- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- Milyen notebookot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
-
Európába érkezett a ChatGPT egyik legnagyobb ellenfele
it A Google-hátszelű Anthropic Európában is kiadja a Claude AI-chatbotot.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Red Dead Redemption - Újabb jel, hogy PC-re is megjelenhet?
gp Vajon a Rockstar meddig húzza még az időt azzal, hogy végre elhozza még egy platformra a játékot?
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz Šolaire #4799 üzenetére
Na eszembe jutott közben, hogy a tárkony, ami most bejön. Valamiért nem ragad meg a neve. Jók azok is. Nekem most még a bazsalikom jön be, leginkább a pesztó miatt. A kakukkfűből van olajos és citrom illatú. Az utóbbi sokkal jobb, de kényesebb.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#49155328
törölt tag
Holnap tárkonyos csirke ragu levest főzünk.
-
őstag
A boltokban most van friss karfiol, karalábé, úgyhogy tessék főzni szépen finomfőzeléket!
Én mára már túl vagyok rajta. -
-
Šolaire
veterán
Nincs. A karalábét hámozod, lereszeled kicsit besózod és állni hagyod majd kicsavarod. Sertészsírban kevés cukrot karamellizálsz rádobod a karalábét borsozod és készre pirítod. Kifőtt tésztával összekevered. Én jobban szeretem mint a káposztás tésztát de arra tényleg figyelni kell ne legyen fás a karalábé, mert akkor kellemetlen lesz mikor eszitek.
“Praise The Sun” \[T]/
-
őstag
Sütőben sütött, sajttal megszórt karalábé. Szintén király.
Nekem azért ha karalábé, akkor az első a finomfőzelék, ami eszembe jut. Nem tudom miért, mert csak azóta szeretem, mióta én csinálom.
Ha esetleg valaki nekiállna, akkor ez az én receptem:8 sárgarépa (nagyobb) - kis kockákra vágva (kb. 1 kg)
2 karalábé - kis kockákra vágva (kb. 700 gramm)
1 fej karfiol - rózsákra szedve (nagyobb méret)
kb. 400-500 gramm zöldborsóA karfiolt külön lábosban főzzük, sós vízben. Ahogy forrni kezd lekapcsoljuk és úgy hagyjuk.
A sárgarépát kevés olajon nagy lángon kezdjük pirítani, majd hozzámegy a karalábé is. Tovább pirítjuk, majd amikor kész (ez kb. 5-10 perc), akkor lejjebb vesszük a lángot, mellé dobunk 60-100 gramm vajat ízlés szerint, abban átforgatjuk és fokhagymanyomóval rányomunk 4 gerezd fokhagymát (aprítva más mennyiség kell!) és hozzáadunk 1 csokor petrezselymet apróra vágva és 3 evőkanál cukrot (aki nem használ cukrot, annak ez a kaja kimarad, mert csak azzal jó). Felöntjük a karfiol főzőlevével és még annyi vízzel, ha kell, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és én szoktam tenni bele egy kicsi curry-t (1 mokkás kanál) és (ez végképp nem kötelező) vanília pasztát is kicsit, kb. egy negyed vanília rúd kikapart belsejének felel meg. Ez egyébként az édeskés ízére van jótékony hatással és kiemeli a zöldségek ízét.
Ha megpuhult minden, akkor beleöntjük a karfiolt, 3 deci tejszínt és még annyi tejet, hogy ismét legyen elég leve (ez függ attól ki mennyire szereti sok lével a főzeléket). Összekeverjük, kimerünk belőle 2 merőkanállal egy tálba, amibe lisztet csomómentesre keverünk (szintén attól függ ki mennyire szerei besűríteni - nekem 3 evőkanál ehhez a mennyiséghez), majd mehet vissza. Felforraljuk, közben ízesítjük még ha kell és kész. Sokáig már nem szabad főzni, mert szétmegy a karfiol.Ha valaki még finomfőzelék mániás, akkor minden további ötlet jöhet.
-
inf3rno
nagyúr
Én még kísérletezek a minimál túrógombóccal. A második eresztést a hagyományostól eltérően mákba forgattam és lekvárral tálaltam. Egész jó így is, de sajnos tavalyi volt a mák és keserű.
A tésztánál ami kiderült, hogy a darából valahol 100 és 250 g/kg túró között kell keresgélni. Dara nélkül teljesen szétesnek a gombócok. 100g darával is még elég szétesősek, nehezen formázhatóak, de már vállalhatóak. 250g darával nekem már inkább túrós tészta jellege volt, nem túrógombóc, úgyhogy az meg már túl sok, de ezek alapján, pl darálthúsos gombócokat simán lehetne így. Tojás nélkül nem próbáltam még egyáltalán, az lesz a következő. Még gondolkodok dara helyett lisztben vagy keményítőben.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem, én próbálom minimalistára venni; a lehető legkevesebb alapanyaggal a legegyszerűbb módon elkészítve legalább középszerűen. Szóval ilyen dolgok, hogy fehérje habba forgatom meg egy éjszakán át hagyom állni nekem nem férnek bele. Most is csak összekevertem a darával és a tojással és ment azonnal a vízbe. Szvsz a jól eltalált dara mennyiségtől lesz habkönnyű. Ha túl sok, akkor nagyon összeáll és tésztás lesz, ha túl kevés, akkor meg szétesik a gombóc. Valószínűleg tojás egyáltalán nem is kell bele, de majd legközelebb kiderül.
Amúgy ezt az egyszerűsítést szoktam más receptekkel is. Általában egy-egy recept lényegét 2-4 alapanyag adja, az összes többi meg teljesen felesleges.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
őstag
-
arcsin
senior tag
Szeretnék csinálni ankot adzuki babból, viszont kicsit össze vagyok zavarodva. Van olyan recept, ahol egy éjszakás vagy pár órás előáztatást mondanak, van ahol pedig csak a zacskóból szárazon öntik az edénybe. Elsősorban bao és mochi készülne belőle. A munkafolyamat tervezése miatt kérdezem az áztatást.
Működne simán, előáztatás nélkül is a dolog?[ Szerkesztve ]
-
arcsin
senior tag
válasz #49155328 #4827 üzenetére
Azt. Bár őszintén megvallva...sem párom, sem én nem vagyunk nagy evők. A homeoffice felére a hétnek pulled porkos coleslaw salis ciabattát terveztem (80deka lapockábol) de szerintem 3nap lesz alsó hangon amire elfogy, ha ebédre és vacsira azt esszük
Egy értékelhető adag babgulyást 1 hétig ennénk szerintem. Annyira meg nem szeretjük
Bár adzuki babbal elég különleges gasztróélmény lenne a babgulyás.Mondjuk a jázmin/basmati rizses májashurkának is lenne nálam létjogosultsága GasztroTERROR, ahogy egyik ismerős hívja ezeket az ötleteimet.
-
arcsin
senior tag
válasz Šolaire #4829 üzenetére
Én fél éve tréningezem lelkiekben magam erre a sólet receptre, de majd kell valakitől kölcsön kérjek hozzá egy kellő nagyságú lábast.
-
Digitalpimp
senior tag
Ha már bab, meg paradicsom, paprika ,dobok egy mexikói jellegű kaját. Mi nagyon szeretjük, kicsit melós, de megéri. (Dupla adagot csinálunk mindig.)
Fűszeres csirke és Chili Taco mártogatós recept
1 teáskanál só (plusz még ha szükséges)
1/2 teáskanál oregánó (szárított) (plusz még ha szükséges)
1/4 teáskanál őrölt fekete bors (plusz még ha szükséges)
1/4 teáskanál őrölt kömény (plusz még ha szükséges)
40-45 dkg kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb vagy melle húsa, (vagy sertés hús)
1-1.5 dl olaj a sütéshez
2 Anaheim chili (kockázva, kimagozva)
2 poblano chili (kockázva, kimagozva)
1 serrano chili (kockázva, kimagozva) (mivel nálunk ilyeneket nem kapni csak termelni lehet, ha nincs, nagyon jól elkészíthető a Kápia-Hegyes erős-Tv kombinációjával 2:2:1 vagy ízlés szerint bármiből)
1 fehér hagyma (jó a vörös is) (közepes, kockázva)
3 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy reszelve)
2 róma (bármilyen) paradicsom (felaprítva)
40-50 dkg bab (eredetileg fekete kellene, de nem nagyon kapni, vagy drága) kb. 2 doboz vörös kidney (lecsöpögtetett és ki kell öblíteni)
15-20 dkg felaprított cheddar jellegű félkemény vagy kemény sajt
20-25 dkg krémsajt (vagy tömlős)
10-15 dkg trappista sajt
3 ek. tejföl
2-3. ek. csípős mártás (ki mit bír, én saját készítésűt szoktam használni)
tortilla (saját sütés vagy chips)Keverjük össze a sót, oregánót, borsot és a köményt egy kis tálban. Papírtörlővel töröljük szárazra a húst, vágjuk bő 1,5cm-es kockákra, egyenletesen megszórjuk a fűszer keverékkel.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük meg a húst, majd tegyük félre egy tányérra.
A fűszeres sült olajban pároljuk meg a felaprított chilit, a hagymát, fokhagymát és paradicsomot, adjunk hozzá kb. 1 e.k. sót , 1/3-1/2 e.k. borsot, és főzzük időnként megkeverve, amíg minden megpuhul.
Adjuk hozzá a felaprított húst, keverjük össze és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Adjuk hozzá a babot, a cheddar- és a krémsajtot, a tejfölt és a csípős szószt.
Tetejére reszeljük a trappista sajtot.
Tegyük sütőbe és süssük össze az egészet kb. 20-25 percig. (Amíg a sajt megolvad a tetején, ha nagyon kicsapkod vegyük lejjebb.)
Azonnal tálalható tortillával, később is fogyasztható, nagyon jól mikrózható.Tortilla
1/2 kg liszt
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál zsír
2,5-3 dl vízA lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, utána a két kanál zsírral addig morzsolgatjuk amíg kicsit dara szerű lesz az állaga, fokozatosan hozzáadunk annyi vizet, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Elnyújtjuk a tésztát kb. 3mm-res lapra, késsel háromszögekre vágjuk, és forró serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük. (Akkor kell megfordítani, mikor kezd felhólyagosodni.)
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Az mitol lehet hogy a kovaszos kenyer suteskor nem emelkedik meg annyira?
Garat kiralybuza lisztbol csinaltam. Az aranyok: 350g liszt, 280g viz, 70g kovasz 7g so.
Korabban csinaltam Elso pesti malom BL112-bol es az sokkal jobban megemelkedett. Az mondjuk nem 80%-os volt hanem inkabb 65-70%-os.
Neztem tobb angol videot is es tok magas hidrataltsaggal keszitik a kenyeret. Volt aki "altalanos" lisztbol, de lattam egy olyan videot, amiben egy no tok monoton hangon tolja vegig a teljes kiorlesu kenyeret es tok szepen emelkedik neki. Mar amikor beteszi a szakajtoba, akkor is van valami tartasa. Nekem tegnap tok lapos volt a tesztam. -
freaghill
őstag
válasz Tibicsucsu #4838 üzenetére
Kovászt frissítetted használat előtt? Ha igen mennyire növekedett meg?
-
#73959936
törölt tag
válasz Tibicsucsu #4838 üzenetére
szvsz. mégha az arányok rendben is vannak talán, a legtöbb a jó erős, érett kovászon múlik.
Valamint a mesteri hajtogatáson, ja és persze a kelesztési időn is. -
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #4838 üzenetére
Nem kelt túl? A másik meg, hogy a királybúza elég terülős (kb. mint a tönköly), érdemes visszavenni a vizet, lehet hogy csak emiatt lett lapos. Próbáld meg keverni BL-80-nal és/vagy tényleg kevesebb víz.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
freaghill
őstag
válasz Tibicsucsu #4846 üzenetére
Annyira nem értek hozzá, de nekem alulkeltnek tűnik a kenyér, de a többiek megmondják
-
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #4846 üzenetére
Hát a fene tudja... Alulkeltnek nem mondanám, az a pár nagyobb bubi inkább formázási "hibának" tűnik (kicsit több liszt került oda). De igazából túlkeltnek sem látszik. Simán lehet, hogy nem volt elég feszes a tészta, és ezért terült. Az látszik a bemetszésnél is, hogy nem tudott nyílni.
Egyébként szerintem igazán nincs ezzel a kenyérrel gond. Oké, nem nyílt hatalmas nagyot, de olyan apró nünaszokon múlik a kovászos kenyérnél sok minden, hogy nehéz így képről eldönteni.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz kmarci25 #4848 üzenetére
Felet azonnal be is toltuk asszonnyal
A boltinal sokkal jobb volt sot kis vajjal, frissen isteni. Igy utolag, ha nem is lett tokeletes, az alaggal es az izzel elegedett vagyok. Megprobalok hetente sutni egyet es akkor jon majd a tapasztalat. Meg egy kenyernyi KBL100-am van utana jon a sima BL80. Az is Garat, de Balatonon vettem Tuskeszentpeterit is.Viszont erdekelne h formazni hogy tudnam ugy h ne keruljon bele par helyre tobb liszt. Ezt a videot neztem es mivel sok benne a viz meg tapadt is egy kicsit, kellett ala liszt, amikor kiboritottam h megformazzam es ott ugye hajtok rajta meg betekerem a vegen es gondolom akkor kerulhet bele tobb liszt.
-
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #4849 üzenetére
Ez egy jó videó (instagramon is fenn van fullproofbaking néven, érdemes nézegetni a posztjait). Azt tudni kell, hogy az amerikai lisztek több vizet vesznek fel, mint amit Európában kapni, illetve ez a nő nagyon erős lisztekkel dolgozik (promózza is őket), azért csinál 80+% vízzel tésztát. Instagramon több posztja szól arról, hogy hogyan tudod megállapítani, hogy mennyi vizet vesz föl egy liszt, és hogy érdemes visszavenni a vízből, ha nem olyan mint az övé.
Szóval simán lehet, hogy azért tapadt, mert sok volt a víz, vagy még kelhetett volna, vagy túl savas volt a kovász. Egyébként meg gyakorolni kell, és egy idő után menni fog. (Illetve mikor formázáskor behajtod a széleit, és látod hogy maradt rajta liszt, akkor kicsit lesöpörgeted.) Nem tudom, hogy troksered van-e (lehetőleg fém), mert az sokat segít formázáskor is. Én is sokáig úri huncutságnak gondoltam, de tényleg könnyebb azzal dolgozni.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Projektor topic
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bittorrent topik
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Apple notebookok
- További aktív témák...
- BMW F10 F11 F30 F31 G30, G80 stb Jubíleumi, M Power vagy fekete embléma szett
- Athom WLED 15W E27 RGB+Warm+Cold White okos villanykörte
- Toyota 2009 Avensis CRUZ tetőcsomagtartó
- Kompakt ( CFL ) fénycsövek ( 13 db )
- Krups, Krups Quattro darálós automata kávé főző kávéfőzők, full vízkőtelenítve és pucolva
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen