- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz LanyUs #61737 üzenetére
Én rendszeresen tolom a 200-akat, én is sorozatban, és bár a mérés nem feltétlenül precíz órával, 38-41 másodperc között van, amivel megállapítottam, hogy itt jópáran vannak, akik 1 km-t sokkal gyorsabban futják, mint én a 200-at.
Egyébként az időhiány rávett, hogy bevezessem gyors halál edzésnek azt is, hogy 200/400 helyett 200/200-akat tolok, de csak 10-et, meg persze bemelegítés, levezetés, így kb. 40 perc alatt megvan hajnalban az edzés és mehetek a dolgomra. Na, ez kegyetlen, mert 200 méter kocogás az messze nem teljes pihenés, így az utolsó néhány már nagyon szenvedős. Jelenleg nincs ezzel semmi célom, csak ha már idő nincs semmire, akkor legalább kidöglés legyen.
Szerk.:
Egyébként anno mikor gyerekkoromban kosaraztam, olyan 11-13 éves korom körül valamikor csináltunk pályán a Cooper mellett 400 méteres felmérőt is, 1:28 alatt futottam le. Mostanában is volt hogy csináltam pár 400-ast, és kb. pont ugyanott vagyok. Akkoriban majdnem mindenki lenyomott, olyanok is, akik 2000-es Coopert jó ha tudtak, míg én 2700-2800 körül akkor.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz Hi!King #61751 üzenetére
10 x 200m/200m gyors/kozepes iramon az minden csak nem konnyu edzes Agony is tudna rola meselni
Mi amikor megkuldjuk 2:55-3:05-os sebessegu 200-at es rapihenunk 3:45-3:50-es irammal az kegyetlen elezes.Ahogy irod gyors halal
Ha a piheno konnyed 4:30,na az szinte heti munka (a gyors az gyors).
Ha a piheno extra totyoges 5:00 v lassabb,akkor pedig csinalhato ilyenbol akar 30-40db is,az meg mar ilyen 6oras korozesre eles munka.[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Hi!King
őstag
válasz tomcica #61753 üzenetére
Hát nekem 3:10-3:20 körül jön össze a gyors, mert annál gyorsabban nem is megy elsőre sem, de nekem 5:30-as pihenővel is gyors halál, mert nem tudom annyi idő alatt annyira kipihenni magamat, hogy ne halmozódjon, úgyhogy nem tudnék sokkal többet, mint 10-et így sem.
De mindenképpen, még 200/400 esetében is keményebbnek érzem, mint ha mondjuk 15 km félmaraton közeli versenytempóban.
-
LanyUs
senior tag
válasz Hi!King #61755 üzenetére
Ha időhiányban szenvedek megfordítom! 10 db 400 gyors / 200 pihenő, nem nehezebb, mint a 400/400, mert 100m általában és visszaesik a pulzus 160 alá és 140-145 körül mehet 200m újra. Az már más kérdés, hogy Nekem a 100s a céltempó jelenleg. A 90 csak hősködés Nekem az a célom vele, hogy valamennyire gyorsuljon az fm tempó.
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
Az Evi megcsinalta egyszer velem,meg a 6oras elott ket hettel. Lejott 10x 400m/400m,de olyan volt is hozza kedve meg nem is.Mondom KJViktorral csinaljuk a fuvon a 40x 100m/100m-t az ugyanannyi km Rabolintott,hogy milyen jo lesz...30nel azt mondta elete legnehezebb edzese,a vegen meg azt,hogy soha tobbet nem akar ilyet
Pedig meg csak nem is full kretenben zuztuk,csak olyan eros tempos / laza valtogatok. Mittomen 3:30-3:20 koruli gyors / 4:30 koruli lassu.
Elszallt a pulzusa 180 fole felenel,es tobbet le se jott
Ennel csak a 100m/100m emelkedozes a durvabb[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Agony
aktív tag
válasz tomcica #61758 üzenetére
Ma megvolt nekem is az utolsó "erősebb" edzés a taperbe.
4K WU + 5x100/R400 + 4x200/R400 + 3x400/R400 + 2x800/R400A 100-akat csak úgy érzésre megindítottam (3:33), hogy bemelegedjenek a lábak, a 200-aknál 3:25-3:30 volt a cél (3:25), a 400-aknál 3:30-3:35 volt a cél (3:29) a 800-aknál meg 3:35-3:37 volt a cél (3:35).
Szépen pörgött így a14K-ból 4K@3:30 volt a tempó.
Holnap már csak 10K lesz a 400-ak és 800-ak kikerülnek, helyette lesz 10x 30sec@3:30 60sec@4:30, péntekre meg már csak valami 5-6K benne néhány repülővel, aztán időjárástól függően szombat vagy vasárnap futok egy tizest.
Start with a whisper, end with a scream!
-
tomcica
Topikgazda
válasz Vertigo18 #61760 üzenetére
Mert az speci edzes volt,rengeteg megindulassal (a gyorsak) es jo sokaig tartson (az ossz mennyiseg) + ne essen le a pulzus (a 4:30-as "lassu") Egy ilyen edzes utan setalva megy haza az ember es ulve tusol.
-
Never79
tag
Chuck Norris tervezed idén a Kazinczy 200at?
-
ígyvanferi
addikt
válasz xy.zsolt #61763 üzenetére
Simán volt ilyen érzésem nekem is régebben, amikor még szinte mindig egy közepes tempóban futottam. Néha mentem gyorsabbakat, viszont alapozó, regeneráló lassú kocogást sosem. Aztán elkezdtem a tudatosabb edzést, bejött a pulzuskontroll, és borzasztóan sz.rul estek a lassú futások. Kevésbé voltak edzésben a lassú izomrostok, nem volt begyakorolva az a tempó, nem volt hatékony a mozgás vagy valami ilyesmi, illetve ezek keveréke. Ha beiktatsz olyan futásokat is rendszeresen, menni fog az.
Én most nem voltam már 3 napja futni, ilyen hosszú kihagyás jó pár hónapja nem volt már. A hétfői az tervezett pihenőnap volt, de tegnapelőtt, meg tegnap is úgy alakult, hogy rosszul alakult, nem fért bele, nem volt kedv kimenni. Kicsit több km biciklizés volt csak, a szokásos munkábajárásnak kb. a duplája (így sem sok azért). Remélem azért nem fogja befolyásolni az UB-s futást. Ma valami rövidebb ismétléseket fogok csinálni, szombaton meg 1K/1K váltogatót versenytempóban és +30 mp-cel. Jövő héten meg már tényleg csak óvatosan érintem a versenytempót, esetleg hét elején egyik lazában rövid repülők még menni fognak. Aztán odapörkölök neki. Sosem voltam még első futója a váltónak, most ezt is kipróbálom, első 3 szakasz az enyém.
-
6030D
Ármester
Sziasztok!
Winflo 7-et vettem végül a Pegasus 34 utódjának, és bár eddig csak egyszer futottam benne, de köszönöm, ezt kerestem.
Dunakeszin volt 25e Ft rengeteg méretben, és két színben (szürke-fekete és kék-piros).Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
norby_42
aktív tag
-
ígyvanferi
addikt
Érdekes.
A pwrrun elődje az everun is ugyanúgy kemény és halott volt, szegény Saucony Liberty ISO-m azóta is a szekrényben porosodik, kb. 150-200 km kerülhetett bele annak idején. A lightstrike is hasonló élmény volt az SL20-ban. A lightstike pro legalább már jó. A fuelcell nekem viszont elég softnak érződik, az nem tudom miért a firm oldalon van. Bár ahogy a tesztekből tudom, nem feltétlen tökugyanolyan az azonos néven jelöl cucc, lehet valamennyire eltérő a karakterisztikája. Az mondjuk kár, hogy a pumáról, meg a reebokról is elfelejtkeztek. -
HKorn
veterán
-
Agony
aktív tag
válasz ígyvanferi #61771 üzenetére
Szerintem még anyag és anyag között is lehet sok különbség, amit én is pont a FuelCell esetében vettem észre.
Van pl. New Balance Prism-em az viszonylag kemény és stabil... ugyanakkor van Rebelem és RC Elite V2-m amit meg konkrétan ujjal totál össze lehet nyomni.
Ha valaki jól áll angollal, akkor érdemes megnézni (hallgatni) ezt a podcastot, ahol egy kutató mérnökkel beszélnek, aki kifejezetten ezekre a cipő anyagokra szakosodott:
Doctors of Running - The Truth about Midsole Foams (ft. Geoff Burns)
Én kb. egy hete pont ezt hallgattam futás közben és érdekes dolgokat mond. Karbonlapokról nem esik szó, de kb. ugyanazt mondja a PEBA (pl. ZoomX) habok kapcsán, amit én is érezek az Invincible/Vaporfly esetében, hogy nem tudok benne gyorsabban futni, viszont a már beedzett tempó érezhetően könnyebb és hatékonyabb.
-
LanyUs
senior tag
Mozgásvilág cikke, de meglepett 3 hete. Sajnos jelen fejlesztési fázisban még nem leszünk edzőtársak Végül is van az bokasúly, aminél egyenlő a tempónk
"A Moving Solution Corporation kutató-fejlesztő társaság giroszkóp elven működő, a láb előre, illetve felfelé lendítésében rásegítést nyújtó futócipőt (eShoes) fejleszt. Ha próbáltad már a csuklóerősítésre alkalmas Powerballt, akkor el tudod képzelni, hogyan működik. A rendszer ezen felül egy rugós szerkezet segítségével az elrugaszkodásban is segít.Fontos, hogy ahogyan a pedelec kerékpárok esetén, úgy az eShoes is csak akkor működik, ha mi magunk mozgatjuk a lábainkat, tehát nem fog magától elindulni, csak ha mi is futni kezdünk. Az első prototípusok egyelőre 6 perces tempóig segítenek rá, ami egyébként egybevág az Európai Unió ide vonatkozó előírásaival is (AF220401 szabvány).Az elektromos kerékpárokhoz képest előny, hogy a szükséges energiát a bokára rögzíthető napelemek biztosítják, így nincs szükség nehéz akkumulátorok cipelésére és töltésére.A későbbiekben várhatóan elektromos rásegítéssel rendelkező túrabakancsok is megjelennek a palettán. Ezekre leghamarabb jövő év április elsején lehet számítani."
-
-
Agony
aktív tag
válasz inf3rno #61776 üzenetére
Pedig így van.... legalábbis nálam biztos.
Nekem a 3:40-3:50 közötti régió van beedzve, 3:30 bármi lehet rajtam pikk-pakk elolvadok és nem a pulzus miatt.
Elég megnézni a PB-imet:
5K-17:25/17-05-02
10K-37:05/22-02-13
15K-56:02/22-02-13
21K-01:19:01/22-02-13
30K-01:56:39/22-02-2010K@3:42, 15K@3:44, 21K@3:45, 30K@3:53... triplájára nől a táv és csak 10 másodperccel tudok gyorsabban futni, hiába Vaporfly Next%. Szegeden lassan 3 éve egy sima Adios 3-ban futottam 1:20-as FM-t, aminek még csillapítása se sok van.
Szóval ha működne az hogy 5%-ot gyursulok a Next%-től, akkor kb. 3:30-as 10K-t és 3:35-ös FM-et kellett volna produkálnom pusztán attól, hogy felvettem... és a szegedi 1:20-as FM-nek, 1:16-ra kellett volna ugrania, ami nyilván nem történt meg.
Aztán persze az is lehet, hogy egyszerűen nálam csak részben működik a karbonlapos cipő és mondjuk valakinél aki olyan hatékonysággal és stílussal fut mint Tom, annál sokkal több energiát tud visszaadni a karbonlap.
Ettől függetlenül én nagyon szeretem a ZoomX-et, baromira kikíméli a lábat már a táv közben is, de másnap meg ég és föld a különbség. A mártélyi 36K@3:31 -es aszfaltos veretés után másnap semmi nem nyikorgott, nem fájl, nem voltak felütve a lábaim, ami korábbi versenyek után simán eltartott 2-3 napig.
-
jimpo
senior tag
Tegnap 1000/1000m, volt egy kis szél és így a körök közt van ~20W differencia. 3 x 1000m 290W-os átlaggal ment, kettő pedig 270W körül. Az átlagos Stryd értékek. A Tejsavküszöb legutóbb 4:12 / 172bpm volt így azzal sincs probléma.
Mai a laza is letudva, egy kis ködszitálás közepette 5:30+ átlagtempóval.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Agony
aktív tag
Ha már PB-k... letoltam a mára előirányzott 10K felmérőt.
Bár a PB meglett, de a javulást nagyítóval kell keresni! 2022.02.13-án volt 37:05 (3:42) 10K, most pedig 36:56 (3:41) lett.
Az első 4K jó volt, ott még a megcélzott 3:35-3:40-es régió tetején voltam (3:34), aztán úgy lesavasodott a combom, hogy a 2 km alatt visszaestem félmaratonos tempóra (3:45-3:47) és a végéig az ment. Látszik is a pulzuson, hogy kb. 4-5 km között volt a topon, aztán ahogy elfáradt a láb, úgy a pulzus is "megnyugodott":
Ami még érdekes volt, hogy az első 5K lépésüteme 187-188 volt, a második 5K pedig 182-182.... szóval egyértelműen a lábam olvadt el. Érdekes, hogy ahogy visszaestem FM tempóra, a megszokott lépésszámra és pulzusra... akkor már simán tudtam tartani a végéig.
Az időjárás amúgy remek volt. Felhős, 10 fok, minimális oldalszéllel.. egyedül a 91%-os páratartalom volt undorító, ami a légzésen igenycsak érződött, de ha nem lett volna ilyen párás a levegő akkor is max 3:40 lett volna a tempó... ezt egyértelműen a lábak limitálták.
Összességében ez a 8 hetes edzésblokk egy kis változatosság gyanánt érdekes volt, de az is egyértelműen látszik, hogy nem 37 évesen, nulla atlétikai múlttal lesz belőlem 10K futó.
-
LanyUs
senior tag
válasz parandroid #61777 üzenetére
Tényleg Ami késik, nem múlik Amúgy folyik a valós kísérlet a boka kímélő eszközön ( inkább ortopéd jelleggel ), ezért gondoltam simán belefér egy kis plusz a mi cipőbe is
Agony: szép volt! Hogyan lehetne fejleszteni a lábakat is és színtre hozni a HR-rel?
Nálam ma csak egy egyedül futott résztáv volt. De megtanított tisztelni a résztávot!
3 laza pályára
6db r400/200 96s, itt már azt hittem a zsebemben van
7. r400/200 jobb oldalszuras
8-9. r200/200 48s
10. r200/200 42s
3 km közepes, dombos haza -
Agony
aktív tag
válasz LanyUs #61783 üzenetére
Meg kellett volna tanulni normálisan futni.
Még mindig azt látom magamon, hogy ami a megszokott tempómon kicsit is túl van, azt erőből taposom ki, ezért nem is fenntartható hosszú távon. Szóval az állóképességem (szerintem) megvan a gyorsabb tempókhoz, mert simán elszaladgálok 1,5 órát is 180-185 BPM között, viszont nincs meg hozzá az a futótechnika, amivel hatékonyan lehetne futni a 3:40 alatti tempókat.
Mártélyban is ez látszott. 36 db 1000-ret futottam és gyakorlatilag az elsőtől az utolsóig az összes 3:30-3:35 közé esett, nem fáradtam el a végére se, még 5-10 valószínű ment volna ugyanezen a tempón... na de ott minden kör között volt 7 perc pihenő a lábaknak.... így nem savasodtak el úgy mint most 4-5K alatt.
Majd most a következő edzésblokkot úgy szeretném összerakni, hogy a végére összeálljon egy 3:55-4:00 tempón futott maraton, de azért kicsit a félmaraton is fejlődjön... szóval a tempós részekbe továbbra is a 3:40-et kell erőltetni amellett, hogy a hosszú futásokkal megágyazok a maratonnak.
Ha a februári 1:19:01-es FM-et sikerülne bevinni 1:18:XX-be és mellé jönne egy 2:45:00-2:48:00 közötti maraton, akkor elégedett lennék ezzel az évvel, főleg hogy most csak heti 90-100K-t futok, de ez most fenntarthatónak tűnik... nem fáj semmi, nem sérülök úgy mint amikor 120-150K közötti hetek voltak.
-
tomcica
Topikgazda
jo ez,egyedul 10K-t kitolni igy szep munka...ebben most ennyi van ilyenkor szoktak vagy ujra felmenni 21K+ munka vagy meg lejjebb 5K munka. 5K munka az ugye kevesebb edzes meg gyorsabb, es a tempok is 2-3K (darabolt 4K) mini felmerok nyelgazon
21K+ munkat meg nem is kell mar irnom,azt kened-vagod lehet amig megvan a sebesseged (amennyi van) erdemes most felugrani a teljes maratonos epitkezeshezThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
-
bandus
veterán
6:05:41 az uj 100 km-es vilagrekord, not bad. Ez 20 db 18:17-es 5 km Aleksandr Sorokin
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Agony
aktív tag
válasz tomcica #61786 üzenetére
Ja valószínű az elején ment el inkább 3:40-be kellett volna fixen kezdeni, aztán az utolsó harmadot gyorsítani ha még van miből, de ebben ma max 10K@3:39 lett volna... talán ha nem egyedül vagyok, hanem húz valaki futva vagy bringával, akkor még ki lehetett volna paszírozni 1-2 másodpercet. Nagy csoda akkor se történt volna, mert ezt úgy tűnik a lábak limitálják, nem a keringés.
Ma-holnap szerintem felépítem a maratonos edzéstervet, csak azt nem tudom hány hétre kellene tervezni, mert igazából a tempó megvan, csak a 2 óra feletti állóképesség az erősen kérdőjeles. Majd valahogy úgy próbálom kigondolni, hogy a maraton előtt kb. 4 héttel legyen egy 21K felmérő, ahol a cél 3:43 lenne, ami 1:18:30 körüli félmaratont adna.
Van valami tipped, amit vegyek számításba a tervezésnél?
-
tomcica
Topikgazda
"Ahhoz a maratonhoz,kellene egy ilyen blokk:
Egyik het -> 200-400-as eros nap + 100-as/emelkedos nap (ez nem teljes edzes,csak erinteni oket) + hetvegen 20km benne 10km munka @3:50-3:45
Masik het -> 1000-es eros nap + 100-200-as/emelkedos + hetvegen 30km benne 20km munka @4:00-3:55
8het ilyen,a hatodik heten a hetvegi hosszu 30km @4:00,a 8.heten a hetvegi hosszu 30km @4:00-3:55...ket het taper es mehet a maratonod "There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
jimpo
senior tag
Megint majdnem vettem Nike ZoomX Streakfly -t, de mire odakerül volna a sor megint elfogyott szerencsére. Mindig hamar elkapkodják, pedig akció sincs...
Valaki vett már?A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Agony
aktív tag
válasz tomcica #61786 üzenetére
Most este elmentem még 10K-ra, mert nem éreztem különösebben rossznak a lábaimat, gondoltam egy kis kimozgatás nem árthat... fel voltam rá készülve, hogy magasabb lesz a pulzus mint szokott, mondom azért biztos dolgozik a szervezet.
Erre 10K@4:34 144 BPM-et adott pedig nem rémlik hogy valaha is lett volna 147 BPM alatt.
Kíváncsi leszek, holnap milyen lábbal ébredek, de ha rendben van és semmi nem nyikorog, akkor holnap csinálok valami értelmes edzést.
---
A maratoni edzéstervet szerintem ma este vagy holnap kidolgozom, egyedül azt kell kigondolnom még, hogy 2 vagy 3 tempósabb nap legyen-e benne. Most ez a heti 4 tempós nap azért leszívott rendesen, úgyhogy azt nem erőltetném, de ilyenre gondoltam:
Szerda hosszabb táv, hosszabb résztávokkal (pl. 20K 10x1000/1000 meg hasonlók)
Péntek közép táv, rövid résztávokkal (pl. 15K 200, 400, meg 100 emelkedőre)
Vasárnap hosszú tempós futás (pl. 30K maratonos tempó vagy intervallok 3:40-3:45 között)Na ez érdekes lesz...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest