- Apple MacBook
- Milyen TV-t vegyek?
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bluetooth hangszórók
- Philips LCD és LED TV-k
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
Új hozzászólás Aktív témák
-
neeeeem. azért tekintik sokan órajelcsökkentésnek, mert eddig a VGA-piacon a "garantált" órajel volt a kommunikált adat, és ez a 290/290X-ben anélkül változott meg, hogy az közérthetően meg lett volna alapozva. semmi másról nincs szó, csak szar kommunikációról, amiből az AMD egyszerűen képtelen kigyógyulni.
nem segít, hogy játékban sincs semmi garancia arra, hogy épeszű keretek között marad az órajel - gondolom, azzal Te is egyetértesz, hogy ha lekúszik 727MHz-ig, az nem éppen egészséges a teljesítmény szempontjából. -
Locutus
veterán
Arra esetleg kitérhetnél még egy kicsit, hogy a mantle majd honnan húzza elő a háromszoros teljesítményt, ha már most is a limiten mennek az AMD kártyák... mert logikusan szerintem ha a DX-hez képest a Mantle jobban kihasználja a mögötte lévő hardvert, akkor az nagyobb terhelést jelent a kártyán is hőtermelésben is.
Vagy a mantle még úgy is teljesítmény többletet jelent majd, ha azonos hőmérsékleten tartáshoz még alacsonyabb órajelen kell menjen az a 290x ? -
HSM
félisten
Először is szögezzük le, én örülök, hogy írtál a rendszerek működéséről, és a gyártók motivációjáról.
"Ha ez a technológia nem lenne, akkor a Hawaii cGPU nem skálázna 1000 MHz-re, hanem 600 MHz lenne az alapórajele, illetve az NV-nél a GK110 sem mennek 900+ MHz-et, hanem be lenne állítva fixen 500 MHz-re. Ez azt jelenti, hogy a GK110 és a Hawaii sem született volna meg, mert nem lenne gyorsabb a kisebb GPU-knál."
A Hawaii ugyanígy skálázna 1000Mhz-re, csak másfélszer ekkora hűtő és VRM kéne alá. Ennyi a történet. És valóban, az a nagyobb VRM az idő legalább 80%-ában nem 100%-on menne, hanem mondjuk 60-70%-on. Valóban, ez komoly pazarlás mérnöki szemmel, mert ilyen magasságokban igencsak drága már a jobb hűtés és erősebb VRM. Ezenkívül nem 250W lenne a TDP, hanem mondjuk 350W. A GK110-re pedig ugyanez igaz.
Ilyen szempontból tényleg jobb, amit a Hawaii-nál és GK110-nél megcsináltak, hogy ~1-10W-ra tudják tartani a kártyát a VRM és a hűtő specifikációjának megfelelően. Hatalmas spórolás ez. Ugyanakkor én és a legtöbben a fórumból nem innen nézzük a dolgokat, hanem "gamer" szemmel, azaz hogyan lehet a lehető legtöbb FPS-t elérni a legjobb beállításokon a legstabilabban.Itt viszont az összes ilyen "okos" spórolós technika beleköp a precíz tuningmesterek levesébe, haszna pedig 0.
Én nem képzelem magam okosabbnak az AMD mérnökeinél, csaképpen nekem mások a szempontjaim.A névtelenségről meg annyit, hogy névvel is vállalom a véleményem.
A procik esetén (legalábbis az Intel-nél) 1000X jobban működik a turbo, mint ezek a felhasználó szemszögéből. Abban szabadon paraméterezhető, logikus, nem köp bele az ember levesébe. Ott a 3570K-m a gyári 3,4Ghz-et addig tartja, amíg ki nem húzom a konnektorból. Ugyanezt megcsinálod egy 7950-el, és nemhogy a 925Mhz-et nem fogja tartani, de sokszor a 850Mhz-et sem, ami az alapórajele lenne, és még "műterhelés" sem kell hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Quadro FX 570 eladó
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest