Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ASUS ROG Ally
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
-
PROHARDVER!
I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
Van időgépe a FBI-nak? Vagy úgy érted, hogy megvárták a kínaiak, hogy lecsapják a SR-ot?
-
brd
nagyúr
válasz
Penge_4
üzenetére
...kockázatos internetes fórumos üzleteket bonyolít le az ember mértéktelenül kapzsi emberekkel, akik elég magas árréssel váltanak BTC-re.
Kis körültekintéssel azért lehet normális embereket találni. Pár hint: régebb óta műveli (az adott fórumban páran írták már, hogy megbízható, és kevesen, hogy nem), tud értelmesen magyarul írni; korrekt árat ír a váltásra (max. nagyobb váltók eladási ára); ha beszélsz vele, érted minden szavát; hajlandó személyesen találkozni, és ilyesmik. Ha pedig kapzsi valaki, ne tőle vásárolj. Pár perc kereséssel található normálisnak tűnő eladó. Nekem legalábbis sikerült.
Tényleg hihetetlen negatív vagy néha, csoda, hogy van kedved felkelni reggelente.
-
brd
nagyúr
Úgy, hogy az addig a kliens által együtt kezelt egyenlegeket külön wallet.dat-ba tehessem, és külön lehessen rendelkezni velük, de akkor parancssorban ez megy, kösz'!
Lehet, ezen a téren nem teljesen sikerült magamévá tenni a tech. leírást, de én úgy emlékszem, minden cimhez külön privkey kellene tartozzon. -
brd
nagyúr
Ha már a technikai kérdéseknél tartunk: vajon külön lehet-e választani, mélyebb programozói ismeretek nélkül, a különböző bitcoin címekhez tartozó privát kulcsokat, és külön tárolni? (Tudom, küldjem át másik kliens által létrehozott címre a hozzájuk tartozó BTC-t, ez nyilván egyedül is megy, de ez nem feltétlen a keresett megoldás
.) -
brd
nagyúr
Kijavítalak: a nehézséget a hálózat a rendelkezésre álló kapacitás függvényében alakítja, így csak a szerencsétől függ, hogy melyik miner hoz létre érvényes blokkot. Persze ha egy ember számára több kapacitás áll rendelkezésre, akkor neki nagyobb az esélye, de a 100%-hoz képest még így is elenyésző, és jobban megéri neki is csoportosulni.
Onnantól, hogy elkészült a nyerő blokk, a többi gép ugyanazon blokkra végzett sikertelen munkája tulajdonképpen haszontalan volt.
Lehet, hogy haszontalannak tűnik neked, de előre nem lehet megmondani, hogy ki fogja a blokkot létrehozni. Ilyen értelemben nem haszontalan egyik sem. Akár ma is létrehozhatsz CPU-n futó minerrel is blokkot, csak kicsi rá az esélyed (nem a CPU miatt, hanem a sebessége miatt).
Ha ez így van, akkor ez azért érdekes szerintem, mert a bitcoin elterjedésével és a 21 millás határhoz konvergálva a difficulty függvényében egyre több áramot fogyaszt majd ez a hálózat, és ennek függvényében kimutatható, hogy mennyi áramfogyasztással jár ez a számítási versengés.
Nem olvastad, amit írtam?
Egyre hatékonyabb eszközöket készítenek, így az áramfelhasználásnak nincs egyértelműen meghatározható mértéke az aktuális difficulty méretéhez képest. Egyébként is, a számítástechnikában az elvégzett munka nem, vagy nagyon kis (pár%) mértékben a felhasznált áram függvénye, mert annak nagy része az eszközök működésének vesztesége. Nem azért fogyaszt sokat egy számítógép, mert munkát végez (fizikai értelemben valójában nagyon kis mértékű munkát végez egy számítógép, a felvette energia nagy része hőként, kis része elektromágneses sugárzásként távozik belőle), hanem azért, mert nem elég hatékony. Furcsa ez, a munka, mint hasznos tevékenység értelmezésénél, de a számítógépek így működnek. -
brd
nagyúr
A bányászat nem átverés, hozza, amit ígér, BTC állítódik elő vele (pontosabban a többség csak részesedést kap a más által előállítottból, mert nem lehet előre tudni, hogy ki fogja előállítani, de hagyjuk a részleteket).
Nem, senkinek nem jutott még eszébe, de ha ezt tudjuk...
Csak mert hihetetlen, hogy egy számtech gyártó 8-9 hónapig nem képes kiszállítani, amikor manapság egy úja alaplap is 3 hónap alatt elavul...
Ez van, túlvállalta magát, vagy direkt nem szállít. De akik megrendelték, tudhatták, hogy ez is előfordulhat, ismert volt az aktuális queue hossza. Ha valaki nem jól számolt (vagy nem is számolt), most nyilván szívja a fogát, mert esetleg átverték, de ennek semmi köze a BTC-hez. Vannak normális gyártók is, akik hamar szállítottak, pl. ASICMINER, KnCMiner.
Nem jól érted a bányászat lényegét, ill. tisztázni kellene, mit értesz pocsékba megy alatt. Matematikai műveleteket végeznek, amelyek közül lesz egy előre nem kiválasztható szerencsés, aki éppen megoldja az aktuális feladatot (létrehoz érvényes blokkot). Mivel előre nem ismert, hogy ki lesz ez a szerencsés, és egyedül több tíz-száz stb. évig tartana közel 100%-os eséllyel megoldani egy blokk előállításához szükséges feladatot egy minernek, társaságokba tömörülnek, és ott mindenki az általa nyújtott számítási teljesítmény alapján részesül minden, a társaság bármely tagja által előállított BTC-ből. A difficulty alapján az aktuális bonyolultságú számításokhoz szükséges áramigény legfeljebb becslés alapján határozható meg, mert egyre hatékonyabb eszközöket gyártanak. De valaki biztos "kiszámolta", Google a haverod.
Egyébként ez miért érdekes? -
brd
nagyúr
válasz
csaba951
üzenetére
Vagyis elvileg rengeteg BTC jelenik meg a kínálati oldalon.
Pont annyi jelenik meg, mintha nem vásárolnának ilyen ütemben ASIC-okat. A számítási kapacitás növekedése miatt a BTC-k előállításához szükséges bonyolultságot is ugyanolyan ütemben növeli a hálózat.
A hozzászólásod második felére csak találgatások lehetnek. Befektetés, vagy sokan úgy gondolják, már elég helyen elfogadják, ezért vesznek kicsit. Vagy csak valaki kaszálni akar. Akármi. -
brd
nagyúr
válasz
vadkinder
üzenetére
Ez így teljesen jó, a 25 sor miatt csak ennyit ír ki a miner, állítsd át nagyobbra az ablakot (jobbgomb a kereten, properties, layout, és a 25-ök helyett írj mondjuk 50-et), majd indítsd újra a minert. Ha tápgondod lenne, akkor az eszközkezelőben sem látszódnának. Ill. 23 eszköz aktív, ez a sebességértéktől balra látszódik, de bizonyos huboknál láttam már olyat, hogy több eszköz egynek látszódik, ilyenkor persze 1-1 eszköznek többszörös 336MH/s sebessége lesz.
-
brd
nagyúr
válasz
kisscsabi682
üzenetére
De akkor miért írod félreérthetőre?
Egyébként ez csak azokat érinti, akiknek tényleg ingyen van az áram, mert egyébként GPU-val egyiket sem éri meg bányászni jelenleg. -
brd
nagyúr
válasz
kisscsabi682
üzenetére
Ma egy Butterfly 5 GHash eszköz termelékenysége megegyezik kb. 4 db. Ati radeon 7770 termelékenységével.
?
4x~250=5000? Milyen információt hallgatsz el előlem? -
brd
nagyúr
válasz
gyuszi78
üzenetére
Amit sparks tulajdonol, az 1, max. 2 hónap alatt visszahozza az árát, ha folyamatosan tudja működtetni, onnantól ajándék. Egyébként valahogyan biztosan megéri sokaknak, mert meredeken megy felfelé a diff (=állítanak üzembe sok eszközt). Vagy csak még nem döbbentek rá, hogy nem éri meg...?
-
brd
nagyúr
válasz
deadwing
üzenetére
Számoltam, az eddig átlag diff növekedéssel a legrosszabb esetben 2 hónap. Guild teljesen jól működik, kint van már nyilvánosan egy ideje támadásoknál egy semi-private server címe, azzal teljesen jól működött a támadás alatt is (de korábban is elkérhetted ezt tőlük privátban).
-
brd
nagyúr
válasz
ignorant
üzenetére
Szerintem bármire (én legalábbis így vagyok vele, telefon mindig van nálam (így tudnék fizetni is), mert ha az elromlik/elveszik/ellopják, úgyis vége az életemnek
), ha úgy nem lenne drágább, pl. ruházkodás, ennivaló, de én spec. örülnék műszaki cikkeknek is (akár apróságok is, pl. Flash-kártya/pendrive), de szerintem úgyis az lesz a lényeg, hogy mennyire lenne egyszerű felhasználni a BTC-t. Esetleg lehetne egy "nemzeti" dohányboltot is nyitni, ahol lehetne fizetni, a sok bagós közül is biztos lenne, aki könnyebben ad BTC-t, mint forintot érte. 
-
brd
nagyúr
EU-n belül VÁM/ÁFA nincs (adóalany és fogyasztó között legalábbis, ill. ÁFÁ-t a forrásország szabályai szerint fizetsz). A szállítás pedig ฿0.19000, ide hozzánk, és ฿5.30000 maga a cucc, most néztem. Tévedtem ฿0.49-t, kivégezhetsz. Értem én, hogy el szeretnéd adni, de a topictagok szerintem nem fogják megvenni ennyiért, máshol kell vevőt találni rá. Egyébként ma 5.49-ért sem igazán éri meg 1db, de ez mindenkinek saját döntés.
-
brd
nagyúr
Csak a + kérdésre tudok válaszolni (sosem akartam volna még bankkártyával BTC-t vásárolni): 0, pontosabban bizonyos kliensek esetén van egy minimális fee, kb. 20 forintra jön ki, de ez csak amolyan támogatási díj, nem kötelező, viszont érdemes kifizetni, mert így gyorsabban hitelesíti a tranzakciót a hálózat.
-
brd
nagyúr
válasz
chris-v
üzenetére
Magyarországon talán a legcélszerűbb a személyes találkozó, legalább egy bitcoinkliens-, internetképes eszköz társaságában, te adod (átküldöd az ő címére) a coint, ő ellenőrzi, aztán ő adja a készpénzt, esetleg bankátutal.
Akkor váltódik át, amikor valaki megveszi, más pénznél is így van...
Hogy mikor tudod átváltani, függ a kereslettől is, de van igény van rá, elég, ha az árfolyamot nézed. Az, hogy Magyarországon általánosan milyen igény van rá, passz. Az általános sötétséget tekintve nem lehet túlságosan magas, de azért pár napon belül megoldható.
Hogy megéri-e? Hát, ha az elsők között kapod meg, akkor valószínűleg igen, ha fél év múlva, amikor az elsők már régóta üzemelnek, és jelentősen megemelkedett a számítási igény, nem biztos, számolni/kockáztatni kell. Befektetés. -
brd
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem a felénél járunk, mert a blokklánc nem a coinok számát, vagy az aktuális tulajdonosát jelzi, hanem a tranzakciókat. Vagyis konkrétan azt nem találod meg benne, hogy A-nak van 2.25 coinja, hanem azt látod, hogy B küldött A-nak 1.45 coint, és C küldött A-nak 0.8 coint. Ezért van A-nak 2.25 coinja, de ez csak áttételes információ. Nálam egyébként 11.4 GB jelenleg a blokklánc, hogyan csináltál "te" 21 GB-ot?
-
brd
nagyúr
válasz
OgreImre
üzenetére
Nem bányászik, ha nem állítottál ilyet benne. A blockchain letöltésekor ellenőrzi az összes tranzakciót, ezért húzza a CPU-t/RAM-ot. Normál' működés közben ilyet nem fogsz tapasztalni, mert egyszerre kevés tranzakció fog majd érkezni. Ha zavar, vagy lassítja a gépet, akkor a -par=1 opcióval indítva szabályozhatod, hogy max. hány magot használjon (értelemszerűen a szám a max. magszám).
-
brd
nagyúr
válasz
KicsiDawe
üzenetére
Mit értesz effektív alatt? Hozzák a sebességüket, azzal nem disznólkodnak, én még nem hallottam róla, hogy fals lett volna a hirdetett sebességük. Darabja válogatja, hogy kell-e gép hozzá. Az előbb linkelt nyálcsorgatóhoz nyilván kell, mert PCI-e kártya, az USB-sekhez is kell, de pl. a Block Erupter Blade-en van saját hálózat, és gép nélkül is képes működni.
-
brd
nagyúr
válasz
Casterke
üzenetére
ASIC, ill. ingyen áram/VGA esetén VGA. CPU-val már régóta ránézni sem érdemes.
ASIC rendeléssel óvatosan, sokat csak sokára szállítanak. Az USB-c cuccok tudhatnak annyit, csak ki kell számolni, hogy megéri-e (mint minden ilyen célHW esetbén, mert ugye nagyon kevés dologra tudod használni a "bitcoin" hashszámításon kívül) az árát, mondjuk ilyen 1 BTC 600 MH/s-ért biztosan (a jelenlegi állapot, és várható helyzet szerint) messze nem.
Csak poolban (innen válaszd ki valamelyik nagyobbat, mondjuk az első 4-5 közül valamelyik) érdemes, mert anélkül az esélyed szinte 0 (kisebb, mint a lottó 5-ösre), hogy BTC-d legyen belőle. -
brd
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
Sajnos nem jó ajánlatot találni nehéz, hanem olyat, aki időben (hamar) szállít is. Arról egy büdös szó nincsen, hogy mikor is fog teljesülni, ha megrendeled/kifizeted.
-
brd
nagyúr
válasz
kisscsabi682
üzenetére
LTC-vel nem foglalkozom, de gondolom, ugyanúgy, ahogyan BTC-nél: az előző időszakhoz képest (BTC-nél ez 2 hét) csökkent a hálózat számítási kapacitása.
-
-
brd
nagyúr
válasz
kisscsabi682
üzenetére
Ez a videó sok gondolatot elültetett a fejembe a kérdésről.
Javaslom, verd is ki gyorsan őket, mert ugyan nem teljesen hülyeség a film, de ahhoz eléggé, hogy ne akarj rá egynél többször hivatkozni, hozzáértő társaságban. Valahogy úgy lehetne szalonképesen fogalmazni, hogy féligazságok vannak benne (gondolom, az egyszerűsítések miatt, így akarták a széles közönség számára érthetővé tenni - vagy azért, hogy forradalmárokat termeljenek vele...).
-
brd
nagyúr
válasz
csaba951
üzenetére
Inkább az számít, hogy ha most megrendeled, mikorra fogod megkapni, mert ez alapján, ha biztos lehetnék benne, hogy még aug. folyamán megkapom, és működik is, akkor vagy 10 db-ért biztosan azonnal a pénztárhoz fáradnék (gondolom, szétkúrja a táblázatot, akkor bocs'), aztán még 10-ért, ha hozza, amit ígér:
GH/s költség (BTC) nap/BTC~
2.82 2 35
5.64 4 17.5
8.46 6 8.75
11.28 8 4.375
14.1 10 2.1875
16.92 12 1.09375
19.74 14 0.546875
22.56 16 0.2734375
25.38 18 0.13671875
28.2 20 0.068359375
31.02 22 0.034179688
33.84 24 0.017089844
36.66 26 0.008544922
39.48 28 0.004272461
42.3 30 0.00213623
45.12 32 0.001068115
47.94 34 0.000534058
50.76 36 0.000267029
53.58 38 0.000133514(A nap/BTC a saját kis farmom alapján kalkulált érték, a jelenlegi diff'-fel, ennél valószínűleg jobb a valós érték, mert néha vannak némi problémáim a működtetéssel, bár azt próbáltam beleszámolni
).
A költséghez persze hozzájön még a postázási díj. -
brd
nagyúr
válasz
mate0023
üzenetére
Írsz valamelyiknek, megbeszélitek a találkozót, viszel laptopot/smartphone-t, villantod a manit, adsz egy bitcoin address-t (ami jó esetben a sajátod
), átküldi rá, te megnézed a laptopon/smartphone-on, hogy megérkezett-e, és esetleg vártok 10+ percet, hogy visszaigazolja a hálózat legalább 1x a tranzakciót, elköszönés, örülés. Persze lehet banki átutalással is fizetni, ha megbízol az illetőben. Mi nem világos a folyamatban? -
brd
nagyúr
válasz
Dexar007
üzenetére
Nem akarnék itt tőzsdés topicot látni, de ha ezt az mtgoxról kiemelt, és általam bejelölgetett grafikont megnézed, szerintem még neked is világos, hol történt a változás (nekem már júl. 8 körül megért egy apró vételt, de legkésőbb júl. 10-én bele kellett venni):
Nem az ingadozás mértéke a lényeges, hanem a karaktere (nem csapkod véletlenszerűen ide-oda, hanem mint a birkanyáj, viszonylag lassan fordul). Szerintem szépen kereskedhető trend volt (van) benne.
-
brd
nagyúr
válasz
Dexar007
üzenetére
Nem egészen, ott matematikai esélytelenséged van hosszútávon nyerni. Itt azért tanulható a szakma, bár a legnehezebb ellenfélt kell legyőznöd először: magadat. (Tudni nem lehet, hogy mikor mit kell tenni, de megfelelő felkészülés után sejteni lehet. Értsd: nem mindig jön be, de többször igen, mint nem).
-
brd
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
Miért egyenlő a bitcoin megismerése, a befektetésszerű bányászattal?
Szintén nem tett jót az árfolyamnak, mert egyes 'ASIC'-osok egyből ki akarják szedni belőle a pénzüket..
Ehhez az árfolyamnak semmi köze, sőt, az ASIC-os szerinted kinek adja el a BTC-jét? Pont annak, aki nem bányászattal foglalkozik, hanem érdemben használná a BTC-t (fizetne vele valamit). Attól, hogy egy bányász eladja a termelt BTC-t, csak szélesedik a BTC gazdasága. Az árfolyam a spekulációtól ugrál, de minél szélesebb lesz a piac (többen használják a BTC-t), annál tompítottabb lesz ez a hatás.
Szerintem ezt valahogy igy kellett volna szabályozni, mert itt majd egyesek monopol mennyiségű bitcoinnal fognak rendelkezni és kényük-kedvük szerint fogják csúnyán ugráltatni az árfolyamot
Ez minden, könnyen cserélhető eszköznél előbb-utóbb felmerül. Csak éppen ez a széles körben elterjedt eszközöknél a valóságban max. rövid távon kivitelezhető, és nem éri meg, mert a piac reagálni fog a manipulátor ténykedésére, veszteségessé téve azt.
-
brd
nagyúr
válasz
level93
üzenetére
Első körben bányászatba kell bevonni, azért, hogy az egyéni felhasználó megismerje a terméket, utána olvasson megtérül e neki, így megismerje a pénzt.
Erre mi szüksége annak, aki a a BTC előnyeit akarja kihasználni? Ha csak tejet akarok inni, nem érdekelnek a tehéntartás nehézségei. Pláne most már, hogy VGA-val szinte egyáltalán nem érdemes belevágni a miningbe. Nem fog azért valaki több ezer (vagy több száz, ha esetleg lemegy majd az áruk) dollár értékű céleszközt vásárolni azért, hogy kipróbálja a BTC használatát.
Az, hogy az ipari szintű bányászoknak nem érdeke hogy a kicsik is részt vegyenek tény, mert bevételtől esnek el.
Ez elenyésző mértékű (egyre inkább az lesz, lásd célhardware-ek), és az nem sokat fog rajta változtatni, hogy bizonyos minerek esetleg a mining nehézségeit ecsetelik bizonyos fórumokon (egyébként én ilyet nem igazán láttam úgy, hogy negatív irányba szándékosan torzították a tényeket). Bárki kipróbálhatja, és egy kis matek után csinálhatja, ha úgy érzi, érdemes.
Amúgy kinek mi a tippje: Ha a rendszer eléri 21milllós (ha jól emlékszem ennyi) BTC állományt akkor ki lesz annyira hülye vagy fanatikus, hogy pörgeti a gépét annak ellenére hogy nem kap BTC-t munkásságáért.
Teljesen mindegy, hogy mit tippelünk, több okból is: egyrészt a jelenlegi elképzelés szerint azt követően a tranzakciók után járó fee lesz a bevétel forrása, másrészt, ha el is jut odáig a BTC, biztos vagyok benne, hogy ha az elkérhető fee-ből származó jövedelem mértéke alapján úgy gondolnák a minerek, nem érdemes folytatni a tevékenységet, akkor a BTC rendszerének fejlesztésén munkálkodók kidolgoznák a megfelelő ösztönző rendszert.
2. Max. 5évet adok neki és kipukkan a lufi
Ha nem lesz, aki a tranzakciókat hitelesíti, belátható időn belül (max. pár óra, esetleg nap), sokkal hamarabb leáll a rendszer, pár nap, talán 1 hét alatt, nem kell ahhoz 5 év.
-
brd
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
Abszolút off' kérdésem van hozzád és elnézést a topictársaktól: miért O betűnek írod a 0-t?
-
brd
nagyúr
válasz
deadwing
üzenetére
No' és mit tudnak tenni? Nem írnak az eladásnál konkrét szállítási időpontot, a BFL pl. a megrendelésnél/leírásnál konkrétan azt írja, hogy izé..., előfordulhat több hónapos csúszás is. Ahol esetleg írnak (de nem hiszem, hogy sok ilyen lenne), ott nyilván gyorsan fel lehet lépni ellenük.
-
brd
nagyúr
válasz
fsb1000
üzenetére
Konkrétan most éppen nem tudom, de a bitcointalk-on volt egy topic május elején, ott lehetett rendelni, és több embertől olvastam, hogy ő megkapta amit rendelt. Pl. a pillangólaborok cuccáról még sehol nem láttam ilyet, pedig az finom darab lenne, még én is vennék belőle, ha kiszállítanák 1 éven belül. A jelenlegi diff-el max. 1 hónap (de ha 2 hónap lenne, még az is beleférne) alatt bőven visszahozza az árát (most 1.3-1.8 GH/s között változó számolással kb. 1 hét egy BTC).
-
brd
nagyúr
válasz
fsb1000
üzenetére
Biztos gyorsan megnőtt akkor az internetelérések, vagy az áram ára, aztán azt azóta levonják a költségekből.
Ameddig nem tudni, milyen adatokból dolgozik a grafikon készítője, csak találgatni lehet... Egyébként is érdekes a grafikon, honnan tudnák, hogy ki milyen fogyasztású HW-rel számoltat? -
brd
nagyúr
válasz
albinolynx
üzenetére
Én spec. tárolom, meg lehet ezt-azt fizetni is vele.
-
brd
nagyúr
válasz
Penge_4
üzenetére
Semmi, de egy számlaszám generálásakor egy privát kulcs is létrejön, és az adott számláról csak a privát kulcs birtokában lehet érvényes utalást indítani (csak arra fogja azt mondani a hálózat, hogy érvényes, pont ezért van a visszaigazolási kritérium), így az általad írt támadással csak azt érné el, hogy lenne rengeteg címe, amelyek közül hiába van olyan, amely már létező, nem tudna majd róla semmit sehová küldeni, mert a hálózat eldobná az utalását, mint érvénytelen tranzakció. A lottó effektus csak arra van, hogy közel azonos időben jó eséllyel ne jöhessen létre azonos cím.
-
brd
nagyúr
Valaki tudna mondani GPU minert, ami nem a bfg-, és cgminer és csak parancssorban (is) fut, és stratum módban is tud működni (bár ez utóbbi nem annyira fontos)?
-
brd
nagyúr
válasz
Penge_4
üzenetére
Az operát lécci' hagyjuk, ez egy örök probléma nála (nem az üzenet a baj, hanem, hogy nem írja konkrétan, mi a nyűgje), talán majd ha végleg piros theme-mel ellátott Chrome lesz belőle, ez is megoldódik.

Chal:
Akkor nézzük sorban a nevezett oldalnál:
- Az összes, általam vizsgált böngésző ismeri.
- Nem járt le (nincs 1 hónapos).
- Nem, rendes, külső hitelesítésű tanúsítvány.
- Ez is rendben van.De ezeket mindegyik böngésző érthetően szokta írni, ahogy emlékszem.
Az utolsó pont miatt szokott az lenni, hogy az oldalon levő linkeknél nem figyelnek a hostnévre, és olyan hostokat adnak meg, amire már nem érvényes a CERT-jük. Ekkor van az hogy a főoldal "zöld", aztán ha klikkelsz egy menüpontra vagy egyéb helyre, akkor már rinyál a böngésző.
Stimmel, itt is ilyesmi a probléma, van az oldalon nem titkosított elem is, de ezt egyedül az IE írja ki; az Opera, Chrome, Firefox nem. Pontosabban a Firefox írja, hogy részben titkosított, de hogy ez mit jelent konkrétan (pl. vannak nem titkosított elemek az oldalon, vagy a titkosított elemek közül esetleg nem tudja mindent titkosítva átküldeni), azt nem. Az Opera a szokásos joker baromságot írja (amit az elején linkeltem), a Chrome szerint minden rendben (köszi neki, így sokat ér).
-
brd
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
Bőven.
-
brd
nagyúr
válasz
moonguru
üzenetére
Megy, csak rosszul van kitöltve a tanúsítvány, meg még valami más baj is van vele, de azt nem tudom értelmezni (pontosabban nem vagyok hajlandó utánanézni, ott szakadjon meg az összes tanúsítványkiadó, és az, aki implementálta a böngészőbe a kezelését - mondjon valaki egy böngészőt, ami kiírja, hogy melyik sor szar pl. a tanúsítványban, vagy hogy konkrétan mi a gond egy adott serverrel, amitől szerinte nem titkosított a kapcsolat).
-
brd
nagyúr
válasz
üzenetére
Linuxhoz annyira nem értek, de Windowson úgy volt(/van?), hogy a legjobb SDK az, ami a driverbe csomagolva jön, volt, hogy másikkal egyáltalán nem is működött nekem (értsd: SDK nélküli driver, majd kézzel SDK). Nem lehet, hogy nálad is ez van? Vagy Linuxon nincs is olyan driver, ami tartalmazza az SDK-t is, és csak külön lehet/kell letölteni?
Ja megvan, akkor storno.
-
brd
nagyúr
válasz
N.Ferry
üzenetére
- A legegyszerűbb (és valószínűleg a legolcsóbb is jelenleg), ha keresel egy magánszemélyt, aki bitcoint keres, és készpénzben elintézed, de azért figyelj oda, nyilván itt is vannak férgek, nehogy belefuss egybe. fsb1000 (vagy 100?) fórumtárs nem olyan régen leírta, hogy mi a menete, ha mégis a teljesen elektronikus utat választod.
- Nagyjából teljesen mindegy. Legyen állandó pár %-nyi hashrátája (sokan használják).
- Egyre nehezebb megfelelő bányászHW-t találni.

fsb1000: Inkább a kib*tt drága jelző illene rá.

-
brd
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
Miért stratum2? Nem lehet, hogy hibázik a HW? Milyen miner ez?
-
brd
nagyúr
válasz
Penge_4
üzenetére
És szerinted önmagában a Bitcointól megváltozna a mindenbe beletörődő, szolgalelkű, semmiért sem tüntető, összefogni képtelen birkanépség, akik kishazánkat lakják?
Nyilván nem, de mondtam én ilyet? Most is bankszámlára kell utalni a fizetést, de sokan kapnak mellé zsebbe készpénzt.
-
brd
nagyúr
válasz
Penge_4
üzenetére
Feketén dolgozna még az is, aki eddig nem úgy tette, majd mutatná, hogy látja? Nincs jövedelmem.
Nem azért csalnak adót az emberek, mert megtehetik. Egyébként is, szerinted a munkavállalók, vagy a munkaadók döntik inkább el, hogy feketén fizet/fizessenek neki? Minden attól függ, hogy mennyire pofátlan módon szeretné az állam intézni a dolgot.
-
brd
nagyúr
válasz
szilard28
üzenetére
Akkor viszont a törlesztő miért marad fix? Hol adnak ilyen hitelt 5 évre úgy, hogy a visszafizetendő összeg nem legalább 130%-nyi (az egyéb költségeket nem számolva, tehát csak a tőke+kamat)? De ha adnának, akkor a hitelfelvételnek nyilván nem kedvez ez a fajta gazdaság. Ill. a deflációs példában miért 20%-kal számolsz?
Új adókat meg a BTC világban is kitalálnak majd. Vagy szerinted a politikusok is majd Teréz Anyává változnak?
Nyilván nem, csak az állam nem fogja tudni folyamatosan rontani a BTC-t, azaz nem azért lesz infláció (ha lesz), mert a BTC-ből egyre több lesz, és ezért kevesebbet ér egy db, hanem azért, mert az összes fontos termék előállítási nehézsége emelkedik (több befektetett energiát igényel az előállítása).
-
brd
nagyúr
válasz
szilard28
üzenetére
Aztán a benzin/karbantartás ára miért maradt 100? Ha infláció van, az is pont annyival fog növekedni, mint a törlesztő, hogy pont ugyanúgy, a régi (5 évvel ezelőtti) áron 300 értékű pénz marad a zsebedben. Továbbá ez a 300 (347) az 5 év végén sem fogja a korábbi 300-at érni, mert közben az állam kitalál új adókat, hogy a jegybanktól felvett újabb kölcsönét törleszthesse (pl. tranzakciós díj, levegővételi díj, nézési díj, ÁFA 40%, ilyesmik).
-
brd
nagyúr
válasz
szilard28
üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék. Én a BTC-t ugyan nagyon jónak tartom, bár két komoly hibája szerintem van: *rva nagy a blokkchain a gépen (lassan 10GB bazz'
), ill. az elvesző coinokra egyelőre tudtommal nincsen megoldás (bár ez valószínűleg nem akkora probléma, mint sokan hiszik, az ember a pénzét sem szokta csak úgy elhagyni, erre sem lehetetlen figyelni...) a mai, széles körben elterjedt emberi gondolkodással viszont szerintem nem fog elterjedni igazán, ahhoz előbb annak kellene megváltoznia. -
brd
nagyúr
Illetve ha én csinálnám a bitcoint, akkor havi szinten a rendszerbe bele csempésznék 5-10 ezer btc-t amit dollárra váltanák és élnék mint marci hevesen .... úgy hogy nekem a btc ingyen volt
Pont az a jó, hogy ezt nem lehet megtenni. Bárki számára nyilvános a rendszer működése (forráskód), és az alapján nem fogadná el a coinjaidat hálózat.
-
brd
nagyúr
A visszavonhatatlanság
Pénzről van szó, ne legyen hiba, mit lehet azon elrontani, hogy két számot beírsz (ill. az egyiket inkább másolod) két rubrikába? Ez a tulajdonság kifejezetten előny szerintem.
ellenőrizhetetlenség
A főbb devizák egymáshoz viszonyított árfolyamában kereskedési szünet? Volt ilyen valaha?
Úristen, volt egy kis pánik, mert egy váltó rendszere akadozni kezdett, hja, ezért aztán el kell adni mindent.
Gratulálok azoknak, akik emiatt adták el.átláthatatlanság
Na ez pont nem igaz. Minden tranzakció nyilvános, bárki megnézheti, sőt, ez adja a bizonyítékot ahhoz, hogy tényleg akkora összeg van egy adott tárcában, amennyi (bárki utánanézhet, hogy milyen tranzakciók mentek arrafelé/onnan), csak ez alapesetben nem személyhez köthető. Könnyen el tudom képzelni, hogy pl. egy állam kikötheti, hogy a fizetésedet, ha BTC-ben kapod, csak egy olyan számlára kaphatnád, amelynek a száma regisztrálva van náluk, hogy a személyedhez tartozik, és adót is csak innen fizethetnél (big brádör <3, jó kis visszaélésre ad lehetőséget az állam részéről, bár nem lenne rosszabb a helyzet, mint most, a fekete pénzt most is mosni kell, csak egyszerűsödne az ellenőrzés az állam számára).
szabályozatlanság
Majd beszabályozza a rendszer magát, ha szükség van rá (tényleg olvasgass kicsit, mert láthatóan fogalmad sincs az egész hátteréről). Pont az lenne az egyik célja, hogy ne tehesse rá egy rakat idióta/korrupt politikus a kezét a pénz kezelésére. Most is megteheted, hogy a sötét dolgaidat készpénzben intézed, arról ugyanúgy nem lesz tudomása az államnak (jót röhögtem pl. a pénztárgép-bekötési mizéria magyarázatán is; ami nem kerül be a gépbe, arról ugyanúgy nem lesz tudomása a NAV-nak
). Az előző példámmal a BTC-t is lehetne ennyire ellenőrizni, mint most a számlaforgalmat (persze lehetne finomítani).A defláció/infláció szerintem nem a csereeszköz milyenségén múlik, hanem a piaci szereplők ténykedésén, ahogy korábban írtam. A csereeszköz mennyiségével ezt csak hirtelen változtatással (BTC-nél ez most kizárt) lehet rövid időre befolyásolni.
-
brd
nagyúr
A nálam gyakorlottabaktól kérdezem: van annak jelentősége hosszútávon a kifizetett BTC-t tekintve, hogy melyik nagyobb (mondjuk 9-10%+-nyi hashráta tortaszelettel bírók közül) pool alá dolgozik a miner?
-
brd
nagyúr
válasz
csaba951
üzenetére
Egy érdekes hozadék lehet, hogy a defláció miatt talán kevesebb kacatra fogják az emberek költeni az emberek a pénzüket. Pl. szerintem ilyen a napelemes elemlámpa. Egyszerűen azért, mert ha nem költenek "felesleges" dolgokra, akkor a pénzükért később több árut/szolgáltatást tudnak vásárolni. Vagy mondjuk még több kacatot...
Ezt az elgondolást sok helyen olvasom, pénzügyi tudorok blogján is, és mindig jókat mosolygok rajta, hogy defláció így meg úgy, nem vásárolnak az emberek, tönkremennek emiatt a cégek, dolgozókat elbocsátanak, ami miatt még kevesebben vásárolnak világvégemindmeghalunk. De ez nem így működik, ebben a kedves inflációs megoldásban most sem azért vásárol a paraszt plazmatévét karácsonykor hitelből, mert fél év múlva ugyanez a készülék drágább lesz, áá dehogy, őt az pont nem érdekli, sőt, nem is tud róla valószínűleg (ill. nem ez jár a fejében). Azért vásárolja, mert azt gondolja, jobb, kényelmesebb lesz tőle az élete (és ezt simogatja a csöcsös leányzó a reklámban). Az infláció, ha nagyjából kiszámítható a várható értéke, csak egy rejtett adó: igaz, hogy ugyanaz a pénz kevesebbet ér, de emiatt a vásárolható javak is drágulnak, vagy másképpen: 3 libáért ugyanúgy egy TV-t adnak, vagy mégmásképpen: 1 napi munkáért (ideális esetben, ha a fizetésed is emelkedik) ugyanúgy egy HDD-t vehetsz, csak ez pénzben kifejezve magasabb szám lesz (most tekintsünk el attól, hogy a HDD-k ára pont esni szokott, ennek a technológiai fejlődés, és a kínálat az oka). Az nyer az egészen, aki a fedezetlen pénzt kibocsátotta: több adót kénytelen beszedni az állam emiatt, hogy visszafizesse (pontosabban inkább törekedjen rá, mert visszafizetni azt nem fogja - van olyan kapitalista állam, ahol 0 az államadósság?). Hasonlóan a defláció is csak akkor "bírja" a fogyasztás visszafogására az embereket, ha annak az az oka, hogy nincs pénzük, de valójában fordított lenne a helyzet: attól lenne defláció, hogy nem költenek, és ezen az legfeljebb rövidtávon segít, ha új pénz kerül forgalomba, hosszútávon azt kell elérni, hogy ugyanolyan értékű pénzből kapjanak többet.
Szerintem a bitcoin pont se nem inflációs, se nem deflációs pénz lenne, ha elterjedne (amikor az összes, vagy legalábbis a nagy része forgalomba került, és feltételezve, hogy az elveszett coinok pótlására van lehetőség, mert a jelenlegi helyzetben megfelelő hatalommal elméletben lehet manipulálni az árfolyamát, bár a manipulátornak nem lenne túl kellemes a dolog, valószínűleg hosszútávon emiatt értelmetlen is ezzel próbálkozni). Mivel a forgalomban lévő mennyiségét nem lehet mesterségesen befolyásolni, az árfolyama idővel beállna egy stabil szintre. Azaz pl. a 3 liba=1 TV-t érne, és ezt a cserét BTC-ben lefolytatva mondjuk 0.01 cserélne gazdát. Ha a libák előállítása nehezebbé válna, akkor természetesen több BTC-be kerülne a 3 liba, de a TV ára ugyanaz maradna.(*): Természetesen mindkettő lehet káros/hasznos, de lényeges, hogy ennek mi az oka, ha pl. a libatenyésztők nem akarnak libát tenyészteni, és a TV-gyártók sem TV-t gyártani (mert mondjuk emelkedik a munkaigénye), de az embereknek szükségük lenne mindkettőre, akkor azt ugyan hívhatjuk inflációnak (mindkettőnek emelkedik az ára), csak ennek nem az az oka, hogy a liba/TV árfolyamát a köztes csereeszközben kifejezve a csereeszköz mennyiségének növelésével változtatják. Mellesleg ezen nyilván a bitcoin sem változtatna, ha a fogyasztók által mindenképpen igényelt javak (kaja/áram/gáz/stb.) ára mind drágul, akkor bizony infláció lesz, bitcoinban számolva is.
Bocs', ha hosszú volt.

-
brd
nagyúr
Az állam pofátlansága miatt a "nincs mit eltitkolni" halmaz nem fix, hanem folyamatosan változik sajnos.
Lásd. hitelfedezeti válság, a hitelek újra - újra eladása , becsomagolása és újra eladása
Csakhogy ez a speciális szabályozás (hiánya?) miatt alakulhatott ki egyáltalán. A bitcoin világában nincs (ilyen forma) hitel, ott csak max. létező pénzt tudsz kölcsönadni.
A részletkérdésről annyit , hogy a részletkérdés általad való megoldása ugyan az, mint amit a nemzeti bankok csinálnak, ha a rendszer éppen nem "jó" akkor belenyúlnak. Vagyis akkor a rendszer jó vagy éppen jó, vagy nem jó ?
Az az apró különbség, hogy itt, ha a piaci szereplőknek nem tetszik a módosítás, akkor egyszerűen nem fogják használni. Tehát a piac egésze mondja meg, hogy mi a "jó".
Amúgy apró kérdés ha nincs központi rendszer mert decentralizált akkor ki fog belenyúlni ? Mert ha Nakamoto akkor végülis miben is különbözik a rendszer a mostani "átkostól"
Azon gondolkodj el, hogy miért kezdték el egyáltalán használni a bitcoint. Nem kényszerítette őket senki. Ha rájöttél, vagy nem tudod, gyere vissza, szívesen elmagyarázom (bár már sokan, sok helyen megtették...).
Nem a belenyúlás a lényeg, hanem hogy hogyan teszik azt.
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kerékpársportok
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Samsung kuponkunyeráló
- Fotók, videók mobillal
- Milyen egeret válasszak?
- Spórolós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3993, 100% Akkumulátor
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4088
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

.)
Szerk.: nem is annyira vicces, inkább szomorú.
Egyre hatékonyabb eszközöket készítenek, így az áramfelhasználásnak nincs egyértelműen meghatározható mértéke az aktuális difficulty méretéhez képest. Egyébként is, a számítástechnikában az elvégzett munka nem, vagy nagyon kis (pár%) mértékben a felhasznált áram függvénye, mert annak nagy része az eszközök működésének vesztesége. Nem azért fogyaszt sokat egy számítógép, mert munkát végez (fizikai értelemben valójában nagyon kis mértékű munkát végez egy számítógép, a felvette energia nagy része hőként, kis része elektromágneses sugárzásként távozik belőle), hanem azért, mert nem elég hatékony. Furcsa ez, a munka, mint hasznos tevékenység értelmezésénél, de a számítógépek így működnek.
Egyébként ez miért érdekes?

).
Mondjuk furcsa is volt, de hozzáértőnek tűnt az ember...
Gratulálok azoknak, akik emiatt adták el.