Hirdetés

Elhozzák-e a forradalmat a valódi LED, azaz Micro LED kijelzők?

Jövőre akár már érkezhetnek is az első Micro LED technológiás tévék.

Valódi LED, Micro LED

Az elmúlt néhány évben egyre többször és több helyről lehetett hallani, hogy egy "új" képalkotási technológia bukkanhat fel a kijelzőpiacon, ami átalakíthatja az erőviszonyokat tévés, monitoros fronton is. A Micro LED-nek (μLED) vagy valódi LED-nek nevezett eljárásról van szó, amellyel egyre több gyártó foglalkozik, és 2018-ban közülük többen is bemutatták saját, ilyen típusú, viszonylag kisméretű megjelenítőjüket, melyeket mi is megnéztünk élőben. De vajon tényleg alkalmas lehet ez a megoldás arra, hogy felvegye a harcot az LCD-vel és az OLED-del? Egyáltalán, milyen kilátásai vannak a jövőre nézve? Mik az előnyei, mik a hátrányai? E kérdésekre kerestük a választ!

Így nézne ki a Samsung óriás Micro LED megjelenítője egy szobában
Így nézne ki a Samsung óriás Micro LED megjelenítője egy szobában [+]

Mi is ez?

A Micro LED kijelzőkben minden képpont mögött inorganikus (tehát nem szerves, mint az OLED-nél) anyagból készülő fénykibocsátó diódák találhatóak. Ezek mindegyike egyedileg vezérelhető, tehát külön-külön szabályozható a fényerejük, illetve akár ki is kapcsolhatók. Tehát működési elvük hasonlít a plazmára és az OLED-re, viszont jelentősen eltér az LCD-től, hiszen itt a fény magukban a pixelekben keletkezik.

A LED és a Micro LED kijelző közötti különbség
A LED és a Micro LED kijelző közötti különbség (forrás: Digital Trends) [+]

Itt érdemes megjegyezni, hogy már ugyan 2009-től árulnak "LED tv"-nek nevezett televíziókat, azonban ezek valójában LCD, azaz folyadékkristályos eljárásra épülő modellek, amelyeknél pusztán a háttérvilágítást szolgáltató CCFL hidegkatód fénycsöveket váltották ki LED-ekkel.

Hirdetés

Előnyök

A Texas Tech egyetem (itt kezdtek foglalkozni elsőként ezzel a technológiával) amerikai hadsereg számára készített tanulmánya szerint az a Micro LED kijelző, amelyben az RGB subpixelek mögött eltérő színű fénykibocsátó diódák találhatóak, és fényerejét, válaszidejét, hatékonyságát, illetve élettartamát tekintve felülmúlja a LED LCD és OLED eljárásokat. A kontrasztaránya egy szinten van az OLED-del és jobb a LED LCD-nél, és nem mellékesen riválisainál jobban bírja a hideget és a meleget. Ezáltal alkalmas lehet arra, hogy otthoni, üzleti és ipari környezetben egyaránt használják.

A Micro LED előnyei a többi eljáráshoz képest
A Micro LED előnyei a többi eljáráshoz képest (forrás: Texas Tech University) [+]

Az első lépések

Az ezredforduló környékén a Texas Tech két kutatója, Hongxing Jiang és Jingyu Lin köré szerveződött egy tanárokból, diákokból álló fejlesztői csapat. Céljuk az volt, hogy olyan kis méretű, hordozható eszközökben is bevethető kijelzővel álljanak elő, ahol az egyes képpontok mögött egyedileg vezérelhető inorganikus LED-ek vannak. Ők nevezték el ezt az eljárás Micro LED-nek, hiszen az értékelhető felbontás eléréséhez a fénykibocsátó diódáknak mikronnyi (mikron: a milliméter ezredrésze, jele: µ) méretűnek kellett lennie. Néhány év alatt eljutottak odáig, hogy már le tudtak tenni az asztalra egy olyan, 400x280 képpont felbontású, működőképes, monokróm, passzív meghajtású prototípust, ahol az egyes LED-ek mérete 30x30 µ volt, és egymástól 30 µ távolságra helyezkedtek el. 2011-ben pedig előálltak az első aktív (komplikáltabb felépítésű, de gyorsabb), VGA felbontású (640x480) megjelenítővel, ahol a LED-ek méretét sikerült 12 mikronra csökkenteni úgy, hogy a köztük lévő távolságot 15 mikronra redukálták.

Jönnek a nagyok

Ekkorra már nagy iparági cápák is felfigyeltek az eljárásra, akik közül elsőként a Sony (ki más?) jelentette be, hogy komolyan dolgozik egy ilyen típusú megjelenítőn. A 2012-es CES-en be is mutattak egy 55 hüvelykes, Full HD felbontású, "Crystal LED" technológiára épülő készüléket, amelybe állításuk szerint 6 millió egyedileg vezérelhető fénykibocsátó diódát építettek. Aki látta, azt mondta, hogy a színek szépek, viszont gyors mozgásokat nem mutattak rajta, és a kép is rendszeresen összeomlott. De mindent összevetve úgy tűnt, hogy jó úton járnak, és hamarosan talán már a boltokba is küldhetik első ilyen termékeiket.

A 8K felbontású Sony Cledis Las Vegasban, a CES-en
A 8K felbontású Sony Cledis Las Vegasban, a CES-en [+]

Viszont ez után hosszú időre eltűnt az eljárás a nagyközönség elől, nem állítottak ki új megjelenítőket, és úgy látszott, hogy a téma lekerült a napirendről. Ám a Sony 2016-ben megmutatta, hogy az elmúlt éveket nem töltötték tétlenül, hiszen a CES-en kiállították ZRD-1 típusjelzésű, 320x360 képpont felbontású valódi LED kijelzőjüket, illetve pontosabban kijelző moduljukat. Ezt ugyanis úgy alakították ki, hogy többet is össze lehessen építeni, így hozva létre egy nagyobb kijelzőt, valahogy úgy, ahogy a hagyományos monitorokból álló videófalak működnek. Még ugyanebben az évben, ugyanezen a kiállításon a Samsung is előállt egy hasonló, valódi LED megjelenítő modullal, amely akkor még csak prototípus fázisban volt, de jelezte, hogy a dél-koreai gigász is mozgolódik ezen a területen.

2017 januárjában aztán a Sony Las Vegasban bemutatott egy lenyűgköző, 8K felbontású, hatalmas, valódi LED eljárásra épülő, 8K felbontású videófalat, a CLEDIST. Ez aztán tényleg alkalmas volt már arra, hogy demonstrálja a technológiában rejlő kraftot. Láttuk is élőben, és a kép minősége nagyon jónak tűnt, köszönhetően a nagy fényerőnek, a szép színeknek és a problémamentes mozgásmegjelenítésnek. Néhány hónappal később a Samsung is bejelentette, hogy színre lép saját, gigantikus Micro LED kijelzőjével. A 10,5 méter képátlójú Cinema Screent a vállalat értelemszerűen nem otthoni felhasználóknak, hanem mozitermekbe, múzeumokba, kiállításokra szánta. Ekkor úgy tűnt, hogy a valódi LED technológia életképes, de talán sosem fog eljutni az otthonokba egyszerűen a méretbeli problémák miatt. Minden jel arra utalt ugyanis, hogy a gyártók egyszerűen nem tudnak kellően kicsi, de nagy felbontású, megbízható, jó képminőségű kijelzővel előállni. Aztán 2018 első napjaiban a Samsung robbantott...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés