betűjelet és letárolja a registryben. Később az aktív jelet vissza lehet rakni az első partícióra és az ottani ntldr/boot.ini segítségével történhet a multiboot.

Ízelítőként talán ennyi, aki számára ez nem világos, három partícióról három mentést készítsen és mindegyiket csak a saját helyére másolja vissza, ha nem szeretne kavarodást.

• Kernel

nagyúr

válasz tzolo #1365 üzenetére

A partíciókhoz kötött betűjelek a registryben tárolva vannak:

Ez kellemetlenséget okozhat a klónozott Windows indításakor, amennyiben a számítógépben jelen van a régi partíció (eredeti rendszer) is. Pl. bootol a második partíció, de a Windows mégis az első partíció Doc&Settings mappájában tárolt profilt fogja betölteni, Asztali elemeket stb. Mivel az van C: meghajtóként beazonosítva, így olvassa ki a registryből.

Ezek a kellemetlenségek teljes mértékben elháríthatók, némi tapasztalat birtokában.

Ettől független téma, hogy az aktivációs fájlokat el lehet menteni (WPA.DBL, WPA.BAK) és újratelepítés után be lehet tenni a friss rendszerbe, ettől az ismét aktivált lesz. Persze csak azonos hardveren. (Ezek a fájlok a hardverhez kötöttek). Ebből következően az eljárás legális, MS által dokumentált.

• Kernel

nagyúr

válasz Gyúrma #1360 üzenetére

Ez mindig az adott program működésétől függ, hogyan írta meg a készítője. Egy összetettebb, bonyolultabb program, ami mélyebben nyúl a rendszerbe (pl. Office) nem fog működni önmagában.

Egyszerűbb programok viszont igen. Én régóta törekszem az egyszerű, önmagában is működő (portable) programok használatára, amit külön a D:\Programok mappában tartok, és a Windows cseréje után máris működnek.

Van, amelyik első indításkor létrehozza a registryben a szükséges bejegyzéseit, van amit regisztrálni kell, esetleg egy regfájl lefuttatásával ez meg is oldható. Van, amelyik fájlokat igényel a System32 mappában, vagy máshol (Application Data, Common Files stb). Van, ami a saját mappájába ment minden szükséges adatot, beállításokat, akár leveleket is (POP Peeper, POP Tray stb.).

A Total Commander *.ini fájlok ott tarthatók, ahol én akarom, a uTorrent sajátossága, hogy először a saját mappájában keresi a beállítási és torrent fájlokat, ezért egyszerűen oda kell másolni, így megkerülhető az "Application Data". A Nero 6 is könnyen megpiszkálható, Nero 7 már nehezebben, de a neten arra is van megoldás. Ez csak néhány példa, láthatóan mindenkinek magának kell kitapasztalni a kedvenc programjai működését.

Vagy letölthetők kimondottan portable programok is, ami már alapból fel van készítve:

http://portableapps.com

• Kernel

nagyúr

válasz Jazz #1336 üzenetére

Én Total Commanderrel is szoktam mentést/visszaállítást csinálni. Mikor, hogy áll jobban kézre.

Program Files\
    Documents and Settings\
    WINDOWS\
    boot.ini
    Bootfont.bin
    NTDETECT.COM
    ntldr

Fenti listát is TC-vel másoltam ide (ha valaki esetleg nem ismerné ezt a képességét). Az egészet összetömörítem zip-be, ha kell, visszamásolom. Tömörítés előtt a Dllcache tartalmát általában ürítem, esetleg a Driver Cache-t is (méretcsökkentés).

Persze ehhez szükséges egy másik oprendszer is. Régebben a két első partíción tartottam 1-1 Windowst, így egyikből könnyen lehet javítani/cserélni a másikat. Mostanában valahogy kevesebbet szórakozom ilyesmivel, ezért csak mobilfiókban, egy régi 4,3 GB vinyón tartok egy XP-t, szükség esetére. Bármikor betolom, bekapcsolom, reboot, és rögtön ez indul, még a BIOS-ban sem kell piszkálni, mivel előrébb van a boot sorrendben.

• Kernel

nagyúr

válasz valory #1319 üzenetére

Ha jól emlékszem, az a Ghost egy WinPE alapú boot CD-vel működik, emiatt elég lassú a betöltődése is, meg nem is szimpatikus az egész. Nem úgy működik, mint egy "normális" klónozó program. Visszaállítási pontokat készít a vinyóra, noha Rendszervisszaállító a Windowsban is van, persze kicsit másképp.

Nem tanulmányoztam alaposabban (értsd: nem pazaroltam rá több időt), nekem legalábbis ennyi épp elég volt belőle.

Viszont aki kedveli a klasszikus DOS Ghost felületet, de ahhoz mondjuk nem ért, hogy házilagosan DOS boot CD-t fabrikáljon (noha nem bonyolult), szerintem azok számára kézenfekvő megoldás a Hiren's boot-CD. Kétségtelen, lopott anyagokat tartalmaz, de feltételezem, a Ghost 9-et sem vásároltad (bár nem tudhatom...).

Akinek esetleg problémája akadna a hozzászólásom tartalmával, próbálja meg észrevenni, hogy nem adtam letöltési linket, vagyis nem terjesztek warez anyagot, írni viszont talán csak szabad egy számítástechnikai témáról...

• Kernel

nagyúr

válasz majse #1048 üzenetére

Ghost 12-vel még nem volt alkalmam foglalkozni (szükségem sincs rá igazság szerint), de DOS Ghost megoldást csináltam valamikor. Nem rejtett partícióval, hanem egy "rendes" DOS partíciót készítettem a lemez elejére.

Először bejött az XP bootmenü, itt három különálló partíción lévő oprendszerből lehetett választani. Az első valójában DOS. Ha azt választottam bejött a második képernyő:

Itt az első menüpontál a Ghost program indult, a második menüpont pedig a Ghost parancssori lehetőségeit kihasználva azonnal felülírta az egyik Windows partíciót, a 4. partíción tárolt image fájlból. Gyakorlatilag helyreállítás gombnyomásra, persze úgy is be lehet állítani, hogy előtte még rákérdezzen.

A DOS lényegében egy win95 bootfloppy vinyóra másolásán alapult, még az io.sys-be is belepiszkáltam hexeditorral, hogy a fenti kék képernyőn pár szót átírjak, de ez a működéshez nem létszükséglet.

autoexec.bat

@echo off

goto %config%

:ghost
    mouse.com
    ghost.exe
    GOTO END

:restore
    ghost.exe -clone,mode=prestore,src=1:4\backup.gho:1,dst=1:2 -RB
    GOTO END

:efdisk
    efdisk.exe
    GOTO END

:vc
    mouse.com
    LH vc\vc.com
    GOTO END

:end

echo ╔═════════════════════════════════════════════════════╗
    echo ║ Parancsok ║
    echo ║ ║
    echo ║ GHOST: Ghost 2003 ║
    echo ║ RESTORE: Auto restore ║
    echo ║ EFDISK: Efdisk ║
    echo ║ VC: Volkov Commander ║
    echo ║ EDIT: DOS Text Editor ║
    echo ║ DE: Disk Editor ║
    echo ║ BOOTPART: Bootpart ║
    echo ╚═════════════════════════════════════════════════════╝

config.sys

[menu]
    menuitem=ghost, Ghost 2003
    menuitem=restore, Auto restore
    menuitem=efdisk, EFDISK
    menuitem=vc, Volkov Commander
    menudefault=ghost,15
    menucolor=7,1

[ghost]
    device=display.sys con=(ega,,1)
    country=036,852,country.sys
    install=mode.com con cp prepare=((852) ega.cpi)
    install=mode.com con cp select=852
    install=keyb.com hu,,keybrd2.sys

[restore]

[efdisk]

[vc]

[COMMON]
    DEVICE=HIMEM.SYS

• Kernel

nagyúr

válasz nfsu17 #958 üzenetére

Én legalábbis a SATA kártyámhoz vagyok "szokva", annak saját driver kell.

• Kernel

nagyúr

válasz nfsu17 #956 üzenetére

Akkor eszerint a SATA driver már rég telepítve van a rendszerbe.
    3. SATA nem zavar, csak majd azt kell beállítani boot-eszköznek.

• Kernel

nagyúr

válasz nfsu17 #954 üzenetére

Következőképp működik:

A registryben itt láthatók a lemezazonosítók, amelyek NT alapú Windowsnál betűjelek és meghajtók egymáshoz való kötéséhez használatosak. Amennyiben első indításnál a régi HDD is a gépben van, az XP az azonosító alapján megtalálja a régi rendszerpartíciót és azt hiszi, hogy még mindig az a C: meghajtó, noha a SATA-ról történt a bootolás. Ebből mindenféle keveredés következik, mégha látszólag működik is az oprendszer.

Amennyiben a régi vinyó nincs jelen, a rendszer új betűjeleket oszt ki, ennek során a MountedDevices kulcs azonosítói újrakreálódnak. Az új kiosztás során a C: betűjelet az aktív partíció fogja kapni, tehát a cél így elérve. (SATA 1. partíció legyen aktív természetesen.)

Később már nem gond, ha bekerül a gépbe a régi HDD is, mivel a C: betűjel már hozzá van kötve a kívánt partícióhoz.

Nem mellékes egyébként, hogy a SATA vinyót beszerelve, régi XP-t bootolva, a SATA driver még klónozás előtt bekerül a rendszerbe, mert enélkül a SATA vinyó bootolása közben kékhalál lenne a jutalom.

• Kernel

nagyúr

válasz as_Rock #948 üzenetére

Jaja, nem kellett volna belekezdeni. Gondolod, nekem nem fárasztó, ilyen gyerekes szintre lemenni, pusztán mert közölni mertem egy egyszerű, vitathatatlan tényt?

Tudtam előre azt is, hogy rizikós a dolog, hiszen soha nem lehet tudni, milyen jellem a másik, mennyire kezeli felnőttként a dolgot. De az ember mindig reménykedik...

Most nem jött be, én szégyellem magam helyetted is... és egyáltalán nem vagyok boldog.

Nem ezért járok egy fórumra, szerencsére ritkaság is ilyenekkel találkozni, inkább megköszönni szokták, néha még a rossz választ is. Vagyis pusztán a fáradozás tényét.

Magadfajtákat kedveljük egy bizonyos másik fórumon, ne tudd meg, mit kaptál volna a fejedre, a #945-ös arcátlanságodért...

Ha részedről lezártad, akkor jó lenne, ha -- felnőtt módra --, tartanád is az adott szavad, és most már valóban nem szurkálódnál hátulról.

Végezetül pedig részemről: ...szívesen.

• Kernel

nagyúr

válasz as_Rock #945 üzenetére

Ezért is utaltam rá, hogy valóban elnézésedet kell kérnem, amiért csak a dolgok -- általam tapasztalt -- működésére világítottam rá (mintegy rávezetésképpen, avagy ötletet adva) ahelyett, hogy teljeskörű támogatást nyújtottam volna számodra. (Amúgy jól vagy ilyenkor?)

Nyilvánvalóan rosszul esett, hogy véletlenül igazam volt a "klónozással" kapcsolatban, ezért tetted azt a megjegyzést, vak is látja. Nyilvánvalóan nevetséges, no comment...

• Kernel

nagyúr

válasz as_Rock #938 üzenetére

Hogy nem ismerem, az azért túlzás. Kipróbáltam többször is, de számomra szimpatikusabb a Ghost.

Továbbá elég jól ismerem az ilyen típusú programok működési logikáját, valamint az is tény, hogy szektorszintű írásnál jóval lassabban működnek a dolgok. Például olyankor is, mikor egy lemez szektorait (adatmegsemmisítés céljából) feltöltöm nullákkal. Az is elég lassú. Itt azután adódik bizonyos különbség attól függően, hogy Windows vagy DOS-alapú programot használok (lemezkezelési sebesség).

Tehát amikor én azt mondom, hogy valamit nem mondok biztosra, az attól még lehet 99 %-ig biztos. Csak tudod, egy precíz műszaki ember néha ilyen hülyén gondolkodik: 99 % az nem 100 %. Tehát ilyen téren nekem elég szögletes a gondolkodásom, ezt a sokéves tapasztalat alakítja így. (Mármint nem kimondottan számítógépek kapcsán, hanem elektronikus áramkörökkel foglalkozom, ami idővel az ember gondolkodására is kihat, fizika törvényei, meg ilyesmik.)

Mindamellett érdekes mellékzöngét érzékelek a megjegyzésedben: nézd, egyáltalán nem fontos nekem itt átadni a tapasztalataimat -- nem is kell megköszönni természetesen --, hiszen önként, hobbyból írtam.

De tényleg bocsi, hogy megszólaltam, csak talán elfelejtettem, hogy most a Prohardveren vagyok (színvonal -- tisztelet a kivételnek...).

• Kernel

nagyúr

válasz as_Rock #934 üzenetére

Elképzelhető, hogy nekilát valóban 1:1-ben, vagyis szektoronként pontosan lemásolni a partíciót. Ghost-nál is kétféle üzemmód van, amint már emítettem: szektorszintű klónozás vagy fájlszintű másolás. Hogy mikor melyik, az dokumentálva van, illetve részben befolyásolható is.

Ha létrehoznál inkább egy új üres partíciót (ami elvileg lehet formázatlan vagy formázott is, mérete pedig annyi legyen, hogy az adatok elférjenek, vagyis nem lényeges a pontos méret), majd utána klónozni (klónozni, mivel én magyar emberként nem ismerek olyan szót, hogy clónozás, sőt ezekre különösen allergiás vagyok, egyszerűen nem is létezik ilyen szó: vagy magyarul írunk valamit, vagy angolul, a kettő keveréke nincs), talán belekezd egy fájlszintű másolási folyamatba, ami hátha gyorsabb. Azért fogalmazok ilyen bizonytalanul, mert én a Ghost-ot ismerem jobban, az így szokott viselkedni.

További kérdés persze, hogy milyen meghajtósebességet érzékel, miért annyit, milyen eszközdrivert használ? SATA eszköz lehet PCI kártyán, ami SCSI eszköznek számít (látszik), ha pedig alaplapi cucc, akkkor BIOS-ban kompatibilis beállítással elérhető, hogy látszólag IDE eszközként legyen jelen, úgyhogy talán ez a része sem mindegy.

• Kernel

nagyúr

válasz as_Rock #930 üzenetére

Két külön program van ilyen célra: Acronis True Image (klónozó) Acronis Disk Director (partícionáló).

• Kernel

nagyúr

válasz X@b3e #870 üzenetére

Csak ott a bökkenő, hogy a DOS Ghost.exe tartalmazza az NTFS drivert is, sőt egyéb eszközmeghajtókat, SCSI, optikai, meg ami kell ilyenkor. SATA meghajtót is lát(hat), főleg amikor az a BIOS-ban eleve látszik, megfelelő kompatibilis beállítás esetén. Ebben az esetben a BIOS ugyanúgy mutatja a SATA meghajtót, mint egy szabványos IDE vagy SCSI eszközt.

Ha SATA kártyát használunk, az alapból úgy van kitalálva, hogy a BIOS felé SCSI-nak mutatja magát, a kompatibilitás érdekében.

Úgyhogy a DOS tökéletesen alkalmas ilyen szempontból, nem azon múlik.

Régebben például (Ghost 6 környékén?) NTFS támogatás nem volt integrálva, de ez csak annyit jelentett, hogy fájlszintű másolásra nem volt lehetőség, így persze nem tudta kihagyni a lapozó- és hibernációs fájlt sem, ezáltal nagyobb lett az image fájl.

Szektorszinten bármilyen ismeretlen partíció klónozható volt már akkor is, legyen az Linux stb., mivel ilyenkor közömbös a fájlrendszer. A Ghost az általa ismert fájlrendszereket fájlszinten viszi át, hacsak nem kényszerítem szektorszintű munkára (beállítás vagy parancssori kapcsoló útján). Egész merevlemez klónozása szektorszinten történik, illetve ennek vannak még további részletei is (ld. dokumentáció).

De a Ghost 2003 nem a legjobb választás, mivel az évszámmal jelölt verziók egyfajta "Home" változat, régi is.

A 8.3 stb. számokkal jelölt verziók vállalati környezetbe készültek, több képességgel rendelkeznek.

• Kernel

nagyúr

válasz korn #848 üzenetére

A Hiren's boot CD-ről is ki lehet menteni az Acronis, Ghost programok DOS változatait. Ennek legalább kétféle módja van: *.uha tömörített fájlokat láthatunk a CD-n, ehhez WinUHA nevű program található a neten.

Másik lehetőség, amikor elindítunk egy programot a Hiren's CD-n, az kicsomagolódik a RAM-drive-ba. A programból kilépve ott is marad. Ezután "M" bill. (Menü), választunk egy DOS fájlkezelőt (vagy akár a MiniWin98-at) és a ramdrive-meghajtóról kimásolhatjuk a kívánt *.exe programot a vinyóra.

Utána az felhasználható DOS-ban indítva, illetve előbb egy mouse.com (DOS egérdriver) indítása célszerű, hogy legyen egér is.

A WinME DOS egyébként nem a legideálisabb, nem minden programmal kompatibilis, problémás. Win98 bootlemez sokkal jobban megfelel ilyen célokra.

• Kernel

nagyúr

válasz korn #848 üzenetére

A leírásban külön nem részleteztem, illetve úgy gondoltam, értelemszerű, vagy legalábbis számomra természetes. Amikor készítünk pl. egy SP2 integrált bootCD-t, annak van egy rejtett bootszektora, valamint ott vannak a gyökérben a mindenki által látható adatok.

Tehát új lemez készítésekor megadom a bootszektort, valamint felpakolom a lemezre mappákat/fájlokat is természetesen.

Hogy az Acronis lemezen elrejtették az adattartalmat, erre nem gondoltam, mivel olyat közelelről még nem láttam (hasonló trükköt máshol esetleg). De én is megvizsgáltam volna alaposabban, hiszen 2048 byte csak a bootszektor (pont mint az XP/2k CD esetében), önmagában nyilván kevés.

Gyakorlatilag úgy szoktam, hogy az IsoBusterrel kicsomagolom a többi adatot is egy külön mappába, és külön a bootszektort.

• Kernel

nagyúr

válasz Kernel #844 üzenetére

Esetleg a BIOS-ban is lehet nézelődni, Natív SATA mód kikapcsolása például, akkor elvileg ATA eszközként mutatkozik a meghajtó.

• Kernel

nagyúr

válasz japy #843 üzenetére

Az lehet a gondja, hogy SATA, de ezt az adott alaplap is befolyásolhatja, hogy annak SATA vezérlő hardverével nem tud együttműködni. Feltehetően ezért mondja rá, hogy "no valid".

További kellemetlenség, hogy nem CD, hanem DVD, ami a Millenium bootlemez DOS CDROM driverének nehézséget okozhat. De a Ghost.exe maga is tartalmaz drivereket, úgyhogy nem mindegy, milyen változatot használsz.

Megfelelő driver, illetve Ghost verzió kérdése gondolom, sok időt el lehet szórakozni vele, de én legalábbis ilyet nem mernék kijelenteni, hogy nem lehet.

• Kernel

nagyúr

válasz japy #840 üzenetére

Annyit jelent, hogy szükség van még egy CD-ROM driverre is.

Elképzelhetetlen, hogy valami csak pendrive-ról működik. Mindent meg lehet oldani, csak tudni kell a titkát. Ez olyan, mint amikor készítek egy CD-t, a lentebb már részletezett leírás szerint. A CD bootszektorába elhelyezek egy floppy lemezképet, ami DOS-t tartalmaz.

Ezután CD-vel elindul a gép, maga a floppy "rész" bootol (kap egy A: vagy B: betűjelet), ám meglepő módon a CD adattartalma mégsem érhető el, optikai meghajtó nem is látható, driver hiánya miatt.

Viszont ha egy olyan floppy képét építem be a CD bootszektorába, ami optikai drivert is tartalmaz (pl. Win98 bootfloppy, emlékezzünk vissza a megjelenő váasztómenüre: Számítógép indítása CD-ROM támogatással), akkor már gond nélkül elérhető -- külön betűjel alatt --, a CD tartalma is.

Hogy most CD-ről vagy DVD-ről beszélek, az már részletkérdés ilyen szempontból.

• Kernel

nagyúr

válasz japy #837 üzenetére

Aki cd-ről akar bootolni az felejtse el csak pendrive-ról lehet...

OK, azért ne viccelődjünk... :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés