Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • PsiEmitter

  csendes újonc

  Kedves fórumozók!

  Hálás lennék, ha a témában nálam jártasabb szakértők tudnának válaszolni az alábbi kérdéseimre.

  Adott a következő kombó: Asus ROG Maximus XI Formula alaplap (Z390) + 9900K processzor. A feladat: hozzáadni a rendszerhez 2 db M.2 NVMe meghajtót (970 EVO 2TB) úgy, hogy azok a lehető legmagasabb sebességen működjenek (a szóban forgó meghajtó maximális szekvenciális sebessége: olvasás-3500 MB/s; írás-2500 MB/s). Megjegyzés: a gépben semmilyen más SATA vagy egyéb meghajtó nem lenne, csak az említett két M.2-es SSD.

  Az Asus ROG Maximus XI Formula alaplapon található 2 db M.2 foglalat, ezek közül a leírás szerint az egyik PCIe 3.0x4 (M type), a másik pedig PCIe 3.0x4 (M type) & SATA III. Elvileg tehát mindkét foglalat képes 4X-es PCIe 3.0 sebességgel működtetni az NVMe M.2 típusú SSD-ket (?).

  Kérdéseim a következők:

  1. Amennyiben az alaplapra integrált M.2-es csatlakozókat használom, tud-e működni mindkét M.2 meghajtó (akár Raid 0-ban is!) a fentebb írt maximális sebességen, figyelembe véve, hogy a DMI busz maximális adatátviteli sebessége mindössze 3,94 GB/s? Hogyan kell egyáltalán értelmezni a DMI busz maximális adatátviteli sebességét (illetve van-e itt ennek szerepe), tekintve, hogy a leírás szerint mindkét meghajtó PCIe 3.0 X 4 sebességgel működik?

  2. Jobb megoldást jelentene-e, ha egy vagy akár mindkét M.2 meghajtó egy adapter kártya segítségével a második PCIe X 16-os foglalatba kerülne (még azt is vállalva, hogy ezzel az első PCIe X 16-os foglalatban lévő videokártya X16 PCIe sebessége X8-ra korlátozódna, hiszen a CPU összesen 16 PCIe csatornájából elvennék 8-at)?

  3. Van-e egyéb megoldás vagy javaslat a problémára, amit érdemes lehet megfontolni?

  Köszönöm!

 • Intruder2k5

  MODERÁTOR

  Szia!

  Legközelebb mielőtt új topikot nyitsz, legyél szíves használd a keresőt, mert több mint valószínű, hogy a meglévő témák közt is lesz olyan, amibe a kérdésed beleillik, és egy nagyobb, forgalmasabb témába választ is előbb remélhetsz.

  Jelen kérdésedet javaslom az alábbi témák valamelyikében feltenni:

  Azonnali alaplapos kérdések órája

  Ezt a topikot pedig zárom.

  Szakmai kérdésekkel privátban ne keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

Hozzászólok Aktív témák