- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrDobos
őstag
Hali!
Valaki használ grillezeskor begyujto kemenyt?Samsung Galaxy A55 5G
-
krizmo_
Topikgazda
Mai ebéd:
Paradicsomos orecchiette
Hozzávalók:
- 2 Paradicsom konzerv
- 200-250 g pancetta ( vagy bacon/apróra vágott sonka)
- 1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Bazsalikom, oregano, kakukkfű
- ParmezánElkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk és a pancettával összepirítjuk, ha megpirultak mehet rá a fokhagyma aztán a paradicsom, valamint a fűszerek, a bazsalikomról szedünk le néhány szép levelet, amit a tálaláshoz félreteszünk, a szára és a kevésbé szép levelek mehetnek a szószba, kb. 5 szál bazsalikomra lesz szükségünk. (Ha csípősre szeretnénk, tehetünk bele chilit, én szoktam még beletenni egy kanál cukort is, így jobban összeállnak az ízek.)
A szósz kb. 15 perc alatt elkészül, amibe mehet a megfőtt tészta, összeforgatjuk és tálaljuk, valamint meghintjük reszelt parmezánnal, és bazsalikommal kínáljuk. -
xavix13
őstag
válasz krizmo_ #4911 üzenetére
Jól néz ki, hasonlót szoktam én is sűrűn csinálni így nyáron, csak abba kerül egy-két friss koktélpari is, ami nem fől szét teljesen, meg karikázott zöld olíva és spagettivel szoktuk enni. De kb. a többi stimmel az én receptemmel.
Sokkal üdébb, frissebb, kevésbé nehéz, mint mondjuk egy bolognai, nyári estékre tökéletes kis vacsora.One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz xavix13 #4912 üzenetére
Köszönöm!
Én is szoktam koktélparadicsommal, vagy sima paradicsommal készíteni. Van hogy teszek bele olívabogyót, legutóbb szardella is került bele. Spagettivel, linguinevel, tagliatellével, pennével, fusilivel, cavatellivel, mindegyik tésztával nagyon finom.
Ez egy egyszerű, de nagyszerű étel. Legalábbis én nagyon szeretem.
Holnap is ez lesz az ebéd csak lumache tésztát főzök mellé. -
őstag
válasz krizmo_ #4913 üzenetére
A paradicsom nálam úgy kerül bele, hogy a koktélparadicsommal indítom a dolgot. Az először egészben, olívaolajon megpirítom (kell fedő rá, mert kicsit fröcsög, főleg, ha frissen mosod ), mikor megpirult kiveszem, félrerakom és abban folytatom tovább. A végén kerül mellé.
Az olasz tésztaételeknél nálam a tészta főzővíz elmaradhatatlan a szósz készítéséhez. Amikor a tészta már majdnem kész akkor kezdem merni a szószhoz, a víz keményítő tartalma sűrít. A tészta is közvetlenül kerül a szószra, az is hoz magával a vízből, mert nem csöpög le minden, mikor átmerem.
A cukorral nagyon igazad van! Minden paradicsomos szósznak jobban kihozza az ízét a hozzá adott cukor. Ha esetleg egyszer van kedved, akkor egy kis tonkababot reszelj a paradicsomos szószhoz (mint a szerecsendiót). Nagyon érdekes íze lesz.
-
krizmo_
Topikgazda
#4925 inf3rno
Köszönöm!
Sokáig lett piszkálva a tészta, így emiatt a belezte nem lett olyan szellős, amennyire szeretném, valamint a tojásos lekenést egy kicsit túlzásba vittem...#4924 FPSTunker
Nem tudom, hogy itthon lehet-e kapni, de tényleg nagyon finom szalámi, bár ha lehetne se lenne ugyanolyan, legalábbis ezt tapasztaltam.Összeszedem a gondolataimat és akkor leírom a croissant receptet .
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Kovászos croissant recept
- 500 g liszt (én manitoba és királybúza keveréket használtam, de a kenyérliszt is jó)
- 200 g tej
- 100 g víz
- 200 g kovász (100%-os kovászt használtam)
- 40 g cukor
- 10 g só
- Hajtogatáshoz 250 g vaj
- Kenéshez 1 tojás, pici tej, csipet sóKivettem a hűtőből 70 g kovászt, amit 70 g liszttel és 70 g vízzel feletettem, kb. 5 óra múlva már alkalmas volt arra, hogy dolgozzam vele, ekkor a vaj és a tojás kivételével minden hozzávalót összedagasztottam, majd ~12 órára hűtőbe tetettem. (Célszerű éjszakára betenni.) A vajat kivettem a hűtőből és sütőpapír között kinyújtottam, majd ment vissza a hűtőbe. Másnap reggel kivettem a tésztát és a vajat, majd megkezdődött a hajtogatás...
Beteszek egy videót szemléltetés gyanánt, ez segít a hajtogatásban és az pontos felosztásban is: [link]Én 30 percenként hajtogattam a tésztát (összesen háromszor), és a köztes időben visszatettem a hűtőbe, a tészta mindig hűvös legyen, mert ha a vajréteg elkezd olvadni a tészta beszívja.
A formázás utáni kelesztés nekem ~5 óra volt, 27 fokon kelesztettem, fontos, hogy ne kelesszük ennél magasabb hőmérsékleten mert a vaj megolvad, és elszívja a tészta, ezáltal a leveles tészta átalakul egyszerű kelt tésztává.
210 fokon sütöttem 10 percig, aztán visszavettem 190 fokra, és addig sültek, amíg aranybarnák nem lettek.Kicsit hosszú folyamat, de megéri a fáradozást, jó sütögetést!
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4929 üzenetére
Egyszer csináltam már én is. Az eredmény magáért beszél, nem lett rossz, de a kinézeten bőven kellett volna még dolgozni. Én is nyáron csináltam, de inkább télen kéne, mert a vaj olvadása tényleg nagyon nagy rizikó, amúgy meg nagyon sokat kell vele foglalkozni, ritkán van annyi időm, ezért nem is álltam neki azóta.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #49155328 #4932 üzenetére
Talán a királybúza (KBL100) is jó lehet, legalábbis az tápérték alapján gondolom, vagy nem?
-
#49155328
törölt tag
válasz krizmo_ #4933 üzenetére
Nem a legjobb.
https://garatmalom.hu/shop/tbl-300-teljes-kiorlesu-tonkolybuzaliszt/ ez jobb egy kis búzasikérrel beütve, bár még ez is magas CH.
Amúgy PurPur kenyeret szoktam venni eddig az a legjobb.
Sajnos lisztet nem lehet venni.Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 907,0 kJ / 215,7 kcal
Zsír: 4,7 g
melyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 28,6 g
melyből cukrok: 2,4 g
Rost: 7,5 g (!)
Fehérje: 10,8 g
Só: 1,5 g[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #49155328 #4934 üzenetére
Próbáld ki teljes kiőrlésű liszttel és oszd meg velünk a tapasztalatokat.
Szerintem, amúgy működhet, majd én is ki akarom próbálni valamikor, de egyelőre még a sima verziót tökéletesíteném, aztán utána kísérletezgetek.
Szerencsére, nekem nem kell odafigyelnem a CH-ra, így bátran sütögetek mindenféle lisztből. -
#49155328
törölt tag
Mai gyors ebéd Lasagne.
Hozzávalók:
A bolognai raguhoz:
2 fej vöröshagyma
4 - 6 ek olívaolaj
1200 g darált sertéshús most lapocka
frissen reszelt szerecsendió
6 gerezd fokhagyma
só, bors, toscan fűszerkeverék
400 ml vörösbor
800 ml paradicsomszósz
150 ml tej
150ml víz
A besamelhez:
160 g vaj
160 g liszt
1.6 l tej
só
fehér bors
frissen reszelt szerecsendió
Az összeállításhoz:
4 ek olívaolaj
24 db lasagne lap
160 g reszelt parmezán
300 g reszelt trappista
Ragu : A hagymát apróra vágtam, majd üvegesre pirítottam.
Mehet rá a darált hús. Ezt is lepirítom majd mehet rá a többi cucc.
Fél órát főzöm közepes fokozaton.Besamel: A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, habverővel elkeverem. kb. 3-4 percig pirítom. A liszt ne barnuljon meg erre figyeljetek.
Folyamatos kevergetés közben felöntöm a tejjel. Ha a tej felforrt, közepes hőmérsékleten még addig kavargatom amíg jó sűrű lesz. Mehet bele a só, bors, szerecsendió.Összeállítás: A magas falú tepsi alját megkenjük olívaolajjal, jöhet rá egy réteg besamel, majd 6 tésztalap. Erre jöhet a ragu egynegyed része, amit megszórunk reszelt parmezánnal. Majd a besamellell is megkenjük.
Ezt négyszer megismételjük.
A tetejét megszórjuk a trappista sajttal és meglocsoltam olívaolajjal. Elfogyott a parmezán azért ez került rá.
30 percre a 190 fokos sütőben letakarva sütjük, majd még kb 15 percig fólia nélkül, hogy jól rápiruljon a sajt.Jó étvágyat.
-
xavix13
őstag
+1 a répára, meg szárzeller a hagyma mellé. Sztem jobb soffrittoval a ragu mint nélküle, ha tehetem úgy csinálom, mióta egyszer megmutatták, hogy úgy milyen. Meg ha olyanom van, itt még megy bele gomba is, bár az úgy már nem "authentic", de mi szeretjük.
Húsból meg általában sertés-marha vegyes preferált nálunk, de nyilván ízlés dolga.One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4875 üzenetére
És sikerüüüüült!
Az eddigi legjobb kenyeremet és zsemlémet csináltam meg. Köszi a sok infót.Élesztős kérdés, mert mindenki más mennyiséget ír én meg össze vagyok zavarodva.
Eddig úgy használtam, hogy 0,5kg liszthez egy 7g-os zacsit szárított élesztőből.
Mennyi a bevált mennyiség friss és szárított élesztőből 0,5 vagy 1 kilóhoz? Abból már vissza tudom számolni kisebb mennyiségre.
Illetve számít az vmit, hogy sima szárított vagy instant / expressz? -
kmarci25
veterán
válasz #75501312 #4941 üzenetére
Hát, ez mind attól függ, hogy mennyi ideig akarod keleszteni. Asszem a csomagolás fél kilóhoz írja a 7g szárítottat. Én annyit még sosem használtam.
A különbséget nem tudom a kettő között, szerintem igazán nincs is."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Digitalpimp
senior tag
válasz #75501312 #4941 üzenetére
Én a 70dkg liszthez (35-35 bl55 meg bl80) 2 dkg friss élesztőt szoktam adni. 1 óra kelesztés, plusz még 20 perc.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4942 üzenetére
Ööö, időtől is függ?
Amikor sütök, akkor az első kelesztés kb. 40-50 perc, a második kb. 30 perc.
A csomag szerint a 7g = 2.5dkg friss élesztő és elég 500g liszther. De így nekem eléggé élesztő íze van.
Ha kicsit kevesebb élesztőt használok, akkor tovább kellene kelesztenem? Időt nem nagyon szoktam nézni, csak azt, hogy kb. jó-e a méret.
Kovászolás nekem még nagyon komplex, egyelőre maradnék az élesztős megoldásnál. Lehet ízesítem.(#4943) Digitalpimp
Köszi neked is. Akkor tényleg lehet kevesebbet kellene használnom. -
Digitalpimp
senior tag
válasz #75501312 #4944 üzenetére
Igen, ha kevesebb az élesztő, akkor több idő kell neki. Egy csipet élesztővel is meg lehet keleszteni, csak akkor az elég sokáig tart.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#75501312
törölt tag
válasz Digitalpimp #4945 üzenetére
-
kmarci25
veterán
válasz #75501312 #4949 üzenetére
Megtaláltam egy korábbi hsz-ben már emlegettem. Éjszakai, élesztős.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest